ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2021 18:02
* ΡΙΧΝΕΙ πρόστιμα και σε μηχανάκια η Δημοτική Αστυνομία. Τα ροζ χαρτάκια σφηνώνονται στις χειρολαβές όλων όσοι παρκάρουν σε πεζοδρόμια. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι απέναντι από την είσοδο του Δημαρχείου.     Κ.Γ. * ΡΙΧΝΕΙ πρόστιμα και σε μηχανάκια η Δημοτική Αστυνομία. Τα ροζ χαρτάκια σφηνώνονται στις χειρολαβές όλων όσοι παρκάρουν σε πεζοδρόμια. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι απέναντι από την είσοδο του Δημαρχείου. Κ.Γ.

Τα πλάνα
* ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ο Αύγουστος στη συντροφιά των Λαρισαίων έκαναν απολογισμό μα και τα πλάνα τους.
-Το σχέδιο που εφαρμόστηκε δεν πήγε καθόλου καλά τελικά. Υπάρχει εφεδρικό;
-Το εφεδρικό ήταν.
***
* - ΠΡΕΠΕΙ να ζήσουμε πάντως. Έχουμε χρέη να ξοφλήσουμε.
***
* - ΕΓΩ σκέφτομαι σοβαρά ότι πρέπει ν’ αρχίσω καθιστική ζωή. Η ξάπλα με έχει κουράσει.
Ζ.


Ταξίδι Ibiza
* ΠΩΣ αλλιώς, με χιούμορ προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οι Λαρισαίοι.
- Της είχε υποσχεθεί ταξίδι Ibiza. Και τελικά την πήγε με το Seat στον Αγιόκαμπο.
***
* - ΖΗΤΕΙΤΑΙ νευρικός με υπερένταση στο πόδι να μου κάνει αέρα με βατραχοπέδιλο.
Ζ.


Με το μαλακό
* ΔΕΝ καταλάβαιναν την αντιφατική στάση εκείνων που δέχονται το εμβόλιο αλλά τα έχουν στυλώσει, έριχναν ιδέες οι Λαρισαίοι.
- Αφού είναι υπέρ του εμβολιασμού και εναντίον της υποχρεωτικότητας του εμβολίου γιατί δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν οικειοθελώς;
- Κι εκείνοι οι εμβολιασμένοι, που υπερασπίζονται το δικαίωμα των αρνητών στην επιλογή, γιατί δεν τους παίρνουν με το μαλακό να τους πάνε απ’ το χεράκι στο Εμβολιαστικό;
Ζ.


Ως πότε...
* ΕΝΑΣ ακόμη νέος άνθρωπος πήγε χαμένος προχθές. Τον πάτησε το τρένο καταμεσής του κάμπου. Ναι το τρένο, τον χτύπησε το αφύλακτο τρένο στο έτος 2021. Μα ως πότε ξεφραγες γραμμές και διαβάσεις, ως πότε η τριτοκοσμική εικόνα ανάμεσα σε Λάρισα και Βόλο. Πώς το δέχονται οι τοπικοί άρχοντες, πώς το ανέχονται οι κυβερνώντες.
Ζ.


Αυτοί ξέρουν
* «ΕΧΟΥΜΕ τώρα έναν καλό έλεγχο της μόλυνσης σε όλη την κοινωνία, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν αποδεχθεί την προσφορά εμβολιασμού. Έτσι μπορούμε να πούμε αντίο στις μάσκες στα λεωφορεία, στα τρένα και στο μετρό», είπε η κυβέρνηση. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο ακόμα η Δανία επέστρεψε σε μια πιο κανονική καθημερινότητα, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και περιορισμούς. Μετρούν ακόμη διαπιστωμένες μολύνσεις, δίχως όμως σημαντική επιβάρυνση των νοσοκομείων αφού ο εμβολιασμός των Δανών βρίσκεται περίπου στο 70% του πληθυσμού. Δεν ήταν χαζοί οι Δανοί που τον Ιούνιο είχαν αγοράσει πάνω από 1 εκατομμύριο εμβόλια από τη Ρουμανία, της οποίας της περίσσευαν καθώς ο κόσμος εκεί αρνείται να εμβολιαστεί. Η Δανία, από τις πιο πλούσιες και εξελιγμένες χώρες στον κόσμο, με υψηλό βιοτικό αλλά και μορφωτικό επίπεδο.

Ζ.

Φούρναθλο
* ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ κι από την Ολυμπιάδα, ο μεσήλικος Λαρισαίος ισχυριζόταν στους φίλους του ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών επιδιδόταν τα πρωινά στο Τρίαθλο.
- Αρχικά Αγώνας Δρόμου, εξηγούσε, γρήγορο περπάτημα δηλαδή, κατόπιν Κολύμπι, ήτοι πλατσιάνιμα στη θάλασσα για δροσιά να φύγει ο ιδρώτας και κλείσιμο με Αγώνα Φούρνου, για καμιά σπανακοτυρόπιτα ή εναλλακτικά μπουγάτσα, κουλούρι κλπ. (Με βελτιωμένες επιδόσεις στο τελευταίο αγώνισμα).
Ζ.

Άλματα
* ΔΙΠΛΑ, στην καφετέρια, οι νεαροί ιδιοκτήτες είχαν επηρεαστεί επίσης από την Ολυμπιάδα. Κι επιδίδονταν έλεγαν στο Άλμα εις Νίκος, τρέχοντας τον Νίκο τον σερβιτόρο, αλλά και στο Άλμα επί Κοντώ, καθώς ήταν κοντή η συνεργάτιδα η Μαρία.
Ζ.


Τοπικιστής
* ΤΟ ξεστόμισε ο Τρικαλινός Μ. Δ. στη μικτής καταγωγής παρέα, παρά θιν’ αλός.
- Τοπικιστής, να το ξέρετε, είναι αυτός που θεωρεί την πόλη του πιο όμορφη απ’ τα Τρίκαλα.
Ζ.


Συναδέλφισσες
* ΕΜΠΑΙΝΕ μαζί με τη γυναίκα του στη θάλασσα ο Λαρισαίος αλλά την άφηνε να πηγαίνει εκείνη μπροστά κι αυτός ακολουθούσε. Όχι από ευγένεια, ήταν που στις ακτές του Παγασητικού είχαν εντοπιστεί τσούχτρες, απ’ αυτές τις μικρές με τα μακριά πλοκάμια και το επώδυνο τσίμπημα. Το πήρε χαμπάρι το σύστημά του κάποιος γνωστός τους απ’ την αμμουδιά.
-Καλά ρε συ… Κάνεις όπως οι βουνίσιοι χωριάτες, τότε αμέσως μετά τον πόλεμο, που δεν είχαν απενεργοποιηθεί εντελώς τα ναρκοπέδια; Η γυναίκα μπροστά για ασφάλεια...
-Κάνεις λάθος φιλαράκι. Για ασφάλεια ναι. Κι ο λόγος επειδή θεωρώ ότι οι τσούχτρες θα της δείξουν συναδελφική αλληλεγγύη.
Ζ.

Τα βασικά
* ΔΙΕΘΝΕΙΣ παρουσίες εκείνο το βράδυ στο καφενείο- ταβέρνα του μικρού χωριού, ιντερνάσιοναλ με δύο παρέες ξένων, τις μοίρασαν στο σέρβις πατέρας και γιος του μαγαζιού. Στη μία Αλβανοί εργάτες που είπαν να το ρίξουν έξω, εύκολοι αυτοί, τους ανέλαβε ο νεαρός, που ντρεπόταν να αντιμετωπίσει τους Γάλλους, οι οποίοι μάλλον κατά λάθος είχαν βρεθεί στο χωριό, έστειλε τον πατέρα για παραγγελία. Κι εξέπληξε ο μπάρμπας με κάτι Γουελκάμ, Χουέρ αρ γιου φρομ και Ντου γιου λάικ χίαρ... Αποδείχθηκαν χρήσιμες και ενεργές οι γνώσεις αγγλικών που είχε αποκτήσει με τις τουρίστριες πηγαίνοντας τα καλοκαίρια στη Ρόδο πριν μισό αιώνα. Μόνο «Μύγδαλα... Μύγδαλα...», που δεν τους είπε.
Ζ.

Κάρτα αλλαγής
* ΔΥΣΚΟΛΟ πράγμα η συμβίωση, προβλήματα στα ζευγάρια Λαρισαίων.
- Τι δώρο θα μου πάρεις;
- Εγώ είμαι το δώρο σου μωρό μου.
- Ωραία. Κάρτα αλλαγής να βάλεις.
***
* - ΔΥΟ κουτιά ζάναξ, παρακαλώ.
- Απαιτείται συνταγή, έχετε;
- Έχω πιστοποιητικό γάμου.
- Μας κάνει…
***
* - Η γυναίκα μου δεν μου μιλάει εδώ και τρεις μέρες.
- Να την κρατήσεις. Τέτοιες γυναίκες δεν τις βρίσκεις πια...
Ζ.


Ξεραΐλα
* «ΕΙΝΑΙ εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας χθες στο Mega. Με αφορμή τον στεγνωμένο και πάλι Πηνειό, o καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών χτύπησε πάλι το καμπανάκι. «Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα νερού. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα, 20 χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στη θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο, καθώς ο άνω ρους του Αχελώου ανήκει στη Θεσσαλία… Τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30 δισ. ευρώ είναι η ζημιά από τη μη λειτουργία τους». (Τα βλέπουν πλέον και στην πρωτεύουσα. Α να δούμε…)
Ζ.


Έμασι...
* ΔΟΥΛΕΙΕΣ γκαραγκούνκις, της εποχής, περιγράφει η ARTistaτου κάμπου: Δω, θκιές μας γνιαίκις γκαραγκούνις, είνι νοικουκυρές, ό’χιότ’ι κι ότ’ι... Κάν’ν τα κουμάντα τς. Να κι Γιουργίτσα τ’ Φώτ’η. Είχι κάτ’ι ντουμάτις φέτου ξιπατουμένις... Πήρι μία, ν’ έκοψι στ’ μέσ’η, ν’ έστυψι παναθιώ σ’ ένα χαρτί κι απόμκαν τα σπόργια. Έβαλι του χαρτί στουν ήλιου κι τώρα ξηραίνιτι σπόρους. Του χρόν’ θα ιέχ’ει ντουμάτις αψλές, όχ’ιβαμπίρκις. Έχ’εικρατ’μένα κι τα παλούκια να τς νταϊκώσ’ει. Όπχοια δεν έμασι σπόρου, ιέχ’ ει Γιουργίτσα.
Ζ.

Με υποκοριστικά
* ΛΙΓΑΚΙ φαγανούτσικοι, όλα με υποκοριστικά τα έλεγαν οι νεαροί Λαρισαίοι.
-Ένα κιλό τουλουμπάκια θα ήθελα…
-Για το σπίτι;
-Δεν θα φτάσουν ως εκεί…
***
* -ΕΓΩ το πρωί δεν μπορώ να φάω. Μόνο κάνα δυο κρουασανάκια, μια τυροπιτούλα, κι ένα κουλουράκι ίσα-ίσα για τον καφέ. Να μην τον πιώ σκέτο σε άδειο στομάχι.
***
* - ΕΦΑΓΑ το κεκάκι μαζί με το χαρτί. Άμα είσαι οικολόγος κάνεις την ανακύκλωση μόνος σου.
Ζ.


Εκεί δίπλα
* ΜΕΓΑΛΟ έργο η αναμόρφωση της οδού Ιουστινιανού κόστισε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο έργο και το εξελισσόμενο με την αντίστοιχη αναμόρφωση της Ρούσβελτ, με ανάλογο κόστος. Κι εκεί που κουμπώνουν τα δύο, στο δρομάκι της Κοτσώνη, σε ελάχιστη απόσταση από τα δύο μεγάλα έργα, εκκρεμεί δεκαετίες η κατασκευή πεζοδρομίου μήκους 10 μέτρων. Συνεργεία επί συνεργείων τόσο καιρό σε απόσταση αναπνοής, δεν εδέησε να τοποθετηθούν κάποιες πλάκες ώστε να πάψουν οι πεζοί να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα. (Να το ανέφεραν απλώς στον εργολάβο, άμα δεν μπορούν να το φτιάξουν από τον Δήμο, δώρο θα το έκανε, ελάχιστο το κόστος).
Ζ.


Το Μουσείον
* ΠΕΡΙ της δημιουργίας του παλιού Μουσείου της Λάρισας, στο Γενή Τζαμί, δίπλα από την τωρινή πλατεία Μπλάνα, στην εξιστόρηση εποχής 1930 ο πρόεδρος Σπ. Μπ. : Μετ’ εισήγησιν του Δημάρχου κ. Σάπκα όστις ανεκοίνωσε τας σχετικάς συνεννοήσεις του, μετά της Αρχαιολογικής Εταιρίας προς εγκατάστασιν του Αρχαιολογικού Μουσείου εις το παρά την Πλατείαν Ανακτόρων, Οθωματικού Τεμένους, επισκευαζομένου και διαμορφουμένου καταλλήλως υπ’ αυτής, όπερ εκποιείται υπό της Εθνικής Τραπέζης αντί του ποσού 300.000 δρχ. και συνέστησε την αγοράν του υπό του Δήμου, της Αρχαιολογικής Εταιρίας αποδεχομένης αντί της προσφοράς του Δήμου να παραχωρήση εις αυτόν το Φρούριον μετά των πέριξ χώρων, το οποίο και θα διαφυλαχθή ως Βυζαντινόν κειμήλιον.
Το Δ.Σ. αποδέχεται κατ’ Αρχήν την πρότασιν του Δημάρχου περί της αγοράς του Οθωματικού Τεμένους και του Οθωμανικού Σχολείου και εκφράζει την ευχήν προς την Αρχαιολογικήν Εταιρίαν όπως μετά την εγκατάστασιν του Αρχαιολογικού Μουσείου εις το υπό του Δήμου αγορασθησόμενου Τεμένους η Αρχαιολογική Εταιρία και ιδία το Βυζαντινολογικόν τμήμα αυτής δεν θαρνηθή να παραχωρήση εις τον Δήμον το Βυζαντινόν Φρούριον της Λαρίσης.
Ζ.


Ενθουσιασμός…
* ΜΕ μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε και φέτος τις εργασίες της η Κ. Α.Ψ.Α. που έχει έδρα τη Μηλίνα Πηλίου στην οποία συμμετέχουν αρκετοί Λαρισαίοι ως επιστημονικοί συνεργάτες. Μάλιστα ομόφωνα και με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η εισήγηση για αύξηση των εισφορών κατά 60%. Του χρόνου υπάρχει σκέψη να γίνει η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στο Θεατράκι του Χόρτου.
Σ.Κ.


Ο Λουκιανός...
* ΣΤΙΣ 25 Ιουλίου 1983 ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης τραγούδησε στην πλαζ της Βουλιαγμένης σε μια συναυλία που χαρακτηρίστηκε «Το Γούντστοκ της Ελλάδας». Τα ξεχωριστά τραγούδια του ακόμα ξεχωρίζουν και προχθές η συναυλία αφιέρωμα που διοργανώθηκε συγκέντρωσε θαυμαστές του και ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας που παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της από τα... ορεινά μαζί με τη σύζυγό του και τον Λαρισαίο σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο.
Πάντως την παράσταση έκλεψε και μια κατσαρίδα που ενθουσιασμένη από τη μουσική του Λουκιανού (άψογοι ερμηνευτές ο Μανώλης Φάμελλος και η Μαρία Κηλαηδόνη) χόρευε στην πίστα του Κηποθεάτρου και αυτή... Έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στο ακορντεόν...
Σ.Κ.


Σίντι-Θανάσης
* ΠΕΦΤΕΙ ένα αεροπλάνο σε ένα νησί, και οι μόνοι που επέζησαν είναι η Σίντι Κρόφορντ, και ο Μήτσος ο Λαρισαίος. Μετά λοιπόν από λίγο καιρό η φύση μίλησε και στους δυό, νέοι άνθρωποι ήταν, αναπτύχθηκε μια στενή σχέση μεταξύ τους, έγιναν ζευγάρι, δυό τους ήταν στο ερημονήσι. Αυτό βάσταξε πολύ, όμως κάποια στιγμή ο Μήτσος σταμάτησε, φαινόταν να μην έχει τόσο όρεξη, έδειχνε προβληματισμένος.
Αρχίζει λοιπόν η Σίντι Κρόφορντ, και του κάνει νάζια.
-Σε παρακαλώ βρε Μήτσο μου, γιατί δεν με θέλεις πια, τι σου έκανα. Σε παρακαλώ, πες μου. Και γω θα σου κάνω ό,τι θες...
- Ό, τι θέλω;
- Ναι.
***
* - ΩΡΑΙΑ, πάρε βρε Σίντι κάρβουνο και βάλε μουστάκι και μούσια, φόρεσε κι ένα δικό μου πουκάμισο και παντελόνι, πήγαινέ σ’ εκείνη την καλύβα. Θα έρθω να χτυπήσω και θα κάνεις πως είσαι ο φίλος μου ο Θανάσης.
Σοκαρισμένη ελαφρώς η Σίντι, αμάν βίτσια σκέφτεται και δεν είχε δείξει κάτι ο τύπος, όμως τι να κάνει, ντύνεται Θανάσης και πάει στην καλύβα να περιμένει. Πλησιάζει ο Μήτσος, χτυπάει την πόρτα, ανοίγει η Σίντι-Θανάσης.
- Πού είσαι ρε Θανασάρα και καίγομαι να σου μιλήσω...
- Τι έγινε ρε Μήτσο, τι με θες;
- Να σου πω ότι εδώ και 6 μήνες τα έχω με τη Σίντι Κρόφορντ. (Διότι όσο καλό κι αν είναι, αν δεν μαθευτεί, δεν λέει…)
Ζ.

 

DENTRA_CIU.jpg

* ΤΟ Πήλιο δεν χτυπήθηκε από τις φωτιές. Ωστόσο η αναδάσωση άρχισε από την άσφαλτο.
Ζ.

 

 

PAPOYTSI_CIU.jpg

* AN δεν προσέξεις τι αγοράζεις, μπορεί να σου προκύψει πρόβλημα με μυρωδιές μετά..
Ζ.

 

PINAKIDA155455_CIU.jpg

* ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ πινακίδα στη σύγχρονη Σλοβακία. Ίσως χρειάζεται σε κάποια σημεία και στην Ελλάδα.
Ι. Μ.

 

TAPER_CIU.jpg

* ΠΑΝΤΟΤΕ υπάρχει λύση.
Ζ.

 

TSITSIPAS_CIU.jpg

*ΟΤΑΝ έμαθε ότι τα Harrods κάνουν 50% έκπτωση στους εμβολιασμένους.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass