ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ

Σήμερα μαύρος ουρανός…

Δημοσίευση: 30 Απρ 2016 0:19

 

Με βαριά συννεφιά και ανά διαστήματα βροχή συμμετείχε η φύση στην κορύφωση του Θείου δράματος, σαν να επιβεβαιώνονται τα όσα αναφέρουν οι γραφές ότι τη στιγμή που ο Χριστός παρέδωσε το πνεύμα του οι ουρανοί άνοιξαν και σημειώθηκε σφοδρή καταιγίδα.

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Οι Επιτάφιοι ετοιμάστηκαν αλλού από συνεργεία αλλού από τους ίδιους τους ενορίτες των εκκλησιών. Γεμάτοι από κόσμο οι ναοί της Λάρισας, πιστοί που περιμένουν καρτερικά να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες δεν φεύγουν από τις εκκλησίες «από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και όλη την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, μένουμε κοντά στον Επιτάφιο, κοντά στον Χριστό μας. Ποιος αφήνει τον νεκρό του μόνο του», λέει η Στέλλα Πουλούλη που βρίσκεται από νωρίς στον ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη Μεσοράχη.

Μαυροφορεμένες ηλικιωμένες γυναίκες μένουν για ώρες και στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων. «Δεν έρχεται πλέον ο κόσμος, εμείς οι μεγάλοι πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις», λέει ενορίτισσα. Ο Επιτάφιος στο επίκεντρο των προσευχών των πιστών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή τελείται η «Ακολουθία των Αγίων Παθών», δηλαδή αφορά «στους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τις ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυρά χλαίνα, τον κάλαμο, τον σπόγγο, το όξος, τους ήλους, τη λόγχη και κυρίως τη Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού...». Οι πιστοί παίρνουν τις θέσεις τους για την ακολουθία των Αγίων Παθών. Το κλίμα προετοιμάζεται, κατάλληλα, για τον επιτάφιο και το αποκορύφωμα, τη μεγάλη έξοδο στο κέντρο της πόλης. Σιωπή, κατάνυξη, προσευχή, μετάνοια. Η ψυχή του ανθρώπου προετοιμάζεται για να υποδεχτεί την Ανάσταση.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass