ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2024 17:00
* ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δεν θα πλήξουμε φέτος το καλοκαίρι με όσα συμβαίνουν σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ... * ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δεν θα πλήξουμε φέτος το καλοκαίρι με όσα συμβαίνουν σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ...

Κρούσμα
* ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από την εμφάνιση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα, αν και η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ωστόσο πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη εξάπλωση της νόσου. Έτσι σήμερα μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα και στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στα Τρίκαλα, όπου θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Με τα ράντζα;
* ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%. Ειδικότερα το 2022, η ΕΕ είχε 2,3 εκατ. νοσοκομειακές κλίνες, που αντιστοιχεί σε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα, έναντι 563 κλίνες το 2012.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 14η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα και χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ που είναι 516 κλίνες ανά 100.000 άτομα.
Η πολιτική της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετική από αυτήν της Ε.Ε. αφού από τις αποφάσεις της Ευρώπης, εκπορεύονται αυτές οι πολιτικές. Άμα προσθέσουμε πάντως... τα ράντζα, σίγουρα θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση.
Β.Κ.

Και πάλι πρόεδρος
* ΣΤΟ «τιμόνι» του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και πάλι ο Δημήτρης Παπαποστόλου. Είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, μπροστάρης στους αγώνες, λέει και τα πικρά και τα γλυκά.

Ν.Π.

Απασχόληση
* ΞΕΚΙΝΑ σήμερα Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων για την επαγγελματική κατάρτιση, ενώ την Κυριακή 14 Ιουλίου έχουν δικαίωμα οι άνεργοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την κατάρτιση στις «πράσινες» δεξιότητες. Τα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα αφορούν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, στην ανακύκλωση, στην ορθολογική κατανάλωση νερού, στις δασώσεις για χαμηλότερους ρύπους κ.ά. Πάντως με αφορμή την έλλειψη προσωπικού που κυριαρχεί σε κρίσιμους τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία, εργοδοτικοί φορείς πιέζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους πετυχημένα ξένα μοντέλα που έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα. Δηλαδή να ενημερώνεται ο άνεργος για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και εφόσον αρνηθεί τη δεύτερη φορά να σταματήσει η καταβολή του σχετικού επιδόματος. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Παράδειγμα
* ΤΟ Γαλλικό... «Παράδειγμα για όλη την Ευρώπη» αποτελεί το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η Νέα Αριστερά στην Αθήνα. Με ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτση, τον επικεφαλής του ΚΟΣΜΟΣ Π. Κόκκαλη, την καθηγήτρια στο Πάντειο Μαριλένα Κοππά και τη Λαρισαία πολιτική επιστήμονα Δανάη Κολτσίδα.
Η αλήθεια είναι πως η ιστορία δεν πάσχει από πολιτικά παραδείγματα. Από τις αποφάσεις των ηγεσιών πάσχει που δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Καθότι έχουν προκύψει από διαδοχικές διασπάσεις και συντροφικές αλληλοφαγωμάρες...
Β.Κ.

Κορονοϊός
* ΣΕ έξαρση, η οποία μάλιστα ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται ο κορονοϊός με τα στοιχεία να δείχνουν τετραπλασιασμό των ασθενών σε απλές κλίνες, όχι όμως και αύξηση των βαρέων περιστατικών σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η κάθε έξαρση του κορονοϊού διαρκεί από έναν έως δύο μήνες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η θερινή έξαρση που βιώνουμε θα επιμείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε αναμένεται αποκλιμάκωση. Πάντως ό.τι χειρότερο για κάποιον να νοσεί από κορονοϊό τούτες τις μέρες, που η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη.

«Διασκέδαση»
* Η νέα μορφή διασκέδασης για όλη την οικογένεια είναι το σούπερ μάρκετ. Πολλές οικογένειες θεωρούν διασκέδαση την έξοδο για τα ψώνια της εβδομάδας. Βόλτα με το αυτοκίνητο, χαζευτήρι στους διαδρόμους και επιστροφή στο σπίτι. Ακούγεται κάπως, αλλά είναι η πραγματικότητα. Πλέον όλο και πιο πολλές οικογένειες παραδέχονται ότι για να μπορούν να βγάλουν τον μήνα έχουν κόψει τα πάντα.
Ν.Π.

Γαλλικά
* ΑΠΟ τους πανηγυρισμούς στον σκεπτικισμό. Δεν βρίσκουν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής στη Γαλλία, τα μασάει και ο Μακρόν που άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και όλοι περιμένουν να δουν αν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ατάλ. Από την άλλη ο Μελανσόν δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια καθώς κατηγορεί τον Πρόεδρο Μακρόν για ραδιουργίες και προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα. Άρχισαν τα γαλλικά...
Ν.Π.

Βουλιάζουν
* ΕΙΔΟΣ πολυτελείας για πολλούς Έλληνες και φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές, με όσους θέλουν να επισκεφτούν τις Σποράδες να πρέπει να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη.
Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικό, αφού για μία οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 10 ετών, με αυτοκίνητο και προορισμό τη Σκιάθο ξεπερνάει τα 400 ευρώ με επιστροφή.
Ουσιαστικά πιο φθηνά βγαίνει σε κάποια οικογένεια το αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό, παρά να πάει στις γειτονικές Σποράδες.

Ενημέρωση
* ΔΕΝ είναι και δα και τόσο συνηθισμένο αυτό που έπραξαν χθες 64 διεθνή ΜΜΕ, τα οποία δημοσίευσαν μία ανοικτή επιστολή, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στον Τύπο μια «άμεση και ανεξάρτητη πρόσβαση» στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από εννέα μήνες ενός καταστροφικού πολέμου.
Επιστολή που υπογράφουν ο Guardian, οι New York Times, το CNN, το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητώντας «από τις ισραηλινές αρχές να βάλουν αμέσως τέλος στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα ξένα ΜΜΕ για την είσοδό τους στη Λωρίδα της Γάζας».
Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πως τα ΜΜΕ πρέπει να είναι «σύμμαχοί» τους, στη διαμόρφωση της λεγόμενης κοινής γνώμης και στην περίπτωση που δεν μπορούν να τα ελέγξουν, αποκλείουν την πρόσβαση.
Να διαρρεύσουν οι ίδιοι «σκληρές εικόνες» και αδιασταύρωτες πληροφορίες για να πείσουν...
Β.Κ.

Για μία αφίσα
* ΜΑΛΛΟΝ δεν ήταν και πολύ συνετό για τις κοπέλες που θέλοντας να σπάσουν πλάκα καλούσαν την Πυροσβεστική για να τις βοηθήσει να κατεβάσουν μια αφίσα δημοφιλούς καλλιτέχνη για να την πάρουν σπίτι τους και μετά το ανέβασαν και στο tik tok για να γίνουν viral; Θλιβερό θα το χαρακτήριζε κάποιος. Τα όρια υπάρχουν για να μην τα ξεπερνάμε. Τελικά τα κατάφεραν έγιναν viral για λάθος λόγους.
Ν.Π.

Προαναγγελία
* «ΥΠΑΡΧΟΥΝ μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δύο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και ποινικές διώξεις» είπε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη να προαναγγέλλει συλλήψεις;
Είναι βέβαιο ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίγνωση της κατάστασης (σ.σ. της διαφθοράς) στη Μύκονο, αλλά από πότε προαναγγέλλονται συλλήψεις; Από τότε θα πείτε που ο (εκάστοτε) πρωθυπουργός, με αφορμή κάτι πολύ σοβαρό, δηλώνει πως ζήτησε από τον υπουργό τη... διερεύνηση της υπόθεσης.
Την άμεση, την εις βάθος κλπ...
Β.Κ.

Ερώτηση
* ΣΤΗΝ Ευρωβουλή μεταφέρει η ομάδα του ΚΚΕ το θέμα της 6ήμερης εργασίας και παρουσιάζει ενδιαφέρον η απάντηση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο Γεωργιάδη.
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα λοιπόν του ΚΚΕ με την ερώτησή της καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου» (ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση κ.λπ.), φέρνει εγκύκλιο «η οποία δίνει άλλο ένα χτύπημα στον εργάσιμο χρόνο».
Το ΚΚΕ θυμίζει πως «η ψηφιακή κάρτα, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, αποτελεί εργαλείο επέκτασης του εργάσιμου χρόνου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».
Αν απαντήσει η Ε.Ε.
Β.Κ.

ΚΕΠ είναι;
* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης εγκαινιάζει όντως μια διαφορετική πρακτική όταν απευθύνει κάλεσμα στο πολίτες να τον επισκεφθούν στο γραφείο του.
Γράφοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως την τάδε ημέρα «στο γραφείο μου στην Κουμουνδούρου, 17:00-20:00, θα συναντήσω πολίτες. Όχι όλους μαζί. Τον καθένα προσωπικά.
Θέλω να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες σου. Να μάθω τις απόψεις και τις προσδοκίες σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι πριν. Έρχεσαι κατευθείαν και με συναντάς, χωρίς προηγούμενο ραντεβού. Σε περιμένω».
Σε ΚΕΠ φέρνει λίγο, κάτι σε «εξυπηρέτηση» πολιτών, χωρίς ενδιάμεσους. Αλλά αυτό που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν είναι η απευθείας σύνδεση του πολίτη με τον πρόεδρό του. Το αντίθετο μάλιστα με τόσες σέλφι. Τέλος πάντων, κάτι παραπάνω θα ξέρει ο πρόεδρος...
Β.Κ.

Λακκούβα
* ΠΑΝΕ μήνες τώρα, όπως διαμαρτύρεται συμπολίτης, που ζητάει από τη ΔΕΥΑΛ να ολοκληρώσει τη παρέμβασή της στην οδό Ζήρα 10 στο Λιβαδάκι. Μια λακκούβα που απέμεινε ορθάνοιχτη από ένα ημιτελές έργο και τηλεφωνεί ο συμπολίτης και κάθε φορά τον διαβεβαιώνουν πως θα συντηρήσουν τον δρόμο, θα διορθώσουν την κατάσταση.  
Είναι δεν είναι έργο της ΔΕΥΑΛ, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα ο συμπολίτης έχει κάνει αναρίθμητα τηλέφωνα, όσες και οι διαβεβαιώσεις ότι θα επισκευαστεί. Στην οδό Ζήρα 10...

Μπόνους...μόρια
* ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ με τη μορφή μορίων, στους εκπαιδευτικούς που θα απασχοληθούν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο, προβλέπει νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Έξυπνο κίνηση αν μη τι άλλο.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, ψηφιακό μετασχηματισμό... Άκρως απαραίτητος και στην εκπαίδευση. Δίνει όμως και κίνητρο. Ο χρόνος απόσπασης των παραπάνω εκπαιδευτικών λογίζεται ως πραγματική εκπαιδευτική υπηρεσία.
Ως μονάδες μετάθεσης των παραπάνω αποσπώμενων υπολογίζονται οι μονάδες που προβλέπονται για την πλησιέστερη προς τον τόπο της υπηρεσίας τους σχολική μονάδα και επιπλέον έξι μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο της περιλαμβάνουν για τη διδακτική υπηρεσία τους δύο μονάδες, ανά έτος, οι οποίες προσμετρώνται στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης στελεχών εκπαίδευσης .
Ν.Π.

Διακοπές
* ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ τα νοικοκυριά η ακρίβεια και οι Έλληνες κόβουν από παντού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης, λέει η τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).
Επιπλέον μόνο ένας στους 2 θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι 2024 λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή και όσοι κάνουν, δηλώνουν ότι θα είναι πιο περιορισμένες και με μειωμένες δαπάνες. Καλά τα λένε οι έρευνες και ίσως τα παρουσιάζουν και λίγο καλύτερα απ’ ότι είναι.
Πλέον οι οικογενειακές διακοπές είναι μακρινό όνειρο για πολλές οικογένειες και όχι μονάχα φέτος, αλλά εδώ και χρόνια περιορίζονται είτε σε ημερήσιες αποδράσεις, είτε σε φιλοξενία σε σπίτια φίλων και συγγενών. Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Ν.Π.

Το αεροδρόμιο
* Η ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
- Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
- Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
- Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!

 

ARGYROPOYLOS.jpg

* ΦΙΛΟΔΟΞΟ το πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση των συμβατικών υδρόμετρων με ψηφιακά σε συνοικίες της πόλης, με τον αντιπρόεδρο Κώστα Αργυρόπουλο να αναλύει στους συναδέλφους του το σχέδιο της επιχείρησης για την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος

 

PRAKTOREIO.jpg

* ΕΚΛΕΙΣΕ και το ταχυδρομικό πρακτορείο στη Γιάννουλη λόγω συνταξιοδότησης. Η επαναλειτουργία του εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα δείξουν τυχόν νέοι πράκτορες. Οι κάτοικοι το θέλουν γιατί τους εξυπηρετεί, για τον λόγο αυτό έχουν αναρτήσει σχετικές πληροφορορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτρέπουν ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το κεντρικό κατάστημα ΕΛΤΑ στην Παπαναστασίου 62 και να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες για την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο Δήμος Λαρισαίων και η Κοινότητα παραχωρεί πάντως το κτίριο για χρήση.
Ν.Π.

 

SKORDA.jpg

* ΚΑΤΙ έλεγε εκείνη η μελέτη ότι η υγεία αποτελεί προστιθέμενη αξία στα ΠΟΠ προϊόντα. Αν είναι έτσι, η αξία των σκόρδων Πλατυκάμπου θα ήταν στα ύψη!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass