Απαιτητικά τα Μαθηματικά, βατά σε Αρχαία και Βιολογία

*ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ ΟΙ 3 ΩΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΝ ΠΡΩΤΟ *ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2024 14:30

Ιδιαιτέρως απαιτητικά και με τέτοιο όγκο ερωτημάτων που οι τρεις ώρες δεν ήταν αρκετές ήταν τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής των Γενικών Λυκείων.

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ήταν βατά, στα οποία ένα καλά δουλεμένο παιδί δεν θα αντιμετώπιζε δυσκολίες, ενώ τα θέματα στη Βιολογία στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, με βαθιά κατανόηση της ύλης, με τα οποία όμως είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές και δεν κρύβουν εκπλήξεις.
Με τα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού συνεχίστηκαν χθες, Τρίτη, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ. Οι μαθητές της ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι αυτοί που αντιμετώπισαν τη δυσκολία, αφού ο χρόνος τελικά δεν ήταν αρκετός ούτε για τους πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Ο Σωτήρης Τερζόπουλος, αναπληρωτής πρόεδρος στη Μαθηματική Εταιρεία στη Λάρισα και από φέτος αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο δημόσιο, μιλώντας στην «Ε» τόνισε ότι «Σε γενικές γραμμές τα θέματα κρίνονται δυσκολότερα από πέρσι κυρίως λόγου του όγκου των ερωτημάτων, αφού ο χρόνος δεν έφτανε ούτε στους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το θέμα Α ήταν θεωρία. Στο θέμα Β είδαμε ερωτήματα που υπήρχαν και στις περσινές πανελλήνιες. Δύο υποερωτήματα ήταν ακριβώς ίδια με πέρσι. Το θέμα Γ ήταν θέμα το οποίο έκρυβε λεπτομέρειες που αρκετοί θα κάνουν λάθος και θα χάσουν μόρια, ενώ το γ4 ζητούσε ρυθμό μεταβολής από τους δυσκολότερους που έχουν πέσει ποτέ.
Το θέμα Δ παρότι κρίνεται όμορφο και απαιτητικό θέμα για μαθηματικούς, θα δυσκολέψει τους μαθητές πάρα πολύ (τους καλούς μαθητές που πρόλαβαν να φτάσουν στο θέμα δ) με τα πολλά ερωτήματα, τις παγίδες και τη δυσκολία ιδιαίτερα του δ4 που στην τελική θα κρίνει ποιοι θα είναι αυτοί οι λίγοι που θα φτάσουν σε βαθμολογίες πάνω από το 95». Καταληκτικά ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε ότι εικάζω ότι δεν θα έχουμε καλή διασπορά των βαθμολογιών, κάτι που αδικεί τους άριστους».
ΑΡΧΑΙΑ
Για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Νομού Λάρισας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.) Χρήστος Βλούχος.
«Οι καλά δουλεμένοι μαθητές πέρα από τις μονάδες που θα χάσουν στο άγνωστο κείμενο και ενδεχομένως σε μια λεξιλογική άσκηση, δεν θα χάσουν αλλού μονάδες. Το 90 στα 100 είναι ένας εφικτός στόχος» θα πει ο κ. Βλούχος σε μια γενική αποτίμηση των θεμάτων για να συνεχίσει στα επιμέρους: «Τα παιδιά που διάβαζαν δεν θα δυσκολεύτηκαν να διεκδικήσουν το 50 στο γνωστό κείμενο. Η εισαγωγή και οι ασκήσεις ήταν απλές, και ίσως η μόνη λέξη που μπορεί να τους δυσκόλεψε ήταν το «κρατήρι» που έπρεπε να γράψουν την «άγνωστη» εν πολλοίς γι’ αυτούς λέξη «κράση». Η πραγματολογική άσκηση απαιτούσε καλή γνώση, το παράλληλο κείμενο δε βοηθούσε τα παιδιά. Το άγνωστο κείμενο του Θουκυδίδη είχε απαιτήσεις, με απλές όμως γραμματικές ασκήσεις. Στο συντακτικό απλά τα ερωτήματα αλλά όχι από τα πιο χτυπητά, τα φαινόμενα δεν ήταν από αυτά που συναντούν τα παιδιά. Πέρα από το αδίδακτο και την «κράση», τα καλά προετοιμασμένα παιδιά δεν θα δυσκολεύτηκαν να στοχεύσουν ψηλά».
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Μιλώντας για τα θέματα της Βιολογίας ο βιολόγος Χάρης Χριστοφορίδης θα σημειώσει «Τα θέματα απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, με βαθιά κατανόηση της ύλης. Απαιτούν σωστή διαχείριση χρόνου, καθαρό μυαλό και καλή ανάγνωση των δεδομένων των θεμάτων. Είναι όμως θέματα με τα οποία οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι και δεν κρύβουν εκπλήξεις. Οι μαθητές που διαχειρίστηκαν σωστά την εξέταση δεν έχουν λόγο να γράψουν κάτω από 90%. Πιο συγκεκριμένα:
Θέμα Α: προσοχή στο Α2
Θέμα Β: Εύκολο θέμα. Απαιτεί επαρκή αιτιολόγηση και δυνατότητα σωστής παρουσίασης της θεωρίας.
Θέμα Γ: Το Γ4 ίσως δυσκολέψει τους μαθητές, καθώς απαιτεί καλή κατανόηση του 6ου κεφαλαίου.
Θέμα Δ: Θέμα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Με λίγη προσοχή οι μαθητές θα αποφύγουν τα λάθη. Απαιτεί καλή κατανόηση των κεφαλαίων 2 και 5».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass