ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2024 17:11
* ΣΤΗΝ οδό Νεράτζη, μονόδρομος κάθετος της οδού Κάρλας, κάποιος παρέσυρε την πινακίδα «STOP» και έκτοτε δεν επανατοποθετήθηκε για να προειδοποιεί τους οδηγούς για την προτεραιότητα. Είναι κάπου πεταμένη…  Δεν είναι και δύσκολη δουλειά να την ξαναβάλουν οι αρμόδιοι στη θέση της. * ΣΤΗΝ οδό Νεράτζη, μονόδρομος κάθετος της οδού Κάρλας, κάποιος παρέσυρε την πινακίδα «STOP» και έκτοτε δεν επανατοποθετήθηκε για να προειδοποιεί τους οδηγούς για την προτεραιότητα. Είναι κάπου πεταμένη… Δεν είναι και δύσκολη δουλειά να την ξαναβάλουν οι αρμόδιοι στη θέση της.

Αυγενάκης
* ΒΡΕ τι πάθαμε με τον Αυγενάκη. Μας βγήκε άγριος. Αρπάζει τηλέφωνα, πετάει πράγματα, απειλεί και δεν χαμπαριάζει. Κι όλα αυτά γιατί χάθηκε μια πτήση. Δηλαδή οι αγρότες στον κάμπο που έχασαν περιουσίες και δεν έβλεπαν να γίνεται τίποτα, τι έπρεπε να κάνουν;

Να μπούνε με τα τρακτέρ (δανεικά, γιατί τα δικά τους τα έχασαν) μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας εκεί που γίνονταν οι συσκέψεις; Αλλά ναι, ξεχαστήκαμε. Στην πολιτισμένη Ευρώπη οι αγρότες δεν τα κάνουν αυτά. Μόνο οι υπουργοί…
Κ.Γ.
Νταής
* ΕΔΙΝΑΝ και έπαιρναν οι ατάκες για το σκηνικό στο αεροδρόμιο με τον Αυγενάκη. Φυσικά και κάποιοι θυμήθηκαν τις ατάκες από τις μυθικές τηλεφωνικές φάρσες του Φουσέκη. «Τι είσαι παιδί μου, μεθυσμένος;» ρωτούσε από τη μια άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ένας πατέρας και από την άλλη απαντούσε ο πρωταγωνιστής «Νταής είμαι». Αυτά με φόντο τη φωτογραφία του πρώην υπουργού σκορπούσαν γέλιο για τους λάτρεις κάποιων άλλων εποχών.
Κ.Γ.
Πύλη
* ΤΗΝ πύλη του αεροδρομίου μπορεί να μην την βρήκε ο Αυγενάκης, την πύλη της εξόδου του την έδειξε ο Μητσοτάκης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Φυσιολογικό για όλα όσα έγιναν πάντως. Όμως όσο «μάγκας» το έπαιξε στον υπάλληλο, δεν το έδειξε και με την έδρα. Ααα όλα κι όλα. Αυτήν την κρατάει. Είπαμε, νταής. Ούτε μεθυσμένος, ούτε τρελός... Η έδρα, έδρα.
Κ.Γ.
Συγγνώμη
* ΚΑΤΙ σαν συγγνώμη ήταν αυτό που ψέλλισε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα όσα έγιναν στο αεροδρόμιο. Και όχι μόλις έγινε, αλλά μόλις διέρρευσε το βίντεο. Κάτι που μαρτυρά πως έγινε για τους τύπους. Και άντε να το δεχθούμε κι αυτό. Μα ούτε μια συγγνώμη της προκοπής δεν έχει μέσα στη δήλωση. Κάτι μισόλογα, κάτι γενικά και αόριστα. Λίγος ακόμα και σε μια τέτοια στιγμή.
Κ.Γ.
112
* ΛΙΓΟ μετά τις 7 το απόγευμα ήχησε και μήνυμα πολιτικής προστασίας που έφτασε στα κινητά των Λαρισαίων. Τρόμαξαν κάποιοι. Όχι από τον ήχο που τον έχουν συνηθίσει. Νόμιζαν πως έρχεται ο… Αυγενάκης και είπαν να κρυφτούν. Τον πήραμε από φόβο.
Κ. Γ.
Τουρισμός
* ΣΠΟΥΔΑΙΑ εξέλιξη στο θέμα του κοινωνικού τουρισμού η άρση του χιλιομετρικού περιορισμού που αναδεικνύει σήμερα η «Ε». Μέχρι και πέρυσι δεν μπορούσε κάποιος Λαρισαίος να πάει διακοπές με επιταγές κοινωνικού τουρισμού στα παράλια της Λάρισας γιατί δεν επιτρεπόταν. Υπήρχε «κόφτης» για τα 60 χιλιόμετρα. Έπρεπε να επιλέξει προορισμό από 60 και πάνω. Τώρα όμως αυτό άλλαξε και μπορούν όποιοι Λαρισαίοι θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους είτε στον Δήμο Αγιάς, είτε στον Δήμο Τεμπών.
***
* ΘΑ σκεφτεί κάποιος τώρα «καλά, θα φύγεις από τη Λάρισα για να πας διακοπές στον Αγιόκαμπο ή στα Μεσάγγαλα;». Κι όμως είναι μια πολύ καλή λύση για όλους. Σκεφτείτε πόσες οικογένειες υπολογίζουν ακόμα και το ένα ευρώ που χαλούν. Όταν σου δίνουν σπίτι για 12 νύχτες και χωρίς να πληρώνεις ούτε ένα ευρώ για διαφορά, τότε ναι. Αυτό αξίζει. Αν έχει μάλιστα και μια μικρή κουζίνα τότε μια οικογένεια μπορεί με λίγα καύσιμα και λίγο μαγείρεμα να χαρεί τις θάλασσες και τις ομορφιές της περιοχής. Να γελάσουν τα παιδιά και να ξεγελαστούν οι μεγάλοι. Απλά πράματα.
***
* ΕΙΝΑΙ όμως μεγάλη υπόθεση και για τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στα παράλια αυτήν η εξέλιξη. Ήδη θα ακούσουν τα τηλέφωνα να χτυπούν από ενδιαφερόμενους κατόχους επιταγών κοινωνικού τουρισμού και θα μπορούν να είναι κλεισμένοι για πολλές ημέρες και τα λεφτά θα τα πάρουν από τη ΔΥΠΑ. Συμφωνία που έχει πλεονεκτήματα για όλους.
Κ.Γ.
Μηχανογραφικά
* ΑΡΧΕΣ της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ. Τα πράγματα τώρα πια έχουν πάρει τον δρόμο τους, οι μαθητές γνωρίζουν τι έγραψαν και πού στοχεύουν. Βέβαια, δεν θα πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, το λένε και οι ειδικοί, η σωστή και έξυπνη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι καθοριστικής σημασίας.
Ν.Π.
Μυρίζουν
* ΒΡΩΜΟΥΝ και ζέχνουν οι κάδοι απορριμμάτων. Λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες, λίγο το ότι πολλοί ρίχνουν τις σακούλες με ό,τι αποφάγια χωρίς να τις δέσουν σφιχτά, δε θέλει και πολύ…
Το κερασάκι στην τούρτα εκείνοι οι έξυπνοι σιχασιάρηδες που επειδή δεν θέλουν να αποφύγουν τη μυρωδιά ή να πιάσουν τον κάδο όταν δεν έχει πεντάλ, επιλέγουν να τα αφήσουν απέξω.
Έτσι απλά…
Σιγά μη τους νοιάξει ότι θα τις σκίσουν τα αδέσποτα ή ότι η πόλη είναι γεμάτη κατσαρίδες. Τη δουλειά τους να κάνουν, να τα ξεφορτωθούν και ας γίνει πρόβλημα άλλων.
Ατομική ευθύνη και κουραφέξαλα… Κάποια πράγματα είναι θέμα παιδείας, αλλά να ‘ χαμε να λέγαμε.
Ν.Π.
Δρόσισε
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έπεσε κάπως η θερμοκρασία και πήραμε μια ανάσα. Αυτό το σερί υψηλών θερμοκρασιών κούρασε και η αλήθεια είναι πως τρόμαξε και τον κόσμο καθώς φοβάται τη «λυπητερή» του ρεύματος με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να καίνε στο φουλ. Όχι τίποτα άλλο, είναι μακρύ ακόμη το καλοκαίρι.
Ν.Π.
Φορο-δηλώσεις
* ΜΕΧΡΙ 26 Ιουλίου θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, έκπτωση φόρου 3% θα κερδίσουν όσοι επιλέξουν και φέτος να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Σιγά τα λάχανα… Είναι τώρα αυτό κίνητρο για να πει κάποιος θα εξοφλήσω τον φόρο;
Η έκπτωση είναι γελοία, γι’ αυτό και το Υπουργείο, λέει, σχεδιάζει επιπλέον κίνητρα από του χρόνου. Χορτάσαμε από εκπτώσεις, επιδόματα, φορολοταρίες...
Έλα όμως που κάθε χρόνο ο Έλληνας είναι πιο στριμωγμένος από την προηγούμενη χρονιά! Κάτι γίνεται λάθος, δεν μπορεί να μην το βλέπουν…
Ν.Π.
Διορισμοί
* ΑΝΑΨΕ το πράσινο φως στο Υπουργείο Παιδείας για τη μετατροπή χιλιάδων θέσεων αναπληρωτών σε μόνιμες. Πάνω από 7.500 διορισμοί αναμένεται να γίνουν και στόχος είναι να τρέξουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν υπηρεσία από Σεπτέμβριο οι νεοδιοριζόμενοι. Πάντως αν ένας κλάδος μπορεί να πει ότι είναι ευχαριστημένος τα τελευταία χρόνιαν είναι των εκπαιδευτικών. Χιλιάδες οι προσλήψεις… Μακάρι να αυξανόταν και το μαθητικό δυναμικό που χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται εξαιτίας της υπογεννητικότητας.
Ν.Π.
Δωρεές
* ΣΑΝ ευαισθητοποιημένοι πολίτες, το κράτος μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε το έργο του, για τη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, καταθέτοντας ό,τι επιθυμεί ο καθένας στον «Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής-Εισφορές Ιδιωτών».
Μάλλον, ο λογαριασμός απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα πληθυσμού αυτής της χώρας ή και του εξωτερικού, καθώς τους περισσότερους Ελληνες, τους έχει «τσακίσει» η ακρίβεια στα τρόφιμα, οι μικροί μισθοί, η ενέργεια… και το πορτοφόλι είναι κάθε μήνα μείον. Οι δωρεές στον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής συμπληρώνουν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που κινητοποιεί το κράτος για την αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού πλούτου.
Μεγάλο ποσοστό από τους παραπάνω πληγέντες στη Θεσσαλία, ακόμη περιμένουν της αποζημιώσεις! Μήπως δεν υπάρχουν δωρεές;
Ενίσχυση
* ΠΟΛΛΑ τα μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα μας καθημερινά και ο φόβος των πολιτών για το πού θα ξεσπάσει η επόμενη, αυξάνεται ραγδαία.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «πέταξε» το μπαλάκι στους πολίτες, σε πρόσφατες δηλώσεις του, με αναφορά του στις ώρες που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές παντού στη χώρα, πιθανώς από τη μία εννοώντας ότι αυτές ήταν εμπρησμοί και από την άλλη ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, για τους εμπρηστές.
Παράλληλα, η αυτοκριτική για τις ενέργειες που έκανε το Υπουργείο για να ενισχύσει τη χώρα με μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πήγε περίπατο…
Ανταυτού, περιμένει κάθε χρόνο να την σώσουν από τις πυρκαγιές οι Ευρωπαίοι.
***
* ΚΑΙ για του λόγου το αληθές, διακόσιοι σαράντα πυροσβέστες από Βουλγαρία, Μάλτα, Μολδαβία και Ρουμανία θα βρεθούν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας για να επιχειρήσουν από κοινού με τους Έλληνες συναδέλφους τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προεγκατάστασης που υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (EUCPM).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης «οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες, με στελεχωμένα υδροφόρα οχήματα δασοπυρόσβεσης, θα αναπτυχθούν σταδιακά στο χρονικό διάστημα από αρχές Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου σε τρεις βάσεις επιχειρήσεων: Στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα.
Η πρώτη αποστολή από τη Βουλγαρία βρίσκεται ήδη στην επιχειρησιακή βάση της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει η 2η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν στις 15 Ιουλίου οι αποστολές από τη Μάλτα (επιχειρησιακή βάση Αχαΐας) και τη Μολδαβία (επιχειρησιακή βάση Αττικής).
Έχοντας αποδείξει στην πράξη την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών -το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022- υλοποιείται φέτος διευρυμένο, δεδομένου ότι θα είναι περισσότερες τόσο οι χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με αποστολή και υποδοχή πυροσβεστών, όσο και οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.
Η Ελλάδα, μάλιστα, λαμβάνει μέρος με διπλή ιδιότητα, αφού πέραν των 240 πυροσβεστών που θα υποδεχτεί, συμμετείχε ήδη με μια ομάδα 25 δασοκομάντος των Ε.ΜΟ.Δ.Ε., η οποία αναπτύχθηκε στο διάστημα 15-30 Ιουνίου στη Νότια Γαλλία.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα «άνοιξε» το Πρόγραμμα στις 15/6 αποστέλλοντας πρώτη πυροσβέστες στη Γαλλία και θα είναι επίσης εκείνη που θα το «κλείσει» στις 15/9, οπότε και θα ολοκληρωθεί και η τελευταία αποστολή από συμμετέχουσα χώρα (Ρουμανία). Επιπλέον, η διάρκεια παραμονής των πυροσβεστών στην Ελλάδα θα είναι φέτος μεγαλύτερη χρονικά, καθώς επεκτείνεται στους 2,5 μήνες, από 2 που ίσχυε τα προηγούμενα έτη.
***
* ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο συμμετέχουν με αποστολές πυροσβεστών 12 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία (για 1η φορά), Ιταλία (για 1η φορά), Λετονία, Μάλτα, Μολδαβία (για 1η φορά), Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία (για πρώτη φορά) και Φινλανδία.
Οι παραπάνω χώρες θα διαθέσουν συνολικά 556 πυροσβέστες, που θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία (μετέχει για 1η φορά ως χώρα υποδοχής) και την Πορτογαλία, με σκοπό την παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Αλλάζω Συσκευή
* ΕΝΑ πιο... διευρυμένο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», με «είσοδο» ηλεκτρικών συσκευών εκτός από κλιματιστικά και ψυγειοκαταψύκτες, αναμένεται να ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο πρόγραμμα θα προστεθούν και έξυπνοι φούρνοι, αλλά και πλυντήρια. Το νέο πρόγραμμα θα δώσει νέες δυνατότητες σε όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές, αγοράζοντας νέες «έξυπνες» που θα μπορούν να λειτουργήσουν και απομακρυσμένα.
Γ.Π.

 

-------------------

TRIGONH.jpg* ΤΟ τζιπ αυτό είναι παρατημένο στην Τρίγωνη πλατεία εδώ και χρόνια! Άραγε δεν πέρασε το χρονικό περιθώριο που είχε μετά την ειδοποίηση του Δήμου Λαρισαίων, ο / η ιδιοκτήτης-τριά του, για να το πάρουν από αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης;

 

 

 

25o_DHMOTIKO.jpg* ΤΟ 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας είναι ένα συμπεριληπτικό σχολείο και το αποδεικνύει στην πράξη. Στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί η πινακίδα με την επωνυμία του Σχολείου με γραφή Braille την οποία κατασκεύασε ο μηχανολόγος μηχανικός Φίλιππος Κουκλάκης προσωπικά, δείχνοντας τη στήριξή του στην προσπάθεια του Σχολείου για την ποιοτική αναβάθμισή του και την υποστήριξή του σε άτομα με αναπηρίες. Επίσης στην πινακίδα υπάρχει ένα qr code διαθέσιμο σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και επισκέπτες, το οποίο σκανάροντάς το, οδηγεί στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Εξαιρετικό από κάθε άποψη… Κάτι τόσο μικρό, αλλά τόσο ουσιαστικό που μπορεί και κάνει τη διαφορά.
Ν.Π.

 

KIBOTIA.jpg* ΚΑΛΗ η ανακύκλωση, αλλά μήπως οι καταστηματάρχες να συγκεντρώνουν τα χάρτινα κιβώτια σε μέρος που δεν εμποδίζει τη διέλευση πεζών, μέχρι να περάσει το απορριμματοφόρο;

 

KAUARISMOS.jpg

* ΒΓΗΚΕ στους δρόμους των παραλιακών οικισμών Αγιοκάμπου και Σωτηρίτσας ειδικό όχημα που καθαρίζει τη βλάστηση στο εσωτερικό μέρος των πεζοδρομίων.
Καλά τα μηχανήματα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μιλάμε για ολοκληρωμένες δουλειές στην καθαριότητα και όχι για «πασαλείμματα», χρειάζονται και ανθρώπινα χέρια για να μαζέψουν τα ξερόχορτα που διασκορπίστηκαν στα πεζοδρόμια και αποτελούν εστίες πυρκαγιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass