Πρώτες «μάχες» με ξεκάθαρα φαβορί σε Βερολίνο και Ντόρτμουντ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2024 8:40

ΕΛΒΕΤΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ (19:00) ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΔΑΝΙΑ (22:00) ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16» ΤΟΥ EURO 2024

Έπειτα από ένα «διάλειμμα» τριών ημερών οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν στη φάση των νοκ-άουτ του EURO 2024, ρίχνονται ξανά στη «μάχη» με απώτερο στόχο το καταληκτικό ματς του τουρνουά, στις 14 Ιουλίου στο «Olympiastadion» του Βερολίνου.

Η φάση των «16» ξεκινάει σήμερα Σάββατο με τα δύο μεγάλα ματς Ελβετία-Ιταλία (19:00) και Γερμανία-Δανία (22:00), όπου υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, αλλά και αντίπαλοι που είναι αποφασισμένοι να αφήσουν έντονο το «σημάδι» τους στην εφετινή διοργάνωση.

 

ΕΛΒΕΤΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ (19:00)
Η αυλαία της φάσης των «16» ανοίγει τις 19:00 στο «Olympiastadion» του Βερολίνου, με τον αγώνα της Ελβετίας με την Ιταλία. Για λίγα λεπτά στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα του 1ου ομίλου με τη Γερμανία, οι Ελβετοί ήταν «αγκαλιά» με την πρωτιά, όμως το γκολ του Φίλκρουγκ στο 90’+2’ έδωσαν την ευκαιρία στα «πάντσερ» να τερματίσουν στην πρώτη θέση του γκρουπ. Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν, ωστόσο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στους «16» απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου Ιταλία κι όπως τόνισε κι ο αρχηγός της, Γκράνιτ Τζάκα «...το πρώτο βήμα έχει γίνει. Ανυπομονούμε για τον επόμενο γύρο και τους επόμενους αντιπάλους μας. Ελπίζω όλοι να έχουν λίγο περισσότερο σεβασμό για την Ελβετία τώρα».
Απ’ την πλευρά της η Ιταλία χρειάστηκε ένα γκολ του Ματία Τζακάνι στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με την Κροατία για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ και πλέον είναι έτοιμη να πολεμήσει για να κρατήσει το «στέμμα» της.
Η Ελβετία θα αναγκαστεί να κάνει τουλάχιστον μία αλλαγή στην αρχική της ενδεκάδα, καθώς ο «Έλληνας» Λεωνίδας Στεργίου θα κληθεί να καλύψει το κενό του τιμωρημένου τον Σίλβαν Βίντμερ (2 κίτρινες).
Το ίδιο «θέμα» με τις κάρτες έχει κι ο Σπαλέτι, καθώς δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο (και τρομερά επιδραστικό) Ρικάρντο Καλαφιόρι, με τον Τζιανλούκα Μαντσίνι να παίρνει τη θέση του στην ενδεκάδα.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Σαρ, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ, Στεργίου, Τζάκα, Φρόιλερ, Έμπισερ, Εντόι, Βάργκας, Εμπολό.
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Νταρμιάν, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Ντι Λορέντσο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Κριστάντε, Ντιμάρκο, Κιέζα, Σκαμάκα.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΔΑΝΙΑ (22:00)
Στις 22:00, στο «Signal Iduna Park» του Ντόρτμουντ, η διοργανώτρια Γερμανία θα αντιμετωπίσει την πάντα αξιόμαχη Δανία, η οποία προκρίθηκε ως δεύτερη απ’ τον 3ο όμιλο με τρεις ισοπαλίες και υπερίσχυσε της Σλοβενίας στην ισοβαθμία λόγω των λιγότερων... καρτών που είχαν δεχθεί τα μέλη του πάγκου της στα τρία παιχνίδια του γκρουπ.
Τα δύσκολα ξεκινούν για τα «πάντσερ» που θεωρούνται ένα απ’ τα φαβορί για το τρόπαιο, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουν απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει μάθει να μην τα παρατάει ποτέ.
Για λογαριασμό της Γερμανίας ο Νάγκελσμαν δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Τζόναθαν Τα, που συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες, ενώ αντίθετα ο Αντόνιο Ρούντιγκερ παρά τις ενοχλήσεις στον μηρό, αναμένεται να «μπει» στην ενδεκάδα, έχοντας στο πλευρό του τον Νίκο Σλότερμπεκ.
Απ’ την άλλη πλευρά η Δανία θα στερηθεί των υπηρεσιών του τιμωρημένου Μόρτεν Χιούλμαντ, με τους Ματίας Γιένσεν και Τόμας Ντιλέινι (ξεπέρασε την ίωση) να είναι πλέον υποψήφιοι για να τον αντικαταστήσουν στην ενδεκάδα.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Μίτελσταντ, Άντριχ, Κρόος, Μουσιάλα, Γκιντογκάν, Βιρτς, Χάβερτς.
ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Άντερσεν, Βέστεργκααρντ, Κρίστενσεν, Κρίστιανσεν, Νόγκααρντ, Ερικσεν, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι, Χόιλουντ, Πόουλσεν.

 

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα της φάσης των «16» του EURO 2024 έχει ως εξής:
Σήμερα
Ελβετία-Ιταλία    19:00 (Βερολίνο, Olympiastadion)
Γερμανία-Δανία 22:00 (Ντόρτμουντ, Signal Iduna Park)
30 Ιουνίου
Αγγλία-Σλοβακία 19:00 (Γκελζενκίρχεν, Arena AufSchalke)
Ισπανία-Γεωργία 22:00 (Κολωνία, RheinEnergieStadion)
1 Ιουλίου
Γαλλία-Βέλγιο    19:00 (Ντίσελντορφ, Merkur Spiel-Arena)
Πορτογαλία-Σλοβενία 22:00 (Φρανκφούρτη, Waldstadion)
2 Ιουλίου
Ρουμανία-Ολλανδία 19:00 (Μόναχο, Allianz Arena)
Αυστρία-Τουρκία 22:00 (Λειψία, Red Bull Arena)

 

Οι σύλλογοι με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των Euro

Παίκτες από την Ίντερ, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπορούσια Ντόρτμουντ έχουν σημειώσει τα περισσότερα γκολ (40) στην ιστορία των Euro, με τα πιο πολλά να προέρχονται από παίκτες της Bundesliga.
Συνολικά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων από την πρώτη διοργάνωση το 1960, οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Γιουβέντους είναι εκείνοι που έχουν σκοράρει τα περισσότερα γκολ, καθώς ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 40 γκολ.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει σκοράρει στο Euro ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και της Γιουβέντους, ενώ ο Μισέλ Πλατινί - ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του Euro - σημείωσε εννέα γκολ καθώς η Γαλλία κέρδισε το Euro 1984 ενώ ήταν παίκτης της Γιουβέντους.
Η Μπάγερν Μονάχου κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 37 γκολ, με Τόμας Μέλερ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μεταξύ των σκόρερ, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τους Νταβίντ Βίγια, Αντουάν Γκριεζμάν και Τζόρντι Άλμπα μεταξύ εκείνων που σκόραραν.
Τρεις αγγλικοί σύλλογοι ακολουθούν στη κατάταξη, Λίβερπουλ (28), Άρσεναλ (23) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (23), με παίκτες και από τους τρεις αυτούς συλλόγους έχουν σκοράρει κατά τη διάρκεια του Euro 2024. Συνολικά στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται τρεις αγγλικοί, τρεις ιταλικοί, δύο γερμανικοί και δύο ισπανικοί σύλλογοι.
Η κατάταξη στις 10 πρώτες θέσεις:
1. Ρεάλ Μαδρίτης    40
-. Γιουβέντους    40
3. Μπάγερν    37
4. Μπαρτσελόνα    30
5. Λίβερπουλ    28
6. Άρσεναλ    23
-. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ    23
8. Ίντερ    22
9. Μίλαν    19
10.Ντόρτμουντ    18

 

Γκριμάλντο: «Ηρθαμε για να κερδίσουμε το Euro»

Το απόλυτο ρεκόρ της Ισπανίας μέχρι στιγμής στο Euro 2024 την καθιστά σταθερά φαβορί στην αναμέτρησή της με τη Γεωργία- επί της οποίας σημείωσε 10 γκολ στα προκριματικά- στους «16» της διοργάνωσης και ενδεχομένως να κερδίσει το τρόπαιο.
«Πριν από έναν μήνα, δεν είχαμε σχεδόν καμία ευκαιρία, σύμφωνα με τους φιλάθλους και τον Τύπο. Τώρα είμαστε φαβορί. Αυτό αλλάζει γρήγορα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αριστερός μπακ Αλεχάντρο Γκριμάλντο χαμογελώντας.
«Το να είμαστε φαβορί δεν μας βοηθάει καθόλου, δεν θέλουμε αυτή την πίεση. Πάντα λέγαμε ότι ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε το Euro και εξακολουθούμε να έχουμε αυτή τη νοοτροπία, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να προχωράμε παιχνίδι με παιχνίδι. βήμα-βήμα και σίγουρα θα έρθει μεγάλη ευτυχία».
Η Ισπανία νίκησε με 3-1 και 7-1 στη Γεωργία στα προκριματικά του τουρνουά, αλλά η ομάδα του Βίλι Σανιόλ έχει βελτιωθεί από τότε και είναι αποκάλυψη στο Euro 2024, νικώντας μάλιστα την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο για να φτάσει στη φάση των νοκ-άουτ.

 

Οι πιο έτοιμες ομάδες από το σημείο του πέναλτι

H φάση των ομίλων του Euro 2024 ολοκληρώθηκε έχοντας προσφέρει άφθονο ενθουσιασμό με 81 γκολ και μερικές φανταστικές ιστορίες, με κορυφαία όλων εκείνη της Γεωργίας που νίκησε με 2-0 την Πορτογαλία.
Τα νοκ άουτ ξεκινάνε σήμερα και όλες οι ομάδες απέχουν πλέον μόλις τρεις νίκες από τον τελικό.
Στη φάση των ομίλων σημειώθηκαν 14 ισοπαλίες. Κι αν η ισοπαλία στους ομίλους σήμαινε βαθμό, στα νοκ άουτ θα οδηγούσε στην παράταση και στη συνέχεια στην επίφοβη διαδικασία των πέναλτι.
Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt παρουσίασε τις εθνικές ομάδες με τους πιο ικανούς εκτελεστές, τους παίκτες με τα υψηλότερα ποσοστά (από το τελευταίο Euro και για παίκτες που έχουν εκτελέσει 10+ πέναλτι) και τις ομάδες που είναι πιο έτοιμοι για να κάνουν τη...δουλειά από το σημείο.
Η Γερμανία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι είναι μία από τις ισχυρότερες ιστορικά ομάδες στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ συμβαίνει το αντίθετο αφού στην πράξη είναι η Αγγλία.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης των παικτών λόγω της εκτέλεσης περισσότερων πέναλτι με 14 επιτυχημένες εκτελέσεις είναι ο Αυστρακός Μάρκο Γκρουλ. Πίσω του στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γερμανός Νίκλας Φίλκρουγκ που έχει 13 από 13 από το τελευταίο Euro, ενώ την τρίτη και τελευταία θέση στο βάθρο, μοιράζονται με 11 επιτυχημένα πέναλτι είναι ο Άγγλος Κόουλ Πάλμερ και ο Ελβετός Τζερντάν Σακίρι.Το τοπ-10 των πιο εύστοχων παικτών σε εκτελέσεις πένατλι:
1. Μάρκο Γκρουλ    ΑΥΣΤΡΙΑ    100%    14 πέναλτι
2. Νίκλας Φίλκρουγκ    ΓΕΡΜΑΝΙΑ    100%    13
3. Κόουλ Πάλμερ    ΑΓΓΛΙΑ    100%    11
4. Τζερντάν Σακίρι    ΕΛΒΕΤΙΑ    100%    11
5. Χακάν Τσαλχάνογλου    ΤΟΥΡΚΙΑ    95,45%    22
6. Ζορζ Μικαουτάτζε    ΓΕΩΡΓΙΑ    94,74%    19
7. Γκιόργκι Γκβελεσιάνι    ΓΕΩΡΓΙΑ    94,12%    17
8. Ιβαν Τόνεϊ    ΑΓΓΛΙΑ    93,33%    15
9. Κριστιάνο Ρονάλντο    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ    93,10%    29
10.Μπουκάγιο Σάκα    ΑΓΓΛΙΑ    92,86%    14Όσον αφορά τα χειρότερα ποσοστά γκολ από το σημείο του πέναλτι από όλους τους παίκτες που εξακολουθούν να αγωνίζονται στο Euro 2024, τα τελευταία τρία χρόνια, ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια από τη Γεωργία κατέχει την πρώτη θέσης με μόλις 60% ποσοστό μετατροπής σε γκολ από 10 εκτελέσεις πέναλτι. Βρίσκεται μπροστά από τον Σλοβένο επιθετικό του Παναθηναϊκού Αντράζ Σπόραρ με το 64,29% από τις 14 εκτελέσεις πέναλτι. Ακολουθεί ο Ιταλός Λορέντζο Πελεγκρίνι και ο Πορτογάλος Ρούμπεν Νέβες που έχουν σκοράρει και οι δύο μόλις το 70% των 10 πέναλτι τους. Τη χειρότερη πεντάδα συμπληρώνει ο Γκιόργκι Κβιλιτάγια της Γεωργίας, με το 72,73% των 11 πέναλτι που εκτέλεσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass