ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ: ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Δεν προχωράει η μετεγκατάσταση προσφύγων

* Ναυάγιο με δύο νεκρούς στη Λέσβο

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2015 1:59

ΑΘΗΝΑ

Την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "η Ελλάδα εκπληρώνει τη βασική της υποχρέωση, να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις ροές των προσφύγων και με ανθρωπιά να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων που πατάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος".

Επισήμανε ότι ανταπεξήλθαμε στις υποχρεώσεις μας παρά την οικονομική κρίση, ευχαριστώντας την αστυνομία, τις οργανώσεις και απλούς εθελοντές "που έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον απέναντι σε ανθρώπους που δοκιμάζονται".

Πρόσθεσε ότι "τώρα είναι σειρά των άλλων κρατών να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις", για να συμπληρώσει ότι "μέχρι στιγμής δεν προχωράει η μετεγκατάσταση, ιδίως των 66.000 για τους οποίους υπάρχει συμφωνία να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ".

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά στην πολιτική που έχει υπογράψει η ΕΕ για τις επιστροφές των μεταναστών, για να παρατηρήσει ότι πρέπει να "ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία", καθώς "υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ώστε να μειωθούν οι ροές

Η Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί αλλά και να βοηθήσει να μειωθούν οι ροές".

"Τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μία δύσκολη ιστορική συγκυρία, να παίρνουν στην πλάτη τους το βάρος όλης της Ευρώπης. Θέλω να συγχαρώ τους νησιώτες μας και το Λιμενικό που σώζει καθημερινά εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο, δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα γίνει υγρός τάφος, αλλά θάλασσα συνεργασίας και αλληλεγγύης".

Στη συνεχεία, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο για επιθεώρηση της πορείας των εργασιών για το hotspot εκεί.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.

Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα νησιά, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ

Νέα τραγωδία με δύο νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας δυο μίλια βόρεια του λιμανιού, στη Λέσβο, μετά από ανατροπή ξύλινης βάρκας που μετέφερε μετανάστες.

Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ άμεσα διασώθηκαν 70 άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παραμένει άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων και αναμένεται να ζητηθεί από τους διασωθέντες να δώσουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων στη βάρκα που βούλιαξε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass