Οικολογική καταστροφή στην Κάρλα

*ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΛΩΤΟ «ΧΑΛΙ» ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ 1Τ *ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ *ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΝ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ *ΚΑΪΚΙΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2024 13:06

Του Θανάση Αραμπατζή
Τεράστια οικολογική καταστροφή με εκατομμύρια νεκρά ψάρια να έχουν φτιάξει πλωτό «χαλί» και να σκεπάζουν όλη την επιφάνεια του νερού συντελείται στο κανάλι 1Τ, το κανάλι που καταλήγει στο θυρόφραγμα της Κάρλας. Τα ψάρια καταλήγουν στο συγκεκριμένο κανάλι από τα «στραγγίδια» (το νερό δηλαδή από τα πλημμυρισμένα χωράφια), αλλά και από τη λίμνη Καλαμακίου της οποίας η πόρτα έσπασε από την πίεση του νερού λόγω Ντάνιελ, με το νερό της και τα ψάρια της φυσικά να οδηγούνται στον 1Τ, όπου λόγω έλλειψης οξυγόνου πεθαίνουν.

Τα ψάρια αυτά κατέληγαν - μέχρι χθες που έκλεισε το θυρόφραγμα της Κάρλας- στον Παγασητικό, ενώ τώρα που έκλεισε η έξοδος προς τον Παγασητικό εκφράζονται φόβοι ότι τα νεκρά ψάρια θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο το κανάλι. Χθες στον τόπο βρέθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος που είδε τα νεκρά ψάρια και όπως αναφέρουν στην «Ε» αυτήκοοι μάρτυρες ο κ. Τριαντόπουλος αναζητεί λύσεις. Ωστόσο συνεργάτες του ερωτηθέντες σχετικά σημείωναν ότι ο υφυπουργός πήγε στην περιοχή για άλλο θέμα (σύνδεση Γυρτώνης και Κάρλας) και ουδέν είχε να σχολιάσει επί του θέματος των νεκρών ψαριών.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σε άτυπη ενημέρωση χθες στον Βόλο σημείωσε ότι με το κλείσιμο του θυροφράγματος σταμάτησε η ροή νερού προς τον Παγασητικό και σε 1-2 μέρες θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. «Δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα διότι υπήρχε κίνδυνος το αρδευτικό νερό να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα. Τώρα το αρδευτικό νερό σταμάτησε και με την επισκευή του αντλιοστασίου της Πέτρας, το πλημμυρικό νερό θα μεταφερθεί στον ταμιευτήρα», τόνισε ο κ. Κουρέτας. Βέβαια τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα επισκευαστεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας (που βάζει το νερό μέσα στην Κάρλα) κι αν μέχρι να επισκευαστεί υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος, αλλά και κατά πόσο καλό για τη λίμνη και τον εκεί βιότοπο είναι να μπούνε μέσα στην Κάρλα εκατομμύρια νεκρά ψάρια.
Κι αν για το μεν πρώτο ερώτημα οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι το αρδευτικό νερό με κινήσεις του ΤΟΕΒ Πηνειού έχει μειωθεί κατά πολύ ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμύρας, για το μεν δεύτερο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης δεν θα επηρεάσουν ολόκληρο το οικοσύστημα.
Όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουρέτας «η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία -αν και μη αρμόδια- για να επιλυθεί το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιστοποιημένη εταιρεία θα αναλάβει την απομάκρυνσή τους», ωστόσο η εξεύρεση λύσης και για τα νεκρά ψάρια του 1Τ είναι εξίσου επιτακτική.
ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑ
Στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας, μέσω του οποίου οδηγήθηκαν χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών της λίμνης στον Παγασητικό, προχώρησε χθες το μεσημέρι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είχε προηγηθεί προσπάθεια συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών από ιδιωτικά καΐκια στον Παγασητικό και από εργολάβο μέσω του Ξηριά, όπου τοποθετήθηκε και δίχτυ από τον ΟΛΒ από τη γέφυρα Διμηνίου και προς την εκβολή των νερών στην Μπουρμπουλήθρα, ανέφερε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ο Δημ. Κουρέτας κατήγγειλε ακόμη ότι το Σαββατοκύριακο άγνωστοι προσπάθησαν να σπάσουν το θυρόφραγμα για να μην πέφτει νερό στον Παγασητικό, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο λειτουργίας του. «Υπάρχουν υποψίες ποιοι είναι, αλλά είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα», ανέφερε.
Όσον αφορά στην περισυλλογή των νεκρών ψαριών, ήδη γίνεται στην περιοχή του λιμανιού από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλουν οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Βόλου. Μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας, επτά μεγάλα ιδιωτικά καΐκια μαζεύουν τα ψάρια εκτός λιμανιού και ανατέθηκε μια εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass