ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2024 17:30
* ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΕ η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου χθες, αλλά και μαραθώνια, για να περάσουν τόσα και τόσα χρονίζοντα θέματα. Με την περίοδο χάριτος να θεωρείται είδος πολυτελείας για τα μέλη του νέου οργάνου… * ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΕ η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου χθες, αλλά και μαραθώνια, για να περάσουν τόσα και τόσα χρονίζοντα θέματα. Με την περίοδο χάριτος να θεωρείται είδος πολυτελείας για τα μέλη του νέου οργάνου…

Μαγικά


* ΝΑΤΑ πάλι τα τριαντάρια... Κι ας μπήκε για καλά ο Οκτώβριος. Συνήθη πράγματα βέβαια για τη μαγική Μεσόγειο.
***
* ΜΠΗΚΑΜΕ, λέει η Λαρισαία, στην εποχή «Από πάνω φούτερ από κάτω σορτσάκι και κάλτσα αθλητική με σαγιονάρα». Και το βράδυ στον ύπνο, «Πλάτη και μέση κάτω από κουβερτούλα και όλα τα παρακάτω ξέσκεπα».
Ζ.

Υδράργυρος
* ΣΤΑ ύψη ο υδράργυρος και χθες. Τι πράμα κι αυτό; Οκτώβρης μήνας και ο κόσμος με τα κοντομάνικα και να σκάει κι όλας. Ε, έτσι όπως το πάει ο καιρός φαίνεται πως τραβιέται ένα μπάνιο ακόμα. Αν κρατήσει βέβαια μέχρι και αύριο η καλοκαιρία.
Κ.Γ.

Κεραμίδι
* ΣΗΜΕΡΑ βέβαια αρκετές εκατοντάδες Λαρισαίων δεν θα πάνε για μπάνιο αν και θα βρεθούν σε παραλιακή περιοχή. Παίζει η ΑΕΛ στην Κατερίνη σήμερα και αναμένεται να εκδράμει πολύς κόσμος για να υποστηρίξει την ομάδα. Άλλωστε μετά το 2 στα 2 πάμε για να τριτώσει το καλό. Όχι, δεν παίζουμε με τον Πιερικό. Με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου παίζουμε.
Ας ευχηθούμε μη μας έρθει καμία... κεραμίδα – ήττα στο κεφάλι.
Κ.Γ.

Θεωρία Οκτωβρίου
* ΜΙΑ νέα μόδα πια με αφορμή την έναρξη αυτού του μήνα. Και στο TikTok κυριαρχεί, λέει, η «θεωρία του Οκτωβρίου». Και γράφει ο κόσμος τι σημαίνει για τον καθέναν ο συγκεκριμένος μήνας.
Ο Οκτώβριος, λοιπόν, σηματοδοτεί ουσιαστικά τον πρώτο πλήρη μήνα του φθινοπώρου. Είναι ο μήνας που πλέον όλοι έχουν γυρίσει από τις άδειες, ενώ οι υποχρεώσεις χτυπούν «κόκκινο».
***
* ΓΙΑ ορισμένους ανθρώπους, η εν λόγω «θεωρία» χρησιμεύει ως κουδουνάκι για να κάνουν αλλαγές πριν τελειώσει το έτος. Μια περίοδος περισυλλογής κατά την οποία οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω στη χρονιά τους για να δουν τι έχουν καταφέρει.
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής κατά την οποία οι άνθρωποι αρέσκονται να κάνουν σχέσεις πριν από τους κρύους χειμερινούς μήνες. Είναι η εποχή κατά την οποία οι εργένηδες επιδιώκουν να δεθούν με μια πιο σοβαρή σχέση. «Οπότε σίγουρα θα δείτε πολλά νέα ζευγάρια αυτή την περίοδο».
Και εν τέλει, πολλοί βλέπουν το φθινόπωρο με τον τρόπο που άλλοι βλέπουν την άνοιξη, ως μια περίοδο νέων αρχών και επαναστοχασμού: «Το φθινόπωρο είναι η άνοιξή μου. Τα φύλλα αλλάζουν και ο αέρας γίνεται καθαρός. Μια νέα χρονιά ξεκινάει».
Ζ.

Αχρεωστήτως;
* ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ αίφνης στη Θεσσαλία. Τρέχουν ανήσυχοι οι δικαιούχοι ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Καθώς έλαβαν μέιλ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστρέψουν χρήματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα για επιδοτήσεις του 2022». Ήταν που ήταν ζορισμένοι αμφιβάλλοντας αν φέτος θα πάρουν τις προκαταβολές του 2024, σε ένα εικοσαήμερο, κάτι που θα αποτελεί πρωτοφανή κατάσταση στα χρονικά, αν συμβεί, τώρα τους έρχεται και το ξαφνικό. Πήγαιναν για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι; Οι ίδιοι απλώς είχαν εισπράξει τότε όσα εκείνοι τους είχαν υπολογίσει και τους τα έβαλαν στους λογαριασμούς τους. Τους πληροφορούν βέβαια ότι έχουν δικαίωμα για ενστάσεις, η ανακατωσούρα όμως έγινε. (Και μάλιστα στην ταλαίπωρη Θεσσαλία).
***
* ΓΕΝΙΚΩΣ δεν καταλαβαίνουν τίποτα... Εδώ έστειλαν προκλητικά λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών. Για χωράφια με κατεστραμμένες πομώνες. Απλώς είδαν τους αντίστοιχους περσινούς λογαριασμούς κι έβγαλαν στο περίπου και τους καινούργιους (Ξέχασαν ότι είχε μεσολαβήσει ο Daniel...).
Ζ.

Μεγάλη προίκα
* ΩΡΑ ΠΑΣΟΚ αύριο Κυριακή, παντού και στη Λάρισα. Προβλέπεται ότι θα είναι κάμποσες χιλιάδες οι Λαρισαίοι που θα βρεθούν στις πράσινες κάλπες. Εικόνα μεγάλου κόμματος για άλλη μια φορά. Και το αιωρούμενο ερώτημα είναι τι θα την κάνει την προίκα που θα πάρει ο αρχηγός που θα εκλεγεί, από τη μεθεπόμενη Κυριακή και μετά.
Ζ.

Δούκας
* ΟΙ άλλοι το είπαν, ο Δούκας το έκανε. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν στις δηλώσεις τους πως νοιάζονται για τη Λάρισα και γενικότερα για τη Θεσσαλία μετά τις περσινές καταστροφές. Πάντως ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας το έκανε πράξη κρατώντας τη Λάρισα ως κεντρική ομιλία.
Κ.Γ.

Ψήψος
* ΜΕ τρία ευρώ όποιος θέλει μπορεί να πάει να ψηφίσει στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ποσό που θα πληρώσει μόνο για την πρώτη Κυριακή και όχι για τη δεύτερη στην αναμέτρηση των δύο προσώπων. Όμως όποιος δεν ψηφίσει αυτήν την Κυριακή δεν έχει δικαίωμα να το κάνει στη συνέχεια.
Κ.Γ.

Τζουνάω-νώ
* ΑΝΑΛΥΣΗ με παραδείγματα για τη διάλεκτο του κάμπου.
-Μι τζουνάει η βελέντζα.
-Ιμένα, η μάλλιν’ η φανέλα.
-Τζούνατουν να ξυπνήσ’ι. (Χρειάζεται διερμηνέας;)
Ζ.

Νηστεία;
* ΡΙΓΜΕΝΑ νιώθουν τα σχολεία σε χωριά των Φαρσάλων, σε σχέση με τα παρεχόμενα σχολικά γεύματα. Χωριά που χτυπήθηκαν από τον Daniel μα και τον Ιανό. Τα Δημοτικά Σχολεία στον Σταυρό, τη Βαμβακού, το Δίλοφο, την Ερέτρια... Ευτυχώς οι αρμόδιοι έβαλαν στο πρόγραμμα τα σχολεία του Ευϋδρίου και του Λόφου. Οικονομία, λέει. Μα για 150 σχολικά γεύματα; Μήπως η Πρωτοβάθμια της Λάρισας πρέπει να το ξαναδεί; (Αντίθετα, στην περιοχή Δήμου Κιλελέρ μπήκαν όλα σχεδόν τα χωριά).
Ζ.
Μιλούσε η πείρα
* ΤΟ φιλοσοφούσαν στην παρέα των Λαρισαίων μεσηλίκων. Μιλούσε η πείρα...
- Καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν τις Κυριακές την ώρα που πήγαινες για ύπνο τώρα ξυπνάς.
***
* - ΕΙΣΑΙ νέος, να το ξέρεις, όσο η ηλικία σου δεν ξεπερνά το νούμερο του παπουτσιού σου.
***
* - ΜΗ χρησιμοποιείς ποτέ τη φράση «Δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι...» Μπορεί και παραμπορεί.
***
* - ΚΑΙ της είπα «Τι λες μωρή που θα κάνω εγώ τις δουλειές του σπιτιού»...
- Από μέσα σου, ε;
- Ε ναι... Αλλά σφουγγάρισα νευριασμένος.
Ζ.

17, 12 ή 32;
* ΚΙ όλη η Ελλάδα συζητάει το σπάνιο φαινόμενο του Χρήστου Μουζακίτη. Του μόλις 17χρονου χαφ του Ολυμπιακού που παίζει βασικός σε ευρωπαϊκό παιχνίδι κι οποίος ενώ μοιάζει λέει με 12 κινείται στο γήπεδο σαν 32 χρονών.
Κι ενώ τελείωνε το ματς με την Μπράγκα, όλη η κερκίδα φώναζε ρυθμικά το όνομά του. Ο μικρός έδειξε φυσικά να το απολαμβάνει. Χαμογέλασε, πονηρά, σαν να ντρεπόταν κιόλας, σαν παιδί. Που είναι...
«Τον βλέπετε μ’ αυτό το πολύ γλυκό πρόσωπο», είπε ο προπονητής του ο Μεντιλίμπαρ, «αλλά ο Μούθα είναι πολύ δυνατός...» (Ε, οι Ιθπανοί δεν μπορούν να προφέρουν το Μούζα...)
Ζ.
Και να, που...
* «KOΙΤΑ οι άλλοι έχουν κινήσει
Έχει η πλάση κοκκινίσει...»
Και να, που « Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» έγινε σύμβολο του Ολυμπιακού και μάλιστα διαφημίζοντάς τον στο Στοίχημα. Είναι δυνατόν; Τέτοια ανατροπή, έως και στρέβλωση νοημάτων; (Τα ύστερα του κόσμου;)
***
*ΔΕΝ το λένε βέβαια όλο το τραγούδι. Τι να πουν δηλαδή στους οπαδούς...
Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
***
* ΔΙΟΤΙ το πολιτικό ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης σε μια ανατριχιαστική ερμηνεία, τα λέει ευθέως.
Και με κάμα και βροχή ώσπου μου ‘βγαινε η ψυχή
Είκοσι χρονώ γομάρι σήκωσα όλο το νταμάρι...
Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα
Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ... (Προφανώς και οι αφέντες της ομάδας δεν θέλουν να ξεσηκώσουν τους εικοσάχρονους...)
Ζ.

Με έλλειμμα...
* ΜΟΝΙΜΟ έλλειμμα στο να κατανοήσουν οι νεαροί Λαρισαίοι, σταθερά τα θέματά τους με τις γυναίκες.
- Η γυναίκα μου έχει δύο ντουλάπες γεμάτες με ρούχα του διάσημου σχεδιαστή Denexo Tinavalo.
***
* - ΜΠΑΜΠΑ, γιατί παντρεύτηκες τη μαμά;
- Απορείς και εσύ παιδί μου, ε;
***
* - ΝΕΑ έρευνα έδειξε πως οι ομορφότερες γυναίκες είναι από 30 ως 40 χρονών. Και οι ομορφότεροι άντρες από 3 χιλιάδες ευρώ και πάνω τον μήνα.
***
* - ΕΙΣΑΙ τυχερή που δεν μπορώ να σε στείλω στη μάνα σου... (Είπε ο Αδάμ στην Εύα όταν καβγάδισαν. Προφανώς αυτό ισχύει πλέον και αντιστρόφως).
Ζ.

Οι φίλοι
* ΕΝΑΣ νεαρός είπε στον πατέρα του, διηγείται ο Λαρισαίος Θ. Π.
- Μπαμπά, σήμερα είναι τα γενέθλιά μου, αλλά πρέπει να πάω στη δουλειά, δεν προλαβαίνω. Μπορείς να τηλεφωνήσεις σε όλους τους φίλους μου και να τους πεις να έρθουν σπίτι σήμερα το βραδάκι για να γιορτάσουμε;
-Ο πατέρας αγκάλιασε τον γιο του και του ευχήθηκε.
- Φυσικά... Θα το φροντίσω.
***
* Η ώρα πέρασε και όταν ο νεαρός επέστρεψε στο σπίτι, είδε μόνο δύο φίλους του.
- Μα γιατί τόσο λίγοι; Μπαμπά, δεν σου είπα να πάρεις τηλέφωνο όλους τους φίλους μου; Έχω τόσους και μόνο δύο βλέπω.
Κι εκείνος του εξήγησε.
- Σήμερα το πρωί κάλεσα όλους τους φίλους σου και τους είπα ότι έχεις πρόβλημα και ότι χρειαζόμασταν τη βοήθειά τους. Μόνο αυτοί οι δύο όμως ανταποκρίθηκαν. Να ξέρεις δηλαδή και ποιοι είναι στ’ αλήθεια φίλοι σου...
Ζ.

Με το καλαμάκι
* «ΜΙΑ επαναστατική συσκευή που μπορεί να αντλήσει ηλεκτρική ενέργεια από ένα ποτήρι καφέ και να φορτίσει μικροσυσκευές κατασκεύασαν δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας». Δεν ήθελε πολύ να το σκεφτούν, ούτε και το Βατράχι να το πληροφορηθεί:
Παρουσιάζοντας την εφεύρεσή τους, οι δύο φοιτητές στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, είπαν ότι είχαν την ιδέα βλέποντας τους συμφοιτητές τους να ανακατεύουν τον φραπέ ή το φρέντο με το καλαμάκι στο κυλικείο της σχολής και στα καφέ της πόλης.
***
* «ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαρκή κίνηση για την παραγωγή ενέργειας. Μετά από αρκετούς μήνες δοκιμών κατασκευάσαμε μια συσκευή που μετατρέπει την υδροδυναμική ενέργεια της κυκλικής αυτής κίνησης σε ηλεκτρική, ικανή να φορτίσει μικροσυσκευές». Όπως λένε, μέσω ενός ειδικού μαγνήτη που βρίσκεται στη βάση της συσκευής, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μεταφέρεται μέσω καλωδίου USB και μπορεί, στην παρούσα φάση, να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ. (Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για την εφεύρεση των δύο φοιτητών έχουν δείξει μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, όπως η Nescafe...)
Ζ.

Στη στάση
* ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ο άλλος στη στάση να πάρει το λεωφορείο να πάει στη δουλειά του. Περνάει από εκεί ένας τύπος, άγνωστός του, ο οποίος και του πιάνει το μάγουλο.
- Βρε τον κερατούκλη...
Αυτό έγινε και την επομένη το πρωί και τη μεθεπομένη. Απορημένος το κουβέντιασε με τη γυναίκα του, μήπως καταλαβαίνει αυτή κάτι, όμως εκείνη δήλωσε άγνοια.
***
* ΚΑΙ το επόμενο πρωί, εκεί στη στάση του λεωφορείου εμφανίζεται ο γνωστός-άγνωστος τύπος και του πιάνει πάλι το μάγουλο.
- Βρε τον κερατούκλη... Είσαι και μαρτυριάρης...
Ζ.

-----------------KATRINIS.jpg* ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί και για τον Μιχ. Κατρίνη στη Λάρισα.
Ζ.

 

LAKHS.jpg

* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ από το νέο του «γραφείο» στον Μύλο του Παππά έδωσε στο Mega ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο Λάκης της Λάρισας και του Θεσσαλικού έδειξε και πού θέλει να βοηθήσει να πάει το θέατρο της πόλης του: ευθεία μπροστά…
ΘΑ.

 

MAMAK_MPALA.jpg

* ΩΡΑΙΑ να είναι μικρό το τέρμα. Όταν ο δήμαρχος αμύνεται όμως. Αν είναι να επιτεθεί; (Έχει στυλ, πάντως, ο Θαν. Μαμάκος, μπαλαδόρος).
Ζ.

 

LAKOYVA.jpg

* ΤΕΛΙΚΑ αυτός ήταν μάλλον ο Ξένοιαστος Καβαλάρης…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass