ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2024 17:11
* ΕΙΝΑΙ παγκόσμια πρωτοτυπία! Τα αυτοκίνητα για να μεταβούν στον διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης, να πρέπει να διασχίσουν το πεζοδρόμιο και τον ποδηλατόδρομο! Πολύ μελετημένη η μελέτη, της διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης της Βελίκας του Δήμου Αγιάς. * ΕΙΝΑΙ παγκόσμια πρωτοτυπία! Τα αυτοκίνητα για να μεταβούν στον διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης, να πρέπει να διασχίσουν το πεζοδρόμιο και τον ποδηλατόδρομο! Πολύ μελετημένη η μελέτη, της διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης της Βελίκας του Δήμου Αγιάς.

Παλιουριά
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ κάτοικοι του παραλιακού οικισμού Παλιουριά του Δήμου Αγιάς, γιατί ο Δήμος, λένε, άφησε μια ολόκληρη γειτονιά στα σκοτάδια.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Από τα Χριστούγεννα του 2023 περιμένουμε να αλλάξουν τη χαλασμένη λάμπα του δημοτικού φωτισμού που βρίσκεται απέναντι από τη βρύση του οικισμού».
Επίσης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την αντιπυρική ασφάλεια στην περιοχή, καθώς δε βλέπουν αντιπυρικές ζώνες στο καταπράσινο περιβάλλον της.
Αλέξανδρος
* Ο Αλέξανδρος, 14 ετών, διανύει κάθε ημέρα 100 χλμ. για να πάει σχολείο. Είναι 14 χρονών και ζει στο χωριό Φλαμπουράρι, στο Ζαγόρι. Κάθε μέρα διανύει 100 χλμ. από και προς το σχολείο του, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για σχολείο σε κοντινότερη απόσταση για να φοιτήσει ή συγκοινωνία/μεταφορά από και προς το κοντινότερο σχολείο.
Ο Αλέξανδρος βραβεύθηκε από το «Χαμόγελο του παιδιού», στο πλαίσιο ειδικών βραβείων που δίνει κάθε χρόνο σε παιδιά τα οποία ξεχώρισαν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν στη ζωή τους.
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του παιδιού», «κέρδισε βραβείο γιατί… τίποτα δεν τον σταματάει, ούτε τα τόσα χιλιόμετρα, από το κάνει αυτό που θέλει».
Αυτά να τα βλέπουν όσοι αποφασίζουν να κλείσουν τα σχολεία, τις ημέρες που έχει καύσωνα ή τις ημέρες που ρίχνει λίγο χιονάκι στη Λάρισα.
Άλλος
για βουτιά
* ΜΕ κολυμβητικό στυλ η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος Παρισιού, αντέγραψε Θεσσαλό δήμαρχο, για να αποδείξει ότι τα νερά του Σηκουάνα είναι καθαρά και ο ποταμός μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες ανοιχτής κολύμβησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Ποιον αντέγραψε; Μα φυσικά τον Αχιλλέα Μπέο, που περί τα τέλη Μαΐου, που δεν είχαν «σφίξει» ακόμη για τα καλά οι ζέστες, βούτηξε στον Παγασητικό, για να αποδείξει ότι τα νερά είναι καθαρά και να κλείσει τα στόματα όσων δυσφημούν την περιοχή.
Με στολή και γυαλιά η δήμαρχος Παρισιού, σε πιο απλή έκδοση με μαγιό ο Βολιώτης δήμαρχος. Να ετοιμάζονται και οι υπόλοιποι Θεσσαλοί δήμαρχοι για παν ενδεχόμενο.
Γ.Γ.
Υπομονή
* ΥΠΟΜΟΝΗ συνιστά η Δημοτική Αρχή της Λάρισας προς τους πολίτες για το γεγονός πως πολλά από τα έργα στο κέντρο της πόλης εξελίσσονται ταυτόχρονα.
Εύκολα να το λες, αλλά στην πράξη είναι κομμάτι δύσκολο να το υποστείς. Ειδικά όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από την οδό Ανθ. Γαζή σε ώρες μεσημεριανές. Ε! όπως και να το κάνουμε, με τέτοια ζέστη, δε θες να ακούς άνθρωπο.
Πόσο μάλλον να σου μιλάει για υπομονή…
Κ.Γ.
Παράλια
* ΟΜΑΛΑ εξελίσσεται η περίοδος για τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα παράλια. Δεν είναι και μικρό πράγμα εκεί που σε φυσιολογικές συνθήκες έχουν μερικές εκατοντάδες κατοίκων να δέχονται για δύο μήνες δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Όμως, τόσο ο αριθμός των περιστατικών όσο και το είδος αυτών δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το διαφορετικό φέτος.
Τσιμπήματα εντός και εκτός θαλάσσης, αλλά και θέματα που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο είναι πρώτα στη λίστα.
***
* ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί, ωστόσο, πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού (ναι, ακόμη υπάρχει, δεν πρέπει να τον ξεχνάμε), τότε υποβάλλεται σε τεστ που του προμηθεύουν στον χώρο.
Χθες, βέβαια, συμπολίτης σημείωσε πως του υπέδειξαν να το αγοράσει από το φαρμακείο και δικαίως διαμαρτυρήθηκε.
Από τα Κέντρα Υγείας, ωστόσο, διευκρινίζουν πως σπανίως κάτι τέτοιο θα γίνει, εφόσον υπάρχει επάρκεια. Διαβεβαιώνουν πως ίσως έγινε από λάθος. Δεν είναι να φεύγει από τις τσέπες μας ούτε πεντάευρο. Όχι τίποτα άλλο…
Κ.Γ.
Ολυμπιάδα
* ΤΕΛΕΙΩΣΕ η Ευρωλίγκα, τελείωσαν τα πρωταθλήματα, τελείωσαν τα ευρωπαϊκά του ποδοσφαίρου, πάει και το Euro, μα μη μασάτε. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει τη δράση της η Εθνική μπάσκετ στην Ολυμπιάδα της Γαλλίας.
Εκεί έχουν ρίξει τις ελπίδες οι φίλοι του αθλητισμού, για να συνδυάσουν διακοπές και αληθινή διασκέδαση. Άσε που μέσα στον Αύγουστο οι ελληνικές ομάδες ρίχνονται εκ νέου στη μάχη των ευρωπαϊκών κυπέλλων.
Κ.Γ.
Μηχανογραφικό
* ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 18 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι υποψήφιοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις τελικές τους προτιμήσεις στην πλατφόρμα έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Σημαντική στιγμή, χρειάζεται έξυπνες επιλογές, με σωστή στρατηγική.
Κ.Γ.
Πλατεία
* ΔΕΝ πα να κάνει σαραντάρια από τη ζέστη. Οι ηλικιωμένοι της Κεντρικής πλατείας της Λάρισας δεν αφήνουν το στέκι τους.
Εκεί, πιστοί, ανταμώνουν και τα λένε για όλα.
Για την πολιτική, την ακρίβεια, τις συντάξεις, τις διακοπές και φυσικά τον αθλητισμό. Απλά έχουν αλλάξει τις ώρες. Η συνάντησή τους γίνεται νωρίς το πρωί και μέχρι τις 10 έχουν ήδη σκορπίσει για μέρη δροσερά.
Κ.Γ.
Πένθος
* ΜΙΚΡΗ πόλη η Λάρισα. Δε γίνεται να μην επηρεάζεται από τέτοιες ειδήσεις. Ένα νέο παλικάρι πριν προλάβει να γίνει 18 φεύγει από τη ζωή τόσο ξαφνικά.
Ο Θανάσης Τζιότζιος ταξίδεψε για μέρη άλλα, αφήνοντας στη θλίψη χιλιάδες ανθρώπους. Όχι μόνο αυτούς που τον ήξεραν ή γνώριζαν τους δικούς του. Όλοι όσοι διάβασαν το θλιβερό γεγονός, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς έγινε, τόσο άδικα. Το συζητάει ακόμη η πόλη. Το πήρε βαριά, καθώς ήταν σκληρό.
Κ.Γ.
Τουρισμός
* ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ πώς μπορεί να συμβάλει στον τουρισμό ακόμη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός;
Ως εξής: Μοίρασε μπουκαλάκια με νερό σε τουρίστες στην Ακρόπολη!
Συγκεκριμένα, χθες: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διένειμε 5.000 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό στους επισκέπτες της Ακρόπολης, προσφέροντας στους χιλιάδες επισκέπτες στιγμές δροσιάς, πρώτες βοήθειες, αλλά και αναλυτική ενημέρωση για τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Εθελοντές και προσωπικό από όλα τα σώματα του Ε.Ε.Σ. (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών-Διασωστών και Νεότητας), εκτός από τα μπουκαλάκια με νερό, διένειμαν και ενημερωτικό υλικό για τον καύσωνα.
Παράλληλα, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ε.Ε.Σ. αντιμετώπισαν επιτυχώς έκτακτα περιστατικά (θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, μικροτραυματισμοί, δύσπνοιες, λιποθυμίες κ.ά.), τα οποία προέκυψαν στους επισκέπτες, εκ των οποίων τα περισσότερα σχετίζονταν με τους δυνητικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι τουρίστες θα φύγουν τουλάχιστον ικανοποιημένοι από τη δωρεάν ιατρική φροντίδα της Ελλάδας!
Homo Lariseus
* ΕΙΔΑΝ κι απόειδαν οι Λαρισαίοι με τη συνεχιζόμενη ζέστη και άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά από νωρίς το απόγευμα.
Εκεί που αν δεν πήγαινε 7.30 το απόγευμα ο Λαρισαίος δεν ετοιμαζόταν να βγει, τώρα οι Λαρισαίοι κάνουν την εμφάνισή τους και μάλιστα, με μεγάλη προσέλευση στην αγορά από τις 5 και κάτι, με το που ανοίγουν τα μαγαζιά δηλαδή.
Ίσως οι Λαρισαίοι να τη συνήθισαν κιόλας τη ζέστη ή ίσως να εξελισσόμαστε και ως είδος και να αποκτάμε μεγαλύτερη αντοχή σ’ αυτή: Homo Lariseus Apyrotus.
***
* ΠΑΝΤΩΣ το κύμα καύσωνα μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, με τις προβλέψεις να λένε ότι ο υδράργυρος θα φλερτάρει και θα αγγίζει τους 40 βαθμούς μέχρι και τη Δευτέρα, με την Τρίτη να έχουμε πτώση και ίσως κάποιες βροχές.
Και η αίσθηση, η κόπωση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τον καύσωνα, είναι σαν να μην είχαμε ποτέ χειμώνα και να ζούμε έναν συνεχιζόμενο καύσωνα, μια μέρα της μαρμότας που το θερμόμετρο δείχνει 40.
ΘΑ.
Ηλικιωμένοι
* ΚΙ ΑΥΤΗ η ζέστη για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα δε, έχουν πάει στο νοσοκομείο με θερμοπληξία και με περιστατικά θερμικής εξάντλησης πάνω από είκοσι άτομα σε όλη τη Θεσσαλία! Οι περισσότεροι εξ αυτών δε, ηλικιωμένοι.
***
* ΤΟ πολύ άσχημο -πέρα από την καταπόνηση του οργανισμού τους και την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών- είναι ότι ενώ έχουν κλιματιστικά στα σπίτια τους, δεν τα ανάβουν, γιατί φοβούνται τους λογαριασμούς που θα τους έρθουν στο ρεύμα!
Και πώς να μη φοβούνται δηλαδή, αφού οι πολλές ώρες αναμμένου κλιματιστικού σημαίνει αμέσως-αμέσως ότι τα λεφτά της σύνταξης θα πάνε όλα στην αποπληρωμή του λογαριασμού του ρεύματος και άντε να βρουν μετά λεφτά για φάρμακα, φαγητό και άλλες ανάγκες, αλλά και κανένα 5ευρο για τα εγγονάκια…
«Κυνάδες
ημέρες»
* Η πολλή ζέστη και ο καύσωνας δεν είναι κάτι καινούριο, αφού ο πλανήτης γη έρχεται «αντιμέτωπος» με τέτοια φαινόμενα από τα αρχαία χρόνια.
Οι αρχαίοι Έλληνες, άλλωστε, τον καύσωνα τον ονόμαζαν «καύμα» και εννοούσαν εκείνη την περίοδο όπου ανέτειλε ο Σείριος μαζί με τον Ήλιο. Στην αρχαιότητα, το χρονικό διάστημα μετά την 21η Ιουλίου αναφέρεται και σαν «Κυνάδες ημέρες».
Σήμερα, οι επίσημες μέρες έναρξης για τα «Κυνικά Kαύματα» για το Βόρειο ημισφαίριο είναι από τις 3 Ιουλίου και διαρκούν περίπου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Η συγκεκριμένη περίοδος του καλοκαιριού περιγράφεται στις αρχαίες πηγές με αρκετά «μελανά χρώματα» και σχεδόν όλοι οι συγγραφείς συμφωνούν ότι η Ανατολή του Σειρίου φέρνει μαζί της κακοτυχία, αρρώστιες, δυσκολίες, δυστυχία και υψηλό πυρετό στους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά, ο ποιητής Αλκαίος γράφει: «Δροσίστε τα πνευμόνια σας με κρασί, γιατί το αστέρι του Κυνός, ο Σείριος έρχεται τριγύρω. Η εποχή είναι δύσκολη και όλα διψούν κάτω από τη ζέστη και το τζιτζίκι τραγουδάει γλυκά κάτω από τα φύλλα… Οι γυναίκες τότε είναι αρκετά μιαρές και οι άνδρες αδύναμοι, όσο ο Σείριος τσουρουφλίζει τα κεφάλια τους και τα γόνατά τους».
***
* ΚΑΥΣΩΝΑΣ τρέλαινε τον κόσμο και το 1911. Οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν, άνθρωποι κοιμήθηκαν σε πάρκα, εκατοντάδες πέθαναν από τη ζέστη, ενώ άλλοι έτρεχαν αλλόφρονες, καθώς η υγρασία έκανε τον καύσωνα αφόρητο. Τον Ιούλιο του 1911, κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και παρέμειναν εκεί για μέρες, σκοτώνοντας 211 ανθρώπους μόνο στη Νέα Υόρκη. Στο τέρμα της οδού Pike, στο Lower Manhattan, ένας νεαρός άνδρας πήδηξε από μια προβλήτα στο νερό, μετά από ώρες προσπάθειας να κοιμηθεί σε μια σκιερή γωνιά.
Καθώς πηδούσε, φώναξε: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό!».
ΘΑ.

 

---------

 

SKOYPIDIA.jpg* ΚΑΙ με αγροτικό αυτοκίνητο του Δήμου Αγιάς προχωρά η αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων στους παραλιακούς οικισμούς για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Αλλά μέχρι να φύγουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, από το σημείο όπου τα μαζεύουν, κάποιοι λες και το κάνουν επίτηδες, μέσα σε λίγη ώρα ξαναπετούν τα χαλασμένα έπιπλά τους, τα στρώματά τους, μέχρι και μπασκέτες!

 

 

DROMOS.jpg* ΜΙΑ καλή πρόταση και για τη Λάρισα, όταν το θερμόμετρο δείχνει 45ο Κελσίου. Το νερό της βροχής για να μην πάει χαμένο, αποθηκεύεται σε υπόγειους αγωγούς και όταν χρειάζεται, το «ψεκάζουν» στους δρόμους, είτε για να τους καθαρίσουν είτε στην περίπτωση των πόλεων με υψηλές θερμοκρασίες να «δροσίσουν»…

 

 

AGIA_MARINA1.jpg

* ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ η συγκίνηση χθες στον μεθεόρτιο Εσπερινό στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, καθώς η συμμετοχή των πιστών ήταν μαζική, ενώ όλοι εξέφραζαν τη χαρά τους, αντικρίζοντας ξανά λειτουργικό τον περιβάλλοντα χώρο και το παρεκκλήσι, μετά τα όσα συνέβησαν από τη θεομηνία «Ντάνιελ». Μάλιστα, ο γνωστός Λαρισαίος φωτογράφος Φώτης Νατσιούλης στο προσωπικό του ιστολόγιο μας θύμισε το πριν και το σήμερα της Αγίας Μαρίνας.AGIA_MARINA2.jpg

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass