Αλληλοκατηγορίες και διεθνείς αντιδράσεις

Για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων από την επίθεση στο νοσοκομείο

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2023 7:45

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας την  Τρίτη, που πυροδότησε καταδίκες σε διεθνές επίπεδο και διαδηλώσεις σε όλο τον ισλαμικό κόσμο, μερικές ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, ενώ ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από πλευράς του, έντεκα ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ το διέψευσε, κατηγορώντας με τη σειρά του το Ισραήλ.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην Τεχεράνη, στο Αμάν, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τύνιδα, όπως και στη Βηρυτό, όπου ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία.
Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές που απαιτούσαν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκρούστηκαν με δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έφτασε πριν από λίγο στο Ισραήλ, «ανέβαλε» το ταξίδι που σκόπευε να κάνει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Μπάιντεν αισθάνεται «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για την «έκρηξη» στο νοσοκομείο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο.
Η Ιορδανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την ακύρωση τετραμερούς συνόδου με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς.
«Από 200 ως 300» άνθρωποι «είναι νεκροί», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του θύλακα, ενώ «εκατοντάδες (άλλα) θύματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια» του νοσοκομείου Αλ Αχλί, στο κέντρο της Γάζας.
Η Χαμάς αναφέρθηκε σε πάνω από 500 θύματα και κατηγόρησε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.
Ο ισραηλινός στρατός το αρνήθηκε, αντιτείνοντας πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών μας (…) ευθύνεται ο (σ.σ. Παλαιστινιακός) Ισλαμικός Τζιχάντ λόγω αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκετών». «Θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς ώρες τις αποδείξεις» για τον ισχυρισμό αυτό, είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.
«Ψέματα» ανταπάντησε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να αποσείσει «την ευθύνη για το έγκλημά του».
ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Εν τω μεταξύ σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες από το κατεστραμμένο νοσοκομείο στη Γάζα, με τα πτώματα να κείτονται δίπλα σε γκρεμισμένους τοίχους και τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν ότι είναι δυνατόν. Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.
To νοσοκομείο, το οποίο ανήκει στην αγγλικανική εκκλησία, φέρεται να χτυπήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση. Προηγουμένως είχε χτυπηθεί ξανά από ρουκέτα το Σάββατο σε μια επίθεση που τραυμάτισε 4 γιατρούς.
Το χτύπημα σημειώθηκε περίπου στις 7:30 τοπική ώρα. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί από προηγούμενα πλήγματα, καθώς και από πολίτες που αναζητούσαν καταφύγιο, θεωρώντας ότι οι χώροι του νοσοκομείου είναι ασφαλέστεροι από τα σπίτι τους, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.
«Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο, έγινε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε πάνω στο χειρουργείο. Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε ο γιατρός Γκασάν Αμπού Σιτάχ.
Περισσότεροι από 300 τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το al-Shifa, το οποίο ήταν ήδη υπερπλήρες με τραυματίες. Τραυματίες κείτονταν σε ματωμένα πατώματα, ουρλιάζοντας από τον πόνο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass