ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 17:11
* ΓΙΑ Σάββατο πρωί, μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τόση ζέστη, υπήρχε πολύς κόσμος στο κέντρο της Λάρισας. Ανοιχτά λίγα καταστήματα, κλειστά τα περισσότερα, όμως μικροί και μεγάλοι βρήκαν την ευκαιρία για μια βόλτα στο κέντρο. Προφανώς μέχρι το μεσημέρι εξαφανίστηκαν όλοι τους. Κάποιοι για τα παράλια, άλλοι για τη δροσιά των σπιτιών τους με ανοιχτά τα κλιματιστικά στο φουλ. Δεν παλεύεται αλλιώς... * ΓΙΑ Σάββατο πρωί, μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τόση ζέστη, υπήρχε πολύς κόσμος στο κέντρο της Λάρισας. Ανοιχτά λίγα καταστήματα, κλειστά τα περισσότερα, όμως μικροί και μεγάλοι βρήκαν την ευκαιρία για μια βόλτα στο κέντρο. Προφανώς μέχρι το μεσημέρι εξαφανίστηκαν όλοι τους. Κάποιοι για τα παράλια, άλλοι για τη δροσιά των σπιτιών τους με ανοιχτά τα κλιματιστικά στο φουλ. Δεν παλεύεται αλλιώς...

40άρια
* ΥΠΟΜΟΝΗ. Τα 40άρια θα διατηρηθούν μέχρι και αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Τρίτη 23 Ιουλίου θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.
Καλοκαίρι είναι, θα περάσει...
Ντροπή
* ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει ως πρόβλημα για να θυμίζει, μεταξύ άλλων, και τη διεθνή υποκρισία.
Χώρα-μέλος της Ε.Ε. σήμερα η Κύπρος, παραμένει η μοναδική χώρα με στρατιωτική κατοχή, περίπου στη μισή έκτασή της, από χώρα – συνομιλητή της Ε.Ε. Στρατός κατοχής στην Ευρώπη.
Να μην ξεχάσουμε, επίσης, τα όσα ντροπιαστικά προηγήθηκαν και για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974. Συγκινούν οι μαρτυρίες (και) εκείνων που δε δίστασαν να πολεμήσουν, με ό,τι τους έδωσαν υποτίθεται να πολεμήσουν...
Β.Κ.
Μέτρα
* ΕΠΤΑ μέτρα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση, παρουσία υπουργών, γ.γ. και υπηρεσιακών στελεχών των Υπουργείων.
Αποφασίστηκαν, λοιπόν, τα εξής: Δημιουργία Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας. Αναβάθμιση μαθήματος οδικής ασφάλειας. Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Συνεργασία για την αστυνόμευση του Κ.Ο.Κ. Τοποθέτηση καμερών σε επικίνδυνα σημεία. Νέο εγχειρίδιο υποψήφιων οδηγών και προτεραιοποίηση πολυπρόσωπων οδικών ατυχημάτων.
Αν και δεν πρόκειται για διαβούλευση, θα αναμένουμε και τις προστάσεις εμπλεκόμενων φορέων και μέχρι τότε, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όλων αυτών. Καιρός ήταν...
Β.Κ.
Πυλώνες
* Η «Ατζέντα 2030» «προωθεί σημαντικές αλλαγές που οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλώς στο 2030, αλλά στις επόμενες δεκαετίες και εξυπηρετούν έναν κύριο στόχο: Τη θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική, και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της», τονίζει σε άρθρο του στο libre.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες, όλοι τους μας ενδιαφέρουν και ως περιοχή, ενώ ο πρώτος αφορά στην «πλήρη αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας».
Η οποία Λάρισα επιχειρησιακά διαρκώς αναβαθμίζεται σε επίπεδο ΝΑΤΟ με αφορμή την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ μένει να αποδειχθεί τι θα κάνει στο μέλλον (αορίστως) η Ε.Ε. Αν αποφασίσει να φτιάξει ευρωστρατό κ.λπ.
Β.Κ.
Διαφημίσεις
* ΕΝ όψει και της ανακοίνωσης της των εισακτέων, καθώς ολοκληρώθηκε η υποβολή των μηχανογραφικών, θα έχετε προσέξει πως αυτές τις ημέρες οι απόφοιτοι δέχονται... προτάσεις για σπουδές σε ιδιωτικά κολλέγια.
Τίποτα το μεμπτό, κανένα πρόβλημα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ελεύθερη αγορά, για την οποία, μάλιστα, η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως φρόντισε για την εξίσωση των πτυχίων.
Αυτοί, βεβαίως, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν ήδη παραχωρήσει τις συνεντεύξεις, δε χρειάζονται... διαφημιστικά μηνύματα.
Απλά υπάρχουν και… οικονομικότερες προσφορές διδάκτρων γι’ αυτούς που δε θα πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια, ελέω της περίφημης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η οποία ψηφίστηκε, επίσης, επί υπουργίας Κεραμέως (και της λαϊκής Ελληνικής Λύσης).
ΕΒΕ η οποία στρέφει τα παιδιά στα δημόσια ΙΕΚ (σ.σ. δώρον – άδωρον σε επίπεδο τίτλου σπουδών) ή στα ιδιωτικά. Έτσι είναι η αγορά, γεμάτη... φιλελεύθερες συμπτώσεις.
Β.Κ.
Βγαίνει μπροστά
* ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ήταν ο ρόλος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στην προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν και μετά τη σύσκεψη είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους, με τους οποίους γνωρίζεται και προσωπικά και τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει, τόσο για την εξάλειψη της ζωονόσου όσο και για την οικονομική τους αποζημίωση.
Ζήτησε δε, από τον φίλο του, π. πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, κι άλλους επιστήμονες, να συμβάλουν με τις γνώσεις τους στη σωστή ενημέρωση του κοινού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κέλλας, τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις.
Διακοπές
* ΕΠΙΚΑΙΡΗ και εύστοχη η δράση το Εργατικού Κέντρου Λάρισας αυτό το διήμερο. Ξεκίνησε προχθές Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Ήταν το 1ο Εργατικό Διήμερο και ήρθε να μας υπενθυμίσει πως οι διακοπές είναι καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι «προνόμιο» για λίγους. Οι διακοπές, η ξεκούραση και η ανάπαυση είναι δικαίωμα. Είναι δικαίωμα όλων. Πρέπει να γίνεται με απόλυτη ηρεμία και το βασικό είναι πως πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ποια είναι αυτά; Μα τα χρήματα που πρέπει να έχει η κάθε οικογένεια.
Κι άμα θέλουν και μπορούν να πάνε μεταξύ μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Αυγούστου; Πράγμα, βέβαια, που δε θ’ αρέσει μάλλον στον Άρη τον Πορτοσάλτε. Ο οποίος τι είπε προ ημερών; Πως «κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε ότι μπάνια του λαού δεν μπορεί να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου», γιατί δε χωράμε με τόσους τουρίστες. Δηλαδή σε λίγο αν μεγαλώσει ο αριθμός των τουριστών, να φεύγουμε και από τα σπίτια μας ένα πράμα...
Καλό, όμως, είναι να βλέπουμε και τι γίνεται με τις αντιδράσεις του κόσμου σε μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς στο θέμα του υπερτουρισμού.
Κ.Γ.
Αγρότες
* ΒΓΗΚΑΝ στους δρόμους για μία ακόμα φορά οι αγρότες της περιοχής Αγιάς. Αυτήν τη φορά, όμως, εκτός από αιτήματα με ενημερωτικά φυλλάδια μοίρασαν και μήλα.
Το σήμα κατατεθέν, άλλωστε, της περιοχής. Μιας περιοχής που επλήγη βάναυσα από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, κι όμως οι παραγωγοί αντιστέκονται.
Έχουν άλλες δυνάμεις, όμως; Αυτό είναι το ζητούμενο, για να μπορούν να έχουν διάρκεια στην παραγωγή τους. Εκεί χρειάζεται να παρέμβει γενναία το κράτος με σημαντικές ενισχύσεις.
Γι’ αυτό φωνάζουν οι άνθρωποι, για να συνεχίζουν να είναι στη γη τους και να ζούνε τις οικογένειές τους από αυτό.
Κ.Γ.
Άσφαλτος
* ΠΕΡΑΣΑΝ τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην παραλία της Σωτηρίτσας για να δοθεί λύση στο θέμα του χωματόδρομου.
Πολλές δικαστικές διαμάχες, ατελείωτη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, πολλές οι επιβαρύνσεις για τα οχήματα. Ήρθε η στιγμή και βρέθηκε η λύση.
Αμέσως ο Δήμος Αγιάς έσπευσε να ρίξει το απαραίτητο υλικό, παρότι Σάββατο, με πολλή κίνηση, το έργο έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στα σόσιαλ μίντια από τους Λαρισαίους. Φυσικά περισσότερο απ’ όλους θα το ευχαριστηθούν εκείνα τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στον δρόμο. Είχαν γίνει άσπρα τόσα χρόνια από τη σκόνη. Ανάσα μεγάλη πλέον.
Κ.Γ.
Επέτειος
* ΜΑΥΡΗ επέτειος για τον ελληνισμό η χθεσινή. Πενήντα χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού. Μια εισβολή που έφερε νεκρούς, αγνοούμενους, ξεριζωμένους και ένα διχοτομημένο νησί. Παρά τον μισό αιώνα που πέρασε από τότε, η λύση φαίνεται να βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ.
Οι «λύσεις» που κάθε φορά έρχονταν στο τραπέζι ήταν δυσμενέστερες από τις προηγούμενες: Η διεκδίκηση της Ένωσης με την Ελλάδα έδωσε τη θέση της στη δεσμευμένη ανεξαρτησία, η επιδίωξη της αδέσμευτης ανεξαρτησίας εγκαταλείφθηκε χάριν της επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας «δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας» με δύο «συνιστώσες οντότητες» – ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.
Σήμερα, πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή και είκοσι χρόνια από το ηχηρό «Όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, κάθε κυβέρνηση σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να ζητά μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό.
 Όμως, καμία κυβέρνηση δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στο κοινό της τι ακριβώς συνεπάγεται η αποδοχή ή η απόρριψη μιας τέτοιας λύσης, έπειτα από μισό αιώνα de facto χωριστής διαβίωσης Ελλήνων και Τούρκων στο προικισμένο αυτό νησί της Ανατολικής Μεσογείου.
ΘΑ.
Μνήμη
* ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ μνήμης και τιμής όσων έχασαν τη ζωή τους στα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου πραγματοποιήθηκαν χθες και στη Λάρισα.
Ο αεικίνητος πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας (που ήταν και ο διοργανωτής φορέας) Ντίνος Αυγουστή μάλιστα παρουσίασε και μια λίστα με τα ονόματα των 20 Θεσσαλών πεσόντων και αγνοούμενων στρατιωτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νομό Λάρισας τη ζωή τους έχασαν ο καταδρομέας Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου από το Μεσοχώρι Λάρισας και ο λογαγός (ΠΖ) Τσιώνος Σωτήριος του Γεωργίου από τον Κοκκινόπηλο Ελασσόνας Λάρισας.
ΘΑ.
Ακτοπλοϊκά
* «ΔΗΛΑΔΗ δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τουρισμού οι υπεραυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων;». Όλοι ρωτούν και στρέφουν τα βλέμματα στην κυβέρνηση, περιμένοντας να δώσει λύση.
Μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που με παρέμβασή της για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς τις Βόρειες Σποράδες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά «έλεγχο για το εάν ήταν αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το λιμάνι του Βόλου προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων και εάν αυτές εμπίπτουν στο θέμα της «Κατάχρησης Δεσπόζουσας Θέσης» από την εταιρεία που εκτελεί πλέον μονοπωλιακά την ακτοπλοϊκή σύνδεση προς αυτά.
Σύμφωνα με την αλληλογραφία που έχει γνωστοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τον έλεγχο που έγινε από το λιμάνι του Βόλου, προκύπτει πως η ακτοπλοϊκή εταιρεία προχώρησε σε αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας αρχής και επιβλήθηκαν ήδη οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις».
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το ζήτημα των αυξήσεων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτα, βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων και των δυνητικών επισκεπτών των νησιών Βορείων Σποράδων, καθώς το κόστος μετακίνησης μιας τετραμελούς οικογένειας με Ι.Χ. αυτοκίνητο για τον τουριστικό προορισμό καθίσταται απαγορευτικό, ξεπερνώντας τα 402 ευρώ!», είπε ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης, προχθές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Υποχώρηση
* ΒΑΘΜΙΑΙΑ υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, φαίνεται ότι -επιτέλους- έρχεται!
Την πτώση της θερμοκρασίας την περιμένουμε προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας (Τετάρτη-Πέμπτη), που αναμένεται από τον θερμικά εξαντλημένο κόσμο με μεγάλη ανυπομονησία.
Βέβαια, μέχρι να έρθει η πολυαναμενόμενη ανάσα δροσιάς, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλη υπομονή, αφού σήμερα και αύριο θα διατηρηθούν στη χώρα μας οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται σε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ.
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ, η Λάρισα δεν ήταν στις πόλεις με την υψηλότερη θερμοκρασία, με τον Πύργο Ηλείας να κρατά τα σκήπτρα (που δε θέλει καμιά πόλη) με 42,1 βαθμούς Κελσίου.
Δεύτερη πόλη ήταν το Κομπότι Άρτας με 42, τρίτη η Αμφιλοχία με 42, τέταρτη η Στυλίδα με 41,8.
Πέμπτη το Γύθειο με 41,8, έκτη η Ωλένη Ηλείας με 41,7, έβδομη η Λάππα Αχαΐας με 41,7 και όγδοη η Καλαμάτα με 41,4.
ΘΑ.
Παράνομη
* ΣΕ μία μοναδική στα χρονικά ετυμηγορία κατέληξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που καταδίκασε το Ισραήλ κρίνοντας παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Έκρινε δε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και ότι κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.
 (Απόφαση οδηγός αν μη τι άλλο και για την Κύπρο).
ΘΑ.

 

---------

 

XARTONI.jpg* ΠΑΛΙΑ λύση για τον καύσωνα της Λάρισας. Δοκιμασμένη και με καλές αντοχές. Φθηνή και αντικλεπτική. Χαρτονάκι!

 

 

SKAMPO.jpg* ΣΚΑΜΠΟ με κλειδαριά είναι αλήθεια πως δεν είχαμε ξαναδεί. Κλειδωμένο στα προστατευτικά κάγκελα δέντρου στο κέντρο της πόλης. Σου λέει ο άνθρωπος «μην το βγάζω και το βάζω κάθε μέρα. Κατοχυρώνω και το σημείο»!

 

 

MANOLAKH.jpg* ΟΣΟΙ δουλεύουν σε γραφείο με κλιματισμό και γκρινιάζουν για την παρατεταμένη ζέστη στη Λάρισα, τι θα έκαναν στη θέση των εργατών στα έργα ανάπλασης; Θα πάθαιναν νευρική κρίση; Η φωτογραφία από την οδό Μανωλάκη.

 

 

 

GAZH.jpg* ΜΗΠΩΣ, με την ευκαιρία των έργων στην οδό Ανθίμου Γαζή, να καθαριστούν από τα αυτοκόλλητα και οι πινακίδες με τη σήμανση οδικής κυκλοφορίας; Όχι ότι τις προσέχει κανείς, αλλά αφού γίνεται ριζική αλλαγή, ας γίνει και στη λεπτομέρεια.

 

 

AMEA.jpg* ΣΤΗΝ οδηγική παιδεία παίρνουμε μηδέν. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι θέσεις στάθμευσης αναπήρων καταλαμβάνονται από μη αναπηρικά αυτοκίνητα. Η αδιαφορία περισσεύει, και αγγίζει τα όρια της αναισθησίας, όταν υπάρχει ολόκληρο γήπεδο για να παρκάρουν, έξω από το ΙΚΕΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass