ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2024 17:03
* ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ από το Reunion του Woodstock εξασφάλισε ο Α.Α. Με παρούσες όλες τις εναπομείνασες φιλελεύθερες χίπισσες και τους πρώην κούκλους της εποχής, μισό αιώνα μετά. Ζ. * ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ από το Reunion του Woodstock εξασφάλισε ο Α.Α. Με παρούσες όλες τις εναπομείνασες φιλελεύθερες χίπισσες και τους πρώην κούκλους της εποχής, μισό αιώνα μετά. Ζ.

Ζόρια και...
* ΝΕΑ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Νέο κύμα «καύσωνα» θα σαρώσει τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν την ημερομηνία έναρξής του, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το πόσο θα διαρκέσει, καθώς σημειώνουν πως μετά τις 5 Αυγούστου επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκειά του. (Βοήθειά μας...).
* * *
* Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως η θερμοκρασία την ερχόμενη εβδομάδα θα διατηρηθεί κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μια κατάσταση που θα επικρατεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική. Εν τω μεταξύ, οι φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας θα διατηρηθούν μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή. (Αγάντα Λάρισα, βάστα Θεσσαλία).
Ζ.

...υπερβολές
* ΜΙΑ μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ. βαθμοί που θα συναντήσουμε δε θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία, σημειώνει από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: Φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών έως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει τις ενστάσεις του: Επίσης, το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα, μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών, όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές. (Ψύχραιμη προσέγγιση μέσα στην κάψα της δημοσιότητας).
* * *
* ΚΑΙ κάτι παρήγορο: Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος, μιας και υπάρχουν ενδείξεις στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές. (Αρκεί να μην εννοεί την περίοδο με τα Πρωτοβρόχια).
Ζ.

Ελεύθερα, αλλά...
* ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, αλλά ένα τεράστιο πρόβλημα... Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνει υπεύθυνα ότι η πανδημία των αιγοπροβάτων δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος δε μολύνεται και δε νοσεί. Και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τον καταναλωτή, που μπορεί άφοβα να προμηθεύεται νωπό κρέας, όπως επίσης και παστεριωμένο γάλα, πάντα, όμως, από εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης... Αρκεί να τα βρίσκει στην αγορά, καθώς είναι τεράστιες οι επιπτώσεις της νόσου στην κτηνοτροφία, στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι απειλείται το ζωικό κεφάλαιο. (Από τους ανθρώπους κινδυνεύουν, επομένως, μόνο οι κτηνοτρόφοι. Οικονομικά).
Ζ.

Σε παντρεύει;
* ΠΕΡΙ γάμου και συναφών η κουβεντούλα σε παρέα Λαρισαίων.
- Πάνω στα τσιγάρα έχει ένα σωρό εικόνες ότι σκοτώνει. Πάνω στις άδειες του γάμου γιατί δεν έχει καμία;
* * *
* - ΚΥΡΙΕ, ζητώ το χέρι της κόρης σας.
- Αν καταφέρεις να της το πάρεις απ’ το κινητό, χαλάλι σου. Και δώρο ο φορτιστής...
* * *
* - ΘΑ είμαι για πάντα εδώ, δίπλα σου. Το ορκίζομαι.
- Άρχισες βλέπω τις απειλές.
* * *
* - ΣΕ παντρεύει η μάνα σου, αγορίνα;
- Η μάνα μου με παντρεύει, η γυναίκα μου θα έχει αντιρρήσεις.
Ζ.

Το κληρονόμησαν
* ΣΤΟ στόχαστρο των απελπισμένων αγροτών του κάμπου οι Θεσσαλοί του Υπουργείου Γεωργίας, ο υπουργός Κ. Τσιάρας κι ο υφυπουργός Χρ. Κέλλας. Για τις κολοβές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πλημμυροπαθείς. Κι έχει δίκιο ο κόσμος. Ουσιαστικά το αναγνωρίζει και η ηγεσία του Υπουργείου. Η οποία λούζεται την αβελτηρία των προκατόχων, λέγε με Λευτ. Αυγενάκης ο πολύδραστος. Δέκα μήνες απ’ τη θεομηνία, έναν μήνα από τότε που ανέλαβαν εκείνοι. Ουσιαστικά το μόνο που έκαναν ήταν να υπογράψουν την απόφαση των αποζημιώσεων που είχε ετοιμαστεί. Τι να έκαναν; Να σταματούσαν τη διαδικασία; Θα ήταν ακόμα χειρότερα. Κι άντε τώρα να επανέλθουν βάζοντας μια σειρά...
Ζ.

Αποψίλωση
* ΤΟ Εθνικό Στάδιο Αλκαζάρ θα μείνει ανενεργό και ακατάλληλο για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με θεατές και το 2025. Και φέτος, μα και του χρόνου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. Αφού θα χρειαστεί, λέει, αφαίρεση τμήματος των κερκίδων και ανακατασκευή άλλων. Πρόβλημα που βέβαια δεν μπορεί να λυθεί από την τοπική διοίκηση του ΕΑΚ και η αρμόδια κεντρική εξουσία παραμένει σιωπηλή. Οι ελληνικές καλένδες είναι που παίζουν μπάλα. (Ενώ οι τοπικοί παράγοντες κάνουν ακόμη ζέσταμα πριν τον όποιο αγώνα διεκδίκησης).
* * *
* ΟΣΟ για το ιστορικό Κλειστό του Αλκαζάρ, αυτό τέρμα, πάει για κατεδάφιση. Κι άρχισε, λέει, να αποψιλώνεται, καθώς αφαιρούνται υλικά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης. Το αξιοπερίεργο; Προ τετραετίας είχε δαπανηθεί σημαντικό κονδύλιο για εργασίες ανακαίνισης αναβάθμισης. (Πάνω απ’ όλα ο ορθολογικός σχεδιασμός).
Ζ.

Ένα γλυκό
* ΣΕ φάση παραγγελίας οι ορεξάτοι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ένα ατομικό γλυκό θα ήθελα.
- Ποιο απ’ όλα αυτά προτιμάτε;
- Την τούρτα.
* * *
* - ΕΧΕΙΣ φαγητά της ώρας;
- Βεβαίως.
- Φέρε τότε για 5 ώρες.
* * *
* - ΚΑΛΑ βρε παιδιά θα τα φάτε όλα;
- Όχι ρε φίλε, τα περισσότερα τα παραγγείλαμε για να μη μας πάρει το τραπεζομάντηλο ο αέρας.
* * *
* - ΤΟ χωριό είναι εκείνο το ωραίο μέρος όπου μπορείς να παραγγείλεις σε ντελίβερι μαζί σουβλάκια, παγωτό και τζιν τόνικ.
Ζ.

Δαιδαλώδες
* ΤΟ συζητούν χρόνια σε παραλιακό χωριό της περιοχής, το παλεύουν, αλλά η αναμόρφωση στο λεγόμενο «θαλάσσιο μέτωπο» δεν προχωράει.
- Μα γιατί, τόσα ωραία πράγματα ακούω ότι μπορούν να γίνουν, αναρωτιόταν παραθεριστής.
- Να σου πω, είναι πολύ απλό του εξήγησε ο ντόπιος. Από το πάνω πεζοδρόμιο και πέρα προς το χωριό η αρμοδιότητα είναι του Δήμου μας. Ο δρόμος, που είναι επαρχιακός, ανήκει στην Περιφέρεια. Το κάτω πεζοδρόμιο, προς τη θάλασσα, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Και η παραλία στο Λιμενικό. Εσύ λες ότι υπάρχει περίπτωση, έστω μία, να καταφέρουν να συντονιστούν;
Ζ.

Εξυπηρετικό
* ΑΥΤΗΝ την εποχή που καταφθάνουν και τουρίστες απ’ την πρωτεύουσα, ακόμα πιο χρήσιμο το Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό. Να πεντέξι λήμματα, για πρόφταση.
- Γυμνός, είναι τοξιμπλέτσουτους.
- Τρέχω, τοπλαλάου.
- Κουράστηκα, μπαΐλτσα.
- Ανάσκελα, τανάσκλα.
- Μουλάρι, μπλαρ.
- Σταμάτα, στέκα.
- Αύριο, ταχιά.

* * *
* ΟΙ άλλοι το πρωί στην πλατεία του χωριού, κάτω απ’ τον πλάτανο, άκουγαν τη χήρα απ’ το διπλανό τραπέζι και κατέφυγαν σε ντόπιο διερμηνέα.
- Ου σβαρνιάρς, ου σαλιάρς, ου αχαήρευτους ου άντρας μ’, μέφαγι του σκώτ’ι τόσα χρόνια. Να τουν φαν τα σκλήκια, αλαφρύ του χώμα...
Ζ.

Δε χωράνε
* ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ απόφαση για περιορισμό των μετακινήσεων των κατοίκων της Σαντορίνης αποκαλύπτει το «Κουλούρι», εξέλιξη που κρίθηκε απαραίτητη λόγω της άφιξης 17.000 τουριστών με κρουαζιερόπλοια.
Υπήρξαν, λέει, αντιδράσεις, εν τέλει, όμως, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για την ομαλή συνύπαρξη των ντόπιων με τους τουρίστες. Αν και αρχικά έπεσε στο τραπέζι το γνώριμο και δοκιμασμένο μέτρο της αποστολής SMS, εν τέλει προκρίθηκε ο ομαδικός προαυλισμός των κατοίκων, κάθε μεσημέρι από τις 16.30 μέχρι τις 17.00, όταν και οι τουρίστες κάνουν συνήθως τη σιέστα τους, ενώ θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν και από τις 5 μέχρι τις 7 το πρωί. Μάλιστα, παρά τα όσα διέδιδαν οι κακές γλώσσες, οι μετακινήσεις αυτές θα είναι ελεύθερες και δε θα απαιτείται κάποιο ειδικό έγγραφο. Καθολική θα είναι, ωστόσο, η απαγόρευση μετακίνησης ντόπιων από και προς την Οία πριν και μετά το ηλιοβασίλεμα.
Ζ.

Στο Παρίσι
* ΠΑΕΙ ένας Ανωγειανός στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς, είδε και την έναρξη και κάποια αθλήματα, επέστρεψε ήδη, είναι και ακριβά εκεί τέτοια εποχή. Πηγαίνοντας στο καφενείο του χωριού, αρχίζουν τα πειράγματα οι σύντεκνοί του.
- Εσύ μωρέ που πήγες στο Παρίσι, θα πέρασες καλά. Οι Γαλλίδες είναι πολύ όμορφες γυναίκες και απελευθερωμένες...
- Ίντα μωρέ όμορφες μου λέτε... Έξυπνες μωρέ, έξυπνες να δείτε.
* * *
* - ΚΑΛΑ μωρέ, εσύ δεν ξέρεις γρι γαλλικά, πώς διάολο εκατάλαβες πως είναι έξυπνες;
- Μμμ... Μια μέρα που περπάταγα στον δρόμο, βλέπω μια πανέμορφη γυναίκα, μια καλλονή. Βγάζω ένα μπλοκάκι με το μολύβι μου και της ζωγραφίζω δυο φλιτζάνια. Κι αμέσως το εκατάλαβε πως της κάνω πρόσκληση για καφέ. Κάτσαμε σε μια καφετέρια. Πέρασε αρκετή ώρα, οπότε ξαναβγάζω το μπλοκάκι και της ζωγραφίζω ένα τραπέζι και κάτι μαχαιροπίρουνα. Κι αμέσως το εκατάλαβε πως της κάνω πρόσκληση για φαγητό. Πήγαμε το λοιπόν σ’ ένα εστιατόριο, φάγαμε, ήπιαμε, πέρασε η μέρα, οπότε ξαναβγάζω το μπλοκάκι και της ζωγραφίζω δυο ανθρωπάκια που χορεύανε. Κι αμέσως το εκατάλαβε πως της κάνω πρόσκληση για χορό. Σαΐνι σας λέω...
* * *
* - ΠΗΓΑΜΕ το λοιπόν σ’ ένα κέντρο, χορέψαμε, ξαναχορέψαμε, ήπιαμε και τα σχετικά μας, περάσαμε καλά, πολύ καλά. Κάποια στιγμή μου ζητά το μπλοκάκι και μου ζωγραφίζει ένα κρεβάτι....
- Άντε ορέ Μανωλιό; Σώπα...
- Ω του διαόλου το πράμα, πέρα θωρώ και λέω το, πού δγιάολο το εκατάλαβε πως είμαι ξυλουργός;
Ζ.

 

SOYVLAKI.jpg

* Ο πιο ρομαντικός απ’ όλους...
Ζ.

 

TZIN.jpg

* ΦΥΣΙΚΑ και έχει ρόλο η μικρή τσεπούλα στα τζιν. Είναι για να βάζεις τον μισθό σου, αποκαλύπτει ο Γ. Γκ. Πρόκειται για θήκη μεταφοράς μισθού.
Ζ.

 

LEVIES.jpg

* ΕΙΝΑΙ, λέει ο Ν.Γ., το νέο μοντέλο της Τογιότα Τσέλιγκα.
Ζ.

 

DOYKA.jpg

* ΣΥΝΕΒΗ χθες στη Λάρισα, σε εργασίες συνεργείου στην οδό Δούκα, στη συνοικία Χαραυγή. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν το μετακίνησε για τις ανάγκες των εργασιών, τα συνεργεία έσκαψαν τον δρόμο και τον ξαναέκλεισαν, περιμετρικά αυτού!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass