Oρους μυστικότητας επέβαλε η κυβέρνηση

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2022 11:14

ΑΘΗΝΑ
Τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έχει καλέσει προς ακρόαση 9 πρόσωπα για την υπόθεση των επισυνδέσεων στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθόρισε η διάσκεψη των προέδρων.


Συγκεκριμένα, η διάσκεψη αποφάσισε πως η ακρόαση όλων των προσώπων θα γίνει ταυτόχρονα, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πρακτικά, ούτε θα εκδοθεί πόρισμα, ενώ δίνονται και συστάσεις στους βουλευτές να μην φέρουν ή τουλάχιστον κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
« Το ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τη διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση και να μη ξεφύγει», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, έθεσαν τρία ζητήματα για την συνεδρίαση. Όπως ανέφεραν:
-Θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης ή έστω να εκδοθεί μετά το τέλος της πόρισμα της επιτροπής, εφόσον έχουν αφαιρεθεί από αυτά ενδεχόμενες φράσεις που θα μπορούσαν να αναφέρονται σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα.
-Επικαλέστηκαν δε και την ανάγκη η ακρόαση των προσώπων να γίνει ξεχωριστά, κατά μόνας ή έστω σε γκρουπ προκειμένου η διαδικασία όπως αναφέρουν να γίνει ουσιαστική.
-Διαφώνησαν τέλος με το ενδεχόμενο, να αφαιρεθούν τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επικαλούμενα μάλιστα και συνταγματικές σχετικές ρυθμίσεις.
Απαντώντας και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής, διευκρίνισε πως η ακρόαση δεν μπορεί παρά να γίνει ταυτόχρονα, λόγω του χαρακτήρα της διαδικασίας και του ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται αυτή η πεπατημένη. Όπως εξήγησε δεν πρόκειται για εξεταστική, όπου η επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα, ούτε οι καλεσμένοι θεωρούνται μάρτυρες σε κάποια υπόθεση. Για τα πρακτικά σημείωσε πως η διαδικασία είναι απόρρητη και πως το μόνο που μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρξει κοινή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων είναι μετά το πέρας της συνεδρίασης να εκδοθούν κοινά συμπεράσματα της επιτροπής. Τέλος σε ότι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, ο κ. Τασούλας είπε πως υπάρχει η σύσταση να μην εισέλθουν οι βουλευτές στην επιτροπή με αυτά, ωστόσο «δεν θα τους κάνουμε και σωματικό έλεγχο...»
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού και για πρόθεση της πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση. Όπως είπε, ενώ όλα τα κόμματα ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί, ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες, μια για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο υποκλοπής των Ανδρουλάκη, Κουκάκη, δηλαδή το μεγάλο σκάνδαλο του predator, και μία όλοι οι άλλοι, των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μια διαδικασία μπάχαλο, όπου εννιά άνθρωποι θα είναι εξαρχής στην ίδια συνεδρίαση, απέναντί στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της επιτροπής Θεσμών.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας, να μην επιτρέψει να υπάρχει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων προβλήθηκε για λόγους αντιπερισπασμού. Εμείς είπαμε, προφανώς να τηρηθεί η μυστικότητα στον βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά, αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης, αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία, ούτως ώστε, με επιλεκτικές διαρροές, να διαστρεβλώνεται το τι ειπώθηκε.
*Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, ότι σχετίζονται άμεσα με τον λαό και τα δικαιώματά του, και γι’ αυτόν τον λόγο «δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ, δε, περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων προσθέτοντας πως σε θέματα που μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα, τότε πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους. Όσο για τη σύσταση προς τα μέλη της επιτροπής, να μην φέρουν τα κινητά τους στη συνεδρίαση, είπε ότι «είναι ψευτοδίλλημα»: Αυτό που προστατεύει τον καθένα, είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
*Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι ζητήσαμε (να βγουν) όλα στο φως, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα θεσμικά όργανα, και με απόλυτα θεσμικό τρόπο. Σήμερα, προσέθεσε, η πλειοψηφία πρότεινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όλους όσοι προσέλθουν, και να τους ακούσουμε όλους μαζί. «Αυτό οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας» τόνισε η κα Λιακούλη.

Οι βουλευτές της Εξεταστικής
Οι βουλευτές της ΝΔ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις είναι οι:
Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ‘Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσωνας Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.
*Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, κάνει γνωστά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ‘Ολγα Γεροβασίλη. Οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή είναι οι: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ‘Αγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass