Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2024 14:51

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Μειωμένες οι παραγωγές κριθαριού στη Θεσσαλία
*Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 350 κιλά,  έναντι 700 άλλες χρονιές

Ποιοτικά υποβαθμισμένα και με μειωμένες αποδόσεις δείχνουν να είναι τα πρώτα κριθάρια που έχουν αλωνιστεί μέχρι τώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρπού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το ειδικό βάρος. Παράλληλα, οι λιγοστές βροχοπτώσεις δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κριθαριών και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε φτωχά και άγονα εδάφη. Οι περιορισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως και οι χαμηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφήνουν ένα παράθυρο για αύξηση της τιμής του προϊόντος, αν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας κυμαίνεται στα 350 κιλά, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε ακόμα και τα 700. Επίσης, η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών. Πάνω από 40% είναι μειωμένες οι αποδόσεις των κριθαριών γενικότερα στη Θεσσαλία. Άλλες χρονιές τα κριθάρια ζυθοποιίας ξεπερνούσαν τα 700 με 800 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 400 με 450 κιλά το στρέμμα. Η πρωίμιση της παραγωγής κατά 15 μέρες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, κάτι το οποίο προβληματίζει τους παραγωγούς αρκετά για το επόμενο διάστημα.

 

Ανησυχία από την ίωση που πλήττει τα πυρηνόκαρπα
*Τι ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση για ροδάκινα - νεκταρίνια

Η εξέταση του φαινομένου της ίωσης που πλήττει τα πυρηνόκαρπα και κυρίως τα ροδάκινα και νεκταρίνια, απασχόλησε σύσκεψη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, στην οποία μετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωποι της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας και Συνεταιρισμών και βιομηχανιών του κλάδου. Κατά τη διάρκειά της εκτέθηκαν τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τους φορείς και που ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα λαμβανομένου υπόψη ότι το 2021 η προσβληθείσα έκταση ήταν 10 στρέμματα και σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000. Επίσης έγινε αναφορά στην πιθανή εξάπλωση της ασθένειας και πέραν της Π.Ε. Πέλλας όπου πρωτοεμφανίστηκε, ήτοι στις περιοχές Ημαθίας και Λάρισας. Η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής αποφάσισε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, με κυρίαρχες την καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και την καταχώριση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα και τα στοιχεία να υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει είτε ο γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης είτε ο γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης. Να αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, καθώς και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού και να συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες. Τέλος, η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.

 

Νέα εκπαιδευτική δομή στη Θεσσαλία
*Στα χνάρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Τη δημιουργία δύο νέων εκπαιδευτικών δομών σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό το πρότυπο της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, που βρίσκεται σε στάδιο αναβάθμισης ως πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα αγροτικής εκπαίδευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά την εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης των 120 χρόνων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πιο αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «στα χνάρια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δημιουργούμε μια σύγχρονη δομή, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής καινοτομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Μέσα από τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης, θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή να περάσει στη νέα εποχή, με στόχο να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα σχολεία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο».

 

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περονόσπορο και ωίδιο στο αμπέλι
*Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου
Πρόοδο περίπου δέκα ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώνει μέχρι τώρα η βλαστική εξέλιξη του αμπελιού, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας, Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στις περισσότερες περιοχές, η άνθιση ολοκληρώνεται και έχει αρχίσει η καρπόδεση. Όσον αφορά τον περονόσπορο, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την καλλιέργεια. Ωστόσο, στα βλαστικά στάδια από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα» οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και η ευαισθησία υφίσταται όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Η καιρική αστάθεια των τελευταίων ημερών, με συχνές κατά τόπους βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας.
Συστάσεις: Δεδομένου ότι το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε προσβολές από τον μύκητα, συνιστάται άμεσα η εφαρμογή ενός ψεκασμού με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευαίσθητες ποικιλίες και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.
Ωίδιο: Το στάδιο της καρπόδεσης και οι 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν είναι μία περίοδος πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου και οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως καταστροφικές για την καλλιέργεια. Η προστασία των βοτρύων από τον μύκητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θεωρείται επιβεβλημένη. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

 

Πρόεδρος των Εκκοκκιστών ο Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου
*Διευθύνων σύμβουλος σε οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Βέροια

PRODROMOS.jpg

Την περασμένη Τρίτη 28/5 πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) για τη διετία 2024-2026, η σύνθεση του οποίου, ύστερα από τη συγκρότηση σε σώμα, έχει ως εξής: Πρόεδρος: Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Ηλ. Μάρκου, Γεν. γραμματέας: Χαράλαμπος Χατζηεμμανουήλ, Ταμίας: Ιωάννης Παπαδογιάννης, Μέλη: Ευθαλία Βουδούρη, Δημήτριος Πολύχρονος, Αντώνιος Σιάρκος. Ο Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση «Γ. & Π. ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ Α.Ε.», με έδρα τη Βέροια. Συμμετέχει ενεργά στο Δ.Σ. της ΠΕΕΕΒ από το 2018, καθώς και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος από το 2021.

 

Αιτήσεις για Πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων
*Θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου

Το Σάββατο 1 Ιουνίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την Πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων και την εγγραφή τους στο Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις», που λειτουργεί στον ιστότοπο https://agroadvisors.elgo.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 και ώρα 23:59.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν: Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να πιστοποιηθούν ως Γεωργικοί Σύμβουλοι (Γ.Σ.) και να εγγραφούν στο Μητρώο, που τηρείται στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που επιθυμούν και δύνανται, βάσει του βασικού τίτλου σπουδών τους, να πιστοποιηθούν σε επιπλέον θεματικά πεδία. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που έχουν τεθεί σε αναστολή πιστοποίησης στο 9ο θεματικό πεδίο «Συμβουλές για το σχεδιασμό της εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης- Πρότυπα σειράς AGRO 2». Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση και στους φορείς της, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), καθώς και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι-Α.Τ.Ε.Ι.). Η «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» και το «Εγχειρίδιο οδηγιών για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος και την υποβολή αίτησης Γ.Σ.» είναι αναρτημένα στην αρχική σελίδα του πληροφοριακού συστήματος στην ενότητα «Ανακοινώσεις» και στον διαδικτυακό τόπο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (www.elgo.gr). Οι Πιστοποιημένοι Γεωργικοί Σύμβουλοι εντάσσονται στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών, μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass