ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2024 17:00
* ΤΟΝ είχαν λοκάρει πολλοί στη Λάρισα τον Λευτ. Αυγενάκη. Φιλοκυβερνητικοί, όμως, μόνο... * ΤΟΝ είχαν λοκάρει πολλοί στη Λάρισα τον Λευτ. Αυγενάκη. Φιλοκυβερνητικοί, όμως, μόνο...

Τα συνήθη
* ΚΑΙ είπε ο μετεωρολόγος για το Σαββατοκύριακο ότι «στα ηπειρωτικά θα βγάλει τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα φαίνεται να είναι μεσημέρι-απόγευμα.
Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό...».

Ε ναι, από πάντα συμβαίνει αυτό. Άρα, χαλαρά...

2-2-1-1
* ΟΙ τρεις ευρωπαϊκοί τελικοί ποδοσφαίρου μέσα σε δέκα μέρες ολοκληρώνουν τη σεζόν. Τσάμπιονς, Ουέφα και Κόνφερενς Λιγκ.
Με συμμετοχή δύο γερμανικών ομάδων, Ντόρντμουντ και Λεβερκούζεν, δύο ιταλικών, Αταλάντα και Φιορεντίνα, μίας ισπανικής, η μεγάλη Ρεάλ, και μίας ελληνικής, ναι επιτέλους, ο Ολυμπιακός, ναι μία ελληνική.
***
* ΚΙ επειδή στον πρώτο ήδη διεξαχθέντα αγώνα επικράτησε το αουτσάιντερ, η Αταλάντα, μακάρι να συμβεί τα ίδιο και στους δύο επόμενους.
Κι ας το χάσει η Ρεάλ...

9 μετά, 9 πριν
* ΚΑΙ είπαν οι υπουργοί από τη Λάρισα ότι ως το τέλος Μαΐου θα δοθούν 42 εκατ. ευρώ, αυτά τα χιλιοτραγουδισμένα εδώ και μήνες, στους πλημμυροπαθείς των παρακάρλιων. Εν τω μεταξύ, έχουν περάσει 9 μήνες απ’ τον «Daniel», τόσον καιρό το κοιλοπονούσαν, για να φτάσουν συμπτωματικά 9 μέρες πριν τις εκλογές. Εντελώς συμπτωματικά. Τα υπόλοιπα, λένε, τον Ιούνιο, μετά τις κάλπες. Κι ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου...
Είπε απλώς
* ΠΗΓΑΝ, όμως, και περίμεναν τους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον Λ. Αυγενάκη, οι αδικημένοι αγρότες της Αγιάς, οι οποίοι έχουν που αγωνίζονται από πέρυσι. Κι ο υπουργός είπε, προσοχή δεν τους είπε, ότι οι αποζημιώσεις δίνονται χωρίς γεωγραφική ή άλλη διάκριση. Ναι, τον συνάδελφό του εκ Μαγνησίας, Χρ. Τριαντόπουλο, προφανώς δεν τον ρώτησε. «Δεν τους είπε», λοιπόν, διότι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, ούτε τους συνάντησε.

Μόνο γαλάζιοι
* ΔΕΝ επέτρεψαν την είσοδο ούτε στον δήμαρχο, Αντ. Γκουντάρα, που συνόδευε τους συμπατριώτες του. Αντιθέτως, μετείχαν κανονικά άλλοι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης και άλλοι παράγοντες του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι ήταν απλώς νεοδημοκράτες. Κι οι οποίοι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.
***
* ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογικό το κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων. Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, που γι’ αυτές έγινε και η επίσκεψη των υπουργών και η σύσκεψη, δε θα μπορούσε να αφεθεί χώρος για κανέναν αντιπολιτευόμενο. Μόνο που οι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίστηκαν ως υπουργοί, όχι ως στελέχη της ΝΔ. Άλλο που επρόκειτο, όπως ανακοινώθηκε, για πρωτοβουλία του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, που ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης. Ο οποίος, συμπτωματικά, είναι και συντονιστής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Θεσσαλία, εντελώς συμπτωματικά.
Προσδοκίες
* ΗΤΑΝ σαφείς στις προσδοκίες τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Όσοι περιμένετε να έρθουν τα «καλύτερα», καλά κάνετε. «Ο επιμένων νικά».
***
* - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ δε δίνω, εκτός αν μου τον πληρώνουν.
***
* - ΘΑ κόψω τους 2 καφέδες που παίρνω απ’ έξω τη μέρα, θα γλιτώσω 4 ευρώ τη μέρα, 120 ευρώ τον μήνα, 1.440 ευρώ τον χρόνο, που καταμετρούσε κι ο Βέγγος ως Μπεϊζάνης στην ταινία, σε 40 χρόνια θα μπορέσω να αγοράσω μια γκαρσονιέρα που έχω σταμπάρει στη γειτονιά, και θα είμαι και ακόμη νέος να τη χαρώ...

Για έναν καφέ
* ΟΠΟΤΕ, «Café Fest» από σήμερα ως την Κυριακή στην Κεντρική πλατεία. Με πολλές φιλοδοξίες η παρθενική διοργάνωση του Δήμου. Πρωταγωνιστές είναι όλοι οι συντελεστές του καφέ, τοπικοί, κεντρικοί και διεθνείς και φυσικά, οι Λαρισαίοι.
Με στόχο να το μάθουν σιγά-σιγά κι άλλοι πέρα από την ευρύτερη περιοχή.
Ξεκινά φέτος ως μια μεγάλη γιορτή της πόλης, που στο επίκεντρό της βρίσκεται ο καφές, ως επαγγελματικό προϊόν, ως επιχειρηματική δραστηριότητα, ως μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ως στοιχείο της κοινωνικότητας, μιας πόλης που αναπνέει τη μυρωδιά του καφέ σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας.

Προ δεκαετίας
* ΟΙ περισσότεροι, όταν ακούμε το όνομα της γαλλικής πόλης Μπορντώ, σκεφτόμαστε «κρασί». Όταν ακούμε Μιλάνο, σκεφτόμαστε «μόδα». Όταν ακούμε Μόναχο, σκεφτόμαστε «Μπύρα» και «Φεστιβάλ Οκτωβρίου». Όταν κάποιος ακούει Λάρισα, τι σκέφτεται; Θέλω για λίγο να θεωρήσετε το όνομα της πόλης μας ως μάρκα, ως brand, που πρέπει να διαφημίσετε σε κάποιον άγνωστο. Τι θα του λέγατε; (Είναι ο Λαρισαίος Γ. Καραβάνας, υποδιοικητής τώρα του Νοσοκομείου Λαμίας, που δέκα χρόνια πριν ήταν κεντρικό στέλεχος της «Δράσης» τότε, το 2014 δημοσιοποιούσε την ιδέα της αξιοποίησης του καφέ από τη Λάρισα).
***
* ΚΑΙ αφού παρέθετε το λαμπρό Δημοτικό Ωδείο, τη σπουδαία Πινακοθήκη, το υπέροχο «Θεσσαλικό», τη θρυλική ΑΕΛ, συνέχισε αναζητώντας το brand: Θέλοντας να με πειράξει ένας φίλος, μου είπε πως «Λάρισα σημαίνει τυρί...». Πολύ ωραία. Στο marketing μαθαίνεις πως τα «παρατσούκλια» δεν τα αρνείσαι, αντίθετα τα υιοθετείς και τα χρησιμοποιείς υπέρ σου. Αν το Μόναχο καταφέρνει να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε Οκτώβριο, για να δοκιμάσουν μπύρες και να φάνε λουκάνικα, γιατί να μην μπορεί η Λάρισα να συγκεντρώνει αντίστοιχο αριθμό ξένων επισκεπτών, για να δοκιμάσουν τυριά συνδυασμένα με ελληνικά κρασιά και τοπικά αποστάγματα;
Φανταστείτε ένα ετήσιο event, όπου διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ θα μοιράζονται στα καλά εστιατόρια της πόλης και θα σερβίρουν γαστρονομικούς συνδυασμούς τυριού, κρασιού και τοπικών εδεσμάτων. Ποιος θα μπορούσε να εμποδίσει τη Λάρισα να γίνει μια πόλη-σταθμός της διεθνούς γαστρονομίας με βάση το τυρί;
***
* ΚΙ ύστερα ο καφές: Είναι τώρα αρχές Ιανουαρίου, έξω έχει λιακάδα. Ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις συνδυάζουν εκτεταμένους πεζόδρομους, πολλά, καλά και συγκεντρωμένα καταστήματα, ωραία καφέ, πολύ κόσμο στον δρόμο με το καλό κλίμα.
Γιατί να μην μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό; Σε πόσες βρίσκεις ανοιχτά καφέ και εστιατόρια γεμάτα με κόσμο μεσοβδόμαδα τον χειμώνα; Θα μπορούσε ή όχι να γίνει η Λάρισα προορισμός 3ημέρου για ψώνια και διασκέδαση;
Αφού στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να φτιάξουμε βαριά βιομηχανία, ας μετατρέψουμε τουλάχιστον σε πλεονέκτημα αυτό για το οποίο μας κατηγορούν: τον καφέ, τη διασκέδαση και την κατανάλωση... (Κι ύστερα ήρθε ο Θαν. Μαμάκος).

Καφελαρισαίος
* ΘΟΛΩΜΕΝΟΣ απ’ τη δουλειά, ο Λαρισαίος σήκωσε το τηλέφωνο.
- Καλημέρα, φτιάχνετε καφέ;
- Αναλόγως τη ζημιά...
- Τι εννοείτε;
- Αν η ζημιά φτιάχνεται σε κάνα δίωρο, να σας φτιάξουμε έναν καφέ όσο θα περιμένετε...
- Συγγνώμη, πού έχω πάρει;
- Σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Με ανησυχίες
* ΕΙΧΑΝ καταλήξει σε συμπεράσματα στην παρέα των Λαρισαίων, είχαν, όμως, και τις ανησυχίες τους.
- Το «Η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση», σίγουρα δεν ειπώθηκε από γυναίκα.
***
* - ΜΟΥ γεμίζεις, λέει, τα κενά. Με είπε στόκο;
***
* - ΠΑΛΙΑ δίναμε το τηλέφωνό μας και σε καμιά κοπέλα, τώρα μόνο στην ταμία του σούπερ μάρκετ για μπόνους πόντους.
***
* - ΕΙΝΑΙ μύθος, πάντως, πως οι άντρες, μόλις γνωρίσουν μια γυναίκα, θέλουν να τη ρίξουν στο κρεβάτι. Υπάρχουν κι άλλα έπιπλα.

Δύο απορίες
* ΩΣ παλιό μέλος και πρόεδρος των Φίλων της Πινακοθήκης, ο Νίκος Σκεντέρης διατυπώνει δύο απορίες: Επειδή πήγα αργοπορημένος, πώς τιμήθηκε η μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη, στην οποία ήταν αφιερωμένα τα εγκαίνια της έκθεσης; Γιατί αντικαταστάθηκε στον περίβολο το «banner» με την ωραία αυτοπροσωπογραφία του Δημήτρη Κατσικογιάννη, αφιερωμένη στα 30 χρόνια από τον θάνατό του, με ένα όχι και τόσο καλαίσθητο, κατά τη γνώμη μου «banner», ένα τεράστιο «Μ» για τη γιορτή των Μουσείων; Θέλω να πιστεύω πως δεν έχει σχέση με το ότι υπήρξαν δύο αριστεροί καλλιτέχνες, καταλήγει ο γνωστός πανεπιστημιακός γιατρός.
(Στον οποίο ειδικά δεν μπορεί παρά να δώσει απαντήσεις η αντιπρόεδρος).
***
* ΑΛΛΟΙ Λαρισαίοι σιγοντάρισαν.
- Πάλι καλά που δεν έβαλαν «μπάνερ» με την προσωπογραφία του νέου προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Τύχη βουνό είχαμε...
- Μάλλον ήταν διπλός ο λόγος. Ήταν αριστεροί μεν, αλλά και η νέα Καλλιτεχνική Επιτροπή τα ξέρει καλύτερα. (Όπως είχε αναφέρει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής).

Στην άκρη
* ΔΕΝ ήταν παρόντες Αθηναίοι σχολιαστές στην ομιλία Ανδρουλάκη στη Λάρισα και επειδή όλοι ξέρουν πώς γράφονται τότε τα σχόλια, είναι σαφές ότι για το ακόλουθο από κάπου προέκυψε πληροφορία. Και δυσαρέσκεια: Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η αντιμετώπιση που είχε ο Νίκος Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα. Οι διοργανωτές έβαλαν τον Παπανδρέου σε μία άκρη με όλους τους άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για νυν ευρωβουλευτή.
Για όσους σπεύσουν να ισχυριστούν «μα, έτσι είναι η ισότιμη αντιμετώπιση, δεν έχει σημασία η μέχρι τώρα ιδιότητα των υποψηφίων», κάποιοι παρατηρητικοί λένε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος να είναι μαζί με όλους τους άλλους υποψήφιους και όχι να έχει ξεχωριστή θέση ως γραμματέας του Κινήματος. (Οι διοργανωτές... Ήταν, άραγε, Λαρισαίοι ή η Αθήνα έκανε κουμάντο;).

Και δέντρα;
* ΩΡΑΙΑ τα ηχοπετάσματα που τοποθετούνται και στην οδό Λαταμύας, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Και ασφάλεια προσφέρουν και τον θόρυβο θα κόβουν κάπως για τους γείτονες. Δημιουργείται και ωραίο φαρδύ πεζοδρόμιο, που λογικά θα προκύψει διαφωνία μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ για το ποιος θα το φτιάξει. Αν, πάντως, φυτευτεί με δέντρα και προκύψει και όμορφη αλέα, αυτή και ίσκιο θα προσφέρει στους διερχόμενους και την ενόχληση από τα τρένα θα μειώσει έτι περαιτέρω. Προς το παρόν μια γελοία εικόνα, με τα αγριόχορτα να έχουν φουντώσει ως πέρα, δίπλα στην καινούρια κατασκευή, και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.

Πες κρύα...
* ΜΑΘΗΤΙΚΟ ανεκδοτάκι διαδραματιζόμενο σε ζαχαροπλαστείο της Λάρισας.
- Παρακαλώ μια τούρτα παγωτό θέλω, περίπου δύο κιλά να είναι.
- Τούρτα παγωτό ειδικά έχουμε μόνο σε τρία κιλά.
- Γιατί τρία;
- Για να τη φας και να ‘ναι κρύα.

Παντόφλα...
* ΑΝΔΡΕΣ Λαρισαίοι με περιορισμούς, γενικώς.
- Με χτύπησε η δικιά μου κατά λάθος στο μάτι και μου λέει «Πρόσεχε λίγο». Τι να έκανα, ζήτησα συγγνώμη.
***
* - ΔΕΝ έχεις προσέξει ότι δε σου μιλάω εδώ και δύο μέρες;
- Βεβαίως και το πρόσεξα, αγάπη μου. Μπορώ να έχω άλλες δύο;
***
* - ΤΙ νούμερο παντόφλες φοράς;
- Στα πόδια 45. Στο κεφάλι 37.
***
* - ΟΤΑΝ μια γυναίκα πιάνει τηγάνι, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι θα φας κεφτεδάκια.

 

-----

TRIANT-NASIAKOP.jpg* Ο Βολιώτης υπουργός καταστροφών, αποκατάστασής τους εννοείται, υπόσχεται στον Θαν. Νασιακόπουλο ότι θα φροντίσει και τον Δήμο Κιλελέρ. Ο οποίος, άλλωστε, συνορεύει με τη Μαγνησία.

 

 XATZHD-KAPETAN.jpg* - ΝΑΙ κύριε υπουργέ, θα μπορούσε να λέει ο Χρ. Καπετάνος, κάπου εδώ είναι ο φίλος μου ο Αυγενάκης...

 

KELLAS-TSIARAS.jpg* Ο Καρδιτσιώτης κι ο Λαρισαίος, γείτονες και ομοϊδεάτες ο Κ. Τσιάρας κι ο Χρ. Κέλλας, χαίρονται όταν βρίσκονται μαζί.

 

TOYALETA.jpg*ΠΡΟΤΡΟΠΗ με στυλ προς αμέριμνους, στη γνωστή ψησταριά κοντά στην Καλαμπάκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass