Ο καύσωνας επιτάχυνε τη συγκομιδή ντομάτας

*ΣΤΟΥΣ 10 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ *ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΣΟΠΡΩΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΨΙΜΕΣ *«Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 16:45
Ο Φαρσαλινός παραγωγός Δημ. Αναγνωστόπουλος (αριστερά), ενώ έχει ολοκληρωθεί η φόρτωση,  για μεταφορά μέρους της συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας Ο Φαρσαλινός παραγωγός Δημ. Αναγνωστόπουλος (αριστερά), ενώ έχει ολοκληρωθεί η φόρτωση, για μεταφορά μέρους της συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας στην επαρχία Φαρσάλων και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό «έπαιξαν» οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επιτάχυναν τη διαδικασία ωρίμανσης του φυτού.
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής Φαρσάλων, ωστόσο χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ρίσκου και αβεβαιότητας.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν την καλλιέργεια αυτή ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών.
Οι πρώιμες ποικιλίες δείχνουν να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται κοντά στους 10 τόνους ανά στρέμμα. Ωστόσο, οι μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα να μην «δέσει» σωστά το φυτό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές απώλειες παραγωγής κατά τη συγκομιδή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκόμιση ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Παρά τις προκλήσεις, η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία παρουσιάζει και σημαντικές ευκαιρίες. Η ύπαρξη σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας στην περιοχή συμβάλλει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και στην αύξηση της ζήτησης για το προϊόν. Επιπλέον, η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη νέων ποικιλιών με αυξημένη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες, προσφέρει ελπίδα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον γι’ αυτή την καλλιέργεια. Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, αλλά και ιδιοκτήτης μηχανής συγκόμισης δηλώνει στην «Ε» ότι: «Η φετινή συλλογή εξελίσσεται ομαλά προς το παρόν, χωρίς προβλήματα. Οι πρώτες παραγωγές δείχνουν καλά στοιχεία με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται κοντά στους 10 τόνους, βγάζοντας καλά «brix», που δίνουν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς. Σημαντικό επίσης για την περιοχή μας είναι ότι έχουμε κοντά μας σύγχρονη βιομηχανία, η οποία δίνει πλεονέκτημα να επενδύσει κάποιος στο προϊόν αυξάνοντας την καλλιέργειά του και πετυχαίνοντας ένα καλύτερο εισόδημα, αλλά με υψηλό ρίσκο, καθώς η ντομάτα έχει πολλαπλά έσοδα και έξοδα, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες». Συνολικά η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία αποτελεί μια δυναμική και αναπτυσσόμενη δραστηριότητα, η οποία ωστόσο απαιτεί συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass