Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2024 17:11
* ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ στη Λάρισα να τη βάλουν στη σωστή θέση την Άννα Διαμαντοπούλου, και στο απαιτούμενο ύψος, δεν έγινε, ωστόσο, κατορθωτό. Ζ. * ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ στη Λάρισα να τη βάλουν στη σωστή θέση την Άννα Διαμαντοπούλου, και στο απαιτούμενο ύψος, δεν έγινε, ωστόσο, κατορθωτό. Ζ.

Συντονίζεται
* ΤΟ ημερολόγιο θα δείχνει 72 Αυγούστου και έτσι το θερμόμετρο συντονίζεται και θα δείξει σήμερα 32 βαθμούς. Κι ο χειμωνιάτικος καιρός κάθεται στην πέρα γωνία μουτρωμένος.
Ζ.

Πολλή κίνηση...
* Ό,ΤΙ ήταν να κάνουν στο κέντρο με αυτοκίνητο, έπρεπε χθες Πέμπτη. Αν δεν πρόλαβαν, αύριο τότε, Σάββατο. Την Παρασκευή η Λάρισα αναστενάζει ολημερίς κι ακόμη περισσότερο απογευματοβραδάκι. Μεγάλο τράφικ μονίμως.
Η ημέρα με την πιο πολύ κίνηση. Κι όποιος δεν πιστεύει, ας ρωτήσει τους ταξιτζήδες που το ζουν και το ξέρουν. Ανοιχτή πρωί-απόγευμα είναι η αγορά κι άλλες μέρες, την Παρασκευή όμως το κυκλοφοριακό κορυφώνεται. Τ’ αφήνει ο κόσμος όλα για την τελευταία μέρα;
Είναι που συνδυάζονται οι δουλειές κι η αγορά με την εκτόνωση το μεσημέρι στα τσίπουρα της Παρασκευής και το βραδάκι Παρασκευούλα με την εβδομαδιαία έξοδο;
***
* ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η Λάρισα είναι μεγάλη πόλη, που μεγαλώνει κιόλας διαρκώς. Κι όλοι θέλουν να πάνε στο κέντρο, από τις συνοικίες, απ’ τα προάστια, από τον υπόλοιπο νομό μα και τη Θεσσαλία. Κι όλοι με το αυτοκίνητο.
Ε, δεν χωράει πια...
Ζ.
Και το 112;
* ΑΠΟ ασφαλή απόσταση, οι Λαρισαίοι κουβέντιαζαν χθες για τον τυφώνα, ήταν και η προαναγγελθείσα βιβλική καταστροφή πολύ μικρότερη.
- Το ξέρουν οι Αμερικάνοι ότι το 112 καταπολεμά τους τυφώνες;
***
* - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ από μέσα, 100% εγγυημένη. Καταστρέφουν τη Φλόριντα για να βάλουν ανεμογεννήτριες.
***
* - ΕΚΚΛΗΣΗ στον Νίκο Ευαγγελάτο να εγκαταλείψει άμεσα τη Φλόριντα απηύθυνε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.
Ζ.
Τελευταία μέρα
* ΡΕΛΑΝΣ στον Χάρη Δούκα, ο οποίος είχε κάνει την α’ Κυριακή την τελευταία του ομιλία στη Λάρισα και κέρδισε την εκλογή στον νομό, από τον Ν. Ανδρουλάκη που διάλεξε για τελευταία του εκδήλωση τη Λάρισα, αύριο Σάββατο το μεσημέρι παραμονή της β’ κάλπης, με στόχο να ανατρέψει το τοπικό αποτέλεσμα. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά θα εμποδίσει τη δράση των ντόπιων «δουκικών» την τελευταία προεκλογική ημέρα. Αφού κατά το συνήθειό τους, τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πάνε στην ομιλία Ανδρουλάκη, όπως έκαναν σε όλους τους υποψήφιους προέδρους μέχρι τώρα. (Τι, συριζαίοι είναι; Να κρατάνε μούτρα και να πλακώνονται...)
Ζ.
Αδιαφορούν;
* ΠΑΡΑΞΕΝΑ πράγματα... Τα είπαν από τη Λάρισα, ενημερώνοντας για το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ σ’ όλη τη χώρα. Πρόκειται για 180 επιστήμονες που εργάζονται σε δομές απεξάρτησης, και της Λάρισας, καλύπτοντας κατά το κοινώς λεγόμενο «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», οι οποίοι εδώ και κάμποσα χρόνια αμείβονται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Με ευρωπαϊκά κονδύλια καλύπτει η χώρα τις ανάγκες της και σ’ αυτό τον κρίσιμο τομέα. Το πρόγραμμα όμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, όχι όμως και τα θεραπευτικά προγράμματα. Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι ζητούν να μάθουν τι θα γίνει με τις δουλειές τους από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Κι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας σιωπά, αιδημόνως που θα έλεγε και ο αρχαιοπρεπής υπουργός Άδωνις. Ντρέπεται άραγε να τους πει ότι δεν δύναται, ή δεν θέλει, να τους ανανεώσει τις συμβάσεις; Δεν δικαιούνται να ξέρουν, τουλάχιστον, αν πρέπει να ψάξουν αλλού για δουλειά; (Κι όσοι παρακολουθούν τα προγράμματα απεξάρτησης; Στον δρόμο κι αυτοί;)
Ζ.
Ήσυχα-ήσυχα
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μη με περιμένεις, θ’ αργήσω να γυρίσω.
- Πού πας;
- Στην κουζίνα.
***
* - ΘΕΛΩ να ζω ανήσυχα βράδια, γεμάτα ένταση.
- Φάε ένα ταψί γίγαντες κατά τις 11...
***
* - ΕΥΤΥΧΩΣ σκοτεινιάζει νωρίς και δεν ντρέπομαι να πάω στο κρεβάτι από τις 8.30...
***
* - ΟΠΟΙΟΣ δεν θέλει να ξυπνήσει, δέκα ώρες χουζουρεύει.
Ζ.
Με τους Πέρσες
* «ΕΤΟΙΜΟΙ να πάνε σε πόλεμο με τους Πέρσες δηλώνουν οι Σπαρτιάτες», το κόμμα, που τους θυμήθηκε το Βατράχι...
Έτοιμοι να πάνε σε πόλεμο με τους Πέρσες όποτε τους ζητηθεί δήλωσε σήμερα το κόμμα των Σπαρτιατών στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης στη Μέση Ανατολή. «Όπως είχαμε πει όταν μπήκαμε στη Βουλή, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να πάμε σε πόλεμο με τους Πέρσες. Εννοείται ότι δεν έχουμε ξεχάσει τις Θερμοπύλες», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και αρχισπαρτιάτης Β. Στίγκας.
***
* «ΜΕΤΑ θα περιλάβουμε και τους Θηβαίους με τους οποίους όπως ξέρετε έχουμε μπιφ από τη μάχη των Λεύκτρων. Όχι τον Χρήστο Θηβαίο, αυτός μας αρέσει», πρόσθεσε. Ο κ. Στίγκας πάντως δεν διευκρίνισε αν το κόμμα του θα φέρει ψήφισμα στη Βουλή να επιτεθεί η Ελλάδα στο Ιράν ή αν οι βουλευτές του κόμματος θα μεταβούν στα σύνορα της ασιατικής χώρας ντυμένοι οπλίτες.
Ζ.
Προπαγάνδα
εποχής
* «...Αλλ’ εις την Ελλάδα εσχηματίσθησαν εθνικαί και μπολσεβικικαί ομάδες αίτινες πολεμούν ανάνδρως εις τα νώτα του γερμανικού στρατού και μεταξύ των οποίων ευρίσκονται Άγγλοι ανώτεροι αξιωματικοί, καθώς διεπιστώθη ἐκ τῶν πραγμάτων.» Προπαγανδιστική ανακοίνωση των Γερμανών ναζί στον λογοκριμένο «Λαρισαϊκό Τύπο», κοινή έκδοση των τοπικών εφημερίδων στην Κατοχή, δημοσίευμα του Οκτωβρίου 1943, αλιευμένο από τον Φωτοθηκάριο Γ. Γρ. (Η άλλη πλευρά της Ιστορίας, για να μαθαίνουν οι νεότεροι.)
***
* ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ἐναντίον μεμονωμένων στρατιωτών, επιτίθενται εναντίον φαλάγγων αυτοκινήτων, ανατινάσσονται καί καταστρέφονται σιδηροδρομικά τεχνικά έργα τῆς ὑπαίθρου. Εναντίον των συμμοριών τούτων στρέφονται τα μέτρα μας. Ο γερμανικός στρατός δεν δύναται να επιτρέψη τὴν ἐξακολούθησιν τῆς ὑπάρξεως των συμμοριών αυτών εἰς τα νώτα του. Διὰ ταῦτα, θὰ καταπολεμήση μὲ πάντα τὰ εἰς τὴν διάθεσίν του μέσα τὰς συμμορίας ταύτας ίνα καταστήση ελεύθερα καὶ ἐξασφαλίση τοιουτοτρόπως τα νώτα του, συγχρόνως δὲ ἐπαναφέρῃ εἰς τάς πρότερον ασχολίας του τὸν εἰρηνικόν πληθυσμόν.
***
* ΕΝΤΑΥΘΑ πάλιν ή αγγλική μυστική διπλωματία έθεσεν εἰς ενέργειαν τας χείρας της. Υπό την ηγεσίαν Άγγλων αξιωματικών και πρακτόρων, διά ψευδών ισχυρισμῶν καὶ ἀφθόνου χρυσού.
Είναι παλαιά αγγλική μέθοδος τούτο, αυτοί μὲν οἱ ίδιοι να μή πολεμούν, δια προδοσίας δέ, δωροδοκίας ψεύδους και απάτης νὰ ἀποπλανούν άλλους λαούς και να τους υποχρεώνουν να πολεμούν δι αγγλικά συμφέροντα.
***
* Ο γερμανικός στρατός αναμένει, ὅτι ἐν τῇ προσπαθεία του προς εξασφάλισιν τῆς ἠσυχίας καὶ τῆς τάξεως θα τύχη της υποστηρίξεως του Ελληνικού λαού, δια να μη χυθή άνωφελώς αίμα.
Ἐὰν ὅμως ήθελε διαπιστώση ότι ο πληθυσμός εκδηλώνει συμπαθείας προς τοὺς ἀντάρτας ή ότι διευκολύνει αὐτοὺς καὶ ἀνοίγει εἰς αὐτοὺς τὸν δρόμον προς σαμποτάζ, εἶναι ἡναγκασμένος μετά μεγάλης του λύπης να λάβη σκληρότατα μέτρα εναντίον της μερίδας ταύτης του πληθυσμού. Επομένως, είναι συμφέρον του ελληνικού λαοῦ, ἐὰν ὁ πληθυσμός κρατή ἑαυτὸν μακράν ἀπὸ τοὺς ἀντάρτας και οὕτω διευκολύνη το έργον του γερμανικού στρατού.
(Και κάπως έτσι δικαιολογούσαν τα φρικτά τους εγκλήματα απέναντι σ’ έναν ανυπότακτο λαό.)
Ζ.
Σκέτα λεμόνια;
* ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ νευρικής φύσεως σχετικά με Λαρισαίες.
- Πολύ ευέξαπτη είσαι κορίτσι μου.
- Πού το είδες αυτό βρε ανόητε;
***
* - ΕΧΕΙΣ ηρεμήσει τελευταία.
- Κάνω διαολογισμό.
- Διαλογισμό θες να πεις.
- Όχι, διαολογισμό, τους στέλνω όλους στο διάολο.
***
* - ΠΩΣ αντέχεις κοπελιά, να καταπίνεις συνέχεια σκέτα λεμόνια;
- Λεμόνια; Δεν καταπίνω λεμόνια.
- Α, αυτό το ύφος είναι δηλαδή το φυσικό σου;
***
* - ΚΑΙ πότε φεύγετε για Παρίσι με τον δικό σου;
- Σε 9 μέρες, 2 ώρες και 14 λεπτά. Αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας...
Ζ.
Κάτι κάνουν
* ΝΑ παράδειγμα προς μίμηση, από την Πορτογαλία, μια χώρα με λίγο πολύ τα ίδια χάλια στην οικονομία. Με την κυβέρνηση να προωθεί φορολογική ελάφρυνση των νέων, στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.
Τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του σχεδίου, οι νέοι δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους.
Κατόπιν θα απαλλάσσονται από το 75% του οφειλόμενου φόρου κατά τον δεύτερο έως τέταρτο χρόνο εργασίας τους, και από το 50% της φορολογίας από το πέμπτο έως έβδομο έτος, ενώ από το 8ο έως και 10ο έτος θα απαλλάσσονται από το 25%. Εμπράκτως κίνητρο για τη μείωση του Brain Drain...
Z.
Ο παλιός
* Ο μπαρμπα Θανάης απ’τν Αλασσόνα, από πάντα πράσινος, μίλησε με τον δικό του τρόπο για τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ: «Πότι αυγά, πότι πλιά... Αυτός ου νυκουκύρς...» (Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...)
Ζ.
Ορεξάτος
* - ΠΑΜΕ για δεύτερο γύρο...
Από την πλευρά του ο φαγανός νεαρός, έλεγε τα δικά του.
- Κάπως έτσι, με τα πιτόγυρα αλλά και με τη σαλάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, μας άνοιξε πάλι η όρεξη στο ΠΑΣΟΚ...
Ζ.
Στην Παιωνίου
* ΠΕΡΝΟΥΝ και κάμποσα φορτηγά πλέον από την οδό Παιωνίου, ένεκα το πάρκινγκ κοντά στα ΕΠΑΛ, έτσι ο εκ των βασικών δρόμων της Νέας Πολιτείας έχει κουρελιαστεί. Εντάξει, ο κόσμος της γειτονιάς ξέρει ότι επίκειται διάνοιξη και βελτίωσή του στο πλαίσιο του μεγαλόπνοου σχεδίου για τον Βοτανικό Κήπο που θα γίνει στην περιοχή, όμως μέχρι τότε; Θα συνεχίσουν με τις αμέτρητες λακκούβες στο φθαρμένο οδόστρωμα, με τα φρεάτια να εξέχουν; (Λίγη άσφαλτο γυρεύουν...)
Ζ.
Τον έσωσε
* - Ο δικός μου μού έχει πει ότι θα με σκοτώσει αν μάθει ότι τον απάτησα...
Ψιλοκουβέντιαζαν χθες στον καφέ οι νεαρές Λαρισαίες.
- Γι’ αυτό και γω φιλενάδα δεν του λέω τίποτα. Εφτά φορές τον έχω σώσει απ’ τη φυλακή...
- Αχ καλέ, εσύ είσαι ένας άγγελος...
Ζ.

---------

 

 

ISKIOS.jpg

* ΕΚΕΙ που ο ήλιος είναι τόσο καυτός, η σκιά χαράσσει τον χώρο βάζοντας τους ανθρώπους κυριολεκτικά σε σειρά.
Ζ.

 

 

PASOK1.jpg

PASOK2.jpg* ΝΑ, λοιπόν, ενδεικτικά, παρούσες όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ μαζί κι όλες οι ηλικίες.   

Ζ

 

 

OLYMPIOS.jpg* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ότι το αγόρασε η Περιφέρεια, το εντυπωσιακό άγαλμα από μέταλλο του Γεωργάκη Ολύμπιου, δημιούργημα του Φιλόλαου πριν πολλές δεκαετίες, το οποίο είχε απομείνει στο Παρίσι. Κι η συζήτηση άρχισε σε παρέες Λαρισαίων για το πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην πόλη, μετά τον Ιανουάριο, όταν λήξει η έκθεση στην Πινακοθήκη. Για το Λιβάδι Ελασσόνας μάλλον δεν τίθεται θέμα, λένε, καθώς η γενέτειρα του ήρωα διαθέτει ανδριάντα του σε περίοπτη θέση. Μα και στο κέντρο της Λάρισας υπάρχει, στην Τρίγωνη, μαρμάρινος ανδριάντας του Γεωργάκη Ολύμπιου, επίσης έργο του Φιλόλαου Τλούπα, από την εποχή της νιότης του. Οι ιδέες για την αρμόζουσα θέση κάμποσες, έχει δρόμο ακόμη η υπόθεση. (Άπλα να ‘χει μόνο και ν’ αγναντεύει τον Όλυμπο).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass