ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 17:10
* ΚΑΙ το νερό; Τι το αφήνουμε και το νερό έτσι; Βάλτου ένα ΦΠΑ, ας πούμε 13% για ξεκίνημα και μετά βλέπουμε. Σε κάνα δύο χρόνια το πάμε 24%. Τι, τζάμπα το νερό; Κ.Γ. * ΚΑΙ το νερό; Τι το αφήνουμε και το νερό έτσι; Βάλτου ένα ΦΠΑ, ας πούμε 13% για ξεκίνημα και μετά βλέπουμε. Σε κάνα δύο χρόνια το πάμε 24%. Τι, τζάμπα το νερό; Κ.Γ.

Ζεσταθείτε
* ΣΤΑΔΙΑΚΗ αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Λάρισας με 37-38 βαθμούς Κελσίου και με αποκορύφωμα την Κυριακή, όποτε ο υδράργυρος θα «αγγίξει» τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Γ.Γ.

Ηγέτες
* «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα γίνει η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία μίας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας» τόνισε σε συνέντευξή του χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Με αφορμή τις εκλογές της Γαλλίας, όπου «επιβραβεύτηκε το πολιτικό αντανακλαστικό των κομμάτων της Αριστεράς», όπως δήλωσε ο κ. Παππάς. Η διαφορά στην Ελλάδα είναι πως στον προοδευτικό χώρο και δη στον χώρο των κομμάτων της Αριστεράς... σχεδόν όλοι θέλουν να είναι ηγέτες.
Όλοι καλούν τον λαό σε ενότητα, αλλά οι ηγεσίες δεν το κουνάνε ρούπι από τις θέσεις τους. Ακόμη και σε κόμματα «σφραγίδες», όπου στο τέλος ο τελευταίος διασπάται από... τη σκιά του και δημιουργεί ξεχωριστό κόμμα. Δυστυχώς για την ελληνική αριστερά...
Β.Κ.

Συσκότιση
* ΣΕ αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που χαίρεται για τη Γαλλία (σ.σ. αλλά και για τους «Εργατικούς» της Αγγλίας), το ΚΚΕ σχολιάζοντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κάνει λόγο για «μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του γαλλικού λαού με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά -στο όνομα της «δημοκρατίας» και του «μικρότερου κακού»- θα τροφοδοτήσει έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Ελλάδα, με προκλητική σκοπιμότητα βαφτίζουν «Αριστερά» το βασικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εκκωφαντική σιωπή στον διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας για τη σταθερότητα και την υπεράσπιση του βάρβαρου και σάπιου συστήματος. Ηθελημένη συσκότιση της πραγματικότητας». Τα περί Αριστεράς στη Γαλλία μένει να αποδειχθούν...
Β.Κ.

Αγωνία τέλος...
* ΑΓΩΝΙΑ τέλος για το ποιος θα είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, με σκοπό να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τα ηνία ενός από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδος. Ο νέος διευθυντής θα κληθεί να διευθύνει ένα θέατρο με τεράστια παράδοση, και πιονέρο στα θεατρικά δρώμενα, να το κάνει ανοιχτό σε όλους και να του προσδώσει πάλι την εξωστρέφεια. (Παρασκευή -και όχι Κυριακή- κοντή γιορτή σ’ αυτήν την περίπτωση λοιπόν...).
ΘΑ.

Τον συνέλαβαν
* ΤΑ όσα ειπώθηκαν προχθές από τον πρόεδρο, προκάλεσαν την αντίδραση του θιγόμενου και άλλοτε εξωτερικού συνεργάτη.
Ο οποίος θιγόμενος την επομένη κατάθεσε μήνυση κατά του προέδρου, μεταξύ άλλων για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση.
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Λάρισας ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ο πρόεδρος οδηγήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ., όπου και συνελήφθη, για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος, επίσης με εισαγγελική εντολή. Αυτές οι εκφράσεις προκαλούν αντιδράσεις...

Μηχανογραφικό
* ΑΠΟ σήμερα ανοίγει η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικών για την εισαγωγή σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάτω από άλλες συνθήκες και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία ο μεγάλος βαθμός «αποτυχίας» θα έπρεπε να κλονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Φυσιολογικά θα υποχρέωνε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν, τουλάχιστον, το όλο καθεστώς για να δούνε τι δεν πήγε καλά, τι έφταιξε...
Το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι σαθρό, είναι «μαθητοφάγο», αλλά ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά τους αρμόδιους φορείς. Αντιθέτως, επιπόλαια ασχολούνται οι εκάστοτε υπουργοί της Παιδείας.
Αφού ο καθείς ανακοινώνει τη δική του «μεταρρύθμιση» στην εκπαίδευση, η οποία ξεκινά από τις Πανελλαδικές και μάλιστα, εφαρμόζεται από το νέο σχολικό έτος.
Καταργούν μαθήματα, αλλάζουν την ύλη, ό,τι θέλουν κάνουν.
Προσέξτε τις παγίδες του Υπουργείου Παιδείας, ειδικά με τα Μη Αντίστοιχα Τμήματα ΑΕΙ, τα οποία ανέρχονται σε... 104 παρακαλώ. Καλή επιτυχία...
Β.Κ.

Παρουσία
* ΜΙΑ φίλη -για πολλούς ΠΑΣΟΚους- από τα παλιά ήρθε το Σάββατο στη Λάρισα μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα.
Δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτήθηκαν για την παρουσία της Τζούλιας Τσαλίκη στη συνάντηση των Λαρισαίων φίλων του υποψήφιου προέδρου, αλλά η ιδιότητά της έδωσε την εξήγηση: Εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα η Τζούλια, έχοντας γνώσεις για την ανθρωπογεωγραφία της περιφέρειας δε θα μπορούσε να λείψει από την εξόρμησή του στη Θεσσαλία...
Δ.Κ.

Μπλοκ
* ΚΙ όμως ακούστηκε και αυτό στην κούρσα για τη διαδοχή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η πιθανή υποψηφιότητα της πρώην επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου κινητοποίησε παλιά στελέχη του κόμματος, που άρχισαν τα τηλέφωνα και τις βολιδοσκοπήσεις. Με τόση ένταση και πάθος που κάποιοι διαβλέπουν προσπάθεια ανασύστασης του άλλοτε ισχυρού σημιτικού μπλοκ.
Υπερβολές θα πει κανείς, αλλά όπου υπάρχει καπνός...
Δ.Κ.

Πατέντα
* ΜΑΖΙ με τα Μηχανογραφικά Δελτία οι υποψήφιοι έχουν από σήμερα τη δυνατότητα υποβολής και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, προκειμένου να εισαχθούν στις Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ για τους παλαιότερους).
Άλλη, επίσης, ελληνική πατέντα αυτή. Μετά το Λύκειο να σπουδάζεις άλλα δύο χρόνια σε μεταλυκειακή βαθμίδα δηλαδή, αλλά να θεωρείσαι απόφοιτος Λυκείου...
Β.Κ.

Στην Αυλή
* ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ ξεκίνησε η καλοκαιρινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου «Μαλλιά Κουβάρια». Κατάμεστη χθες η Αυλή του Μύλου (δημιούργημα του Κώστα Τσιάνου κι αυτή), αφού το τρίπτυχο Τσιάνος-Ζιάκας-Τσακνής είναι εγγύηση επιτυχίας. Εξαιρετικοί οι ηθοποιοί που μετέφεραν στη σκηνή τη σκέψη και τη ματιά του πάντα απαιτητικού δάσκαλου Κώστα Τσιάνου. Η παράσταση θα παίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, και μέχρι τις 26 Ιουλίου, με το θέατρο στην Αυλή του Μύλου να ζει μεγάλες πιένες.
* * *
* ΤΟ μόνο ίσως μελανό σημείο τα πολλά έντομα (ευτυχώς όχι κατσαρίδες) που πετούν στους θεατές και τους κόβουν την ανάσα έτσι αμέριμνοι που είναι παρακολουθώντας την παράσταση. Ας πει ο Φώτης Τζατζάκης του «Θεσσαλικού» τον Κώστα Αργυρόπουλο της ΔΕΥΑΛ να κάνει μια απεντόμωση στα πέριξ του θεάτρου μέρη.
ΘΑ.

Παράδεισος
* ΔΕΝ καταλαβαίνουμε πραγματικά στη στάση κάποιων μέσων ενημέρωσης της Ε.Ε., τα οποία επικρίνουν τον Νόμο Γεωργιάδη και δη την επέκταση του εργασιακού παράδεισου στην Ελλάδα, από πέντε σε έξι εργάσιμες ημέρες...
Οι κουτόφραγκοι οι Ευρωπαίοι, θα το έχετε διαβάσει πως, αλλού το εξετάζουν και αλλού το έχουν αποφασίσει ήδη πιλοτικά, να μειώσουν τις ημέρες εργασίας σε 4 την εβδομάδα, χωρίς να μειώσουν τις απολαβές. Βρε κουτά, γιατί δεν ερχόσαστε στον εργασιακό παράδεισο της Ελλάδας να δείτε μισθούς της προκοπής. Άκου λέει να ασχολούνται τα ξένα ΜΜΕ με την ελληνική εργασιακή... πρωτοπορία. Τη λιγουρεύεστε;
Β.Κ.

Σημαία
* Η Μαρία Σάκκαρη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι, εκτός απροόπτου, οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο Greek Freak, ένας από τους καλύτερους παίκτες μπάσκετ παγκοσμίως, μετά τη νίκη-πρόκριση της επίσημης αγαπημένης επί της Κροατίας είχε δηλώσει πως: «Θα ήταν τιμή να είμαι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσα σε κορυφαίους αθλητές. Αν είμαι σημαιοφόρος, θα είναι σπουδαίο, αν όχι... Οκ. Είμαι χαρούμενος που ανήκω σε μια καλή ομάδα. Ελπίζω να είμαι πιο υγιής και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι. Θα απολαύσω κάθε στιγμή».
* * *
* Ο Μίλτος Τεντόγλου που δικαιωματικά θα είχε τη θέση του σημαιοφόρου, έχει αρνηθεί ευγενικά αυτήν την τιμή, καθώς δε θέλει να αλλάξει τον προγραμματισμό και το πλάνο του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η θέση του σημαιοφόρου, όσο τιμητική κι αν είναι, εμπεριέχει αρκετή δόση κούρασης και ταλαιπωρίας, καθώς ο αθλητής είναι πολλές ώρες στο πόδι και φυσικά χάνει την προπόνηση εκείνου του απογεύματος, κάτι που είναι έξω από τη λογική του Μίλτου.
Ο επόμενος ολυμπιονίκης είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, όμως, ο άρχοντας των κρίκων είχε επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ήταν σημαιοφόρος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
* * *
* ΚΙ αν τα πράγματα στον άνδρα σημαιοφόρο δείχνουν ξεκάθαρα, δε συμβαίνει το ίδιο και στις γυναίκες. Από χθες το πρωί που ακούστηκε το όνομα της Μαρίας Σάκκαρη, άρχισε να λέγεται -σε παρέες και στα μέσα μαζικής δικτύωσης- πως η Ελληνίδια τενίστρια θα απολαύσει την τιμή αυτή χαριστικά, αφού είναι η σύντροφος του γιου του Έλληνα πρωθυπουργού, κι ότι δικαιότερο θα ήταν να είναι σημαιοφόρος η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη. Όμως, η επικοντίστρια υποφέρει από έναν τραυματισμό και δε θέλει να ρισκάρει υποτροπή που θα μπορούσε να επιφέρει η επιβάρυνση της τελετής έναρξης.
Τα επίσημα σήμερα που θα συνεδριάσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα ανακοινωθούν τα ονόματα.
ΘΑ.

Εμπλοκή
* ΣΤΗ Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα μετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.
Από την οποία Σύνοδο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του κατά της Ρωσίας. Αεροπλάνα θέλει δηλαδή, μαχητικά F-16 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ να εμπλακούν ενεργά.
Σημειώνεται πως για την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν τον πόλεμο έχει διαφοροποιηθεί και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διαφοροποιείται από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Μας εμπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις...
Β.Κ.

Πατριώτ’
* ΟΙ αυτοαποκαλούμενες πατριωτικές δυνάμεις της Ευρώπης («Πατριώτες για την Ευρώπη») δημιούργησαν χθες την πολιτική τους ομάδα με πρόεδρο τον Γάλλο Ζορντάν Μπαρντελά της «Εθνικής Συσπείρωσης».
Ομάδα που αποτελείται από 84 ευρωβουλευτές από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η «Φωνή Λογικής», με την πρόεδρό της, Φωτ. Λατινοπούλου. Με την ομάδα του Βίκτορ Όρμπαν φυσικά, οπότε καμία έκπληξη...
Β.Κ.

Μαύρο ή γκρι;
* «ΠΟΛΕΜΟΣ» ανακοινώσεων ξέσπασε χθες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή την τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες», το δε Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε πως «το να μην μπορούν» στον ΣΥΡΙΖΑ «να διαβάσουν τις απλές διατυπώσεις μιας ισχύουσας από το 2002 ρύθμισης (άρθρο 8 του νόμου 3090/2002), καταντά γελοίο.
Επειδή, λοιπόν, αναφέρονται σε «μαύρο» που ρίχνει η κυβέρνηση στη δημοσιογραφική ενημέρωση για σοβαρές δίκες, παραπέμπουμε στη διάταξη του παραπάνω άρθρου που ισχύει εδώ και 22 χρόνια και η οποία απαγορεύει την «ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και την κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια». Στους παραπάνω τρόπους μετάδοσης με την πρόσφατη ρύθμιση προστέθηκε και η μετάδοση μέσω Ίντερνετ».
Δίκες και δημοσιότητα, σύνθετο θέμα...
Β.Κ.

Μαύρα
* ΑΚΟΜΗ δεν έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2024. Μεγάλη είναι η ανησυχία των αγροτών, καθώς γνωρίζουν πως αν δεν ολοκληρωθούν, δεν πρόκειται να γίνουν πληρωμές. Άσε που λόγω της επιτήρησης που έχει μπει ο οργανισμός αυτό βαραίνει ακόμα περισσότερο την ομαλή διαδικασία των πληρωμών.
Γ.Γ.

Ενοίκιο
* «ΝΑ καλύψει η κυβέρνηση όλο το ποσό του ενοικίου, όσων πλημμυροπαθών αναγκάστηκαν να νοικιάσουν» ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.
Ως γνωστόν, πλημμυροπαθείς από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας αναγκάστηκαν να νοικιάσουν αλλού σπίτι, μιας και τα δικά τους δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Σύμφωνα με την παράταξη, «δεν έχουν πάρει όλοι το πενιχρό επίδομα ενοικίου και άλλοι το πήραν μόνο για ένα τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση αυτό φτάνει για το 50-60% του ενοικίου που πληρώνουν.
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να «ξεφουρνίζει» τα γνωστά ψέματά της, ότι είναι στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας».

Οδός Λατταμύα
* ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ καταθέτει στην «Ε» τον προβληματισμό της: «Πληροφορήθηκα με λύπη πως στο πλαίσιο της ανάπλασης επί της οδού Λατταμύα στη Λάρισα και κατά το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, σχεδιάζεται να κοπούν τα τέσσερα υγιή πλατάνια, που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια.
Κάθε δέντρο έχει μια πληθώρα αγαθών που έχουν τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική αξία.
Υπάρχει αυστηρό πλαίσιο από την Ε.Ε. για την προστασία τους των πλατάνων και πόσο τηρείται η νόμιμη διαδικασίας».

Πραγματική στήριξη
* ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ο λόγος που έβγαλε στη γιορτή σιταριού στο Ευύδριο Φαρσάλων ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας. Χαρακτήρισε το σιτάρι «βασικό πυλώνα ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής», αναφέρθηκε στις δυσκολίες της καλλιέργειας και δήλωσε «αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης». Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, να σχολιάσει, αλλά κυρίως να δράσει, δίνοντας μία λύση με το πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια τους παραγωγούς, που είναι οι χαμηλές και ανοιχτές τιμές στις οποίες παραλαμβάνουν το προϊόν οι έμποροι. Κάποια στιγμή ο κόπος των αγροτών θα πρέπει να ανταμείβεται και οι πολιτικοί να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

 

ZESTA.jpg

* ΜΕ τόση... ζέστα πώς να έχεις αντίρρηση;

 

KOLONAKI.jpg

* ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ η εκδοχή της μάνας, μεταμορφωμένη σε κολωνάκι πλησίον παιδικής χαράς.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass