ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2024 17:11
* ΠΑΡΟΤΙ αυτοί δεν έχτισαν τη σχέση τους στην άμμο, εντούτοις δε δείχνει πιο σταθερή και μακρόπνοη. Πανέμορφη όμως; Ζ. * ΠΑΡΟΤΙ αυτοί δεν έχτισαν τη σχέση τους στην άμμο, εντούτοις δε δείχνει πιο σταθερή και μακρόπνοη. Πανέμορφη όμως; Ζ.

Λαϊκή πρόγνωση
* ΕΦΤΑΣΕ κι ο Αύγουστος με τα «Μερομήνια», ο μήνας που οι πρώτες μέρες του αντιστοιχούν σε μήνες. Τους μήνες της επόμενης χρονιάς, με τους λαϊκούς προγνώστες να λένε από τα παλιά τα χρόνια τι καιρό θα κάνει στον καθένα τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της ημέρας του Αυγούστου που του αντιστοιχεί. Να ‘χαμε να λέγαμε…

Βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι πως ο καιρός του Αυγούστου είναι κατά κανόνα ασταθής και με εναλλαγές, γι’ αυτό και επιλέχθηκε από τους θυμόσοφους μετεωρολόγους η συγκεκριμένη περίοδος. Το υπονομευτικό στη βεβαιότητα των εν λόγω προγνώσεων είναι αν οι ημέρες που αντιστοιχούν σε μήνες επιλέγονται με το ισχύον ημερολόγιο ή με το παλιό, όποτε και είχε εισαχθεί η μέθοδος και άρα, πρέπει η περίοδος καταμέτρησης να ξεκινάει γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.
Ζ.
Αλλο
ένα καλοκαίρι
* ΜΕ μια γλυκιά αισιοδοξία η Λαρισαία Β.Μ. μνημονεύει Τ. Πατρίκιο.
Για σκέψου να μην πρόφταινα
Κι αυτό το καλοκαίρι
Να δω το φως ξανά εκτυφλωτικό
Να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου
Να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές
Να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις
Ν’ ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας
Να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ
Να μην αδημονώ μ’ αυτούς που με στηρίζουν
Να σκέφτομαι κι εκείνους που θέλησα να ξεχάσω
Να βρίσκω φίλους που έρχονται από μακριά
Ν’ αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου
Να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές
Ν’ αντικρίζω φρέσκα σώματα γυμνά
Ν’ αναπολήσω έρωτες, να ονειρευτώ καινούριους
Ν’ αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν.
Έτσι καθώς τα πρόφτασα αυτό το καλοκαίρι
Λέω να ελπίζω για προσεχή Χριστούγεννα
Για κάποια επόμενη Πρωτοχρονιά
– άσε να δούμε και για παραπέρα.
(Και κάπως έτσι κοντεύει τα 100 ο ποιητής).
***
* ΚΑΙ μια ευχή από τη Λαρισαία Μ.Σ.-Π. για την Πρωτομηνιά.
- Να έχει ο Αύγουστος δροσιές, χαρές, γέλια, διακοπές, αγάπης αγκαλιές και ό,τι η ψυχή του καθενός ποθεί. Και ομορφιά περίσσεια. Πλουμιστή, θαλασσολουσμένη. Και όπου δεν πάει το σώμα, πάει ο νους.
Ζ.
Πάει ο Ιούλιος…
* ΣΤΑΝΤΑΡ εξυπνάδες με την είσοδο του Αυγούστου.
- Έφυγε κι ο Ιούλιος…
- Εσύ να δούμε πότε…
***
* - ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ με απατάς;
- Κοίτα Ιούλιε… Η αλήθεια είναι ότι μπήκε ο Αύγουστος.
***
* - ΑΝΤΕ να έρθει κι ο Σεπτέμβριος, να τελειώσουν επιτέλους κι οι διακοπές που δεν κάναμε.
Ζ.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ
* ΜΕ τίτλο «γράφοντας ΕΛΕΥΘΕΡΑ», με τη δεύτερη λέξη στα κόκκινα με τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στο λογότυπο της εφημερίδας το νέο βιβλίο του Στέλιου Τσιανίκα. Όπου ο ανήσυχος βιβλιοπώλης συγκεντρώνει τα ενδιαφέροντα κείμενα που έχει γράψει στην εφημερίδα τα τελευταία χρόνια. Με θέματα επικαιρότητας, πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και υποθέσεις του χωριού του, της Ανατολής Αγιάς, όπου πλέον είναι και πρόεδρος της κοινότητας. Βιβλίο στολισμένο με τις ανάλογες φωτογραφίες, μια πανέμορφη δημιουργία συνολικά, με περιεχόμενο. Με διπλή έννοια το «γράφοντας ΕΛΕΥΘΕΡΑ»: Στην «Ελευθερία», μα και με ελευθερία, που η εφημερίδα, άλλωστε, επιτρέπει στους αναγνώστες της.
***
* ΤΟ βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, πού αλλού, στην Ανατολή, το Σάββατο 17 Αυγούστου. Κι ο συγγραφέας θα πρωτοτυπήσει κερνώντας το ακροατήριο «λαχανόπιτες», μόνο πίτες του χωριού.
Ζ.
Ψευτοεννιάρι
* «ΠΩΣ γεννήθηκε η ιδέα του false 9;». Ο Τιερί Ανρί διηγείται πώς προέκυψε ο όρος «ψευτοεννιάρι», η θέση του κρυφού σέντερ φορ. Με πρωταγωνιστή τον Μέσι, σε μια ιστοριούλα που αναρτά ο «Pippo soccer»: Προετοιμάζοντας τον αγώνα με τη Ρεάλ τον Μάιο του 2009, ο Γκουαρδιόλα έψαχνε τον τρόπο για να τους νικήσουμε, ήταν αήττητοι σε 17 συνεχόμενα παιχνίδια. Βλέποντας βίντεο από προηγούμενο ντέρμπι, πρόσεξε ότι οι Γκούτι, Γκάγκο και Ντρέντε πρέσαραν ψηλά τους Τσάβι και Γιάγια Τουρέ, ενώ οι Καναβάρο και Μέτσελντερ έμεναν πίσω και έτσι υπήρχε ένας τεράστιος κενός χώρος ανάμεσα στις γραμμές. Ήταν 10 το βράδυ, ο Πεπ ήταν στο γραφείο του και φανταζόταν τον Μέσι να κινείται ελεύθερα σε αυτόν τον κενό χώρο, φανταζόταν τους Καναβάρο και Μέτσελντερ να μην ξέρουν αν πρέπει να πέσουν πάνω του ή να παραμείνουν πίσω. Το έβλεπε τόσο καθαρά που τελικά αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Μέσι για να του πει να πάει στο γραφείο του.
***
* ΣΤΙΣ 22:30 ο Λίο ήταν εκεί. Ο προπονητής τού έδειξε το βίντεο, εστίασε σε αυτόν τον κενό χώρο. «Αύριο θέλω να αρχίσεις το ματς κανονικά στο άκρο, αλλά όταν σου δώσω την εντολή, θέλω να κινηθείς στο κενό που σου έδειξα. Από τη στιγμή που οι Τσάβι και Ινιέστα σπάσουν την πίεση της Ρεάλ και σου δώσουν την μπάλα, θέλω να πας κατά μέτωπο προς τον Κασίγιας». Το ήξεραν μόνο οι δυο τους, κανείς άλλος δεν ήξερε τίποτα, ο Πεπ το είπε στον Τίτο Βιλανόβα την επόμενη μέρα στο ξενοδοχείο.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα στις 2 Μαΐου 2009, ο Γκουαρδιόλα πήρε στην άκρη τους Τσάβι και Ινιέστα και τους είπε: «Όταν θα βλέπετε τον Μέσι να κινείται ανάμεσα στις γραμμές, δώστε του την μπάλα». Εκείνη την ημέρα η στρατηγική δούλεψε τέλεια και η Μπάρτσα διέλυσε τη Ρεάλ με το ιστορικό 6-2 στο Μπερναμπέου. Ο Μέσι είχε γίνει «false 9» και ο Πεπ ήταν ευτυχισμένος. (Για κάτι τέτοια ξεχωρίζουν οι μεγάλοι προπονητές).
Ζ.
Ίδιο αποτέλεσμα
* ΕΙΧΑΝ τις δικές τους προσεγγίσεις στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Η Εκκλησία της Ελλάδος ενημερώνει ότι οι απιστίες άνω των 65 δε θεωρούνται πλέον αμάρτημα, αλλά μικρό θαύμα.
***
* - ΣΤΑΜΑΤΑ να πίνεις. Πλήρωσες ήδη 30 ευρώ για ποτά.
- Μιλάς εσύ που πλήρωσες 95 ευρώ για μια κρέμα προσώπου;
- Ναι, για να σου αρέσω.
- Και με 30 ευρώ το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε, να ξέρεις.
***
* - ΩΡΑΙΑ κοπέλα αυτή η φίλη σου, φαίνεται και καλό παιδί. Μια τέτοια να πάρεις.
- Δε με θέλει αυτή μάνα…
- Α, είναι και σοβαρή.
Ζ.
Δίδυμα
* ΜΕΓΑΛΩΣΕ κι άλλο η οικογένεια της «Ε», με γέννηση εις διπλούν μάλιστα. Η βιολόγος Κατερίνα Κατσανάκη κι ο άντρας της, ο γενετιστής Ρέμος Δημησιάνος, απέκτησαν δίδυμα κορίτσια. Ευτυχισμένοι παππούδες ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Δημήτρης Κατσανάκης κι η σύζυγός του Μαρία. (Να τους ζήσουν).
Ζ.
Η Αντιγόνη
του κάμπου
* «ΝΑΙ, είμαστε απ’ αυτούς που μείναμε μέχρι το τέλος στον αγώνα. Όπως, άλλωστε, συνηθίζει να κάνει κι αυτή, δίχως να εγκαταλείπει ποτέ». Ο Καρδιτσιώτης Θ.Κ. γράφει για το κορίτσι του κάμπου, την πατριώτισσά του Αντιγόνη Ντρισπιώτη: Υποκλιθήκαμε σ’ αυτό το κορίτσι που μας έδωσε ανεκτίμητες στιγμές, όχι μόνο με τις ασύλληπτες διακρίσεις της, αλλά κυρίως με την υπερβατική της διαδρομή και τη στάση ζωής...
***
* ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ στην 22η θέση μεταξύ 45 κορυφαίων αθλητριών του πλανήτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους αποχαιρέτησε συγκινημένη. Δεν είχε ν’ αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Μόνο να απολαύσει την τελευταία της συμμετοχή. Τερμάτισε με το γνωστό λαμπερό χαμόγελό της και υποκλίθηκε στον κόσμο.
Όλοι όσοι τη γνωρίζουμε από μικρούλα να παλεύει τις προκλήσεις της ζωής, να ξεπερνάει κάθε δυσκολία και εμπόδιο που μπήκε μπροστά της και να φθάνει με το σπαθί της εκεί που λίγοι έφθασαν, την ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξε. Και τώρα την αγαπάμε ακόμα περισσότερο... (Πραγματική σημαιοφόρος).
Ζ.
Χωρίς άγχος
* ΘΕΜΑΤΑ εγκεφαλικής λειτουργίας απασχολούσαν την παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Θέλω να αράξω λίγο να αδειάσει το μυαλό μου.
- Ε, δε θα σου πάρει και πολλή ώρα.
***
* - Ο άλλος βρε σεις έχει πάει σε εγκαίνια ανθοπωλείου με γλάστρα για δώρο.
***
* - ΕΙΜΑΙ 99% βέβαιος πως το 1% μπορεί να συμβεί.
***
* - ΜΙΑ μέρα θα ξυπνήσω χωρίς άγχος και θα αγχωθώ που δεν αγχώθηκα.
Ζ.
Από Ζ
* ΝΑ και κάτι που ταιριάζει στα «Ψ».
- Τι είναι αυτό που αρχίζει από Ζ. και στο οποίο κάθε Κυριακή πάνε οι Κρητικοί;
- Το Ζήπεδο.
Ζ.
Ξανθιά για Παρίσι
* ΜΙΑ ξανθιά που είναι μοντέλο και influencer ταξιδεύει από Αθήνα για Παρίσι με το αεροπλάνο για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κάνει φυσικά και τις ανάλογες εντυπωσιακές αναρτήσεις.
Όταν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν κενά καθίσματα στην business class, σηκώνεται από την οικονομική που ήταν και πηγαίνει και στρογγυλοκάθεται. Η αεροσυνοδός τη βλέπει και μετά από λίγο την πλησιάζει και ζητά να δει το εισιτήριό της. Αφού βλέπει πως έχει πληρώσει για την οικονομική θέση, της εξηγεί ότι θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στο κάθισμά της.
***
* Η ξανθιά απαντά με πολλή άνεση και θράσος. «Είμαι μοντέλο και πηγαίνω στο Παρίσι. Δεν μπορώ να πάω ταξιδεύοντας στην οικονομική θέση ενώ υπάρχουν κενές στην business…».
Η αεροσυνοδός, αφού δε βγάζει άκρη, πηγαίνει στο πιλοτήριο και εξηγεί τι συνέβη με την ξανθιά. Ο συγκυβερνήτης βγαίνει έξω και προσπαθεί και αυτός με τη σειρά του να εξηγήσει στην ξανθιά ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή της στην business class και πως πρέπει να γυρίσει στη θέση της. Εκείνη ανυποχώρητη. «Είμαι μοντέλο και πηγαίνω στο Παρίσι. Δεν μπορώ να πάω ταξιδεύοντας στην οικονομική θέση».
***
* Ο συγκυβερνήτης, μετά από μισή ώρα συζήτησης, επιστρέφει άπρακτος στο πιλοτήριο και λέει τι συμβαίνει στον πιλότο. Ο οποίος βγαίνει, την πλησιάζει, της ψιθυρίζει κάτι στο αυτί και η ξανθιά αμέσως σηκώνεται και επιστρέφει πίσω στη θέση της.
«Τι στο καλό της είπες;» τον ρωτούν όλοι όσοι είδαν το περιστατικό. Κι ο πιλότος χαμογελά. «Της είπα ότι η 1η θέση του αεροπλάνου δεν προσγειώνεται στο Παρίσι».
Ζ.

 

-------------

 

SKYLOS.jpg* ΝΑ τον πάρεις μαζί σου στην παραλία με το χαλικάκι, να τον ψάχνεις μια βδομάδα.
Ζ.

 

PLOIA.jpg* ΓΙΑΤΙ τα πλοία μερικές φορές φαίνεται να αιωρούνται στον αέρα; H εξήγηση από τον Λαρισαίο Θ.Χ. Η οφθαλμαπάτη συμβαίνει λόγω συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, ειδικότερα μιας θερμοκρασιακής αντιστροφής. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, θερμός αέρας βρίσκεται πάνω από ένα στρώμα ψυχρότερου αέρα. Κι αυτό είναι που κάμπτει τις ακτίνες φωτός στα μάτια ενός παρατηρητή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ένα πλοίο αιωρείται πάνω από το νερό.
(Τέτοιες οφθαλμαπάτες είναι πιο συχνές στις πολικές περιοχές, αλλά μπορεί περιστασιακά να παρατηρηθούν υπό προϋποθέσεις και σε άλλες περιοχές).
Ζ.

 

 

PARKINGK.jpg

* ΚΑΙ ευγενικός είναι επίσης...

 

 

 

LAZOP.jpg* ΜΙΑ ανάρτηση επιβεβαίωση μιας σημαντικής εξέλιξης για την πόλη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass