ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 17:30
* ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι το άκουσε, στη συγκεκριμένη παραλία, ο Δ. Ντ. - Λουδοβίκκεεε... Μαρία Αντουανέτααα... Μην πάτε στα βαθιά... Ζ. * ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι το άκουσε, στη συγκεκριμένη παραλία, ο Δ. Ντ. - Λουδοβίκκεεε... Μαρία Αντουανέτααα... Μην πάτε στα βαθιά... Ζ.

Αυγουστιάτικα
* ΚΑΙ καλό μήνα, σήμερα...

Φεύγει ο Ιούλιος απ’ τα βάθη της κολάσεως και δίνει τη σκυτάλη στον Αύγουστο τον δροσερό.
Στον ποιον; (Με το σαρανταδυάρι να καιροφυλακτεί στη γωνία του Σαββάτου.)
***
* ΕΚ των πραγμάτων όμως,
- Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι.
- Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ’σουν δυό φορές το χρόνο.
Άλλες αυγουστιάτικες παροιμίες; Ένα σωρό.
- Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.
- Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο, που ’ναι παχιές οι μύγες. (Δεν έχουν και να εμφανιστούν παραλία αυτές, είναι ο καιρός που το φαΐ τους αφθονεί στη φύση.)
Ζ.

Τα μελτέμια
* ΗΤΑΝ για τα νησιά, το πέλαγος άντε και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Ελέω μετεωρολόγων τώρα και στην ενδοχώρα.
Το μελτέμι (πληθ. μελτέμια αρχαία ελληνικά: ετησίαι) είναι καλοκαιρινός τοπικός ημερήσιος άνεμος που εκδηλώνεται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο.
Η ετυμολογία της λέξης είναι τουρκικής προέλευσης. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν Ετήσιον (πληθ. Ἐτησίαι), ονομασία που τη χρησιμοποιούν και σ’ άλλες χώρες. Οι «ετησίες» πνέουν από βόρεια κατεύθυνση ως ψυχρή μάζα με συνέπεια να δροσίζουν ευχάριστα το καλοκαίρι. (Φύσα αεράκι, φύσα με, μη χαμηλώνεις...)
Ζ.

Πάλι αύξηση
* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ το αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, χατίρι δεν τους χαλάει η κυβέρνηση που ενέκρινε αύξηση σε 580 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, ήταν λέει φθηνά, τώρα είναι πρώην φθηνά αφού η μέση αύξηση είναι 35%. Δεν το λες και λίγο...
Επειδή λέει πωλούνται ακριβότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επομένως οι εταιρείες θα τα διοχέτευαν εκεί. Χώρες όπου οι μέσοι μισθοί είναι σαφώς υψηλότεροι. Μήπως να διοχετευτούν και οι Έλληνες εκεί; Αφού θα πληρώνονται καλύτερα, θα αγοράζουν ευκολότερα τα φάρμακά τους, ας αδειάσουν τη χώρα, να χωράνε κι οι τουρίστες, διπλό το όφελος.
Ζ.

Ούτε ένας
* ΣΤΟΝ ευρύ ανασχηματισμό γεν. γραμματέων των υπουργείων, τον πρώτο της πενταετίας Μητσοτάκη, κανείς Λαρισαίος δεν πήρε κυβερνητικό πόστο, κλασσικά. Κάποιοι που περίμεναν εδώ και χρόνια να αξιοποιηθούν, έμειναν πάλι με το δάχτυλο στο στόμα.
Ζ.

Δεν λειτουργεί
* ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ νεαρών Λαρισαίων.
- Χωρίς καφέ δεν λειτουργώ.
- Πάλι τα ίδια πάτερ;
***
* - ΜΗ μου κάνεις μαγκιές εμένα γιατί δεν ξέρω κι εγώ τι θα γίνει...
- Τι θα γίνει δηλαδή;
- Σου είπα μόλις, δεν ξέρω.
***
* - ΚΑΛΟΣ ο καφές μας;
- Μπα... Δεν πίνεται...
- Και γιατί παίρνετε από δω κάθε πρωί;
- Προσπαθώ να τον κόψω.
***
* - ΤΟ αντίθετο της Μυτιλήνης;
- Ξέρω γω; Νατηδένεις μήπως;
Ζ.

Εμπράκτως
* ΣΤΟ beach volley γυναικών όταν προχθές έπαιζαν οι Βραζιλιάνες με τις Αιγύπτιες, αυτές φορούσαν μαντήλες στο κεφάλι και παντελόνια μέχρι κάτω, οι δε Βραζιλιάνες επάνω μεν τα συνηθισμένα τοπάκια και κάτω σορτς μήκους και «εφαρμογής» αντρικού ποδοσφαίρου, πράγμα που παραξένεψε αρκετά, επισημαίνει ο Λαρισαίος Γ.Ο.
Μετά όμως, όταν έπαιξαν οι Βραζιλιάνες με τις Λιθουανές, φορούσαν τα συνηθισμένα σορτσάκια τύπου μαγιό brasilian που συνηθίζεται στο beach volley.
Οπότε υποθέτω πως τα πιο σεμνά σορτς τα φόρεσαν είτε από σεβασμό είτε από οίκτο προς τις αντιπάλους Αιγύπτιες συναθλήτριές τους. Έμπρακτη ενσυναίσθηση, μπράβο τους. (Κι έρχεται ο Ν. Μπ. να σουτάρει τρίποντο: Προσωπικά πιστεύω πως το beach volley πρέπει να στηρίζεται στην αισθητική προσέγγιση και να μην απαρνιέται τις χαρές της θάλασσας. Και τις χάρες....)
Ζ.
Αθλητική
παράδοση
* ΕΧΕΙ καταλήξει στα συμπεράσματά του ο Σπ. Κ. παρακολουθώντας τις πρώτες μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων,
- Άμα δεν γίνουν Ολυμπιακά αθλήματα το τάβλι, η πρέφα, ο Θανάσης και η μακριά γαϊδούρα δεν βλέπω να σταυρώνουμε μετάλλιο...
Ζ.

Καίρια
* ΠΑΡΚΙΝΓΚ στη Λάρισα, προτεραιότητα του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη πιο προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή.
Και να που στο πρώτο εξάμηνο πάνω ανακαλύπτουν και ανακοινώνουν το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου, το οποίο κατασκευάστηκε προ δεκαπενταετίας και από τότε έμεινε αναξιοποίητο.
Τώρα όμως; Αχά... Παρεμβάσεις και διαδικασίες από τον Δήμο ώστε να λειτουργήσει το πάρκινγκ. Λαμπρή ιδέα, μπράβο, λίγο μυαλό χρειάζεται και διάθεση για καίριες, καταλυτικές δράσεις. Επικοινωνήθηκε και ικανοποιητικά. Λησμόνησαν απλώς να αναφέρουν το μέγεθος του νέου πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.
Κι ήρθε η αντιπολίτευση να συμπληρώσει ότι πρόκειται για μόλις 22 θέσεις στάθμευσης. (Ίσα για να μαλώνουν οι καθηγητές του σχολείου για το ποιος θα παρκάρει αφού στο Γυμνάσιο και το Λύκειο υπηρετούν πολλαπλάσιοι.)
Ζ.

Αδυναμία
* ΜΕ τη σοφία των χρόνων συσσωρευμένη στην παρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων, που έχει μετακομίσει στον Αγιόκαμπο.
- Δεν πιστεύω πως το τσιγάρο είναι επικίνδυνο. Απλά μας βοηθάει να μη γεράσουμε ποτέ. (Να μην προλάβουμε, για την ακρίβεια...)
***
* - ΞΕΡΕΙΣ ότι έχεις μεγαλώσει όταν περνάς έξω από φαρμακείο και σε χαιρετούν με το όνομά σου.
***
* - ΓΙΑΤΡΕ θυμάστε εκείνες τις βιταμίνες που μου είχατε γράψει για την υπερκόπωση και την αδυναμία;
- Βεβαίως.
- Δεν μπορώ να ανοίξω το κουτί.
Ζ.

Απεντόμωση;
* «ΣΧΕΤΙΚΑ με τις απεντομώσεις για τις κατσαρίδες, που αναλάβατε να κάνετε, πρέπει να σας ενημερώσω ότι στη Νεράιδα έχουμε παράπονα.» Η πολιτικός μηχανικός Μ. Π. απευθύνεται εγγράφως «Προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και κάθε αρμόδιο»:
Πρώτον, το συνεργείο στο οποίο αναθέσατε (άραγε με δημόσιο διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση;) τους ψεκασμούς στην πόλη έρχεται μεν όταν σάς ειδοποιούμε, αλλά δεν κάνει ποτέ τον κόπο να ανοίξει τα καπάκια. Αρνείται. Φανερά ενώπιόν μας ψεκάζει μόνον πάνω τους, ούτε σηκώνει το καπάκι στα φρεάτια επίσκεψης του δρόμου και των πεζοδρομίων ούτε καν βάζει το στέλεχος μέσα από τις περσίδες των φρεατίων στο δίκτυο ομβρίων. Δεν είναι, λένε, υποχρεωμένοι από τους όρους της σύμβασης. Αυτό το ψέκασμα όμως δεν είναι αποτελεσματικό, δεν σκοτώνει τις κόκκινες κατσαρίδες, και ούτε καν έχει διάρκεια διότι με λίγο ψιλόβροχο είτε κατάβρεγμα το απεντομωτικό ξεπλένεται και εξουδετερώνεται...
***
* ΔΕΥΤΕΡΟΝ, συνεχίζει, οι δημόσιες δηλώσεις ότι «για να ξεπατωθεί η κατσαρίδα από την πόλη πρέπει να γίνεται «συντονισμένος» ψεκασμός από εσάς στα φρεάτια των δημόσιων χώρων και από εμάς στους ιδιωτικούς χώρους», διαψεύδονται από τα συνεργεία σας τα οποία μάλλον σας σαμποτάρουν...
Τρίτον, περιμένω να κάνετε την αυτοκριτική σας όταν ειρωνεύεστε τον κόσμο για «δήθεν κατσαριδούλες».
Ζ.

Κοσμογυρισμένος
* ΣΤΟ Παρίσι για τους Ολυμπιακούς ο Λαρισαίος, στο υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδρομής ακολουθεί κατά πόδας τον ξεναγό μιας και δεν ήξερε λέξη γαλλικά.
Ο ξεναγός τους γύρισε σ’ όλο το Παρίσι, «εδώ είναι η Αψίδα του Θριάμβου, αυτός είναι ο Πύργος του Άιφελ, εδώ είναι η Παναγία των Παρισίων, Λούβρο... Μονμάρτη...». Ο Λαρισαίος δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες. Φτάνοντας στον περιφερειακό του Παρισιού, στις υπόγειες διαβάσεις, ο ξεναγός γυρνάει και λέει στο γκρουπ «Εδώ είναι που σκοτώθηκε η Νταϊάνα της Αγγλίας θλιβερό γεγονός. Για το πώς έγινε ένα θα σας πω. Παπαράτσι...»
***
* ΤΕΛΕΙΩΣΕ το ταξίδι, γυρνάει ο δικός μας στη Λάρισα, και φωνάζει φίλους να τους δείξει το Παρίσι μέσα από τις αμέτρητες φωτογραφίες που είχε τραβήξει.
«Ιδώ ‘νι Πύργους του Άιφελ, ιδώ η Σηκουάνας σαν το θκό μας του Πουτάμ’ ι ένα πράμα. Α κι ιδώ σκουτώθκι η Νταϊάνα τσ’ Αγγλίας κι έμαθα και του πώς μάλιστα...»
Τον κοιτούν οι άλλοι με ένα στόμα ρωτούν. «Πώς;» κι απαντάει ο τουρίστας εκ Παρισίων: «Ένα θα σας πω. Παραπάτ’σει...»
Ζ.

 

-----

MARTALH.jpg* ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη εστία για πρόκληση πυρκαγιάς βρίσκεται μέσα στην πόλη, στην οδό Μαρτάλη, σε περιφραγμένο χώρο, στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ.
Έκανε δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα ο ΟΣΕ;

 

 

PODHLATA.jpg* ΕΤΣΙ παρκάρουν στην όμορφη Παναγούλη, επισημαίνει ο Γ. Π. : Κι αν πας να κάνεις καμιά παρατήρηση, βρίσκεις και τον μπελά σου...
Ζ.

 

TEXNH.jpg* ΔΕΝ κάνουν μόνο τέλειες μακαρονάδες αυτοί οι Ιταλοί, αλλά και έργα τέχνης με τα μακαρόνια!

 

GLITSA.jpg* ΤΟΝ είδε τον τσομπάνο ο Ν.Χ. να μαρκάρει τον χώρο του.
Ζ.

 

KANTON.jpg* ΣΤΑ τέλη της δεκαετίας του ‘80, θυμίζει ο Π.Δ., η οικογένεια Καντώνια κατασκεύασε και δώρισε στον Δήμο Λαρισαίων, σε δημοτική έκταση στη Νεάπολη απέναντι από την Πινακοθήκη, στη μνήμη του Αντώνη Καντώνια, έναν σύγχρονο Παιδικό Σταθμό, με προχωρημένη για την εποχή ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ. Στις γωνίες του Παιδικού Σταθμού υπάρχουν δύο μεταλλικές επιγραφές που έγραφαν «Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αντώνιος Καντώνιας». Έγραφαν... Διότι πέρασαν κοντά τέσσερις δεκαετίες κι η επιγραφή έχει σβήσει. (Δεν κάνει...)
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass