ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Να σταματήσουν τα σκλαβοπάζαρα της ΕΕ στη Λιβύη»

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2017 15:24

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του μετανάστη και μέρα διεθνούς δράσης κατά των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεθνείς μεταναστευτικές, προσφυγικές, αντιρατσιστικές και τις οργανώσεις δικαιωμάτων για να σταματήσουν τα σκλαβοπάζαρα της ΕΕ στη Λιβύη και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα.

Σε κόλαση, με τη στήριξη της Ε.Ε, έχει μετατραπεί η Λιβύη για χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που αναζητούν σωτηρία και διέξοδο στη Μεσόγειο από τους πολέμους που εξελίσσονται στις χώρες της Αφρικής και την Υεμένη. Οι μαρτυρίες όσων γλυτώνουν και οι εικόνες φρίκης που μετέδωσαν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη στοιχειώνουν την «πολιτισμένη» δύση.

Οι ηγέτες της ΕΕ, που τάχα ξαφνιάζονται, είναι οι ίδιοι που χρηματοδοτούν τη φρικαλεότητα των σκλαβοπάζαρων στη Βορειοαφρικανική χώρα, έχοντας συνάψει συμφωνία με την απόλυτα ελεγχόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης με στόχο την αποτροπή της εισόδου μεταναστών από την Αφρική.

Το ίδιο μοντέλο αντιμεταναστευτικής πολιτικής εφαρμόζεται με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, (Μάρτιος 2016), που εξοντώνει πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες με συστηματικό τρόπο.

Με βάση την ευρωτουρκική συμφωνία τα ελληνικά νησιά μετατράπηκαν σε φυλακές, με ένα ειδικό καθεστώς καραντίνας κι απομόνωσης όπου ορίζεται με αυστηρότητα το «μέσα» και το «έξω». Στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες σε άθλιους χώρους, αντιπαλεύοντας το κρύο, την πείνα και την απόγνωση, φιλτράρονται σε νόμιμους και «παράνομους» ανθρώπους, περιμένοντας για μήνες, ελπίζοντας να μην απελαθούν στη γειτονική «ασφαλή» χώρα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία οδήγησε στο κλείσιμο του θανατηφόρου περάσματος του Αιγαίου (θα ήταν τραγική ειρωνεία να το αναφέρουμε ως ασφαλές), σπρώχνοντας τους μετακινούμενους πληθυσμούς σε ακόμη πιο θανατηφόρα περάσματα, χερσαία και θαλάσσια. Μερικά φρικιαστικά ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης - Μάλτας - Ιταλίας, το επιβεβαιώνουν, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι οι πνιγμοί και οι φράκτες, δεν σταματούν τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Και το έγκλημα συνεχίζεται: 3.091 νεκροί στη Μεσόγειο μέσα στο 2017, οι 62 στο Αιγαίο, 1.361 νεκροί στο Αιγαίο από το 2014 ως σήμερα, 13.000 φυλακισμένοι στα νησιά σε άθλιες συνθήκες (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), 4.300 φυλακισμένοι μετανάστες στα κλειστά κέντρα κράτησης (Αμυγδαλέζα, Παρανέστι, Ξάνθη, χιλιάδες αόρατοι άνθρωποι σε camps στην ενδοχώρα, απελάσεις σε μη ασφαλείς χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Αφγανιστάν), καταστολή των διαμαρτυριών και εξεγέρσεων για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Για όλους αυτούς τους λόγους ενώνουμε τη φωνή μας καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες πολιτικές της ΕΕ που υλοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απαιτούμε: Να σταματήσει η συνεργασία ΕΕ-Λιβύης για την αποτροπή της μετανάστευσης. Να σταματήσει η χρηματοδότηση των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη.

Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Να κλείσουν τα camps- τα hotspots - τα κέντρα κράτησης και να διασφαλιστούν για όλους/ες αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στον αστικό ιστό. Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους. Άσυλο με πλήρη δικαιώματα των προσφύγων σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας και καμία διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass