ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Πέρασε» ο προϋπολογισμός του Δήμου Ελασσόνας

* «Οχι» από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2017 22:16

 «Πέρασε» και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας για το 2018, μετά την προβλεπόμενη διαδικασία και τη σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Ο προϋπολογισμός κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που ήταν και πέρυσι. Την γνωρίζουμε όλοι την οικονομική συγκυρία και δυστυχώς βαδίζουμε στο χειρότερο. Κρατήσαμε στα ίδια επίπεδα τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πόρους. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν εγκριθεί δύο μεγάλα έργα, η αποχέτευση και ο Βιολογικός Κρανιάς και Τσαριτσάνης. Υπάρχει φροντίδα και για τους οικισμούς. Το μεγάλο πρόβλημα που διαιωνίζεται είναι οι αγωγές που καθημερινά έρχονται στον Δήμο Ελασσόνας. Χαρακτηριστική είναι η αγωγή που ήρθε πρόσφατα για 428.000 ευρώ που διεκδικεί εργολάβος και αφορά στον πρώην Δήμο Ολύμπου. Είναι αγωγές παλαιότερων ετών. Για τη συγκεκριμένη αγωγή ο Δήμος θα πάει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι δεν έχει γίνει το έργο. Με αυτή την κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει ποτέ και για τίποτα».

Ακολούθησε η «κατάθεση» της αναλυτικής «εικόνας» του προϋπολογισμού από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημ. Λέκκα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του, επισήμανε: «Θα είναι ο χειρότερος προϋπολογισμός του Δήμου από τότε που ξεκίνησε ο Καποδίστριας(1-1-1999) επί δημάρχου Χρ. Καραγιάννη», και έδωσε τον λόγο στον δημοτικό σύμβουλο κ. Στάθη Ψωμιάδη, που έκανε με τη σειρά του μια γενική εκτίμηση και τοποθέτηση, «καταθέτοντας» νούμερα και αριθμούς για την εισπραξιμότητα του Δήμου από το 2015.

Ο κ. Ψωμιάδης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Τα νούμερα μιλάνε. Για τα μισθώματα, ποιοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν; Ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τη ΣΑΤΑ; Εκτίμησή μας: τα έργα είναι κομματιασμένα και οι υπηρεσίες μας ασχολούνται με αυτά. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι μη υλοποιήσιμος. Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε και μία αναμόρφωση».

Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς υποστήριξε:

«Ο δήμαρχος είπε πως κατάφερε να διατηρήσει τον ίδιο προϋπολογισμό με πέρυσι. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι έχετε πιάσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, που είναι σαφώς καλύτερος από τον φετινό, όταν εσείς οι ίδιοι κάνετε πρόβλεψη για οροφή στα 12.800.000 ευρώ; Για να μην αναλωθώ στα νούμερα, στέκομαι στην ευθύνη των αποφάσεων που παίρνουμε εδώ μέσα, στα δημοτικά συμβούλια. Γιατί φτάσαμε εκεί; Ρωτώ τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, που ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς. Τώρα ο προϋπολογισμός είναι λογιστικά τακτοποιημένος, αλλά η ουσία είναι αλλού. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση; Του χρόνου με αυτές τις συνθήκες εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ούτε λογιστικά τον προϋπολογισμό θα μιλάμε για κανονική χρεοκοπία. Δεν είναι εφικτός ο προϋπολογισμός, δεν είναι υλοποιήσιμος, δεν τον ψηφίζουμε, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα». 

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Γκουνός ανέφερε: «Με έχουν καλύψει οι συνάδελφοι Ψωμιάδης και Βαρνάς. Δεν τον ψηφίζω».

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Αβρανάς, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε:

«Στον προϋπολογισμό γίνεται αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου εις βάρος του λαού. Πληρώνουμε όλο και περισσότερα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τη φορολογία. Μεγάλο ζήτημα η διεκδίκηση των παρακρατηθέντων για Δήμους και Περιφέρειες. Το ποσό των 2,4 δισ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εικονικό. Οι Δήμοι μένουν να λειτουργήσουν με τα δικά τους έσοδα. Μεγαλώνει κατά 5% η ανταποδοτικότητα από ίδια έσοδα. Για τους δημότες συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση. Εσείς ανταγωνίζεστε στο ποιος θα εισπράξει τα περισσότερα. Εμείς θέλουμε την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Όλο αυτό το οικοδόμημα έχει στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την εμπράγματη συνεισφορά του Δήμου. Ο ρόλος της τοπικής διοίκησης είναι σημαντικός στο να βοηθήσει στην ανάδειξη του συστήματος. «Αμορτισέρ» ο Δήμος στις πολιτικές. Χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα για αγροτική οδοποιία, αθλητισμό, άρδευση. Πρέπει να γίνει δουλειά στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών, στην αντισεισμική θωράκιση. Διεκδικούμε έργα που είναι απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες. Καταψηφίζουμε».

Μετά από ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 υπερψηφίστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης και από την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο κ. Χρυσ. Προβίδα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass