Κομβικό έργο η σύνδεση της Γυρτώνης με τη λίμνη Κάρλα

*Χρ. Τριαντόπουλος σε διευρυμένη σύσκεψη στον Βόλο για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία * Οι αναφορές στην κατασκευή του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2024 13:01

Σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και την Κάρλα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή συγκάλεσε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής και εκπρόσωποι του φορέα διαχείρισης της τεχνητής Λίμνης Κάρλας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου οι αρμόδιοι φορείς και τοπικοί παράγοντες έθεσαν τους προβληματισμούς τους, ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για τη Θεσσαλία, παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης και διευθέτησης, και τα μεγάλα και με διττό ρόλο έργα. Τα έργα, δηλαδή, που, αφενός, λειτουργούν αντιπλημμυρικά, ανασχετικά και προστατευτικά σε στιγμές ακραίων φαινομένων και μεγάλης πλημμυρικής πίεσης και, αφετέρου, συνεισφέρουν καθοριστικά στο ισοζύγιο διαχείρισης – και κυρίως αρδευτικής διαχείρισης – των υδάτων της Θεσσαλίας. Τέτοια έργα είναι, από τη μία πλευρά, τα μεγάλα φράγματα και, από την άλλη πλευρά, είναι ενίσχυση του μεγάλου έργου της τεχνητής λίμνης Κάρλας.
Όσον αφορά τα φράγματα, ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στάθηκε στο έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, το οποίο άρχισε να δρομολογείται μετά τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τα Φάρσαλα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο δρομολογείται – ως εθνικής σημασίας υποδομή – από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή, τόσο σε όρους χρηστής διαχείρισης των υδάτων για αρδευτική και υδρευτική αξιοποίηση, όσο και σε όρους ευρύτερης παραγωγικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και με μία κρισιμότατη προσφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Το έργο με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και δη του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου πραγματοποιούνται ενέργειες ωρίμανσης του τεχνικού αντικειμένου από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής.
Η ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΔΙΩΡΥΓΑ
Στο δεύτερο έργο στο οποίο στάθηκε ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι η δημιουργία διώρυγας που θα ενώνει το Φράγμα Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα. Πρόκειται για μία μεγάλη διώρυγα – ως συνέχεια και εξέλιξη του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 – που θα συνδέσει δύο μεγάλα έργα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία. Το μεγάλο κανάλι / συλλεκτήρας Σ3 είναι μια υποδομή που επί του παρόντος παραμένει ημιτελής, καθώς το ένα τμήμα του έχει κατασκευαστεί, αυτό από την τεχνητή Λίμνη Κάρλα προς τον νομό Λάρισας, ενώ το δεύτερο τμήμα που θα μπορούσε να ενώσει το πρώτο τμήμα με το Φράγμα Γυρτώνης παραμένει σε κατασκευαστική εκκρεμότητα. Παράλληλα, το κατασκευασμένο τμήμα του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 – στο βαθμό που μπορεί να αξιοποιηθεί – χρήζει ευρύ καθαρισμού και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές ώστε να αυξηθεί σημαντικά η λειτουργικότητά του προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα. Προς αυτή την κατεύθυνση, στις αρχές του 2023, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, υπό τον υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ενέκρινε την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, το οποίο και ως έργο θα δρομολογηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – μετά από σχετική ενημέρωση.
Πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέπει τη μεταφορά δια της βαρύτητας, υπερπολλαπλάσιου όγκου υδάτων από τον Πηνειό στην τεχνητή Λίμνη Κάρλα που μέχρι τώρα – χωρίς να αξιοποιείται – διοχετεύεται στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ ο όγκος των υδάτων που – με μεγάλη δυσκολία – διοχετεύεται με τα σημερινά δεδομένα στην τεχνητή λίμνη είναι λίγος και αυτό γίνεται με τη χρήση αντλιοστασίων – άρα με σημαντικό κόστος.
Η δημιουργία, λοιπόν, της εν λόγω διώρυγας θα δώσει μεγάλη αρδευτική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση στις παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τομέας της περιοχής. Παράλληλα, όμως, το έργο της σύνδεσης του φράγματος της Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα έχει και σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, σε συνδυασμό με μια σειρά από παρεμβάσεις στην τεχνητή Λίμνη Κάρλα. Παρεμβάσεις, όπως η εξέλιξη και ενίσχυση ως υποδομή του καναλιού / τάφρου Τ2 που μέχρι τώρα διοχετεύει το νερό προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, όπως και η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών από το εσωτερικό τμήμα της τεχνητής Λίμνης προς τα Κανάλια.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο «πρόκειται για έργα νέα, όπως είναι τα μεγάλα φράγματα, αλλά και έργα που θα βελτιστοποιήσουν την αξιοποίηση των τρεχουσών υποδομών. Ένα τέτοιο μεγάλο έργο δύναται να είναι και η σύνδεση του Φράγματος της Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, αξιοποιώντας, ενισχύοντας και επεκτείνοντας το κανάλι / συλλεκτήρα Σ3. Μία υπάρχουσα υποδομή που πρέπει να επεκταθεί και να βελτιωθεί, αλλά και να αποκατασταθεί όπου χρειάζεται. Μέσω έκτακτης χρηματοδότησης ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια προχωρά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά από ζημιές που έγιναν λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Και με ένα νέο έργο διασύνδεσης του Φράγματος Γυρτώνης και την τεχνητή Λίμνη Κάρλα η αρδευτική δυνατότητα δύναται να αλλάξει ριζικά, καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass