Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2024 17:11
* - ΕΓΩ λέω πάντως να πας από δω... (Φαίνεται να τον ακούει ο περιφερειάρχης τον Κ. Μπαργιώτα) Ζ. * - ΕΓΩ λέω πάντως να πας από δω... (Φαίνεται να τον ακούει ο περιφερειάρχης τον Κ. Μπαργιώτα) Ζ.

Σιμά-κοντά
* ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ με προοπτική οι Λαρισαίες, στην παρέα του καφέ του Σαββάτου.

- Τι θα πει καλέ, είναι νωρίς ακόμα να στολίσουμε δέντρο; Οκτώβριος μπήκε...
***
* ΠΑΝΤΩΣ, κάπου στο βάθος, πέρα απ’ τον Γ’ Παγκόσμιο αχνοφαίνονται και τα τέλη κυκλοφορίας...
Ζ.

Φώτα
* ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ, ο δημοτικός φωτισμός στην οδό Πλούτωνος, είναι αναμμένος πρωί βράδυ, χωρίς διακοπή.
Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία να κλείσει τα φώτα την ημέρα, καθώς όπως τονίζουν «οι πολίτες πληρώσουν τη σπατάλη, μέσω ανταποδοτικών τελών».

Μία ακόμη
* ΤΟ συζητούσαν από χθες οι νεαροί Λαρισαίοι, στη χαλαρή παρέα.
- Κυριακή είναι η μέρα που πας για καφέ χωρίς να θες πραγματικά να πας για καφέ.
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ πρέπει να υπάρχει ακόμα μια μέρα ανάμεσα στην Κυριακή και τη Δευτέρα. Της βρήκα και όνομα, θα μπορούσε να τη λέμε Πρώτη.
Ζ.

Περνούν τα χρόνια
* ΔΙΑΒΑΖΕ για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Λαρισαίος, και ζήλεψε. Ξεκίνησε να λειτουργεί προ πενταετίας και για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σπουδαίες όπερες, συμφωνική, παραδοσιακή και έντεχνη μουσική, θέατρο και μπαλέτο, με 40 συνολικά παραγωγές, που θα παρουσιαστούν λέει σε 86 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή 700 καλλιτεχνών.
Το αντίστοιχο κτίσμα στη Λάρισα, το θέατρο ΟΥΗΛ, ακόμα εκκρεμότητα. Από Τζανακούλη σε Καλογιάννη και τώρα σε Μαμάκο, περνούν τα χρόνια. Ενώ κάποιοι ειδικοί λένε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή σήμερα μπορεί και να θεωρείται παρωχημένη, μια εικοσαετία μετά τον αρχικό σχεδιασμό.
Ζ.

Εν Λαρίση
*ΑΘΛΗΤΙΚΗ δραστηριότητα στη Λάρισα από πολύ παλιά, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κήρυξ’’, που ανασύρει από το 1938 ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ., να αναφέρει: Τὸ ἀπόγευμα της Κυριακῆς θὰ τελεσθοῦνεἰς τὸ ᾿Αθλητικόν γήπεδον τοῦ ᾿Αλκαζάρ οἱ προαγελθέντες Πανεργατοϋπαλληλικοί αγώνες οἵτινες διοργανοῦνται ὑπὸ τοῦ Ἐθνικοῦ Εργατοϋπαλληλικοῦ Κέντρου του Γυμναστικοῦ συλλόγου Λαρίσης. Εἰς τοὺς ἀγῶνας θὰ μετάσχουν 75 περίπου ἀθληταί, θὰ ἐκτελεσθοῦν δὲ διάφορα ἀγωνίσματα ἤτοι δρόμοι, ἄλματα καὶ ρίψεις.
Επ᾿ εὐκαιρία ο πρόεδρος τοῦ Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Κατσαούνης ἐκοινοποίησε πρὸς τους εὐπόρους συμπολίτας μας καὶ τὰς διαφόρους ὀργανώσεις ἔκκλησιν διὰ τῆς ὁποίας τοὺς παρακαλεῖ ὅπως ἀθλοθετήσουν τοὺς ἀγώνας.
Μέχρι τῆς στιγμής ἐδήλωσαν ὅτι θὰ προσφέρουν τοιαῦτα έπαθλα οι βιομήχανοι κ. κ. Αθ. Μαντζανής, Αδελφοί Κουκουτάρα, Ζουναλῆς καὶ Ρ. Κωσταντέλλιας, ὁ ἔμπορος κ. Γ. Αλεξάνδρου, ὁ κ. Χαμαδᾶς, οἱ αδελφοί Σηλυβρίδου καὶ ὁ σύλλογος Ιχθυοπωλών. Τοὺς ἀγώνας θὰ παρακολουθήσουν αἱ ἀρχαὶ τῆς πόλεως καὶ πολὺς κόσμος. (Πάντα υπήρχαν χορηγοί...)
***
* ΑΛΛΑ και πολιτιστική δράση, που δημοσιεύει η «Ελευθερία’’ το έτος 1950: Χθὲς τὸ ἀπόγευμα ήνοιξε η Έκθεσις έργων Ζωγραφικής τοῦ συμπολίτου Ζωγράφου κ. Αγήν. Αστεριάδου εις αίθουσαν παραπλεύρως του Φαρμακείου κ. Αγαμ. Αστεριάδου. Ο καλλιτέχνης ἀσθενήσας αιφνιδίως δὲν παρέστη. Πολύς κόσμος παρήλασε καὶ ἀπεθαύμασε τὸ ἐκτεθέντα έργα. Ήδη ηγοράσθησαν ὑπέρ τα 27 έργα, ἐλπίζεται όμως ότι θα αγορασθούν όλα διότι η Έκθεσις θα παραμείνῃ ἀνοικτή πέραν του δεκαημέρου.
Οι πωληθέντες πίνακες ήγοράσθησαν παρὰ τῶν κ. κ. Αλκ. Χατζηγιάννη, Μαρίκας Χατζηγιάννη, Πιπίτσας Αστεριάδου, Δημητρίου Κατσιλέρου, Λεων. Ριζοπούλου, Βασ. Παπαδημητρίου, Πόπης Ριζοπούλου, Γεωρ. Κατσίγρα, Αθαν. Τσολάκη, Ίω. Παπαμαργαρίτη. Γ. Ζαρίμπα, Αποστ. Κατσιλέρου. Εὐαγγ. Γαλάνη, Ανδρ. Κουτσίνα, Εμμ. Σακελλαρίου,
Τεχν. Γραφείον Σακελλαρίου-Ριζοπούλου, Γεωρ. Γκόλαντα, Νίτσας Φασούλα, Κου και Κας Τσlρου, Αναστ. Ζουναλή, Τώνη Piζου, Δις Ιωάννα Ριζοπούλου, Χρήστου Δημητρακοπούλου, Βάσου Καραμπίλια, Νέστ. Ριζοπούλου, Κικής Κατσιλέρου και ‘Αθ. Φασούλα. (Ωφελημένοι βγήκαν οι φιλότεχνοι με την πάροδο του χρόνου.)
Ζ.

Βαρεμάρα
* ΔΕΝ το είχαν με τις δουλειές γενικώς, οι νεαρές Λαρισαίες.
- Είπα μετά από χρόνια να κάνω διάδρομο και μέχρι να τακτοποιήσω τα ρούχα που είχα αφημένα πάνω του, κουράστηκα και πήγα να ξαπλώσω.
***
* - ΚΑΠΟΙΑ ρούχα μου τα έχω κάνει πιτζάμες, όμως οι άλλοι δεν το ξέρουν πως τα έχω κάνει πιτζάμες κι έτσι μπορώ και βγαίνω έξω με τις πιτζάμες.
***
* - Η μόνη φορά που απόλαυσα το σιδέρωμα ήταν όταν αντί για νερό έβαλα τσίπουρο στο ατμοσίδερο.
Ζ.

Κόκκινα εποχής
* ΠΕΡΙΦΕΡΕΙ ο Ολυμπιακός τα ευρωπαϊκά του τρόπαια, με εκδηλώσεις ανά την επικράτεια, μόνο στη Λάρισα δεν βρήκαν δροσιά, στο «γαλατικό χωριό’’ θα είχαν πρόβλημα με τους φιλάθλους της ΑΕΛ, οπότε βολεύτηκαν με τα Φάρσαλα προχθές.
Δραττόμενος της ευκαιρίας όμως, ο «ληξίαρχος’’ Δ. Θ. διηγείται μια παλιά ιστορία με την εκκλησία του Ολυμπιακού στον Κλεινοβό Τρικάλων. Αρχές δεκαετίας του ‘90 λοιπόν, οι ερυθρόλευκοι παίζουν στα Τρίκαλα, σε αγώνα κυπέλλου, δεν τους χώρεσαν τα ξενοδοχεία, ποδοσφαιριστές, παράγοντες και φανατικοί φίλαθλοι, οπότε λέει προσφέρθηκαν φίλαθλοι από το ορεινό χωριό και τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους. Το έμαθε ο πανίσχυρος τότε πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης, συγκινήθηκε και «ό, τι θέλετε για το χωριό, τι ελλείψεις έχετε...’’
***
* ΠΑΡΕΝΕΒΗ τότε ο παπάς και ζήτησε εκκλησία, οπότε αμέσως ο πρόεδρος έστειλε έμβασμα 35 εκατομμυρίων, δραχμές φυσικά, τάκα-τάκα η εκκλησία και λίγο αργότερα πήγαν παράγοντες της ομάδας για τα εγκαίνιά της. Τότε έπεσε η φαεινή ιδέα. Αφού η εκκλησία είναι δωρεά του Ολυμπιακού πρέπει απ’ έξω στον τοίχο να μπει το σύμβολό του, ο γνωστός «έφηβος’’, ο δαφνοστεφανωμένος. Ευτυχώς αρνήθηκε κατηγορηματικά ο παπάς, είναι ειδωλολατρικό σύμβολο και τέτοια...
***
* ΚΙ άλλη μια ιστοριούλα, λίγο παλιότερη, από την ίδια περιοχή. Γιατί, λοιπόν, η Τύρνα, νυν Ελάτη, είναι γεμάτη Ολυμπιακούς; Μέσα της δεκαετίας του ‘60, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας του χωριού, είχε από τότε μαγαζιά η μετέπειτα τουριστική περιοχή, ήταν ο άνθρωπος φαντάρος μαζί με τον Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος τότε μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και κάποια μέρα, ο «Φόντακας’’ βρέθηκε στην Τύρνα φιλοξενούμενος της «παλιοσειράς’’ του. Που για να τον τιμήσει, ύψωσε τη σημαία του Ολυμπιακού στο μαγαζί, η οποία έγινε θρύλος αφού έμεινε εκεί όσο αυτός ζούσε, επί πολλές δεκαετίες. Και οι πιτσιρικάδες του χωριού, που μάζευαν «χαρτάκια’’ με τη φωτογραφία του Σιδέρη, τον είδαν ζωντανό μπροστά τους κι έγιναν από τότε Ολυμπιακοί, οι νυν συνταξιούχοι.
Ζ.

Λεωφορείο πλέον
* ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ Λαρισαίοι έψαχναν να βρουν την άκρη.
-Δύσκολη εποχή ν’ ανοίξεις σπίτι τη σήμερον ημέρα ρε συ...
-Μην το συζητάς... Έχουν κι αυτούς τους κωλοσυναγερμούς.
***
* - ΘΑ ήθελα να κάνω μαθήματα οδήγησης λεωφορείου...
-Δεν είναι πολύ αργά για σένα αυτό, παππού;
-Όχι, διότι πήγα πριν στον γιατρό για βεβαίωση ώστε να ανανεώσω το δίπλωμα αυτοκινήτου και μου είπε πως καλύτερα είναι στην ηλικία μου να πάρω λεωφορείο.
***
* - ΑΓΑΠΗ μου; Ο μπέμπης μας άρχισε να περπατάει...
-Επιτέλους. Ψιτ μικρέ, τράβα φέρε μια μπύρα.
Ζ.

Αλλαγή ρόλου
* Η ίδια Λαρισαία, ως μαμά και ως γιαγιά, απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια της αντιστοίχως.
- Όχι, δεν μπορούμε να το πάρουμε. Νομίζεις ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα;
- Τι να σου κάνουν πουλάκι μου 20 ευρώ; Πάρε 50 να πιείς μια πορτοκαλάδα να κεράσεις και τους φίλους σου.
***
* - ΑΜΑ δεν σ’ αρέσει το φαγητό να μείνεις νηστική. Δεν είναι ξενοδοχείο εδώ...
- Δεν πειράζει αγάπη μου, μην το φας. Θα σου τηγανίσω εγώ κεφτέδες και πατατούλες που σ’ αρέσουν...
***
* - ΟΧΙ άλλο γλυκό, θα χαλάσουν τα δόντια σου.
- Να σου βάλω λίγο μπακλαβά; Φρεσκότατος είναι. Παγωτάκι; Να σου βάλω και λίγο παγωτάκι;
Ζ.

Φάνταζμα
* ΚΛΑΣΣΙΚΑ στην καραγκούνικη διάλεκτο διηγείται η Artista του κάμπου Α. Κ.: Μπήκι μπαρμπα Λίας μες στου γκαλαμπόκ’ι να ιδεί αν τουν κλέβν απού μέσα ρόκις. Κούκλουσι του κεφάλ’ι ως τα νώμνια μι νια μαύρια τσίπα τσ’ θκειάς τσ’Λίινας, ίχι κι νιά μαχαίρα τρανήν να κόβ’ει φύλλα να πιρνάει. Τήρσι πόσου τήρσι, κακουχάθκι μεσ’ τς αυλακιές, βρήκι του δρόμου τ’ κι βγήκι. Στ’ ν’ άκρια ζ’ κουπάνα ήταν σκυμένους ανιψιός τ’ κι έβανι τα σιφόνια να πουτίσ’ει του θκό τ’. Ακούει φραστ-φρουστ, χρατς-χρουτς, γυρνάει, τηράει. Ένας μαυρουκέφαλους μι κουζινομάχαιρου πάινι κατά παναθιώ τ’. «Εεεε την πανακόλαααα μ’», πρόλαβι είπι μαναχά. Πέρα τα σιφόνια, δίν’ει μια παταριά έφτασι στου χουργιό λαχανιαζμένους, ξυπόλτους κι ουρλιάζουντας «Φάνταζμααααααρέτς’ καλαμπουκιέεεες».
Ζ.

Στοιχηματάκια
* ΜΠΑΙΝΕΙ σ’ ένα μπαρ ο νεαρός Λαρισαίος και αφού παραγγέλνει ένα ποτό, λέει του μπάρμαν.
- Βάζω στοίχημα πενήντα ευρώ ότι μπορώ να κατουρήσω μέσα στο ποτήρι από την άλλη άκρη του μαγαζιού.
Ο μπάρμαν χαμογελάει και του λέει.
- Είμαι μέσα.
***
* ΠΗΓΑΙΝΕΙ ο πελάτης στην άλλη άκρη του μπαρ κατεβάζει το φερμουάρ και προσπαθεί να φτάσει και να κατουρήσει μέσα στο ποτήρι. Στην προσπάθεια του, κατούρησε όλο το πάτωμα του μπαρ χωρίς να κατορθώσει να βάλει ούτε σταγόνα στο ποτήρι που βρισκόταν στην άλλη άκρη του μαγαζιού.
Ο μπάρμαν χαμογελάει και παίρνει τα πενήντα ευρώ. Ο πελάτης τον πλησιάζει χαμογελώντας κι αυτός.
- Αφού έχασες το στοίχημα γιατί χαίρεσαι;
- Δεν πειράζει φιλαράκι... Έβαλα στοίχημα 200 ευρώ με όλους τους θαμώνες που είναι απέξω ότι θα σου κατουρήσω όλο το πάτωμα και εσύ θα χαμογελάς.
Ζ.

 

MAMAK-KALOGIAN.jpg

* ΜΕ ποιους να γελάνε άραγε αυτοί οι δύο; Μόνοι τους είναι οι δήμαρχοι, μ’ όποιον θέλουν...
Ζ.

 

KARAMANLHS.jpg

* 50 χρόνια Νέα Δημοκρατία και μια φωτογραφία από την προεκλογική ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Λάρισα πριν την πρώτη εκλογική μάχη της παράταξης το 1974. Τότε η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει τον αριθμό ρεκόρ πέντε βουλευτών (Σουφλιάς Γιώργος, Παπαγιάννης Δημήτριος, Γκαράνης Γιώργος, Ευστραιιτάδης Αγαμέμνων, Φασούλας Βασίλης).
Σ.Κ.

 

GYROS.jpg

* ΤΑ τριάντα τους χρόνια γιορτάζουν τα καταστήματα «to eat» κι αυτό που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου δεν είχε προηγούμενο, με το πάρτι. Λίγα μέτρα πιο πέρα το αδιαχώρητο και στο κατάστημα, καθώς η προσφορά δωρεάν γύρου ήταν ένας ακόμα λόγος να περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους. Να τα εκατοστήσει...

 

DANIEL.jpg

* ΑΕΡΑΣ γίνεσαι άμα σε κυνηγάει ο Daniel, ακόμα και ως φωτογραφίες.
Ζ.

 

SKYLOS.jpg

* Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει.
Ζ.

 

PARKING.jpg

* ΝΑ και μια θέση στάθμευσης, για χοντρούς που ψήνουν. Ο καθένας όπως τον βολεύει τα βλέπει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass