Οι γυναίκες ανθίστανται, οι Ταλιμπάν τις ξυλοκοπούν

ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ... ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2021 12:11

ΚΑΜΠΟΥΛ
Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην Καμπούλ στη διάρκεια διαδήλωσης για τα δικαιώματα των γυναικών. Βίντεο από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εικονίζουν σκηνές χάους κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι οποίοι δημοσιοποίησαν φωτογραφίες μιας γυναίκας από το κεφάλι της οποίας τρέχει αίμα. Αφγανές πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και ζητώντας ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.
Χθες οι ακτιβίστριες πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του ‘90».
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περισσότερες από δώδεκα γυναίκες να αντιμετωπίζονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν. Γυναίκες φαίνονται να βήχουν, πράγμα που δείχνει ότι έγινε χρήση δακρυγόνων. Άλλες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν. «Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο Αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι.


Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη δική τους ερμηνεία της ισλαμικής διδασκαλίας.
Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανεζκάι, δήλωσε την Τρίτη στο BBC πως δεν πιστεύει ότι γυναίκες θα διοριστούν σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή τους. Ωστόσο υποστήριξε πως θα έχουν κάποιο ρόλο.
ΝΕΚΡΟΙ …ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην Καμπούλ, μετέδωσαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφού πηγές στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι μαχητές τους πήραν τον έλεγχο του Πανσίρ, της τελευταίας επαρχίας στο Αφγανιστάν που αντιστεκόταν στην ισλαμιστική οργάνωση.
Ηγέτες της αντιπολίτευσης στους Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι η επαρχία κατελήφθη.
Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε πως «πυροβολισμοί στον αέρα» στην Καμπούλ στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ 41 τραυματίσθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό.
Τα πυρά προκάλεσαν την αντίδραση του κύριου εκπροσώπου των Ταλιμπάν, του Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.
«Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι’ αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του στο Twitter. «Οι σφαίρες μπορούν να κάνουν κακό σε αμάχους, έτσι μην πυροβολείτε χωρίς να χρειάζεται».
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε πως μια τεχνική ομάδα κατάφερε να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φθάνει εκεί βοήθεια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ο ανταποκριτής του οποίου μετέδωσε επίσης πως επαναλήφθηκαν πτήσεις εσωτερικού.
Ο διάδρομος προσαπογειώσεων του αεροδρομίου έχει επισκευασθεί σε συνεργασία με αρχές στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ μετέδωσε πως δύο πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν από την Καμπούλ προς τις πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Κανταχάρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass