ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

«Θυσία – παράδειγμα» του ήρωα Γεωργάκη Ολυμπίου

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2017 22:24

«Ο άντρας αυτός – ο Γεωργάκης Ολύμπιος – ήταν από μεγάλη ράτσα γενναίων ανδρών. Μα όλα τα είχε αυτός ο υπερήρωας. Το αδάμαστον του χαρακτήρα, το υψηλό φρόνημα, τον μεγάλο ενθουσιασμό και την υπέρμετρη φιλοπατρία.

Γι΄ αυτό και κατατάσσεται στις πιο ηρωικές μορφές των αγωνιστών του 1821». Λόγια του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και μηνύματα στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, στην ιστορική και γραφική κωμόπολη του Λιβαδίου Ολύμπου.
Έτσι, χθες Κυριακή, με την καθιερωμένη επισημότητα και με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Νομού Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας γιορτάστηκε στην πατρίδα του εθνικού ήρωα (…Λιβαδιώτη στην καταγωγή) Γεωργάκη Ολυμπίου η 196η επέτειος από το θάνατο του.
Το πρωί, στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του, όπου συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και ο εφημέριος του ναού.
Στην προσωπικότητα, στο έργο του και στη δράση του Λιβαδιώτη ήρωα Φιλικού, αλλά και στην ηρωική θυσία του στη Μονή Σέκου, αναφέρθηκε με μεστό και περιεκτικό λόγο ο εκπαιδευτικός – πρ. διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίου κ. Απόστολος Β. Ρούντος, που στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό φρόνημα, τον μεγάλο ενθουσιασμό και την υπέρμετρη φιλοπατρία του.
Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Ρούντου:
«Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πίστευε με πάθος στην Ελευθερία της Πατρίδας και δεν «σκιάζονταν» τον θάνατο, όπως έλεγε και ο άλλος μεγάλος στρατηγός της Επανάστασης του 1821, ο θρυλικός «Γέρος του Μοριά» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «εγώ τον θάνατο, τον αντίκρισα πολλές φορές κατάφατσα και δεν κιότεψα»! Έτσι και ο Γεωργάκης ενήργησε όπως ο Κολοκοτρώνης στην Ελλάδα ξεσηκώνοντας σε επανάσταση τους υπόδουλους ραγιάδες από το Μοριά προς τη Ρούμελη, ενώ ο Ολύμπιος ξεκίνησε από τις Βαλκανικές Χριστιανικές χώρες, όπου είχαν καταφύγει πολλοί Έλληνες.
Η επανάσταση στις Βαλκανικές χώρες, που πρώτος ξεκίνησε ο Γεωργ. Ολύμπιος, και που από σπίθα στην αρχή έγινε πυρκαγιά, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των Τούρκων και άλλων «δήθεν» συμμάχων μας, που αντιδρούσαν στο ξεκίνημα του αγώνα, εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δικαιώνοντας έτσι το ρητό που λέει «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια της άνοιξης. Δεν μπορείς όμως να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει».
Ο Λιβαδιώτης καθηγητής, ιστορικός, μεγάλος συγγραφέας Γιώργος Ράπτης γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Ο Γεωργάκης Ολύμπιος, με την ιστορική του απόφαση και το ολοκαύτωμα του, επιβεβαίωσε αυτό που επιτάσσουν οι συνθήκες του πολέμου και όπως μας λέει το ρητό: «Όποιος μάχεται για την Πατρίδα, μπορεί να κερδίσει η και να χάσει. Όποιος όμως δεν μάχεται, αυτός είναι χαμένος από χέρι». Και άλλού πάλι μας υπενθυμίζει το ρητό: «Είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός και δούλος».
Και ο κ. Ρούντος «κατέθεσε», ολοκληρώνοντας:
«Το βράδυ προς ξημέρωμα της 17ης Σεπτεμβρίου του 1821, κάπου 3.500 Τούρκοι γκρεμίζοντας τον περίβολο της Μονής Σέκου, εισήλθαν στο εσωτερικό της. Ο δε Γεωργάκης Ολύμπιος μη έχοντας διέξοδο και επικαλούμενος τη βοήθεια του Θεού και κάνοντας το σταυρό του, έβαλε φωτιά στην πυρίτιδα του κωδωνοστασίου, ανατιναζόμενος μαζί και σκοτώνοντας τους 3.500 άπιστους Οθωμανούς στρατιώτες του Σελήχ Πασά. Από τους 11 συντρόφους μόνος ένας διασώθηκε, για να υπάρξει έτσι η ζωντανή μαρτυρία αυτής της αυτοθυσίας του Ολυμπίου, και να μεταφερθεί το παράδειγμα του, σαν αυτό του Καλογέρου Σαμουήλ στο Κούγκι του Σουλίου, και σαν αυτό του Κρητικού Καλόγερου Γιαμπουδάκη, στο Αρκάδι των Χανίων της Κρήτης.
Έτσι παλικαρίσια έφυγε ο Γεωργάκης Ολύμπιος σε ηλικία μόλις 49 ετών. Το ουράνιο σύννεφο πήρε την ψυχή του σαν μια αέρινη οπτασία και τον ανύψωσε στη χορεία των αθάνατων Ελλήνων της Εθνικής περηφάνιας, και στο Πάνθεον των Ηρώων, γινόμενος της λευτεριάς και δόξας παλικάρι».
Στη συνέχεια, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο «Κιόσκι», όπου βρίσκεται ο επιβλητικός ανδριάντας του Λιβαδιώτη ήρωα.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου με τη συμμετοχή όλων των ιερέων των ενοριών του Λιβαδίου και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ).
Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Λιβάδι Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Νικ. Γκουτζουρέλας, ο γραμματέας του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Δημ. Αντωνίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου κ. Γεώργ. Γκατζούνης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος κ. Κων. Κοτανίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας πύραρχος κ. Ιωάν. Ράπτης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Λάρισας κ. Παναγιώτης Καραβασώνης, οι πρώην δήμαρχοι Λιβαδίου κ.κ. Γεώργ. Γαλάνης, Ιωάν. Γκούμας, Νικ. Καψάλης, ο πρ. κοινοτάρχης Λιβαδίου κ. Αθ. Μένος, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μαθητές σχολικών μονάδων του Λιβαδίου, μέλη της διοίκησης του Εξωραϊστικού Συλλόγου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λιβαδίου, εκπρόσωποι συλλόγων Λιβαδιωτών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ελασσόνα, Λάρισα, «απόδημοι» Λιβαδιώτες, και πολύς κόσμος(…ντόπιοι και αρκετοί επισκέπτες εκδρομείς), που…εκμεταλλεύτηκε τον καλοκαιρινό καιρό του Σεπτεμβρίου.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass