Μαζί προχωράμε κάθε μέρα ψηλότερα

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 10:30

* Από τον Νίκο Ανδρουλάκη, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, οι πολίτες προσδοκούσαν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Η προσδοκία τους, όμως, διαψεύστηκε από την αποτυχημένα και καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Χιλιάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες ντροπής για ένα χειρουργείο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται στα όρια της εξάντλησης για να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ, με την αγοραστική δύναμη των πολιτών να είναι η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.
Ισχυρά ολιγοπώλια έχουν συγκροτηθεί σε κρίσιμους τομείς της αγοράς -στην υγεία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τις τράπεζες-, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αισχροκερδώντας στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε 350 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μεγάλες, και μόλις 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας πως κατέστη άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα.
Στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο αγροτικός κόσμος δεν έχει τίποτε άλλο να περιμένει. Τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα παραμένουν άλυτα, η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών ροκανίζουν το γεωργικό εισόδημα. Το κόστος παραγωγής την περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία λόγω παρατυπιών, η κατάσταση στον ΕΛΓΑ είναι δραματική και απουσιάζει η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας. Για ποια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε, εξάλλου, όταν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας και το 61% της οικονομικής της δραστηριότητας συγκεντρώνονται σε δύο μόνο περιφέρειες; Όταν όλες οι περιφέρειες, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής, έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο του 72% του ευρωπαϊκού μέσου όρου;
Η Θεσσαλία έναν χρόνο μετά την καταστροφή του «Daniel» μετρά τις πληγές της. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί εξ ολοκλήρου, σε εκκρεμότητα βρίσκονται μέτρα για την παραγωγική αποκατάσταση χιλιάδων στρεμμάτων γης, καθώς και οι υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αγροτικής οδοποιίας, άρδευσης, σιδηροδρομικών δικτύων κ.ο.κ.
Στη σημερινή Ελλάδα απλώνονται τείχη για τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά. Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ καταθέσαμε το Προοδευτικό Στρατηγικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με 8 εθνικές προτεραιότητες, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή σελίδας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κάναμε μόνο βήματα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε όχι μόνο στο ιστορικό του σύμβολο, αλλά κυρίως πρωταγωνιστικά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων ως αυτόνομος πόλος. Παρήλθε το ερώτημα «με ποιον θα πάτε». Πλέον, είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια και μετά από πολλά χρόνια δύο νομοί της Κρήτης βάφτηκαν με το πράσινο χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, με μεγάλες νίκες. Αναβαθμίσαμε τη θέση μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου πλέον έχουμε θέση αντιπροέδρου. Βάλαμε, με άλλα λόγια, τα απαραίτητα γερά θεμέλια για να μπει ξανά το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διακυβέρνησης.
Μια σειρά από δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Είμαστε πλέον καθαρά δεύτερο κόμμα με ποσοστά εκλογικής επιρροής κοντά στο 16% και προχωράμε κάθε μέρα ψηλότερα. Αυτό το δεδομένο δεν είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας, ούτε μια ευκαιρία που μας ήρθε ουρανοκατέβατη, αλλά, αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σοβαρότητας και συνέπειας, που ακολουθούμε.
Είναι και μια απάντηση στους κήρυκες της απαξίωσης, που επιμένουν να μιλούν για καθήλωση του ΠΑΣΟΚ, υποτιμούν όσα πετύχαμε και αναζητούν τη λύση σε «μεσσίες» και περιτυλίγματα, σαν να μην έχουν διδαχθεί από όσα συνέβησαν σε άλλα κόμματα.
Εμείς που κρατήσαμε όρθιο το ΠΑΣΟΚ στις πιο δύσκολες μέρες και κάναμε τα πρώτα βήματα μπροστά, εμείς θα κάνουμε και το μεγάλο άλμα για ένα ισχυρό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass