Έτος μεταρρυθμίσεων

Εκπαίδευση 2017

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 23:00

Το 2017 χαρακτηρίστηκε για την παιδεία στη χώρα μας, έτος ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Παγιωμένα συστήματα χρόνων άλλαξαν, νέοι θεσμοί εισήχθησαν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και το 2018 ακολουθεί την ίδια ρότα.

Η Λάρισα ήταν από τις πόλεις, που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αλλαγών στην εκπαίδευση και προχώρησε σε τολμηρά βήματα, τόσο με τις συγχωνεύσεις – συνέργειες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όσο και με τη Μαθητεία στα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ παράλληλα ήταν από τις πόλεις που ξεχώρισαν πανελλαδικά, για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), σε σχολεία της, ενώ συνεχίζει με τη δημιουργία πρωινών Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) προσφυγόπουλων.

Σε μια ανασκόπηση του 2017 στην εκπαίδευση στη Λάρισα και στα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά και ξεχώρισαν, είτε αυτά αφορούν στην ανατολή νέων θεσμών, είτε σε επιτυχίες που ανέδειξαν το εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία της, είτε προκάλεσαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, περιλαμβάνονται τα εξής:

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΕΙ-ΑΕΙ

Ο πρώτος λίθος συνέργειας και συγχωνεύσεων μεταξύ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπήκε το 2017.

Παράλληλα στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ΤΕΙ Θεσσαλίας αποκτά τον πρώτο εκλεγμένο πρύτανη στην ιστορία του, τον χημικό μηχανικό, Δρ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη. Μαζί του αναλαμβάνουν τα ηνία του ΤΕΙ και τέσσερις αντιπρυτάνεις οι κ.κ.: Μιχάλης Βραχνάκης καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας και Περιβάλλοντος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας, Παναγιώτης Πλαγεράς, καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, Στέφανος Ζαούτσος, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων Υλικών και Κατασκευών αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, Λάμπρος Σδρόλιας, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

PROSFYGES3

Το εγχείρημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο, ξεκίνησε δειλά στα σχολεία της Λάρισας, με αντιδράσεις κάποιων Συλλόγων γονέων, που εξέφραζαν τους φόβους τους, κυρίως για την εμβολιαστική κάλυψη των προσφυγόπουλων και την ασφάλεια της υγείας των παιδιών του.

Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν με τη διαβεβαίωση των υπευθύνων, ότι στα σχολεία θα μπουν μόνο προσφυγόπουλα που έχουν εμβολιαστεί από ασθένειες, όπως και έγινε.

Σήμερα, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους εκτός από απογευματινά τμήματα εκπαίδευσης- Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), λειτουργούν και πρωινές Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) εκπαίδευσης προσφύγων.

Ο αριθμός του μαθητικού πληθυσμού προσφύγων στη Λάρισα ανέρχεται στα 149 άτομα. Από αυτά, τα 30 θα φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο, τα 85 σε δημοτικό σχολείο, τα 20 σε γυμνάσιο και τα 14 σε λύκειο.

Τα τριάντα νήπια φιλοξενούνται σε δομή στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο, ενώ τα υπόλοιπα 119 παιδιά θα ενταχθούν σταδιακά σε σχολικές τάξεις.

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΠΑΛ

Μεταξύ των νέων θεσμών που εισήχθησαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι η μαθητεία στα Επαγγελματικά Λύκεια με την τοπική κοινωνία της Λάρισας, να τον υποδέχεται και να τον στηρίζει, προσφέροντας θέσεις εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

ΚΙΝΕΖΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία το σύστημα της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων των παρελάσεων στις εθνικές επετείους, καταργώντας την επιλογή μαθητών βάσει της αριστείας.

Υπήρξαν αντιδράσεις Συλλόγων γονέων, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, οι οποίοι υποστήριζαν ότι: «Η έπαρση της σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, είναι σύμβολα και δεν έχουν αξία για όσους δεν αποδέχονται αυτούς τους συμβολισμούς».

Τελικά την ελληνική σημαία σε σχολείο της Ελασσόνας τη σήκωσε Κινέζος και στους Γόννους, Αλβανός.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Η ανακύκλωση σώζει», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας, και απευθυνόταν σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας (προκηρύχθηκε από την εταιρία ανακύκλωσης μπαταριών «Re-Battery Α.Ε.»), απέσπασε η μαθήτρια του 8ου Γυμνασίου Λάρισας της Γ Τάξης, Γεωργία –Αναστασία Δόλγυρα, με το έργο της, «Η επιλογή δική σου».

Οι μαθητές Νικόλαος Ευγενίδης (Εκπαιδευτήρια Μ. Ράπτου, Γ ΄τάξη ) και Ιωάννης Μπέλλος (14ο Λύκειο Λάρισας, Α΄ τάξη ), κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Ο Αρχιμήδης", της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο, απέσπασαν οι μαθητές του τμήματος ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου, με την εκπαιδευτικό κ. Αγαθή Παπανδρέου, στον διαγωνισμό αφίσας της Unicef.

ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

URHSKEYTIKA

Η νέα ύλη των θρησκευτικών βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και η ενότητα των έμφυλων ταυτοτήτων στο πλαίσιο του νέου θεσμού της θεματικής εβδομάδας στα γυμνάσια, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στη Λάρισα.

Δέκα Χριστιανικοί Σύλλογοι του νομού Λάρισας, ζήτησαν να επιστρέψουν οι γονείς τα νέα βιβλία θρησκευτικών στα σχολεία. Κάποιοι γονείς το έπραξαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διδασκαλία του μαθήματος στις τάξεις.

Οι ίδιοι Σύλλογοι, ζήτησαν και την απόσυρση του θέματος «έμφυλες ταυτότητες», ενημερώνοντας τους γονείς των μαθητών ότι «έχουν το δικαίωμα να κάνουν «Δήλωση απαλλαγής» του παιδιού τους από τη συγκεκριμένη ενότητα» υποστηρίζοντας ότι «μόνο σύγχυση μπορεί να φέρει, στην ταυτότητα του παιδιού. Αν στην κρίσιμη ηλικία της προεφηβείας και εφηβείας, καθώς το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί την ταυτότητά του, του ενσπείρουμε την αμφιβολία για το ποια είναι η ταυτότητά του αυτή, μπορούμε άραγε να κατανοήσουμε το μέγεθος του υπαρξιακού κλονισμού που του προκαλούμε;».

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Μετά από χρόνια ταλαιπωρία παιδιών με ειδικές ανάγκες της Λάρισας που φοιτούν στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ατόμων με αναπηρίες και τα οποία έχουν «εξοστρακιστεί» σε κτίσμα των Αγίων Αναργύρων, του Δήμου Κιλελέρ, δόθηκε η έγκριση ανέγερσης κτιρίου που θα στεγαστούν στη Λάρισα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου με τίτλο «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ατόμων με αναπηρίες. Το σύνολο του προϋπολογισμού φτάνει τα 4.290.000,0 € και θα υλοποιηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

TRENA2

Συγκλόνισε την κοινωνία της Λάρισας ο θάνατος δύο μαθητών στις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ.

Οι τοπικοί φορείς με μπροστάρη τον Δήμο Λαρισαίων, απαίτησαν από τον ΟΣΕ να πάρει μέτρα προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, στις σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν τον αστικό ιστό.

Μεταξύ άλλων, δυναμικά αντέδρασαν και οι μαθητές 15ου Γυμνασίου Λάρισας, που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Μεζούρλο, διεκδικώντας «Φρένο στους νεκρούς των τρένων», φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Εξω οι γραμμές από τις γειτονιές» και «ΟΣΕ βάλε φράχτες στις γραμμές να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Από δέκα κύματα πέρασε το νέο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής νέων διευθυντών στα σχολεία. Αμφισβητήθηκε από μερίδα εκπαιδευτικών του νομού Λάρισας, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του με τις αντιδράσεις τους να συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωσή του. Διαπιστώθηκαν εκπρόθεσμες δηλώσεις προτίμησης σχολείων, διευθυντών, και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές καταγγελίες αιρετών του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, προέβη σε έρευνα και

προχώρησε σε «Μερική ανάκληση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας», που αφορούσε έξι διευθυντές σχολείων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass