Ακόμη μία εβδομάδα αγωνίας και προσμονής

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:23

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ωμά θα θέσουμε το ερώτημα που απασχολεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό: Μετά τις 160 όλες κι όλες ψήφους που πήρε ο Σταύρος Δήμας στη Βουλή για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχει περίπτωση στην τρίτη ψηφοφορία, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, να συγκεντρώσει η κυβέρνηση 180 ψήφους και να βγάλει Πρόεδρο γλιτώνοντας τις πρόωρες εκλογές, ναι ή όχι;

Όχι, είναι η προσωπική μας εκτίμηση. Το πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα δείχνει να αποδεικνύει ότι ήταν σοβαρό πολιτικό λάθος η επίσπευση των διαδικασιών ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο εκ μέρους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Δεν έχουμε μάθει ακόμη ποιος ήταν ο λόγος που τον ανάγκασε να επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία δυσχεραίνει αισθητά τις κινήσεις του.

Το κλίμα αυτό συνίσταται ότι οι πάντες πλέον ομολογούν πως αν γίνουν εκλογές, βέβαιος νικητής ανεξαρτήτως μικρής ή μεγάλης διαφοράς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να το σκέπτονται δέκα φορές οι "πρόθυμοι" βουλευτές που είναι ανεξάρτητοι ή ανήκουν στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ και είναι έτοιμοι να μεταπηδήσουν διά της ψήφους τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Να πάνε όμως σε μια κυβέρνηση που σε δέκα μέρες δεν θα υπάρχει όπως όλα δείχνουν, αφού η Ν.Δ. εμφανίζεται στη συνείδηση του κόσμου ως σίγουρα ηττημένη; Θα ξεφτιλιστούν τελείως!

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Δεν θα τους πείραζε και τόσο να ξεφτιλιστούν, αν αυτό συνοδευόταν με την επανεκλογή τους! Αυτή όμως ουσιαστικά αποκλείεται!

Ας δούμε τα πράγματα συγκεκριμένα. Τον Ιούνιο του 2012 η Ν.Δ. πήρε ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, εκ των οποίων οι 50 οφείλονταν στο μπόνους που δίνεται στο πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο και ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα έστω και με ... μισό τοις εκατό διαφορά, η Ν.Δ. από 129 βουλευτές θα πάρει... 60 - 70 στην καλύτερη περίπτωση! Είναι επομένως αδύνατο η κοινοβουλευτική διάσωση οποιουδήποτε βουλευτή προσκολληθεί στη Ν.Δ.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Από 33 βουλευτές που είχε βγάλει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όταν είχε πάρει 12,28%, τώρα πιθανότατα δεν θα βγάλει ούτε... 15! Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του... Ποιος ανεξάρτητος μπορεί να διασωθεί μέσω ΠΑΣΟΚ! Κανένας, προφανώς.

Αν μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου φτιάξει καινούριο, δικό του κόμμα, όπως εμμέσως ανήγγειλε την Πέμπτη στην Κοζάνη όπου μίλησε, ζήτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου θα έχει καμιά... δεκαριά βουλευτές!

Πού να πάνε, λοιπόν, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όταν μάλιστα η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο είναι φανερή και όλοι οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τι ψήφισε ο κάθε βουλευτήες!

Ας μην κρυβόμαστε, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών υπέρτατη "ιδεολογία" είναι η... επανεκλογή τους και βάσει αυτής της λογικής καθορίζουν τη στάση τους σε όλα τα θέματα!

Ετσι, αν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, δεν απομένουν, θεωρητικά μιλώντας, παρά μόνο δύο λόγοι για να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρώτος είναι για να διατηρήσουν για ακόμη ενάμιση χρόνο τον παχυλό βουλευτικό μισθό. Ο δεύτερος είναι να "εξαγοραστούν" μέσω της τοποθέτησης τους σε κάποιον δημόσιο φορέα που δίνει καλούς μισθούς στον διοικητή του και ίσως του παρέχει δυνατότητες να αυξήσει τα εισοδήματά του κατά πολύ παίρνοντας προσωπικές πρωτοβουλίες!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Και οι δύο αυτοί λόγοι είναι βεβαίως πολύ σημαντικοί για την οικονομική ευημερία των βουλευτών, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο μέλημά τους.

Οι ανεξάρτητοι και οι αποστάτες όμως γνωρίζουν πως τη σημερινή εποχή είναι πολύ εύκολο να καταγραφούν από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιώτες, όλες οι σκοτεινές συναλλαγές αυτού του τύπου. Αυτό σημαίνει ότι είναι οι πρώτοι που θα ... "συνθλιβούν" δικαστικά από την επόμενη κυβέρνηση - και καθώς δεν έχει κανένας τους σοβαρές πλάτες να τον στηρίξουν, αν τελικά παραπεμφθούν σε δίκες, μαύρο φίδι που τους έφαγε!

Πέρα όμως από τους μεμονωμένους βουλευτές, αυτό το συνεχώς εξαπλούμενο κύμα βεβαιότητας για την ήττα της Ν.Δ., αν γίνουν βουλευτικές εκλογές, δένει τα χέρια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επιχειρήσει τουλάχιστον να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, μήπως και κατόρθωνε να αλλάξει κάπως το συντριπτικά εις βάρος του πολιτικό κλίμα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει δείξει ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση ή διάθεση συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση, οπότε καμία πρωθυπουργική πολιτική πρωτοβουλία δεν έχει νόημα αντικειμενικά. Με μια "πεθαμένη" πολιτικά κυβέρνηση, προφανώς κανείς δεν έχει διάθεση να συνδιαλλαγεί.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΕΙ!

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνούνται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κάθε συζήτηση για "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μήπως και διασωθεί ο ίδιος! Εννοείται ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα συνοδευόταν παράλληλα από ανακοίνωση ακριβούς προσδιορισμού της ημερομηνίας των εκλογών μέσα στο 2015.

Κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" όμως θα σήμαινε πιθανότητα "πολιτική καρατόμηση" του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Προφανώς και θα ήταν πολιτικά ηλίθιος ο πρωθυπουργός, αν δεχόταν να καρατομηθεί αυτός για να γλιτώσει ο Βενιζέλος!

Δεν πρόκειται για σενάριο πολιτικής φαντασίας. Την Πέμπτη βγήκε στο "Μέγκα" όχι κάποιο ασήμαντο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο... αναπληρωτής υπουργός (!) Υγείας Α. Γρηγοράκος και μιλώντας για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τόνισε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού!!!

Ο Αντώνης Σαμαράς έγινε δικαίως έξαλλος μόλις το άκουσε. Εβαλε τον επιτελάρχη του Δ. Σταμάτη να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και να απαιτήσει από αυτόν να βγει δημόσια και να διαψεύσει τον Α. Γρηγοράκο. Οντως ο Ευ. Βενιζέλος βγήκε και "άδειασε" τον Λ. Γρηγοράκο για να σώσει τα προσχήματα. Υπάρχει όμως Ελληνας που να πιστεύει στα σοβαρά ότι ο Α. Γρηγοράκος βγήκε μόνος του και έλεγε ότι πρέπει να αλλάξει ο πρωθυπουργός, επειδή... έτσι του ήρθε αυτή η ιδέα, ότι δεν κινήθηκε βάσει σχεδίου; Κανένας, προφανώς!

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΟΝΟ ΧΑΝΕΙ

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας όμως θα είχε κάποιο κέρδος από μια τέτοια κυβέρνηση. Θα συνιστούσε μέγιστη πολιτική ανοησία εκ μέρους του να... διασώσει αυτός τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό, την ώρα που η κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να έχει μόνο καμιά... δεκαριά μέρες ζωής.

Υπάρχει ισχυρότατη πιθανότητα μέσα σε ενάμιση μήνα ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός. Θα ήταν απίστευτου μεγέθους πολιτική ηλιθιότητα εκ μέρους του, αντί να γίνει πρωθυπουργός άμεσα, τώρα να το αναβάλει για τα... τέλη του 2015, όπου ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

"Δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, σχέδια νέας κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Σαμαρά ή παράταση αυτής" ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Δεν ασχολούμαστε με κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μόνο σκοπό έχει τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

"Δεν σκεφτόμαστε τέτοιες προτάσεις που όχι απλά παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζονται και τις δεσμεύσεις" πρόσθεσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Μόνο να χάσει από τη συγκρότηση κυβέρνησης "ειδικού σκοπού" έχει ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε αποκλείεται να συναινέσει, όσο και αν πιεστεί. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους κυβέρνηση, άρα αποκλείεται εξ ορισμού.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

Οι 160 ψήφοι μόνο υπέρ του Σταύρου Δήμα αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα κατά των βλέψεων της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία για ακόμη ενάμιση χρόνο. Δεν είναι και τόσο εύκολο, 20 βουλευτές που ψήφισαν "Όχι" στην πρώτη ψηφοφορία δηλώνοντας "παρών", να κάνουν τώρα "πολιτική κωλοτούμπα" και να ψηφίσουν "Ναι". Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατο - για βουλευτές μιλάμε! Αυτοί άλλα λένε και τα εντελώς αντίθετα κάνουν!

Όταν όμως, οι νεοδημοκράτες βλέπουν υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά συν τον προαναφερθέντα Α. Γρηγοράκο να προτείνουν τον... πολιτικό αποκεφαλισμό του πρωθυπουργού μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, σίγουρα δεν αισθάνονται άριστο το ηθικό τους. Όταν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προκαλεί την εντύπωση ότι ετοιμάζεται να ... "την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια", απελπίζονται οι της Ν.Δ. ότι υπάρχει ελπίδα να πιάσουν τους 180 βουλευτές ώστε να επιβιώσει πολιτικά η κυβέρνηση.

Ούτε, βεβαίως, ανύψωσαν το ηθικό της Ν.Δ. οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του ώστε να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Βάσει των όσων έχουμε ακούσει ο Π. Χαϊκάλης είναι στενότατος φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρά την αντίθεση μεταξύ τους για το μνημόνιο, με τον Αντ. Σαμαρά να είναι ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου και τον Π. Χαϊκάλη να είναι σφοδρός πολέμιος της μνημονιακής πολιτικής.

"ΠΤΩΜΑ" ΚΑΤΑ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Πληροφορίες από τη Γαλλία  αναφέρουν ότι άκρως αρνητική εικόνα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περιγράφοντάς του ως "εξαντλημένο" πολιτικά και "κουρασμένο" από τις μεταρρυθμίσεις", ανίκανο να προχωρήσει παραπέρα στον δρόμο αυτόν, παρουσίασε ο Γάλλος επίτροπος στην Κομισιόν αρμόδιος για τα οικονομικά, ο σοσιαλιστής Πιέρ Μοσκοβισί, στην κυβέρνηση του Φρανσουά Οράντ.

Η ουσία είναι ότι όλοι οι εκπρόσωποι των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν εξοφλημένο τον Ελληνα πρωθυπουργό και ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες τους αποστασιοποιούνται από τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντάς τον μόνο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass