ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ

Η Λάρισα γιόρτασε την απελευθέρωσή της

*Απ. Καλογιάννης: Διδαχή για το μέλλον η σημερινή ημέρα

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2017 22:23

Μηνύματα ενότητας, ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας κυριάρχησαν στους εορτασμούς για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Με την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατάθεση στεφάνων κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή.

Η πανηγυρική συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τάχου, ενώ ακολούθησε σύντομη ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για τα γεγονότα της εποχής, τη συγκρότηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Αντίσταση, τόσο για την απελευθέρωση όσο και για την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λάρισας και τις μάχες των αντιστασιακών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε επίσης ότι «οι διδαχές του έπους της Αντίστασης και του αγώνα του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής είναι ιδιαίτερα καίριες και επίκαιρες, στην τρέχουσα περίοδο που οι ακροδεξιές και οι ναζιστικές ιδεολογίες κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη», για να προσθέσει «είμαστε σταθερά απέναντι στα φιλοναζιστικά μορφώματα και σε ακραίες ιδεολογίες. Η μνήμη θα πρέπει να προσδιορίζει το μέλλον μας».

«Η Λάρισα είναι μία φιλειρηνική, φιλήσυχη, πολυπολιτισμική πόλη», συνέχισε ο δήμαρχος «που δεν θα ακούσει κανείς ακραίες φωνές. Μάλιστα έχουμε καταφέρει ακόμη και τώρα, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, να τις απομονώσουμε. Όχι, γιατί το λέει ο δήμαρχος ή πήρε μία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, απομονώνονται γιατί είναι στην καρδιά της πόλης που έχει βαθιά στη μνήμη της τα γεγονότα αυτά και την ανάγκη της ενότητας που εγγυάται πάντα ένα καλύτερο αύριο».

Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον γραμματέα του ΕΑΜ Λάρισας Λάζαρο Αρσενίου, ο οποίος περιέγραψε τους τρόπους που δρούσε η οργάνωση στην πόλη και τη σύνδεση που είχε μαζί τους ένας αντιχιτλερικός Γερμανός, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων «οργανώσαμε ένα ομαλό πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, άναψε φωτιές, χόρευε λες και ήθελε να πετύχει την ψυχική κάθαρση που λέει ο Αριστοτέλης από τα συναισθήματα της βίας».

Τα μηνύματα ενότητας κυριάρχησαν και κατά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. «Κάθε χρόνο έχω την αίσθηση ότι η εκδήλωση αυτή ολοένα και βαθαίνει, ολοένα και αποκτά περισσότερο επίκαιρο νόημα, ολοένα και μας στέλνει νέα μηνύματα. 73 χρόνια μετά, η Λάρισα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ρένα Καραλαριώτου. «Τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να τη γνωρίσει ο κόσμος, να τη μάθουν όλοι οι Λαρισαίοι, να μην είναι απλά μια εκδήλωση μνήμης», ανέφερε ο Θανάσης Μαμάκος. «Παράδειγμα για όλους μας η ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις του σήμερα», υποστήριξε η Μαίρη Καμηλαράκη, για να συνεχίσει ο Ντίνος Διαμάντος λέγοντας ότι «ένας λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον. Χρέος μας σήμερα να στείλουμε στην Ευρώπη το μήνυμα ότι δεν είναι η Ευρώπη που μας εκφράζει».

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου της ΠΟΑΕΑ Λάρισας Νίκου Παπαθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Λάρισας και στον θρυλικό καπετάνιο της ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Δημήτρη (Μίμη) Τάσου Μπουκουβάλα. Τοποθέτηση έκανε και ο αντιστασιακός Θανάσης Ριζάκης.

ΣΤΟ ΗΡΩΟ

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από σχολεία της πόλης, οι εκπρόσωποι των αρχών, με τη Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, πορεύτηκαν στο Ηρώο της πόλης.

Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο π. Ραφαήλ από τον Άγιο Αχίλλιο Λάρισας για να πάρει τον λόγο στη συνέχεια η φιλόλογος και ιστορικός Σοφία Σουφαράπη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής υποστράτηγος Δημήτρης Κοτσιάφτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γιώργος Αγάκος, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ιωάννης Ράπτης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. Αποστόλης Χόρτης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας Γιάννης Καψάλης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ενώσεων αναπήρων πολέμου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας Απόστολος Βερέμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ντίνος Αυγουστή, εκπρόσωπος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων στην Κεντρική πλατεία.

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με προβολή της ταινίας «Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης – Η Απελευθέρωση», στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Προλόγισε ο Βαγγέλης Κολώνας.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ

Ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά το τέλος της πανηγυρικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με θέμα την Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τα στρατεύματα κατοχής των Γερμανών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Πριν 73 χρόνια, σαν σήμερα, η Λάρισα πρόσθεσε το όνομά της στις ελεύθερες ελληνικές πόλεις, βάζοντας τέλος στις μαύρες σελίδες της ναζιστικής κατοχής. Τιμούμε όσους έδωσαν το αίμα τους για να αποτινάξουν τον κατακτητή. Τιμούμε όσους αντιστάθηκαν, γράφοντας χρυσές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν ξεχνούμε και δεν διαγράφουμε τίποτα από τη μνήμη μας.

Δεν επιτρέπουμε, επίσης, σε κανέναν, να καπηλεύεται, είτε ιστορικά,  είτε πολιτικά, την Εθνική Αντίσταση.

Είναι χρέος μας, τόσο στη μνήμη των νεκρών όσο και στο μέλλον των παιδιών μας».

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass