«ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ» ΜΕ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ

Κάθε φέτος και χειρότερα στην αγορά σχολικών ειδών

* Ραγδαία η πτώση των πωλήσεων και η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών -Μειώνεται ο αριθμός του μαθητικού πληθυσμού στον νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2017 22:16

Ραγδαία πτώση στην αγορά των σχολικών ειδών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τις δυνατότητες του αγοραστικού κοινού να μειώνονται συνεχώς.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, φέτος πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε από νωρίς ένας «πόλεμος τιμών» στα σχολικά είδη, τόσο από τις εταιρίες όσο και από τα καταστήματα πώλησής τους, όπου το φθηνό γίνεται φθηνότερο.

Παράλληλα, εμφανίζονται φαινόμενα νέων στρατηγικών προσέλκυσης του αγοραστικού κοινού, με εκπτωτικά κουπόνια, κατακόρυφη μείωση τιμών και προσφορές με σταδιακά αυξανόμενα ποσοστά έκπτωσης σχολικών προϊόντων, από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα!

Η αγορά των σχολικών ειδών έχει αγγίξει «κόκκινους δείκτες» στις πωλήσεις της, καθώς ακόμη και η γνωστή «σχολική λίστα» που δίνουν, κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα σχολεία στους μαθητές τους, με τα υλικά που χρειάζεται να αγοράσουν για το νέο σχολικό έτος (τετράδια, μολύβια, χάρακες…κ.α.), όχι μόνο τηρείται με απόλυτη ακρίβεια και αυστηρότητα από τους γονείς, αλλά μειώνεται με την αφαιρετική λογική της χρήσης όσων περίσσεψαν από πέρυσι.

816 ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ

ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Απ’ την άλλη, τη φθίνουσα αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, έρχεται να ενισχύσει και η μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα στον νομό Λάρισας, κάθε νέα σχολική χρονιά, ο αριθμός των μαθητών που εγγράφονται στα δημόσια σχολεία, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μικρότερος από την προηγούμενη.

Για του λόγου το αληθές, η «Ε» αναζήτησε στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, τα οποία παρουσιάζουν τα εξής:

*Το 2017: Στον νομό Λάρισας λειτουργούν 145 Νηπιαγωγεία και 113 Δημοτικά Σχολεία (γενικής και ειδικής εκπαίδευσης).

Ο μαθητικός πληθυσμός τους, είναι 3.886 μαθητές στα Νηπιαγωγεία και 16.750 μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία.

*Το 2016: Στον νομό Λάρισας λειτουργούν 147 Νηπιαγωγεία και 111 Δημοτικά Σχολεία (γενικής και ειδικής εκπαίδευσης).

Ο μαθητικός πληθυσμός τους, είναι 3.847 μαθητές στα Νηπιαγωγεία και 17.605 μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία.

Η συνολική μείωση του μαθητικού πληθυσμού φέτος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 816 παιδιά.

ΔΕΙΛΑ-ΔΕΙΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ…

Κάθε πέρυσι και καλύτερα, είναι η γενική εικόνα της αγοράς σχολικών ειδών στη Λάρισα, με τους καταναλωτές να αναζητούν τις φθηνότερες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Ξεκίνησε δειλά-δειλά η κίνηση, αλλά συγκρατημένα… Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα για έρευνα αγοράς, στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας, αυτήν την περίοδο…. αλλά γίνονται ελάχιστες αγορές» αναφέρει στην «Ε», η κ. Αγλαΐα Τριανταφύλλου, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου καταστήματος στην πόλη μας και υποστηρίζει ότι: «Πριν χρόνια, τέτοια εποχή, οι καταναλωτές αγόραζαν μεγάλο μέρος των σχολικών ειδών, που εκτιμούσαν ότι θα χρειάζονταν τα παιδιά τους, ενώ όταν έπαιρναν στα χέρια τους τις σχολικές λίστες, συμπλήρωναν ή ακόμη αγόραζαν και διπλά υλικά, για να υπάρχουν όταν χρειαστούν.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα της σχολικής λίστας, μετά την έναρξη των σχολείων, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν τα είδη που περίσσεψαν στους μαθητές από την περσινή χρονιά, όπως γόμες, μολύβια, μπλοκ, χρώματα..κ.α., με το σκεπτικό να προμηθευτούν νέα όταν τελειώσουν. Αντίστοιχα αυτό το σκεπτικό κυριαρχεί και στην αγορά σχολικής τσάντας. Αν δεν έχει φθορές, ο μαθητής θα τη διατηρήσει για όσο περισσότερο γίνεται».

Οι επιλογές τους καταλήγουν στις φθηνότερες λύσεις, σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, και παράλληλα με αυτή την τάση γεννιέται σταδιακά και μια νέα μόδα, που εμφανίστηκε λόγω της προσαρμογής των μαθητών στην αδυναμία των γονιών τους να αγοράσουν ακριβά προϊόντα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται όλο και πιο έντονα το φαινόμενο να αγοράζουν - κυρίως οι μαθήτριες -σχολικές τσάντες των 5 ευρώ και να τις αλλάζουν εικόνα με εικαστικές παρεμβάσεις τους.

Τις στολίζουν με κεντήματα ή καρφίτσες και ό,τι μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία του καθένα.

Η καταιγιστική διαφήμιση σχολικών προϊόντων, ο «πόλεμος των τιμών» για το ποιος έχει το πιο φθηνό προϊόν, η μείωση του κόστους πώλησης από τις εταιρίες κατασκευής τους, οι εκπτώσεις ειδών από το καλοκαίρι ακόμα μαρτυρούν ότι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας κατασκευής, προμήθειας και πώλησης των προϊόντων αυτών, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουν μερίδιο στην αγορά, όσο κι είναι τελικά αυτό.

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογρ. Κ. Τσιάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass