ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2024 17:05
*ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ… Κι ο Β.Α. εγκλώβισε το δεντράκι μέσα στην Πανσέληνο του Μαΐου. *ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ… Κι ο Β.Α. εγκλώβισε το δεντράκι μέσα στην Πανσέληνο του Μαΐου.

Σήμα θέρους
* ΠΕΠΟΝΙΑ και καρπούζια φιγουράρουν πλέον μπροστά-μπροστά στα μανάβικα της Λάρισας. Μικρά βέβαια, από μποστάνια θερμοκηπιακά, γι’ αυτό και τόσο πρώιμα, πάντως σηματοδοτούν ότι ήρθε πια το καλοκαίρι.

Αν και, όπως λέει κι ο Λαρισαίος μανάβης Γ.Γ., τα πάντα στην εποχή μας υπάρχουν 365 μέρες τον χρόνο. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς.
* * *
* ΚΑΙ βέβαια, στη Λάρισα πεπόνι και καρπούζι τρώγονται με φέτα. Κι αφού τώρα αυτή είναι φτηνή, μόλις με 6.28 ευρώ το κιλό... Κοτζάμ πρωθυπουργός το είπε χθες στη Βουλή. Δεν ανέφερε όμως πού βρίσκει και ψωνίζει φέτα σε τέτοια τιμή.

Πρωτοπορία
* Η διοργάνωση του «Café Fest» ενέπνευσε και τον ποιητή. Στιχάκια από τον Δ. Ντ.
Πυροτεχνήματα στον ουρανό,
γιορτή αρχίζει, πάρτι τρανό,
θα το γιορτάσουμε το καφεδάκι,
με Μαραβέγια και Μουζουράκη.Της πόλης σύμβολο είναι ο καφές,
φιλίες, έξοδοι και επαφές,
για τον καφέ μας ήρθε η ώρα,
είναι η Λάρισα, η πρωτοπόρα.

«Μασάζ» και «θα»
* ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος στην εφημερίδα ότι εκτός από τη βασική κυβερνητική εκδήλωση στο «Imperial», με την πληθώρα των «θα» ξανά, υπήρξαν και «κλειστές κομματικές και αγροτικές συναντήσεις σε αίθουσες του ξενοδοχείου», για το σύνηθες «μασάζ» στους διαμαρτυρόμενους.
- Τι κλειστές... Σάμπως η εκδήλωση ήταν ανοιχτή; Ρωτήστε γι’ αυτό τους αγρότες της Αγιάς που έμειναν απ’ έξω και τους αστυνομικούς που τους φύλαγαν.
* * *
* ΟΙ οποίοι Αγιώτες, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή εις βάρος τους, έστειλαν και γλαφυρό μήνυμα στους κυβερνώντες: «Ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, το βρίσκει στο τομάρι». (Είναι κι οι εκλογές σε δυο βδομάδες...).

Τα είπε...
* «ΝΑ ακουστούν στοχευμένες παρατηρήσεις και ερωτήσεις, οι οποίες δεν έχουν κατ’ ανάγκη αντιπολιτευτική διάθεση». Το είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής στη σύσκεψη των υπουργών στη Λάρισα ο Μ. Χαρακόπουλος. Είχε εξηγηθεί για να μην παρεξηγηθεί, ο κυβερνητικός βουλευτής.
Και κατόπιν συνέχισε: «...στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού κ. Αυγενάκη εξήγγειλε δύο συγκεκριμένα προγράμματα για τους πλημμυροπαθείς: Στην Κάρλα, το οποίο ευτυχώς υλοποιείται με την καθοριστική συμβολή του συντοπίτη μας Δημήτρη Σοφολόγη, όπου έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα ποσά, πηγή χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματα....». (Αναγνώριση για τον πρόεδρο των γεωπόνων και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας).
* * *
* «ΕΙΧΕ εξαγγείλει, όμως ο κ. Αυγενάκης», συνέχισε ο Λαρισαίος βουλευτής, και ένα δεύτερο πρόγραμμα το οποίο αφορούσε τις περιοχές εκείνες και τα χωράφια που δεν θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν γιατί είχαν φερτά υλικά, γιατί είχαν δημιουργηθεί τέτοιες ζημιές που θα χάνονταν η καλλιεργητική περίοδος. Γι’ αυτό το δεύτερο, επισήμως αναγγελθέν, πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα. Θα φεύγαμε σοφότεροι αν ακούγαμε κάτι συγκεκριμένο», κατέληξε. (Κι απάντηση δεν έλαβε).

...και του είπε
* ΠΩΣ δεν έλαβε... Την επόμενη ημέρα ο συνάδελφος συντοπίτης συναγωνιστής του επίσης κυβερνητικός βουλευτής Χρ. Καπετάνος τόνισε, επισκεπτόμενος χωριά της Ελασσόνας: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το αποδεικνύουν εμπράκτως με τις αποζημιώσεις, τις επιδοτήσεις και τα νέα προγράμματα που ανακοινώνονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα... σκύβει πάνω από τα προβλήματα δίχως να τα ωραιοποιεί και προσπαθεί να δίνει λύσεις. Όλα δεν λύνονται, όλα όμως μπορούν να απαντηθούν». (Κι όταν μιλάει ο Φαρσαλινός είναι σα να μιλάει ο φίλος του ο υπουργός, είναι το alter ego του).

Τον νου σου
* ΜΕ όρεξη, προβληματάκια και εμπνεύσεις νεαρά ζευγάρια Λαρισαίων.
- Ξύπνησα με μια απίστευτη όρεξη να ξαναπέσω για ύπνο.
* * *
* - ΑΝΑΒΕΙΣ το μάτι. Ρίχνεις λάδι, χτυπάς τ’ αυγά, κόβεις και προσθέτεις τυρί, κρεμμύδι, ντομάτα, τα πετάς στο τηγάνι. Περιμένεις. Ανάβεις το σωστό μάτι.
* * *
* - ΕΧΕ τον νου σου στο φαγητό, του λέω. Μόνο για σένα έχω μυαλό, μου απάντησε. Τέλειος;
* * *
* - ΛΕΝΕ πως μειώνεται το επίπεδο του άγχους όταν κοιμάσαι μ’ αυτόν που αγαπάς. Απόψε εγώ θα κοιμηθώ με τη σοκοφρέτα μου.

Το πώς...
* ΓΙΑ τον θρυλικό Λαρισαίο συγγραφέα γράφει η Π. Ρ.:
Κάποτε ένας γνωστός του Μ. Καραγάτση, τον ρωτούσε πώς στο καλό σκαρφίζεται αυτά που γράφει. Πώς φαντάζεται τους ήρωες, τις ιστορίες, τις καταστάσεις.
«Α, ρε Καραγάτση», του έλεγε «αν μπορούσα να σκεφτώ κι εγώ μια πρωτότυπη ιδέα, θα γινόμουν εξίσου καλός συγγραφέας».
«Θα σου πω εγώ μία», του αποκρίνεται ο συγγραφέας. «Θα σου την κάνω δώρο. Μια νέα γυναίκα, λοιπόν, έπληττε στον γάμο της μ’ έναν πλούσιο άντρα, ισχυρό παράγοντα της περιοχής. Κάποτε ερωτεύτηκε παράφορα έναν νεότερο και ομορφότερο, εγκατέλειψε σύζυγο και οικογένεια και τον ακολούθησε. Ο νεαρός όμως ύστερα από λίγο καιρό την παράτησε, και η γυναίκα γύρισε συντετριμμένη στον άντρα της. Του ζήτησε να τη συγχωρέσει, αλλά εκείνος την έδιωξε και της απαγόρευσε να βλέπει το παιδί της. Κι εκείνη, απελπισμένη, αυτοκτόνησε».
«Σιγά την ιστορία! Ένα μελό του κερατά είναι αυτό!» του είπε.
Και ο Καραγάτσης τού απάντησε: «Μόλις σου διηγήθηκα την Άννα Καρένινα. Γιατί σημασία δεν έχει τι γράφεις, αλλά πώς το γράφεις».

Στον χώρο
* ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ του χώρου καταγράφει ο Β. Α. απ’ τον κάμπο.
- Αφτού σημαίνει σε αυτό το σημείο. Ή και ικί αϊδά.
* * *
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ επίσης και τα: λίγο σιακί, σιαπέρα, κατά δώθι, σα κείθε κ.ά.
* * *
* ΚΑΙ κάτι ανάλογο για τον χρόνο.
- Τ’ άπου τώρα... Προηγουμένως, δηλαδή, προυτίτιρα.

Παρομοίως
* ΓΙΑ lifestyle κατηγόρησαν τον Κασσελάκη, και μάλιστα την ίδια μέρα, οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης. Και ποιος θα τους χρεώσει άδικο... Όμως ο Μ. Κ. βγήκε από τη δεξιά εφημερίδα του να επισημάνει: Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδίδεται σε απολίτικο lifestyle λαϊκισμού, και για να αποδείξει πόσο «σοβαρός» είναι ο ίδιος, θυσίασε χθες μία ώρα να μας μιλά σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό για το ποδόσφαιρο, για τον Γκερτ Μίλλερ, για τον Αναστόπουλο, για τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Αντετοκούμπο. Όπως και να μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι για την καλαθοσφαίριση το «motion» του καρπού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει εξαίρετες γνώσεις περί τα αθλητικά, του πιστώνεται, αλλά ο ελληνικός λαός τον ψήφισε για Πρωθυπουργό. Όχι για Χρήστο Σωτηρακόπουλο, Αλέξη Σπυρόπουλο ή Βασίλη Σκουντή. (Κι είμαστε και σε χαλαρή περίοδο, μόλις δυο βδομάδες πριν τις εκλογές).

Τα γεμιστά
* ΣΕ μπλεξίματα, αλλά και με λύσεις οι νεαρές Λαρισαίες.
-Τι έχεις τελευταία;
-Με είπες τελευταία;
* * *
* - ΛΕΩ στην πεθερά μου ότι ο γιος της προτιμά τα δικά της γεμιστά από τα δικά μου και μας στέλνει ένα ταψί κάθε βδομάδα. Εν τω μεταξύ εγώ δεν ξέρω να κάνω γεμιστά.
* * *
* -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα μου πει κάποιος τι θέλουν οι άντρες;
-Όλες τις άλλες εκτός από σένα.
* * *
* - ΤΟΝ γράφω εγώ, με γράφει κι αυτός. Έχουμε αλληλογραφία.

Μεγάλος κίνδυνος
* «ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ η πρόοδος στην πρόληψη κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αφυπνιστούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρουν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες», σημειώνει η Μ. Κ. στο «Physicsgg» της Φυσικής και των Φυσικών: Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», 25 ειδικοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει αρκετά για την προστασία μας από τους κινδύνους της τεχνολογίας. Όπως επισημαίνουν, είναι επιτακτική ανάγκη οι παγκόσμιοι ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την πιθανότητα ότι μέσα στην τρέχουσα ή την επόμενη δεκαετία θα αναπτυχθούν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα γενικής τεχνητής νοημοσύνης, που θα υπερτερούν των ανθρώπινων ικανοτήτων σε πολλούς κρίσιμους τομείς. (Θα βάλουν δηλαδή οι άνθρωποι τα χεράκια τους και θα βγάλουν τα ματάκια τους).
* * *
* ΤΗΝ ίδια ώρα, παρ’ όλο που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες να εισάγουν αρχικές κατευθυντήριες γραμμές, οι κινήσεις τους είναι αναντίστοιχες με την πιθανότητα ταχείας προόδου, που αναμένονται. Επιπλέον, οι ειδικοί εντοπίζουν ότι η τρέχουσα έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ελλιπής, καθώς μόνο το 1-3% των δημοσιεύσεων για την τεχνητή νοημοσύνη αφορούν στην ασφάλεια. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ούτε οι μηχανισμοί ούτε οι θεσμοί για την πρόληψη της κακής χρήσης της τεχνολογίας. Ζητούν από τις κυβερνήσεις να δημιουργηθούν όργανα εμπειρογνωμόνων που θα δρουν με ταχύτητα για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, στα οποία να παρασχεθεί πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτήν που προβλέπεται. Επίσης, να δίνουν εντολή για πολύ πιο αυστηρές αξιολογήσεις κινδύνου, αλλά και να απαιτούν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και να αποδεικνύουν ότι τα συστήματά τους δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. (Η οποία πολύ πιθανόν θα είναι και ανήκεστος).

Μην είσαι χαζή...
* - ΜΑΜΑ τι είναι έρωτας; ρωτάει νεαρή κοπέλα, κατά τη διήγηση του Ν. Γ.
- Έρωτας... Έρωτας κορίτσι μου είναι να γνωρίσεις έναν πλούσιο κύριο, με ακριβό αυτοκίνητο και τεράστιο σπίτι... Να σε πηγαίνει για φαγητό σε σικ εστιατόρια, να σου αγοράζει ακριβά κοσμήματα... Να σε πηγαίνει ταξίδια στην Ιταλία και στις Μαλδίβες... Αυτό είναι έρωτας...
- Μα, μαμά... Ο ενθουσιασμός, η αγάπη, το πάθος, το πρώτο φιλί δεν είναι έρωτας;
- Όχι κορίτσι μου, μην είσαι χαζή... Αυτά τα βγάλανε οι κουμουνιστές για να έχουν γυναίκα τζάμπα.

 

AYGENAK_1_MAMAKO.jpg

*ΟΛΟΙ, μα όλοι, οι τοπικοί νεοδημοκράτες παράγοντες δίπλα στον Λευτ. Αυγενάκη, στη Λάρισα. Άλλωστε κανένας τους δεν έχει τώρα εκλογές σιμά του…

 

KALAGIAS_GEORGOYLHS.jpg

* ΟΙ υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το «Πράσινο Κίνημα», Γρηγόρης Καλαγιάς και Αλέξης Γεωργούλης, βρέθηκαν χθες στα γραφεία της «Ε», όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Μιχαλόπουλο και την αρχισυντάκτρια κ. Λένα Κισσάβου και συζήτησαν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

 

KAPETAN.jpg

*ΚΛΑΡΙΝΟ ή γκάιντα για τον βουλευτή, εκεί ψηλά στα ελασσονίτικα χωράφια; Αν δεν κεράσει όμως η κυβέρνηση τα όργανα δεν θα έχει μουσική στις κάλπες, μάλλον μοιρολόι. Και το ξέρει ο Χρ. Καπετάνος που ζητάει μέτρα…

 

PETRES.jpg

*ΠΑΤΕΝΤΑ των οργανωτών, οι πέτρες πάνω στο βήμα της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ. Να μη φύγουν τα χαρτιά των ρητόρων ή να μην ξεφύγουν τα ποσοστά του κόμματος, από το ρεύμα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass