Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΛΒΑ

Πολιτισμός που παράγει πλούτο...

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2017 22:18

Αυλαία χθες των τριήμερων εκδηλώσεων για τη 12η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων, που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών - Ζαχαροπλαστών και τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) και του Επιμελητηρίου Λάρισας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.


Οι βραδινές εκδηλώσεις αφιερώθηκαν στη μνήμη του Αχιλλέα Γκουντόπουλου, που έφυγε χθες από τη ζωή.
Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η προβολή του φημισμένη χαλβά Φαρσάλων, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η παρουσίαση και η προώθηση προϊόντων τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.
Για 5η χρονιά στο πλαίσιο της 12ης Γιορτής Χαλβά έγινε έκθεση τοπικών προϊόντων, από τοπικούς παραγωγούς σε περίπτερα που διατέθηκαν από τον Δήμο Φαρσάλων. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων προσφέρονταν δωρεάν χαλβάς Φαρσάλων, ενώ λειτούργησαν περίπτερα παρασκευής και διάθεσης του προϊόντος. Τοπικά προϊόντα προσφέρθηκαν και από τα περίπτερα των τοπικών παραγωγών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με τα «παραδοσιακά ακούσματα και χορούς του τόπου μας», μια εκδήλωση στην οποία εμφανίστηκαν χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων:
- Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
- Σύλλογος Αργιθεατών επαρχίας Φαρσάλων «Παναγία η Σπηλιώτισσα»
- Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου Ασπροποτάμου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»
- Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέου Μοναστηρίου «Η Ανατολική Ρωμυλία».
Παράλληλα την ίδια ημέρα στην πλατεία Δημαρχείου κατέληξε η 15η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Φαρσάλων.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου (16 Σεπτεμβρίου) περιελάμβαναν ξεναγήσεις των επισήμων στα περίπτερα παρασκευής, δοκιμής και πώλησης του χαλβά, καθώς και στα περίπτερα έκθεσης των τοπικών προϊόντων και των συλλόγων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Στις τριήμερες εκδηλώσεις χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο περιφερειάρχης κ. Κων/νος Αγοραστός, ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λαδόπουλος, από το Επιμελητήριο ο κ. Σωτ. Γιαννακόπουλος, ενώ επιστολή έστειλε ο βουλευτής κ. Κέλλας.
Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων πραγματοποιείται με στόχο την προώθηση του προϊόντος στην αγορά της χώρας, αλλά και στην κατοχύρωση του ονόματος προέλευσης που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει για διάφορους λόγους, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Η εκδήλωση, τονίστηκε, δεν πρέπει να είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα αλλά να αναβαθμιστεί, να αποκτήσει χαρακτήρα αναπτυξιακό, για ένα ευοίωνο μέλλον.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Η 12η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων, είναι ένας θεσμός που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης αδιάλειπτα από το 2005, ο οποίος αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία αφενός για την προβολή του φημισμένου εδέσματος της πόλης, το οποίο τους τελευταίους δύο τουλάχιστον αιώνες ταξιδεύει το όνομά της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας, και αφετέρου για:
- Τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Την προώθηση των προϊόντων των τοπικών παραγωγών
- Την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων
Αποτελεί με άλλα λόγια ένα εργαλείο χρήσιμο για τη λειτουργία βασικών αξόνων ανάπτυξης του τόπου, της οικονομικής και της πολιτιστικής, καθώς και της δυναμικής πολυεπίπεδης εξωστρέφειας του Δήμου.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου Φαρσάλων ο άξονας του πολιτισμού είναι κομβικός. Η πρωταρχική αντίληψη επάνω στην οποία δομείται και θωρακίζεται η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής μας είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο, συμβολικό και υλικό, πολλώ δε μάλλον όταν, όσον αφορά στη Γιορτή Χαλβά, η συγκεκριμένη πολιτιστική δράση από τη φύση της συνδέεται μ’ ένα ισχυρό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Δηλώνω ανοιχτά ότι είναι επιλογή μας να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τον Χαλβά Φαρσάλων και στοχευμένα να εργαστούμε για τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού της γιορτής του στην πόλη. Ήδη από τη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή ο θεσμός εμπλουτίστηκε με την ένταξη του χορωδιακού και του χορευτικού φεστιβάλ σ’ αυτόν, ενώ στο πλαίσιό του διοργανώνουμε για 5η φορά έκθεση τοπικών προϊόντων και για 2η φορά ανοιχτό τουρνουά ατομικού σκακιού. Συνάμα η έναρξη της γιορτής έχουμε επιλέξει να συνδυάζεται με την άφιξη στην πόλη της λαμπαδηδρομίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, μια επιλογή υψηλού συμβολισμού για εμάς, σύμφωνη με την αντίληψή μας για την έννοια του κοινωνικού υπεύθυνου πολίτη. Η Γιορτή πλέον διαρκεί τρεις ημέρες, γεμάτες από παλμό και δράση. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εμπλουτισμό του θεσμού και για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή του στον ετήσιο παραγωγικό - οικονομικό ρυθμό της πόλης.
Ο Δήμος σχεδιάζει με προσοχή τα βήματά του, έχοντας επίγνωση πως αυτά επηρεάζουν καθοριστικά και καταλυτικά τη ζωή των κατοίκων. Θέλουμε μια πόλη και μια ύπαιθρο με παλμό και ποιοτική ανάπτυξη, δημότες συνειδητοποιημένους και σε εγρήγορση, ώστε μέσα από γόνιμες συνέργειες να πορευθούμε και να χτίσουμε ένα μέλλον φωτεινό και ευεπίφορο, που να αξίζει στα παιδιά μας. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σταθερά γι’ αυτό».

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Κατόπιν έγινε η μεγάλη συναυλία με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γιώργο Μαργαρίτη που παρουσίασε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, πλαισιωμένος από μια εξαιρετική ορχήστρα, που καταχειροκροτήθηκαν από χιλιάδες κόσμου, για την υπέροχη βραδιά που τους πρόσφεραν με τα τραγούδια τους. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με το 16ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φαρσάλων, στο οποίο εμφανίστηκαν οι Χορωδίες:
- Παιδικό τμήμα Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων
- Μικτή Χορωδία Δημοτικού Οργανισμού Θήβας
- Ανδρική Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αταλάντης
- Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της 12ης Γιορτής Χαλβά, ο ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων σε συνεργασία με τον Γυμναστικό Σύλλογο Φαρσάλων (Σκακιστικό Τμήμα) συνδιοργάνωσαν το 2ο Ανοιχτό Ατομικό Τουρνουά Σκακιού Φαρσάλων στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρ. Παπασπύρου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κων. Μπαργιώτας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
* Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γιορτή έχει πια χαρακτηριστικά θεσμού. Όπως είπε: «Δύναμή μας είναι ο πολιτισμός. Και πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία,  αλλά και η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως τα παραδοσιακά μας προϊόντα, που η διαδικασία παρασκευής τους και τα μυστικά της περνούν από γενιά σε γενιά. Ο ξακουστός σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο -γιατί η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα- χαλβάς των Φαρσάλων είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Θέλω να συγχαρώ τους χαλβαδοποιούς για το ποιοτικό προϊόν που παράγουν, στο οποίο συνεχώς προσδίδουν προστιθέμενη αξία».
* O βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Γ. Κατσιαντώνης, στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε: «Την Πολιτιστική ιστορία του τόπου σας, τη γράφετε καθημερινά εσείς που μοχθείτε κάθε λεπτό για να γυρίσετε τον βαρύ τροχό της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας. Εσείς που με την επινοητικότητά σας, την αγάπη σας για την πολιτιστική κληρονομιά της γης που πατάτε, με τη σκληρή δουλειά και την υπερηφάνεια σας κερδίσατε επάξια την αποκλειστική ταυτότητα του ξακουστού και πέρα από τα ελληνικά χώματα, μοναδικού σε γεύση και ποιότητα, Χαλβά Φαρσάλων».
Στις εκδηλώσεις για τη 12η Γιορτή Χαλβά Φαρσάλων συμμετείχαν οι κάτωθι χαλβαδοποιοί - ζαχαροπλάστες:
Γιώργος Δημητρίου, Κώστας Σιαμέτης, Αυγουστίνος Αζάς, Χρήστος Γούναρης, Βασίλης Σίμος, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Αθανάσιος Αρχοντής, Αχιλλέας Καταραχιάς, Κώστας Κυρίτσης, Παϊπάης, Μόκας.
Ακόμη, στη 12η Γιορτή Χαλβά συμμετείχαν παραγωγοί τοπικών προϊόντων και διάφοροι σύλλογοι:
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής παραγωγοί:
- Αλεξόπουλος Δημήτριος - (Χαλβάς με φύλλο κρούστας)
- Γιωτόπουλος Ευάγγελος - (Κτήματα οικογένειας Γιωτόπουλου) - (Φυστίκια Αιγίνης)
- Καραγιάννης Θεόδωρος - (Αγροκτήματα Καραγιάννης ) - (Όσπρια, ποπ κορν, καρύδια)
- Ζαχαροπλαστείο Κυρίτση - (Γλυκά Γιώτας)
- Αριστοτέλης Κ. Λιάππης - (Αρλεκοίνων Χώρα) - (Βιολογική Αμπελουργία - Οινοποιία)
- Ηλιάδα Μυρτιώτη (Το Κτήμα της Ηλιάδας) - (Οικοτεχνία)
- Δημήτριος Παϊπάης (Παραδοσιακά Σουτζούκια και Λουκούμια)
- Μαρία Στατήρη (BEE NATURAL) - (Παραγωγός Μελιού)
- Βασίλειος Κ. Στράτος (Βιολογικός Αμπελώνας)
Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν είναι οι εξής:
- Εμπορικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων
- Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Επαρχίας Φαρσάλων
- Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων
- 2ο Σύστημα Προσκόπων Φαρσάλων.

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass