Πονοκέφαλος η ποιότητα βαμβακιού

* Ανησυχίες παραγωγών λόγω βροχών-ρόδινου σκουληκιού * Προβληματισμός και για τη χαμηλή τιμή

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2024 14:21

Με την αποφύλλωση ασχολούνται στην παρούσα χρονική στιγμή οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας στο τελικό στάδιο των καλλιεργητικών φροντίδων και λίγο πριν τη συγκομιδή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει για τις πρώιμες ποικιλίες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και για τις όψιμες, που είναι και οι περισσότερες περιοχές, αρχές Οκτωβρίου.
Όπως είναι γνωστό, λόγω προβλημάτων στο έδαφος και κλιματικών συνθηκών η σπορά καθυστέρησε να γίνει. Ωστόσο, ο παρατεταμένος καύσωνας συνέβαλε ώστε το βαμβάκι να κερδίσει χρόνο και να πρωιμήσει.
Όσον αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, πρόβλημα που μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξουν αρκετές βροχές τον Σεπτέμβριο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στο φαινόμενο των σάπιων καρυδιών (αφορά συγκεκριμένες περιοχές), το οποίο γεωπονικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί. Η εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι ότι είτε πρόκειται για μήκυτα είτε οφείλεται στις επανασπορές και τον παρατεταμένο καύσωνα.
Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν πως η πιθανότερη αιτία είναι ότι με τις επανασπορές οψίμησαν οι καλλιέργειες και στη συνέχεια ήρθε ο παρατεταμένος καύσωνας τριών σχεδόν μηνών, με αποτέλεσμα τα φυτά να επιταχύνουν τον κύκλο τους και έτσι, πλέον, να είναι ελλιποβαρή κατά 30% τουλάχιστον, είτε ρίχνοντας καρύδια είτε με λιγότερη ίνα σε αυτά. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες των παραγωγών για ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στην παρούσα χρονική στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού κινείται χαμηλά, στα 50 λεπτά, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Αρκετοί κινδυνεύουν να χάσουν και τα τρία λεπτά που δίνεται ως πριμ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που παραμένουν τα παραπάνω προβλήματα.

Αναλυτικότερα, στην παρούσα χρονική περίοδο οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο του ανοίγματος περίπου του 20-40% των καψών (καρυδιών).
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν να αμβλυνθεί η οψίμιση της παραγωγής που είχαμε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Απρίλιο και Μάιο, οι οποίες δυσχέραναν την πρώτη ανάπτυξη των νεαρών βαμβακοφύτων και των επανασπορών που πραγματοποιήθηκαν.
Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, τόσο το πράσινο όσο και το ρόδινο σκουλήκι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις βαμβακοκαλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας, εμφανίζοντας -το μεν πράσινο σκουλήκι- υψηλά επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες, κυρίως στις αρχές Ιουλίου, ενώ το ρόδινο σκουλήκι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Οι βαμβακοπαραγωγοί που παρακολουθούσαν επισταμένως τις καλλιέργειές τους και πραγματοποίησαν έγκαιρα τις απαραίτητες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο από το πράσινο όσο και από το ρόδινο σκουλήκι.
Οι έντονα ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού ευνόησαν την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών τετράνυχου, ο οποίος -κατά τόπους- πραγματοποίησε σημαντικές ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα σε εκείνες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν από νωρίς χημικοί ψεκασμοί έναντι του πράσινου σκουληκιού, εξολοθρεύοντας τα ωφέλιμα έντομα που δρουν κατά του τετράνυχου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass