Η λάσπη και το ελικόπτερο

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:24

 

Του Ηλία Κανέλλη

Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, στην τηλεοπτική εκπομπή όπου ο ερίτιμος Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής έριξε το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, ο «εθνικός διασκεδαστής» (κατ' άλλους, ο «εθνικός ιεροκήρυκας») Λάκης Λαζόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει δει προσπάθεια χρηματισμού εν ενεργεία βουλευτή, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε λίγο αργότερα, ο βουλευτής αυτός είναι ο φίλος και συνάδελφός του, το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης. Ο ηθοποιός τον επιβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η όλη υπόθεση έχει φτάσει, αρκετές μέρες τώρα, στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου, ομού μετά του αρχηγού του, του εριτίμου βουλευτού Καμμένου, όπου «φωτογράφισαν» το πρόσωπο που ισχυρίζονταν ότι πλησίασε για να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη και ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν τα αποδεικτικά υλικά, ένα βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί η συναλλαγή, στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Ο κόσμος είναι παγωμένος, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι ερίτιμοι Σκουρλέτης και Παππάς, υιοθετούν τις καταγγελίες, αφήνοντας να υπερίπταται μια μελανή κηλίδα πάνω από το, σε πολλαπλή κρίση, πολιτικό σκηνικό. Λίγο αργότερα, την κηλίδα αυτή υιοθετεί με τις δηλώσεις του και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Από εκεί και μετά, όμως, όλο το παραπάνω σκηνικό αρχίζει και καταρρέει. Η εισαγγελία δεν επιβεβαιώνει το σενάριο Χαϊκάλη - Λαζόπουλου - Καμμένου, το βίντεο που εστάλη στη Βουλή ήταν μονταρισμένο, ο τύπος που προσέγγισε τον Χαϊκάλη για να τον δωροδοκήσει ήταν συνεργάτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων(!) και ο Χαϊκάλης τού είχε εμπιστευτεί χρηματικό ποσό για να το παίξει στο χρηματιστήριο, ενώ η εισαγγελία διαψεύδει τον Καμμένο ότι γνώριζε το πρόσωπο που υποτίθεται έκανε τις υποκλοπές. Η περίφημη απόπειρα εκβιασμού βουλευτή για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκτά διαστάσεις φαρσοκωμωδίας - και θα ήταν εφάμιλλη βιντεοκασέτας της δεκαετίας του 1980 αν στο επίκεντρο δεν βρισκόταν η ταλαίπωρη ελληνική δημοκρατία, σε μια κρίσιμη καμπή, την πιο κρίσιμη μετά τη λήξη του Εμφυλίου, για τη χώρα.

(Παρένθεση: στις παρυφές του ίδιου σεναρίου εντάσσεται και η προσπάθεια δυο κατά δήλωσή τους αριστερών βουλευτών, των ερίτιμων Βουδούρη και Παραστατίδη, να ενοχοποιήσουν ορισμένους ακόμα βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πείσουν ότι είναι εξαγορασμένοι. Απ' αυτή την άποψη, ο όρος «πολιτικά σκουλήκια», που τους απηύθυνε ο Σπύρος Λυκούδης, χωρίς να τον αντικρούσουν, συνιστά μια μεγαλειώδη νίκη της πολιτικής ηθικής κατά του τυχοδιωκτισμού και των «καριεριστών της πολιτικής», κατά την έκφραση του Μανώλη Γλέζου. Κλείνει η παρένθεση).

***

Ό,τι έγινε, θα ήταν ήδη παρελθόν, θα το είχαμε προσπεράσει και θα ξαναρχίζαμε να συζητούμε επί της ουσίας της συγκυρίας, αν η χώρα έχει τα φόντα να μείνει στο ευρώ ή όχι, αν στην ιστορία δεν είχε εμπλακεί επικίνδυνα ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε κάτι πολύ ριψοκίνδυνο. Έσπευσε να υιοθετήσει το σενάριο Καμμένου και να καταγγείλει τους εκπροσώπους των θεσμών, απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία. Το απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη είναι ενδεικτικό: «Έχουμε ένα παρασκήνιο ανωμαλίας από το ακροδεξιό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Έχουμε καταγγελίες για εξαγορά ψήφων. Έχουμε αδράνεια -για να το πω ευγενικά- των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης. Έχουμε ένα Μέγαρο Μαξίμου που κινεί τα νήματα της ανωμαλίας».

Ο κ. Τσίπρας κάνει κάτι ανεπίτρεπτο για υπεύθυνο πολιτικό. Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, υπονομεύει τον θεσμό της δικαιοσύνης. Υιοθετώντας τις απόψεις Καμμένου και μιλώντας για αδράνεια της δικαιοσύνης, χρεώνει (όσο «ευγενικά» κι αν το λέει) έναν κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας σε εκείνους που συντηρούν παρασκήνιο ανωμαλίας. Επειδή είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και υποψήφιος αυριανός πρωθυπουργός, η διατύπωση αυτή είναι πολλαπλώς ριψοκίνδυνη. Τι εννοεί, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας; Ότι η δικαιοσύνη έχει χάσει την ανεξαρτησία της;

Αν είναι έτσι τα πράγματα, δηλαδή, οι μόνοι σοβαροί θεσμικοί παράγοντες του τόπου είναι ο Αλέξης Τσίπρας κι ο (εθνικιστής, αντισημίτης, ρατσιστής, ομοφοβικός, συνωμοσιολόγος ακροδεξιός) Πάνος Καμμένος; Σοβαρολογεί;

***

Η απόπειρα λάσπης που στη δημοκρατία, που μεθοδεύτηκε έτσι όπως μεθοδεύτηκε από την περασμένη Παρασκευή, ό,τι κι αν λέει ο κ. Τσίπρας, έπεσε στο βρόντο. Η πραγματικότητα επιστρέφει, με τα πραγματικά της διλήμματα. Το σοβαρότερο απ' αυτά: η επιβίωση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ, η αποφυγή άλλων περιπετειών - για την πιθανότητα των οποίων έχουν, όπως εξηγήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, και ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και η μεν χθεσινή αυτοκριτική του πρωθυπουργού για τις ευθύνες του, που αν είναι ειλικρινής (αν δηλαδή δεν είναι κίνηση τακτικής για να παραμείνει πρωθυπουργός) θα πρέπει να σημάνει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, μπορεί να είναι η απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, είναι εντυπωσιακή η αδυναμία του να κατανοήσει ότι ο θόρυβος που ακούει δεν είναι τα γκάζια προς την εξουσία. Όπως λέει και ένας φίλος, χρειάζεται να καταλάβει ότι ήδη έχει αρχίσει να ζεσταίνεται η μηχανή του ελικοπτέρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass