ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2024 17:01
* ΤΑ έργα στην οδό Ανθίμου Γαζή, συνεχίζονται, αλλά ο «καρπουζάς» θα εξαντλήσει και την τελευταία στιγμή του χρόνου αποχώρησης από τη θέση του. * ΤΑ έργα στην οδό Ανθίμου Γαζή, συνεχίζονται, αλλά ο «καρπουζάς» θα εξαντλήσει και την τελευταία στιγμή του χρόνου αποχώρησης από τη θέση του.

Μάνδρα
* ΕΝΑ θαυμάσιο φυσικό άλσος, με πλούσια βλάστηση και πλατάνια, στην είσοδο του οικισμού της Μάνδρας του Δήμου Λαρισαίων, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια όαση δροσιάς και αναψυχής, μένει επί χρόνια αναξιοποίητο, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.

Υποστηρίζουν δε, ότι σταδιακά η πλούσια βλάστηση και τα δέντρα ξεραίνονται, καθώς έχουν έλλειψη νερού και απαιτείται η ανάλογη μέριμνα ώστε να τοποθετηθεί ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος, πριν χαθεί αυτός ο χώρος πρασίνου.

Ακρίβεια
* ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ χαρακτηρίζεται η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες πληρώνουν τα τυποποιημένα προϊόντα έως και 10% υψηλότερα από την ευρωζώνη. Πρέπει να μάλλον να ψαχτούμε. Να βρούμε δηλαδή ένα σύννεφο για να πέσουμε, με τέτοια έκπληξη που νιώθουμε.
Η μελέτη ερευνά την εξέλιξη και την επιμονή των διαφορών των τιμών, εστιάζοντας σε 41 κατηγορίες τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων σούπερ μάρκετ και συγκρίνοντας τις τιμές στην Ελλάδα με τις τιμές σε εννέα άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Σημειώνεται πως, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι διαφορές των τιμών μεταξύ της Ελλάδος και των άλλων χωρών έχουν μειωθεί σημαντικά, η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα για τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά, ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος, το βούτυρο 54%, η μαργαρίνη 60% και οι χαρτοπετσέτες 100%. Πας δηλαδή στο σούπερ μάρκετ και φεύγεις με κατάθλιψη...
Κ.Γ.

Προσοχή
* ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μεγάλη προσοχή ο καύσωνας. Δεν είναι παίξε - γέλασε, η υπόθεση των υψηλών θερμοκρασιών.
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με προβλήματα υγείας θεωρείται αυτονόητο πως πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Σπίτι με κλιματιστικό και πολλά υγρά. Μα, δεν είναι μόνο αυτοί.
Και οι υπόλοιποι δεν πρέπει να κάνουν παλικαριές με τον ήλιο.
Όσο περισσότερο φυλάγονται τόσο περισσότερο θα αποφεύγουν τους κινδύνους. Δεν είναι και λίγα τα περιστατικά θερμοπληξιών και λιποθυμιών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Τα έλεγε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, στην «Ε» σε αντίστοιχο ρεπορτάζ.
Κ.Γ.

Οπενχάιμερ
* ΤΟΥΤΕΣ τις μέρες, το θερινό σινεμά του Μύλου στη Λάρισα φιλοξενεί την ταινία Οπενχάιμερ, ο οποίος θεωρείται «πατέρας» της ατομικής βόμβας που έριξαν οι Aμερικανοί στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Σπουδαία ταινία με πολλά στοιχεία της εποχής, αρκετό παρασκήνιο. Απαιτείται ωστόσο μεγάλη υπομονή από τους θεατές. Μην ξεχνάμε πως τρεις ώρες γεμάτες ονόματα και πληροφορίες, υπό καύσωνα σε γεμάτες καρέκλες δεν είναι κι εύκολο πράγμα.
Πάντως οι σινεφίλ είναι σταθερή δύναμη στην πόλη.
Κ.Γ.

Καναρινόφιλοι
* «ΠΕΤΑΝΕ» οι καναρινόφιλοι στη Λάρισα εδώ και πολλά χρόνια. Πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκαν και τον δήμαρχο για να μιλήσουν για τη νέα διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορνιθολογίας, που αναμένεται να γίνει ξανά στην πόλη. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα χόμπι με πολύ φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.
Κ.Γ.

Χάλκη
* ΓΙΝΟΝΤΑΙ ωραίες εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά των δήμων του νομού Λάρισας αυτή την περίοδο. Μια τέτοια είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και όσοι βρέθηκαν προ ημερών στη Χάλκη.
Εκατοντάδες χορευτές όλων των ηλικιών έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό. Στη συνέχεια μάλιστα, έδωσαν και τη σκυτάλη στον κόσμο, που χόρεψε με την ψυχή του. Το χάρηκε και φάνηκε από τη γεμάτη πίστα.
Εκδηλώσεις που απολαμβάνουν και χαίρονται όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες. Εκδηλώσεις που αποτελούν διαφήμιση για τα χωριά όταν γίνονται με ωραίο και σοβαρό τρόπο.
Κ.Γ.

Σηκουάνας
* ΜΕΤΑ τη δήμαρχο των Παρισίων που βούτηξε στα νερά του Σηκουάνα, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την πρόθεσή του να πράξει το ίδιο. Και όλα αυτά για να πείσουν τον κόσμο ότι ο ποταμός που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα είναι τόσο καθαρός που μπορεί να φιλοξενήσει ολυμπιακά αθλήματα.
Βέβαια, οι κάτοικοι του Παρισιού με αναρτήσεις τους στα μέσα μαζικής δικτύωσης καλούν τους συμπολίτες τους να «εξασφαλίσουν» πως θα υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια όταν θα κολυμπήσει ο Μακρόν.
***
* ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του επικοινωνιακού «παιχνιδιού» από δήμαρχο και πρόεδρο, αυτό που πέτυχαν με τον Σηκουάνα οι Γάλλοι είναι αξιομνημόνευτο.
Με ένα γιγάντιο πρόγραμμα που στοίχισε γύρω στο ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ κατάφεραν να απορρυπάνουν τον ποταμό και η κουβέντα στη δημόσια σφαίρα της γαλλικής κοινωνίας να είναι αν είναι ασφαλές ή όχι να κολυμπάς στον Σηκουάνα και να έχει επανέλθει σε σημαντικό σημείο η ζωή στο ποτάμι, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ένα από τα πιο βρόμικα ποτάμια στην Ευρώπη όπου κατέληγαν τα λύματα της γαλλικής πρωτεύουσας.
***
* ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ έτος που μπορούσαν να κολυμπούν οι Γάλλοι στα νερά του Σηκουάνα ήταν το μακρινό 1923, ενώ πριν όπως απεικονίζεται και σε μια σειρά πινάκων του Ρενουάρ, του Σερά, του Μονέ και άλλων καλλιτεχνών οι Παριζιάνοι διασκέδαζαν μαζικά κωπηλατώντας, κολυμπώντας ή κάνοντας πικνίκ στις όχθες του ποταμού.
***
* ΠΩΣ κατάφεραν οι Γάλλοι όμως να κάνουν τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμπι ξανά; Η λύση ήταν η κατασκευή μιας τεράστιας υπόγειας δεξαμενής που χρησιμεύει για την αποθήκευση των νερών από την υπερχείλιση σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τεράστιο κυλινδρικό χώρο βάθους 34 μέτρων και πλάτους 50 μέτρων, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει ποσότητα νερού που θα γέμιζε 20 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
«Μέχρι τώρα ο Σηκουάνας ήταν η βαλβίδα ασφαλείας για το αποχετευτικό σύστημα. Αν δεν επιτρέπαμε περιστασιακά τα λύματα να εισέρχονται στο ποτάμι, θα είχαν μπει στα σπίτια των ανθρώπων», δήλωσαν σχετικά οι υπεύθυνοι του έργου. «Τώρα μέσω της σήραγγας τα υπερχειλισμένα νερά θα αποθηκεύονται στη δεξαμενή για μία ή δύο ημέρες, μέχρι το σύστημα να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Στη συνέχεια τα λύματα θα αποστραγγίζονται στα κέντρα επεξεργασίας».
Βέβαια δεν αποκλείουν πως σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και με τη δεξαμενή, κάποια λύματα μπορεί να καταλήξουν στο ποτάμι. Αλλά αυτά τα περιστατικά θα είναι σπάνια και η πόλη τότε θα κηρύττει τον Σηκουάνα ως προσωρινά «μη προσβάσιμο».
***
* ΠΟΣΟ ωραίο θα ήταν να συνέβαινε και κάτι τέτοιο στο δικό μας ποτάμι, τον Πηνειό, και να είναι ξανά κατάλληλος για κολύμπι... Να παίρνεις την πετσέτα σου και να κατεβαίνεις για μια βουτιά στα Ταμπάκικα ή στη γέφυρα του Αλκαζάρ. Ποιος ξέρει, ίσως μετά από τους Μεσογειακούς Αγώνες, η Λάρισα αναλάβει και τους Ολυμπιακούς! (Κι επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ας διδαχτούμε από τους Γάλλους κι ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να τον απορρυπάνουμε).
ΘΑ.

Μάτια
* ΕΧΕΙ και τα καλά της η κοινωνική δικτύωση. Γυρίζει ο κόσμος αυτές τις ημέρες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φωτογραφίζεται και μοιράζεται τις στιγμές του με όλους τους διαδικτυακούς φίλους. Έτσι λοιπόν γλυκά και νοερά «ταξιδεύουν» κι εκείνοι που δεν είναι σε οικονομική κατάσταση να το κάνουν πραγματικά. Φάτε, μάτια... θάλασσα ένα πράγμα.
Κ.Γ.

Πολλαπλό
* ΤΗΝ αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στη σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου, ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σκεπτικό είναι να δοθεί η δυνατότητα στον καθηγητή να επιλέγει από έναν κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026. Οι αλλαγές είναι καλές, αρκεί να γίνονται προς το καλύτερο και να έχουν μια συνέχεια και συνέπεια στον χρόνο.
Ν.Π.

Μαζεμένοι
* ΤΑ πρώτα συμπεράσματα αναφέρονται στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα «Η εξαιρετικά άνιση κατανομή του πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο».
Τι μας λέει; Ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας που ανέρχεται στην πρόσφατη απογραφή σε 10.482 εκατομμύρια, είναι εξαιρετικά άνισα κατανεμημένος στον ελλαδικό χώρο καθώς οι δύο πολυπληθέστερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), αυτές της Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, συγκεντρώνουν 2.09 εκατομμύρια (το 20,0% του συνολικού πληθυσμού), ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας.
Οι 10 δε πολυπληθέστερες από τις 74 Π.Ε. -οι 6 εκ των οποίων βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής- συγκεντρώνουν το 53,0% του πληθυσμού στο 12,8% της έκτασης της χώρας μας, ενώ στον αντίποδα, οι 10 με τον λιγότερο πληθυσμό (που είναι όλες νησιώτικες) συγκεντρώνουν μόνον το 0,86% του πληθυσμού μας (89,9χιλ.) στο 2,1% της επιφάνειας.
Πού είναι η πολυπόθητη αποκέντρωση;
Γ.Γ.

 

MPLANA.jpg

* ΑΠΟ αισθητικής άποψης ασχημαίνει την πόλη, το γκράφιτι που κάποιοι «καλλιτέχνες» φιλοτέχνησαν στο κτίριο του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Ποιος έχει την ευθύνη να το βάψει; Η εταιρεία που το μισθώνει ή ο δήμος;

 

PAPAKYRIAZH.jpg

* ΟΙ ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, θα συνεννοούνταν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο, για τα μηχανάκια των διανομέων πακέτων φαγητού, ώστε να μην σταθμεύουν ούτε να κινούνται μέσα στους πεζόδρομους. Δεν τα «βρήκαν» ακόμη μεταξύ τους;  Η φωτογραφία είναι από την οδό Παπακυριαζή.

 

23-OKTOBRIOY-K-LABROY-KATSONI1.jpg

23-OKTOBRIOY-K-LABROY-KATSONI2.jpg

* Η άκρη του χαμηλού τοιχίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 23ης Οκτωβρίου και Λάμπρου Κατσώνη, έχει χτυπηθεί ουκ ολίγες φορές από διερχόμενα οχήματα, καθώς, όπως διαπιστώνεται, οι οδηγοί τους δεν το βλέπουν! Είναι άξιο απορίας, γιατί είναι «αόρατο», το συγκεκριμένο σημείο, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, «αόρατο» είναι και ένα δεύτερο τοιχίο στην είσοδο της Λάμπρου Κατσώνη που διακρίνεται στη φωτογραφία.

 

IOANNINON.jpg

* «ΤΟ 90% των δέντρων που βρισκόταν στην οδό Ιωαννίνων είναι κομμένα, αλλά δεν έχει αντικατασταθεί κανένα» διαμαρτύρεται πολίτης (ο οποίος απέστειλε και τη φωτογραφία στην «Ε») και τονίζει «Επειδή η πόλη μας βρίσκεται στον κάμπο κι έχει μεγάλη ανάγκη το οξυγόνο και τη σκιά των δέντρων, αν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, θα πρέπει να αντικατασταθούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass