ΡΑΜΠΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Δεν είναι προνόμιο η πρόσβαση…

* Ίδια η εικόνα στο κέντρο της πόλης αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2017 22:35

Η εικόνα είναι γνωστή σε αρκετούς Λαρισαίους, ο νεαρός άνδρας με το αναπηρικό του αμαξίδιο εξαιτίας της έλλειψης χώρου και ραμπών στα πεζοδρόμια επιχειρεί να κινηθεί στην οδό Νικηταρά από το οδόστρωμα. Δεν έχει άλλη επιλογή μετακίνησης, ακόμα και αν αυτό είναι επικίνδυνο.

Στον πεζόδρομο της Κούμα, στο σημείο που διασταυρώνεται με την οδό 28ης Οκτωβρίου, ένα αυτοκίνητο ογκώδες και ψηλό είναι παρκαρισμένο ακριβώς στη γωνία του δρόμου, η γυναίκα στο αναπηρικό καροτσάκι ζητά τη βοήθεια των περαστικών για να διασχίσει τον δρόμο καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Η Άννα βοηθά στη μετακίνησή της την αδερφή της Μαρία, επίσης άτομο με κινητικά προβλήματα, κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στο κέντρο της πόλης τη στιγμή που επιχειρούν να κατέβουν από πεζοδρόμιο, κάνοντας χρήση της ειδικής μπάρας οδηγός αυτοκινήτου επιλέγει να σταθμεύσει το όχημά του κλείνοντάς τους τη διέλευση. «Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον θυμό μου και του ζήτησα να μετακινήσει το όχημά του γιατί εμποδίζει, αντ’ αυτού εισέπραξα τον ωχαδερφισμό του. Μόνο με την απειλή ότι θα ειδοποιούσα την Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία απομάκρυνε το αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι λύση αυτή», εξηγεί στην «Ε».

Το πρόβλημα το εντοπίζουν στην έλλειψη οδηγικής παιδείας «κάπως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν στους δρόμους. Πρέπει να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η έλλειψη οδηγικής συμπεριφοράς είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας πολλών οδηγών στους ελληνικούς δρόμους. Πρόκειται για έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα βάζοντας πολλά εμπόδια στη μετακίνησή τους. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα λύνεται με την επιβολή τιμωρίας αλλά με την παιδεία που καλλιεργεί τον σεβασμό. Όχι, μόνο απέναντι στα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, αλλά σεβασμό για τον συνάνθρωπο γενικότερα. Δυστυχώς και σε αυτό είμαστε αρκετά πίσω».

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα διαπιστώνουν καθημερινά τη δυσκολία να κινηθούν στην πόλη. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος παρατηρώντας το πώς είναι σταθμευμένα τα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες, που προορίζονται για τη διευκόλυνση των αναπηρικών αμαξιδίων ή σε θέσεις που προορίζονται για αναπηρικά αυτοκίνητα.

Τι και αν τα πεζοδρόμια στο κέντρο διαθέτουν ράμπες για να εξυπηρετούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και γονείς με καροτσάκια; Συχνά καταλαμβάνονται από ασυνείδητους οδηγούς. Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, εκεί που φορεία με ασθενείς μετακινούνται από και προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με φορεία και αναπηρικά αμαξίδια. Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει πιστά την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν καθημερινά στους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου. Αυτοκίνητα κλείνουν την πρόσβαση στις ειδικές ράμπες και δυσκολεύουν τη μεταφορά των ασθενών.

Καθημερινές είναι οι κλήσεις που μοιράζει η Δημοτική Αστυνομία στους Λαρισαίους που σταθμεύουν παράνομα, κλείνοντας ράμπες αναπήρων αλλά και καταλαμβάνοντας θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Η εικόνα ωστόσο παραμένει η ίδια, «ζούγκλα τα πεζοδρόμια» δηλώνει η Ιωάννα μητέρα ενός μωρού έξι μηνών. «Λακκούβες, παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια που κλείνουν τις ράμπες. Ποδήλατα και μηχανάκια πάνω σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Ποτέ κανείς δε δίνει την αυτονόητη προτεραιότητα σε μητέρα με καρότσι ή σε άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο», αναφέρει περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά το κέντρο της Λάρισας.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass