ΜΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ STAND UP COMEDY Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΠΟΥΡΙΜ»

Γιόρτασαν την πιο χαρούμενη γιορτή

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:20

Την πιο χαρούμενη γιορτή του εβραϊκού εορτολογίου το «Πουρίμ» γιόρτασαν χθες οι Λαρισαίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κυριών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, με το καθιερωμένο μπαζάρ γλυκών με φιλανθρωπικό σκοπό.

Όλες όσες βρέθηκαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Divani» δοκίμασαν και απόκτησαν παραδοσιακά γλυκά και διασκέδασαν με την παράσταση stand up comedy του Αναστάση Χριστοφιλόπουλου. Ο οποίος πρόσφερε γερές δόσεις γέλιου και μέσα από το χιούμορ αναφέρθηκε στις γυναίκες, στη σημαντικότητά τους και στις γοητευτικά ενοχλητικές συνήθειες που τις κάνουν όμως αξιαγάπητες.

«Το Πουρίμ είναι η πιο χαρούμενη γιορτή του εβραϊκού εορτολογίου, βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία που μας πάει πίσω 2.500 χρόνια. Ηρωίδα του, μια γυναίκα, η Εβραιοπούλα Εσθήρ, που, χωρίς να το έχει επιδιώξει και χωρίς να το καταλάβει καλά-καλά, βρέθηκε σύζυγος του βασιλιά Αχασβρερώς και βασίλισσα της απέραντης τότε αυτοκρατορίας της Περσίας», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Αλίνα Μωυσή καλωσορίζοντας τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συνέχισε την αναφορά της στην ιστορία λέγοντας ότι «από αυτή τη θέση κλήθηκε να σώσει τον λαό της, όταν ο μοχθηρός πρωθυπουργός Αμάν αποφάσισε να θανατώσει όλους τους Εβραίους του βασιλείου, επειδή… δεν τον προσκυνούσαν. Η Εσθήρ ανταποκρίθηκε με θάρρος, με αυταπάρνηση και με εξυπνάδα σε αυτή την ευθύνη και κατάφερε να αποτρέψει την προγραμματισμένη γενοκτονία των Εβραίων».

Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία, με πλοκή σαν παραμύθι, με πολλούς συμβολισμούς και βαθύτερα νοήματα. Η γιορτή του Πουρίμ έχει τέσσερα έθιμα. «Πρώτα - πρώτα πρέπει να στέλνουμε δώρα σε συγγενείς και φίλους και, όταν λέμε δώρα στο Πουρίμ, εννοούμε γλυκά. Αυτό το κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά, να διατηρούμε ζεστές τις σχέσεις μας, να νιώσουμε ενωμένοι. Όταν λοιπόν θα απολαμβάνετε τα γλυκά που θα κερδίσετε στο σπίτι σας, με τις οικογένειές σας, να θυμάστε ότι τα ετοίμασαν για σας οι Εβραίες φίλες σας με πολλή αγάπη», σημείωσε η κ. Μωυσή για να αναφερθεί στη συνέχεια και στα υπόλοιπα έθιμα της γιορτής. «Επίσης στο Πουρίμ, έχουμε την εντολή να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν απόψε θα προσφερθούν στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Ένα μικρό ποσό θα προσφερθεί και στο 1ο Ειδικό Σχολείο Αναπτυξιακών Διαταραχών της πόλης μας, για να αποκτήσουν οι μαθητές του μια ειδική μπασκέτα, που χρειάζονται για την άθλησή τους. Τρίτο έθιμο της γιορτής του Πουρίμ είναι το μασκάρεμα, που μας θυμίζει ότι όλα στη ζωή δεν είναι όπως φαίνονται», για αυτό και στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Συλλόγου δεν δίστασε να φορέσει ένα χρωματιστό καπέλο για να συνεχίσει στο τέταρτο και τελευταίο έθιμο που «είναι η υποχρέωσή μας να μαζευόμαστε με φίλους, να τρώμε, να πίνουμε και να διασκεδάζουμε».

Η γιορτή έκλεισε με stand up comedy από τον Αναστάση Χριστοφιλόπουλο.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass