Χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2023 8:16

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οι κάτοικοι της Γάζας είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού και τροφίμων, ενώ δεν έχουν επίσης ρεύμα, μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου στον μικρό θύλακα, ο οποίος υποβάλλεται σε αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό από το 2007, όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μετά τις διαταγές του στρατού του Ισραήλ να εκκενώσουν τον βόρειο τομέα της, η διέλευση στη Ράφα, που συνδέει τον θύλακα με την Αίγυπτο και είναι η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστή καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.
Το Κάιρο απηύθυνε την Τρίτη έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο την περιοχή της διέλευσης, ώστε να μπορέσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια «το ταχύτερο δυνατό».
Καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τον θύλακα και κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, εκκενώθηκαν επίσης σχεδόν μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί πολίτες, ώστε να απομακρυνθούν από τις ζώνες όπου διεξάγονται μάχες.
Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο ανάμεσα στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο της Χαμάς, και τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δύο κρατών, όπου οι ανταλλαγές πυρών πολλαπλασιάστηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ενώ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 61 άνθρωποι από την ημέρα που ξέσπασε ο νέος πόλεμος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός στρατός θα αρχίσει χερσαία επιχείρηση όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, είπε χθες ο εκπρόσωπός του.
Το εγχείρημα αναγγέλλεται εξαιρετικά επικίνδυνο και περίπλοκο, όχι μόνο επειδή πρόκειται για πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, αλλά και επειδή σε αυτή βρίσκεται πολυδαίδαλο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, όπου φέρεται να κρύβει μαχητές και όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass