ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 17:11
* ΤΟ καλοκαίρι καλά κρατεί, με την αγαπημένη “Ελευθερία” πιστή σύντροφο στην καθημερινή ενημέρωση... * ΤΟ καλοκαίρι καλά κρατεί, με την αγαπημένη “Ελευθερία” πιστή σύντροφο στην καθημερινή ενημέρωση...

Νέος γύρος;
* ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δρομολογήθηκε ήδη και τις επόμενες μέρες η ανάσα δροσιάς, του τελευταίου διαστήματος θα αποτελεί παρελθόν. Η θερμοκρασία, λένε, ανεβαίνει ξανά, ωχ... Και μάλιστα πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωχ, ωχ...

Με τον κόσμο καταπονημένο απ’ τον καύσωνα διαρκείας που προηγήθηκε, ο καιρός θα τον στριμώξει καθώς θα κοντέψει πάλι σαραντάρια, ωχ, ωχ, ωχ... (Ας είναι τουλάχιστον έναν-δυο πόντους χαμηλότερα ο αυγουστιάτικος από κείνο του Ιουλίου, έχει σημασία.)
* * *
*ΗΤΑΝ πρόσκαιρη η πτώση του υδραργύρου, μίνι η δροσιά. Πολύ ευχάριστη όμως, ανακουφιστική.
Ζ.
Άδειες
*ΤΟ καταλαβαίνεις πως οι άδειες έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Ο ρυθμός στους δρόμους, η χαλαρότητα στα πεζοδρόμια, η εικόνα στις καφετέριες. Ακόμα και τα βράδια η κίνηση στο κέντρο είναι υποτονική. Πλησιάζει ο Αύγουστος και οι άδειες είναι σε σημείο κορύφωσης. Όλο και κάπου πάει ο κόσμος. Θάλασσα ή βουνό. Πάντως δεν μένει στη Λάρισα.
Κ.Γ.
Στους βατήρες
* ΑΚΟΜΑ λίγες μέρες, αυτή η βδομάδα και μετά κλείνει η Βουλή. Το ερχόμενο Σάββατο 3 του νέου μήνα κατεβάζει ρολά. Και ήδη οι πάντες έτοιμοι, βουλευτές και υπουργοί, πρωθυπουργοί και αρχηγοί, στους βατήρες της εκκίνησης των διακοπών τους. Το ίδιο και δήμαρχοι και λοιποί παράγοντες, απαξάπαντες ακολουθούν τον λαό τους στα μπάνια του. Βέβαια, μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να απαγόρευσε στους υπουργούς του πολυήμερες απουσίες, έτσι διέρρευσε, αλλά σάμπως τα ίδια δεν λένε πάντα όλοι οι πρωθυπουργοί;
Ζ.
Θερινά ζόρια
* Ο οποίος λαός έχει κλασσικά τις δυσκολίες του.
- Από θαλάσσια σπορ, κολυμπάω στα χρέη.
* * *
* - ΚΛΕΙΣΑΤΕ κάτι για διακοπές;
-Τα παντζούρια για να νομίζουν ότι πήγαμε.
* * *
* - ΠΩΣ το λένε αυτό το φοβερό Airbnb σε χωριό στην Κρήτη, με πρωινό κι ένα γεύμα που είναι τόσο οικονομικό;
-Α, για το πατρικό μου λες;
Ζ.
Μικρές χώρες
*ΚΑΤΙ ακόμα από την πολυθρύλητη τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Παρίσι. Από τον Λαρισαίο Ζ. Α. : Καθώς έβλεπα αυτές τις απίθανες μικρές χώρες να παρελαύνουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θυμήθηκε μια ιστορία που μου διηγήθηκε κάποτε ένας θείος μου ναυτικός.
- Είχαμε δέσει, έλεγε, σε ένα ιταλικό λιμάνι κι είπαμε, έχοντας χρόνο, να επισκεφθούμε το Σαν Μαρίνο. Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο, σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία να βρω ένα κουρείο να κουρευτώ. Κάποια στιγμή πέσαμε πάνω σε ένα κουρείο αλλά ήταν κλειστό. «Μήπως ξέρετε τι ώρα ανοίγει;», ρώτησα κάποιον στο διπλανό κατάστημα. «Δε θα ανοίξει σήμερα», μου απάντησε. «Ο κουρέας έχει υπουργικό συμβούλιο». (Πάλι καλά που δεν μετείχε στην Ολυμπιάδα. Εκεί ίσως αγωνιζόταν ο βοηθός του.)
Ζ.
Δώρα
*ΔΕΝ τα κατάφερε η Δώρα Γκουντούρα που έλκει την καταγωγή της από την Κρανιά Ελασσόνας στην ξιφασκία. Λίγο έλειψε να φτάσει κοντά στη διεκδίκηση μεταλλίου, αλλά στράβωσε η δουλειά στο τέλος. Για σκάνδαλο έκανε λόγο ο προπονητής της και οι Λαρισαίοι δεν πήγαν πίσω στο facebook. Ξεσπάθωσαν για τη διαιτησία και τις αποφάσεις της. Όπως και να χει πάντως εμείς κρατάμε τόσο τον σπουδαίο αγώνα της κοπέλας, όσο και τη στάση της με τις δηλώσεις της μετά τον αγώνα.
Κ.Γ.
Διπλές έννοιες
* ΕΛΛΕΙΜΜΑ συνεννόησης μεταξύ των νεαρών Λαρισαίων, δυσκολίες.
- Είναι καλό αυτό το σπρέι για τα κουνούπια;
- Όχι καθόλου, τα σκοτώνει.
* * *
*- ΚΑΛΗΜΕΡΑ φίλε. Έβγαλα τον σκύλο μου βόλτα.
- Χαζομάρα όνομα, νομίζω.
* * *
* - ΓΙΝΑΜΕ γονείς.
- Συγχαρητήρια, τι κάνατε;
- Σεξ.
Ζ.
Τα τάπερ
* ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ άνοδο σημειώνουν οι πωλήσεις τάπερ μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Βατράχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μέσα σε λίγες μόλις ώρες τα σούπερ μάρκετ άδειασαν από τα τάπερ που είχαν στα ράφια και τις αποθήκες τους, καθώς οι μανάδες της χώρας λεηλάτησαν τα αποθέματα προκειμένου να προετοιμαστούν για τη μαζική παραγωγή και αποστολή φαγητού από το φθινόπωρο. «Επικράτησε πανικός» λέει υπάλληλος γνωστού σούπερ μάρκετ. «Δυο μανάδες πιάστηκαν μαλλί με μαλλί για το τελευταίο τάπερ με καπάκι ασφαλείας και χρειάστηκε να τις χωρίσουμε.»
Εκπρόσωπος των ταπεροπαραγωγών της χώρας επισήμανε ότι η περίοδος αυτή αποτελεί πάντα μια πρόκληση για τον κλάδο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν. «Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή γεμιστών και παστίτσιου στις φοιτητικές περιοχές της χώρας και πιστεύω ότι είναι ένα στοίχημα που και φέτος θα κερδίσουμε», είπε.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ το Βατράχι πληροφορεί για την προσφορά μιας νέας υπηρεσίας προς το επιβατικό κοινό ανακοίνωσαν σήμερα τα ΚΤΕΛ, η οποία θα επιτρέπει την αποστολή φαγητού σε φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα αποστολής συσκευασμένου φαγητού, τα γνωστά τάπερ, σε όλη την Ελλάδα σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ΚΤΕΛ, με βασική μηνιαία συνδρομή μόνο 10 ευρώ δίνεται η δυνατότητα αποστολής 10 πακέτων φαγητού κάθε μήνα, ενώ με το μεγαλύτερο πρόγραμμα «Απεριόριστα Τάπερ Προς Όλους» με 50 ευρώ τον μήνα υπάρχει δυνατότητα ακόμα και καθημερινής αποστολής, με στάση του λεωφορείου για παραλαβή από το σπίτι του γονέα και παράδοση απ’ ευθείας στην κατοικία του φοιτητή. Τέλος, όπως αναφέρεται, τα φαγητά θα τοποθετούνται σε ειδικούς θερμοθαλάμους που θα διαθέτουν τα λεωφορεία στον χώρο αποσκευών, κοντά στη μηχανή του λεωφορείου, ώστε να διατηρούνται ζεστά μέχρι την άφιξή τους στο προορισμό τους.
Ζ.
Βαζούρα
* ΣΤΟ τέρμα της Βελίκας στα Πλατάνια είναι η αφετηρία του ΚΤΕΛ. Εκεί ο δήμος έχει διαμορφώσει χώρο για να παρκάρουν τα λεωφορεία μέσα στο ρέμα. Όμως οι οδηγοί τους τα παρκάρουν, λέει, πάνω στον δρόμο και μάλιστα με αναμμένες τις μηχανές, είναι κι ο κλιματισμός που πρέπει να δουλεύει. Έτσι ενοχλούνται οι περίοικοι, ειδικά τα μεσημέρια. Έχουν τηλεφωνήσει στο Σταθμαρχείο του ΚΤΕΛ στη Λάρισα, λύση ωστόσο δεν δόθηκε.
Ζ.
Κολυμβητήριο
* ΚΛΕΙΝΕΙ και το ανοιχτό Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας για τον Αύγουστο. Χρειάζεται κι αυτό τις απαραίτητες προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Να πάρουν μια ανάσα και οι υπάλληλοι. Να πάνε και στις παραλίες για τα μπάνια τους και οι κολυμβητές. Από Σεπτέμβρη πάλι εκεί. Μια πολύ καλή λύση γυμναστικής για όλους τους πολίτες. Τεσσάρων εποχών.
Κ.Γ.
Αθέμιτος...
*ΤΗ μια ο ένας Λαρισαίος που πάτησε το «Panic button» για να γλιτώσει από τις άγριες διαθέσεις της συζύγου του, ο πρώτος άντρας στη χώρα που αξιοποίησε το μέτρο προφύλαξης. Την επομένη η άλλη είδηση, με Λαρισαίο να υπόκειται επίθεση από σύζυγο και ερωμένη, κατέδειξαν πόσο ζωηρή είναι η πόλη, πολύ νευρική. Βέβαια, αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, που είναι και το σύνηθες, δεν θα μπορούσε να διακωμωδηθεί επ’ ουδενί η κατάσταση, ενώ τώρα, παρότι απαράδεκτα τα συμβάντα, η φαλλοκρατική κοινωνία μάλλον το επιτρέπει.
* * *
* ΕΤΣΙ ο γνωστός Λαρισαίος Ν. Μπ. διένειμε ηλεκτρονικά κανονική Υπεύθυνη Δήλωση, σε φίλους και γνωστούς ανά την επικράτεια:
Σχετικά με το γνωστό συμβάν πως συμβία και ερωμένη έδειραν τον εραστή τους,
Διαψεύδω μετά βδελυγμίας, όσα ανυπόστατα διαδίδονται για το άτομό μου.
Τα αποδίδω δε στη ζήλεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Είναι γνωστό πως η σωματική μου διάπλαση και η ενασχόλησή μου με τις πολεμικές τέχνες το καθιστούν απολύτως αδύνατο.
Επιφυλασσόμενος παντός νόμιμου δικαιώματός μου.
Ζ.
Περίπτερα`
*ΔΕΝ υπάρχει ενδιαφέρον για τα περίπτερα. Αυτό λέει στην «Ε» η πρόεδρος Ελένη Καραγιάννη και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη Λάρισα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα περισσότερα σημεία είναι προβληματικά. Με μικρό κέρδος και ατελείωτες ώρες εργασίας. Παλιά ήταν αλλιώς, λένε οι άνθρωποι του κλάδου που δείχνει πως χάνεται σιγά – σιγά.
Κ.Γ.
Για τρέξιμο
* ΕΙΧΑΝ και προβλήματα, εκτός από όρεξη στην παρέα των Λαρισαίων.
- Αν είναι το σουβλάκι αμαρτίααα, θα βγω να το φωνάξω βάλε άλλα τρίααα...
* * *
* - ΝΑ σκάσω είμαι ρε φίλε.
-Στενοχώριες;
-Μουσακάς.
* * *
* - ΜΑ να ξυπνάς χαράματα, να πηγαίνεις για τρέξιμο, για να σου πει ο άλλος ‘’τέρμα οι ζαμπονοτυρόπιτες’’;
Ζ.
Με τα πρότα
* «ΕΙΧΕ ξυλοφορτώσει τον πρόεδρο της κοινότητας ο αγράμματος φτωχός σαρακατσιάνος κτηνοτρόφος γιατί στο καφενείο του χωριού τον αποκάλεσε αγράμματο και κακομοίρη, τον μήνυσε ο πρόεδρος». Είναι ο παλιός αντιπρόεδρος της Βουλής Νίκος Κατσαρός που διηγείται γλαφυρά κτηνοτροφικές ιστορίες εποχής, μάλλον βιωματικές: Στη δίκη ήλθε η σειρά της απολογίας του. «Θα σ’ πω τρεις λέξεις μόνο πρόεδρε και κάνε ό, τι λέει ο νόμος: μαζώχκαν τα γκαβοπούλια κι έβγαλαν πρόεδρο τον μπούφο». Καταδικάστηκε σε πρόστιμο. Το πλήρωσε και προτού να φύγει είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Επειδή είναι μπούφος πρόεδρε και θα του το ξαναπώ, βάλε από τώρα το πρόστιμο να το πληρώσω για να μην αφήσω αφύλαχτα τα πρότα κι μ’ τα φάει ο λύκος».
* * *
* ΗΤΑΝ αντίθετοι οι χωρικοί κτηνοτρόφοι στη βοσκή των κοινοτικών εκτάσεων από ένα σαρακατσιάνο κτηνοτρόφο που δεν είχε δικαίωμα βοσκής. Κι εκείνος ο ταλαίπωρος αλλά πανέξυπνος, κάθισε στην είσοδο του κοινοτικού γραφείου. Τροχούσε ένα μεγάλο μαυρομάνικο μαχαίρι στο μαρμάρινο σκαλί. Έτριζε, έσκουζε εκείνο κι ο κτηνοτρόφος χωρίς να απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα, έλεγε: «Για να δούμε ποιον θα σφάξει πρώτο το μαυρομάνικο». Και το επαναλάμβανε. Κάθε φορά δυνατότερα. Κανένας δεν τόλμησε να τον πλησιάσει. Και από την άλλη μέρα τα πρόβατά του βοσκούσαν και στις αυλές των σπιτιών των χωριανών.
* * *
* Σ’ ΕΝΑΝ άλλο σαρακατσιάνο κτηνοτρόφο με πέντε κουτσούβελα, του κοινοποιήθηκε απόφαση του Νομάρχη που του απαγόρευε να ξεχειμάζει σε κάποιο χωριό βόσκοντας τα πρόβατά του. Αποφάσισε κι εκείνος λοιπόν να πάει στον Νομάρχη: «Θα συμμορφωθώ με την απόφασή σου Νομάρχη μ’ αν μ’ πεις πού να πάω με τα πρότα τα 5 μικρά μ’. Τα Άγραφα έχουν χιόνια. Θελ’ς να πάμε εκεί και να παγώσουμε και πρότα και παιδιά;»
Προβληματίστηκε ο Νομάρχης, δέκα λεπτά το σκέφτονταν. Κι ύστερα είπε στον κτηνοτρόφο. «Δώσμου την απόφαση». Και την έσκισε σε μικρά κομματάκια. «Μείνε εκεί που είσαι κι άμα σε ενοχλήσει κανένας, να έλθεις να μου το πεις.» (Πρώτα τα πρότα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τα πρόβατα δηλαδή, πριν κι απ’ τα παιδιά. Άλλωστε χωρίς τα πρώτα με τι θα ζούσαν τα δεύτερα.)
Ζ.
Πέντε καφέδες
* Η ξανθιά πιάνει επιτέλους την πρώτη της δουλειά και νιώθει πάρα πολύ περήφανη. Την πρώτη μέρα λοιπόν, θέλοντας να αποδείξει την αξία της στους συναδέλφους, αποφασίζει να πάρει πρωτοβουλία και να πάει να φέρει καφέ. Παίρνει λοιπόν παραγγελίες αλλά κι ένα μεγάλο θερμός και πηγαίνει στην καφετέρια απέναντι. Όπου και ρωτάει.
- Χωράει αυτό το θερμός πέντε καφέδες;
- Ναι, βέβαια...
- Ωραία τότε. Φτιάξτε μου τρεις σκέτους, έναν με γάλα και έναν ντεκαφεϊνέ.
Ζ.

 

------

 

KASELAK.jpg*Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ και με τον σκύλο τους φυσικά, συντροφιά με οικογένεια που μάλλον είναι το πρότυπό τους. Τον γνωστό ομογενή Ευάγγελο Μπούση, τον σύζυγό του, διάσημο σχεδιαστή μόδας, Πίτερ Ντούντας και τα δύο μικρά παιδιά τους κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Αμερικανοελληνοαμερικανικές ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές εν μέσω της διαρκούς τρικυμίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζεύγος Μπούσης-Ντούντας είχαν επιλέξει να βαφτίσουν προ διετίας τα δύο παιδιά τους σε εκκλησία της Βουλιαγμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.
Ζ.

 

 

AGIA-SXARA.jpgΣπασμένη σχάρα στην Ανάβρα
* ΤΟΝ κώδωνα του κινδύνου κρούει αναγνώστης της εφημερίδας για σχάρα φρεατίου όμβριων υδάτων στην Ανάβρα Αγιάς, της οποίας οι κιγκλίδες έχουν σπάσει από το βάρος μηχανημάτων έργου ιδιωτικής εταιρείας που δούλευαν στο σημείο πριν ενάμιση μήνα για την τοποθέτηση αγωγού. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι ενημέρωσε δύο αντιδημάρχους του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους της εταιρείας και ζήτησαν να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά. Η ζημιά, όμως, δεν έχει αποκατασταθεί εδώ και καιρό, με υπαρκτό τον κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή να συμβεί ατύχημα.
Η σχάρα βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Ανάβρας από όπου περνάνε πεζοί άνθρωποι και διέρχονται πολλά οχήματα. Ειδικά για τις νυχτερινές ώρες, οι κατεστραμμένες κιγκλίδες δεν φαίνονται καθόλου, αφού δεν έχουν τοποθετηθεί πέριξ ούτε προειδοποιητικοί κώνοι ασφαλείας, όπως θα έπρεπε. Καλό είναι ο Δήμος Αγιάς να δει το θέμα και να ζητήσει από την εταιρεία να διορθώσει ό,τι τα μηχανήματά της προκάλεσαν.
Ν.Γ.

 

PAKETO.jpg* ΤΟ πρώτο Tablet της Ιστορίας ήταν Ελληνικό, τότε η Apple δεν είχε ακόμη ούτε ΑΦΜ. Πίσω από το Καρέλια κασετίνα ή και το Άσσος κασετίνα επίσης, σημείωνε ο άλλος τηλέφωνα και διευθύνσεις, μέχρι και το σχέδιο της οικοδομής ή και ποιηματάκι ακόμα.
Ζ.

 

 

PODHLATO.jpg*ΕΙΠΕ ν’ αγοράσει δύο κλειδαριές ασφαλείας για το ποδήλατο, για σιγουριά...
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass