Και ο Στόλτενμπεργκ φοβέρα θέλει…

* «Κατέβηκαν» οι ευχές του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τη Μικρασιατική καταστροφή μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2022 15:13

ΑΘΗΝΑ
Κατέβηκε, μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η ανάρτηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με την οποία έδινε συγχαρητήρια στην Τουρκία για την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, κατέβηκε από το Twitter.

Υπενθυμίζεται πως προχθές η Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ έδωσε συγχαρητήρια στην Τουρκία με αφορμή την «ημέρα Νίκης» σε βάρος των Ελλήνων το 1922.
«Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε η σχετική ανάρτηση, που προκάλεσε αίσθηση και προβαλλόταν από τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ είχε κάνει tag το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
Το οξύμωρο βέβαια είναι πως η LANDCMD, συγχαίρει επί της ουσίας την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν με έντονους τίτλους, τη ΝΑΤΟϊκή ανάρτηση, για την επέτειο που γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς στην χώρα, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή ενόχλησε την Ελλάδα.
Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες το μεσημέρι η Ελλάδα προχώρησε σε  αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών
«Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων» επεσήμανε ακόμη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
ΔΕΝΔΙΑΣ: ΘΛΙΨΗ
«Η μετατροπή της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής σε εορτή μίσους και πολεμικών ιαχών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μόνο θλίψη προκαλεί», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για το αφιέρωμα στην επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Όπως τονίζει ο κ. Δένδιας «η Ελλάδα με όλες τις κατά καιρούς αστοχίες, κατάφερε να μετατρέψει τη Μικρασιατική καταστροφή σε παράγοντα εθνικής δημιουργίας. Και κατάφερε σταδιακά στο πέρασμα των ετών, να γίνει το μέλος μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ομάδας κρατών, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η Ελλάδα αναπτύχθηκε σε μία κοινωνία αξιών και αρχών, με πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Διεθνούς Δικαίου», επισημαίνει και προσθέτει: «Αλλά η σημερινή Τουρκία, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, ουδέν διδάχθηκε από την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία παντελώς ανεδαφικά νοσταλγεί.
Και την χρησιμοποιεί ως αφορμή για να αναβιώσει ένα εθνικιστικό πνεύμα, το οποίο αποτελεί σαφή πρόκληση, αλλά και απόδειξη ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο οθωμανικό παρελθόν και όχι σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, το οποίο, ευτυχώς, οραματίζεται ακόμα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας της».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η Μικρασιατική Καταστροφή «παραμένει 100 χρόνια μετά ένα τραυματικό γεγονός για τη συλλογική μας μνήμη και τη σύγχρονη ιστορία μας, αλλά και μία αφορμή άντλησης συμπερασμάτων, σε επίπεδο εθνικής αυτογνωσίας», ενώ χαρακτηρίζει τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές, επί χιλιετίες, εστίες τους ««πληγή» που δεν επουλώθηκε στην εθνική μας συνείδηση και ούτε πρόκειται να επουλωθεί σε ορατό χρόνο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass