ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ:

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ο εναλλακτικός τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:30

«Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι μία ακόμη προνοιακή πολιτική για τους ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος να παράγουμε, να εργαζόμαστε και να καταναλώνουμε. Η δική μας αντίληψη για την κοινωνική οικονομία απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν αντιλαμβανόμαστε την Κοινωνική Οικονομία ως περιφερειακή δραστηριότητα, αλλά ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος, μέλος της Διατμηματικής Ομάδας «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία -ΚΑΛΟ» του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικός συνεργάτης σε σχετικά θέματα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με αντικείμενο την κοινωνική οικονομία, που έγινε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο «Διόνυσος».

Αρχικά ο κ. Μιτάκης αναφέρθηκε στον νόμο 4430/16 για την Κ.ΑΛ.Ο, που οριοθετεί το πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, στη χώρα μας, προκειμένου επιχειρήσεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας να μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς της Κ.ΑΛ.Ο. Από την άλλη η Κοινωνική Επιχείρηση είναι μια κανονική επιχείρηση που βασίζεται στο συνεταιριστικό πρότυπο, αλλά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως:

Όλες οι επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά, κάθε μέλος - συνεταιριστής έχει μόνο μία ψήφο, ανεξαρτήτως πόσες συνεταιριστικές μερίδες κατέχει. Ενώ, σαφώς, η επιχείρηση ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους της, ενδιαφέρεται και για το κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της μεγιστοποίησης. Τις αμοιβές και τα κέρδη της επιχείρησης, τα λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοί της, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη της (συνεταιριστές), ενώ ένα μέρος των κερδών προορίζεται για επανεπένδυση, στους σκοπούς της επιχείρησης».

Ο κ. Μιτάκης εξήγησε ποια είναι τα βήματα για να δημιουργήσει κανείς μια ΚοινΣεπ ή ένα ΣυνΕργ. Το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης με συνημμένο το Καταστατικό και επιπλέον δικαιολογητικά. Χρειάζεται και έκδοση βεβαίωσης εγγραφής. Το δεύτερο βήμα είναι η έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ . Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην ίδρυση Συνεταιρισμών Εργαζομένων απαιτείται και ασφάλιση των μελών (ως ελεύθερων επαγγελματιών). Με τη βεβαίωση εγγραφής και την έναρξη εργασιών, η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει εμπορική δραστηριότητα.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κ. Αντωνοπούλου προγραμματίζει διήμερη συνάντηση στη Λάρισα, στις 20 και 21 Απριλίου, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί και τον Τύρναβο.

Στη χθεσινή σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος των «Οικολόγων» Νίκος Πουτσιάκας, ο γραμματέας της ΝΕ. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Λάρισας, ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης Αριστοτέλης Ανδρέου, κ.α.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass