ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2021 18:00
*ΑΜΑ κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, μπορεί να γίνει υπουργός Εσωτερικών ο Κ. Ζαχαριάδης. Άμα... Τομεάρχης του κόμματος τώρα, τον ενδιαφέρει πολύ η αυτοδιοίκηση. Και τα δημαρχεία. Ζ. *ΑΜΑ κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, μπορεί να γίνει υπουργός Εσωτερικών ο Κ. Ζαχαριάδης. Άμα... Τομεάρχης του κόμματος τώρα, τον ενδιαφέρει πολύ η αυτοδιοίκηση. Και τα δημαρχεία. Ζ.

Λίγο παράξενα
*ΚΑΙ τώρα πια κανονικό καλοκαιράκι. Το θερμόμετρο ως εκκρεμές μεταξύ 25 και 35, λίγο αεράκι,

ολίγη από συννεφιά, τα εξοχικά σε λειτουργία, με τις άδειες παραπόδα. Λίγο παράξενα φέτος, μετά και την περσινή πικρή εμπειρία που ακολούθησε τη θερινή χαλάρωση. Ο ιός παραμονεύει, η ανησυχία παραμένει, οι τριβές για τα εμβόλια εντείνονται.
Ζ.

Μπερδεμένα
*- ΦΥΣΙΚΑ και θα τσακωθούν με τους ανεμβολίαστους. Εδώ οι εμβολιασμένοι έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες και τσακώνονται μεταξύ τους ανάλογα με το ποιο εμβόλιο έχουν κάνει. Με τους ανεμβολίαστους δεν θ’ αρπάζονταν; (Λαρισαίοι που επιμένουν να αντιμετωπίζουν λίγο κουλ τα πράγματα).
***
*- ΕΧΟΥΜΕ τη μετάλλαξη Δέλτα, στην Πάτρα εμφανίστηκε λέει η μετάλλαξη Κάπα. Ετοιμαστείτε, στη Σαλονίκη έρχεται η μετάλλαξη Λλλάμδα.
***
*- ΠΡΩΤΗ φορά βλέπω ασθένεια που χρειάζεσαι τεστ για να καταλάβεις ότι είσαι άρρωστος και θεραπεία που αρρωσταίνει τους υγιείς για να μην κολλήσουν από τους αρρώστους.
***
*- ΤΙ εμβόλιο κι αυτό... Από το οποίο κινδυνεύεις εσύ που το έκανες από εκείνον που δεν το έχει κάνει. Και αυτός που δεν το έκανε θεωρεί ότι κινδυνεύει από σένα που το έχεις κάνει.
Ζ.

Απρόθυμοι;
*ΠΟΛΛΕΣ φορές γράφτηκε ότι την είχαν ρίξει τη Λάρισα εμβολιαστικώς, για καιρό πολύ τα ραντεβού έως και ανύπαρκτα, τα εμβόλια και οι γραμμές σε έλλειψη, τα ποσοστά στον νομό χαμηλότερα απ’ τον πανελλήνιο μέσο όρο. Διαμαρτυρήθηκαν κι οι βουλευτές, ιδίως οι κυβερνητικοί, έλαβαν υπουργικές υποσχέσεις, μήνες αργότερα η κατάσταση εξομαλύνθηκε.
***
*ΤΩΡΑ όμως; Τα εμβόλια πλέον περισσεύουν, τα ραντεβού χαλαρά, ενδιαφερόμενοι λείπουν, όπως και σε όλη τη χώρα δηλαδή. Ωστόσο τη Λάρισα την έχουν κατατάξει στους «απρόθυμους», δημοσιεύματα με στατιστικά στοιχεία που διαρρέονται προφανώς από το Μαξίμου. Από κει που συνηθίζουν να επιμερίζουν ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους, «οι άλλοι φταίνε»...
***
*ΕΚΤΟΣ που τα δημοσιευθέντα από τους Αθηναίους στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι λάθος ότι η Λάρισα υπολείπεται του πανελλήνιων επιδόσεων κατά 10%-12%. Η περιοχή βρίσκεται πίσω σε πλήρως εμβολιασμένους και σε έχοντες κάνει την πρώτη δόση κατά 4%-6%. Όπως ήταν άλλωστε πίσω από την αρχή, από τότε που υπήρχε η προναφερθείσα εμπλοκή.
***
*ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και η προσέγγιση ότι οι Λαρισαίοι ουδόλως υστερούν. Διότι πολλοί έχουν καταγραφεί σε εμβολιαστικά κέντρα γειτονικών νομών όπου είχαν σπεύσει αφού δεν έβρισκαν ραντεβού στον τόπο τους. Πόσοι και πόσες δεν είχαν ταξιδέψει σε Λιτόχωρο, σε Θεσσαλονίκη, στον Παλαμά Καρδίτσας, ακόμη και στην Αθήνα το διάστημα που ανθούσε ο «εμβολιαστικός τουρισμός»... Καθόλου δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να ξεπερνά το 5% του πληθυσμού.
Ζ.

Διαχωρισμοί
*ΑΡΧΙΣΑΝ να διακωμωδούν την κατάσταση οι Λαρισαίοι.
- Μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να χορεύουν στα μαγαζιά. Οι ανεμβολίαστοι θα τους βαράνε παλαμάκια.
***
*- ΘΑ σηκώνεσαι να χορέψεις και θα ‘χεις στο κούτελο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως κολλάμε τα χιλιάρικα στα κλαρίνα.
***
*- ΕΝΑ τραπέζι για τέσσερις.
- Τέσσερις; Μα είστε οκτώ.
- Οι τέσσερις θα μας κοιτάνε απ’ έξω. Είναι ανεμβολίαστοι.
***
- Ένα γύρο πίτα με απ’ όλα...
- Είστε εμβολιασμένος;
- Όχι.
- Λυπάμαι, για σας μόνο μπάμιες.
Ζ.

Μόνο οι κεντρικοί
*«ΟΠΩΣ βλέπετε το σκουπιδομάνι πάει σύννεφο...». Ο Ν.Κ. επισυνάπτει φωτογραφία με ξέχειλο κάδο απ’ τα Μεσάγγαλα. Προκλήθηκε λέει από τις εξηγήσεις που είχε δώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. «Ναι», παραδέχεται, «το απορριμματοφόρο περνάει σχεδόν κάθε μέρα το τελευταίο πενθήμερο, ακόμη και τις Κυριακές. Μόνο σε δύο κεντρικούς δρόμους όμως, καθώς φαίνεται ότι η φιλοσοφία του Δήμου είναι πως η καθαριότητα ενδιαφέρει μόνο στα κεντρικά. Μάλλον δεν μυρίζουν τα σκουπίδια αν δεν είναι σε κεντρικό δρόμο και οι λουόμενοι ίσως διακτινίζονται, από τα σπίτια τους βρίσκονται κατευθείαν στη θάλασσα». (Βέβαια, η εικόνα της Δευτέρας πιθανότατα οφείλεται στην υπερπαραγωγή σκουπιδιών της Κυριακής. Όμως οι παραλιακές περιοχές αυτήν την περίοδο και ειδικά τις συγκεκριμένες ημέρες είναι που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα).
Ζ.

Μετράει
*ΣΤΟΝ τόπο του κι όχι στον κλάδο του ισχύει το «ουδείς προφήτης». Κι ο Κώστας Καραμπάτσας έδειξε ότι τυγχάνει του σεβασμού και της αναγνώρισης των συναδέλφων του με την πανελλήνια εκλογική του επιτυχία στη Μαθηματική Εταιρεία, μαθηματικός που μετράει. Παρότι υπηρέτησε στους τομείς της αυτοδιοίκησης και της υγείας, ο Λαρισαίος μαθηματικός ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από τον επιστημονικό του κλάδο. Κι αυτό εκτιμάται.
Ζ.

Μέχρι 10
* ΤΟ νεανικό ζευγάρι Λαρισαίων είχε ένα ζητηματάκι επικοινωνίας.
- Μωρό μου πόσο με θέλεις από 1 μέχρι 10;
- Από 1 μέχρι 10 σε θέλω πολύ, αλλά από 10 μέχρι 31 θα πάω Πλαταμώνα.
Ζ.

 

 

MENDVNH 2

Μπορεί να μη φαίνεται λόγω της μάσκας που φοράνε, αλλά το «Πάμε καλά» της Υπουργού προκάλεσε σε όλους χαμόγελα...

 

Πάμε καλά...
*ΣΑΝ το ψάρι στο νερό αισθανόταν η υπουργός Λίνα Μενδώνη στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Βαθιά γνώστρια των αρχαιολογικών θεμάτων, αρχαιολόγος η ίδια γαρ, ρωτούσε τεχνικές λεπτομέρειες στη Σταυρούλα Σδρόλια και στον προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Δημήτρη Καραγκούνη και τους προέτρεπε να τηλεφωνούν στην ίδια όταν κάτι κολλάει στη γραφειοκρατία. Όπως με τον παντογράφο που θα σκανάρει τις κενές θέσεις από τα εδώλια που έχουν χαθεί και θα δημιουργεί νέα που θα κουμπώνουν σαν κομμάτια από παζλ αποδίδοντας ένα κοίλο χωρίς κενά, για τον οποίο η υπουργός μόλις άκουσε ότι καθυστερεί ζήτησε από τη γραμματέα της να το σημειώσει για να τρέξουν οι διαδικασίες.
***
*ΣΤΟΝ «αέρα» το βρήκε το Αρχαίο Θέατρο ο σεισμός της 3ης Μαρτίου. Ο Δημήτρης Καραγκούνης εξηγούσε χαρακτηριστικά στην υπουργό ότι όταν χτύπησε ο εγκέλαδος όλη η πρώτη σειρά ήταν υποστυλωμένη και ουσιαστικά στον αέρα, αλλά ευτυχώς δεν προκλήθηκε κανένα περαιτέρω ζήτημα.
***
*«ΜΕΧΡΙ και ο Αγοραστός έχει σταματήσει να λέει ότι καθυστερούμε» έλεγαν οι αρχαιολόγοι για να αποδείξουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδώσουν το Αρχαίο Θέατρο εντός χρονοδιαγράμματος. Που η απόδοσή του στην κοινωνία δεν είναι κάτι που θα γίνει γενικά και αόριστα στο μέλλον: τέλος του ’23 θα είναι έτοιμο για το λαρισαϊκό κοινό. «Πάμε καλά» που έλεγε κι η Υπουργός.
***
*«ΝΑ είναι έτοιμο ώστε την ορκωμοσία της νέας μου θητείας να την κάνω εδώ» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Θα υπάρξουν φωνές για το αντίθετο όπως και την προηγούμενη φορά» είπαν οι αρχαιολόγοι, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της Υπουργού που είπε ορθά-κοφτά «να σωπάσουν οι φωνές, γιατί όλα θα γίνουν σύννομα και με σεβασμό στο μνημείο».
***
*ΤΟ β’ Αρχαίο Θέατρο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο επισήμανε η κ. Σδρόλια, με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων να ζητά από την υπουργό την προσθήκη εδωλίων και να δημιουργηθούν καμαρίνια, «ώστε να αποφορτίζεται το Θέατρο». Με δύο αρχαία θέατρα εντός του αστικού ιστού της η πόλη γίνεται μαγνήτης αρχαίων παραστάσεων, ενώ και ένα... Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Λάρισας είναι μια ιδέα που μοιάζει -πια- πραγματοποιήσιμη.
***
*ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ-Μπεζεστένι, μια απόσταση ενάμισι λεπτού η Υπουργός και η συνοδεία της την έκαναν πάνω από ένα τέταρτο. Η μεγαλύτερη στάση έξω από Χαμάμ όπου η Σταυρούλα Σδρόλια έδειχνε ποια καταστήματα θα απαλλοτριωθούν ώστε να επισκευαστεί και να αναδειχθεί το Οθωμανικό λουτρό. Και μετά μέσω της Φιλελλήνων και της Παπαφλέσσα έφτασαν στο Μπεζεστένι.
***
*ΠΡΙΝ μπούνε μέσα στο κτίριο στάθηκε η Λίνα Μενδώνη και κοιτώντας προς το Αρχαίο Θέατρο είπε πως το Θέατρο πρέπει να αναπνεύσει, «Ρούλα», απευθυνόμενη στην κ. Σδρόλια, «να μου ετοιμάσεις το συντομότερο δυνατό έναν φάκελο για να απαλλοτριωθούν τα κτίρια αυτά που περιορίζουν την ορατότητα στο Θέατρο», καταφατική φυσικά η απάντηση της προϊσταμένης της Εφορείας της Λάρισας. Ποια κτίρια εννοούσε η Λίνα Μενδώνη; Όλα αυτά που βρίσκονται στη γωνία της Μητροπολίτου Αρσενίου και της Παπαφλέσσα. «Κι αφού πέσουν τα κτίρια, ιδανικό θα ήταν να βγάλετε και τα κάγκελα από τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου για να ενοποιηθούν οι χώροι!». Οπότε αχνοφαίνεται νέος γύρος απαλλοτριώσεων ενόψει...
***
*ΤΩΡΑ πια έχει την τεχνογνωσία ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ακόμη και τα δυσκολότερα εμπόδια να τα υπερβεί... Εξηγούσε στη Λίνα Μενδώνη δείχνοντας από ψηλά τα κτίρια απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο ότι μόλις πρότινος ήρθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους ώστε αυτά να απαλλοτριωθούν και «να δει φως» το Αρχαίο Θέατρο... Χαρούμενος ο Δήμαρχος με την εξέλιξη, που και τα μουστάκια του γελούσαν.
***
*ΠΟΛΟΣ που θα γίνει πόρος: έτσι χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό χώρο πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου η υπουργός Πολιτισμού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η Λάρισα με τις παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους αποκτά «έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο που συγχρόνως είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός αναπτυξιακός πόρος». Πώλος που τραβά επισκέπτες δηλαδή...
***
*ΣΕ τραγική κατάσταση βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι ιεροί ναοί του Τυρνάβου. Ιστορικά κτίρια περασμένων αιώνων δοκίμασαν τη μανία του εγκέλαδου και δεν κατάφεραν να βγούνε αλώβητοι. Ρωγμές, σκισίματα, φουσκώματα, συνέθεταν την αποκαρδιωτική εικόνα των μνημείων που μέχρι πριν την 3η Μαρτίου έστεκαν στιβαροί και αγέρωχοι. Γρήγορα να ξεκινήσουν οι πρώτες σωστικές εργασίες μέχρι να βρεθούν τα λεφτά από κάποιο από τα επόμενα ΕΣΠΑ για την πλήρη αποκατάστασή τους, είπε η υπουργός Λίνα Μενδώνη. «Γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση» συμπλήρωσε.
***
*«ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ στον Τύρναβο;» ρωτούσαν γυναίκες, γειτόνισσες του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου των Βλάχων, όταν είδαν μέλη του κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ με τις τσάντες τους στην πλάτη. Γελούσαν κι οι ίδιοι και απαντούσαν ότι ήρθαν να δούνε τον Ιερό Ναό. «Ααα, σεβάσμιοι τουρίστες. Θρησκευτικός τουρισμός δηλαδή» το συμπέρασμα...
***
*ΣΤΟΛΙΔΙ ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου. Πανέμορφος ναός σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Εξαιρετικός ο εσωτερικός διάκοσμος, με αγιογραφίες και ένα τέμπλο έργο τέχνης. Χτυπημένος άσχημα από τον σεισμό, αν και πριν τον σεισμό είχε βάλει το χέρι του ο άνθρωπος. Ένας δυσανάλογα μεγάλος πολυέλαιος κρεμόταν επιφορτίζοντας με επιπλέον βάρος τον τρούλο και χαλώντας την εικόνα αφαίρεσης του χτίστη, πλαστικοί διακόπτες στους τοίχους κάτω από τις πανέμορφες αγιογραφίες και μία αίθουσα(;) που κλείνει την κύρια είσοδο του ναού.
***
*ΕΛΑΤΕ μέχρι την πόρτα του Ιερού να δείτε και τις ζημιές που έγιναν εντός του, είπε ο ιερέας της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου που ξεναγούσε την Υπουργό και της έδειχνε τις ζημιές. Μέχρι την πόρτα αφού ως γνωστόν το ιερό είναι άβατο για τις γυναίκες. Εκτός κι αν κάποια γυναίκα έχει πάρει ευχή, με τη Λίνα Μενδώνη να λέει ότι έχει λάβει ευχή από τον Πατριάρχη και να εισέρχεται εντός του ιερού.
***
*ΑΚΑΤΑΠΟΝΗΤΗ η υπουργός, μετά την επίσκεψή της στον Προφήτη Ηλία, συνέχισε το οδοιπορικό της για την Ελασσόνα όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Ελασσώνος Βασίλειο και επισκέφτηκε ιερούς ναούς που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.
Πριν αναχωρήσει όμως έφαγε γλυκό του κουταλιού και ήπιε δροσερό νερό στον αίθριο χώρο του Προφήτη Ηλία, σε έναν μικρό αλλά αγνό και πανέμορφο «μπουφέ» για τους ανθρώπους που συνόδευαν την Υπουργό, αλλά και τους ευάριθμους δημοσιογράφους που τον τίμησαν κι αυτοί δεόντως.
ΘΑ.

 

FOTIA CIU

*ΕΠΙΓΕΙΑ δόθηκε η μάχη της Πυροσβεστικής, όμως η καμένη γη φαινόταν κι απ’ τον δορυφόρο. Η ανοιχτόχρωμη, καφέ περιοχή κοντά στην Αγία Τριάδα είναι που κάηκε στο Καραντάου, το βουνό καταμεσής στην πεδιάδα μεταξύ Λάρισας-Φαρσάλων, το Χαλκωδόνιον όρος. Οι ισχυροί άνεμοι έπαιξαν τον ρόλο τους, χιλιάδες στρέμματα στάχτη. Εξόν από κάποιες δενδροκαλλιέργειες, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ευτυχώς με υπολείμματα καλλιεργειών πλέον, καλαμιές, άρα μικρό το κακό, ζημιά μόνο μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και του προστίμου που πέφτει, επί δικαίων και αδίκων, στις επιδοτήσεις των καμένων χωραφιών. Κάηκαν και περιοχές με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή NATURA.
Ζ.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass