ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣτΕ

Τρέχουν για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2015 2:00

 

ΑΘΗΝΑ

Αμηχανία στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από την 21η Μαΐου του 2015, με αποτέλεσμα να είναι στον “αέρα” τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και σειρά άλλων φόρων και πράξεων, όπως μεταβιβάσεις κ.α.

Μετά την απόφαση, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Τσακαλώτου αναμένεται να παραδώσει την επόμενη εβδομάδα το πόρισμά της με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα τεθούν σε ισχύ από την ημέρα που ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βρίσκεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα και έχει εξαγγελθεί για του χρόνου, με την προϋπόθεση πως ο στόχος της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ θα μείνει στα 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα για φορολογούμενους και... κρατικό ταμείο, καθώς η ισχύς της είναι αναδρομική.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θίγεται καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όπως αυτές ίσχυαν την 1/1/2015 και όχι με βάση τις τιμές του Μαΐου ή του Οκτωβρίου.

Μπορεί να αμφισβητηθούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών κ.α. που καταλογίστηκαν μετά τον Μάιο.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 πολίτες, με ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2013 για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα τους δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης, που είναι παράλειψη νόμιμης ενέργειας, να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass