Η θωράκιση της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2024 10:11

Μιλώντας ο πρωθυπουργός της χώρας σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας Λάρισας (2-9-2024) δήλωσε πως: Έχουμε υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όσο αυτή του «Ντάνιελ».

Προφανώς ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποδηλώνει ότι τη Θεσσαλία τη βρήκε ακραίο καιρικό φαινόμενο αθωράκιστη, διαλύοντας τις υποδομές και εξαφανίζοντας τον παραγόμενο πλούτο π.χ. καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.ά.
Ειδικότερα στον Νομό της Λάρισας απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή την πόλη και κάλυψε με νερό επί πολλούς μήνες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Υποδηλώνει ακόμα υπόσχεση ότι το έλλειμμα θωράκισης θα καλυφθεί.
Σε μια αποστροφή των δηλώσεων, είπε: «Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όμως όταν τα φτιάχναμε πριν μια δεκαετία, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες ήταν διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα». Τι εννοούσε, άραγε, ο κ. πρωθυπουργός;
Εμείς γνωρίζουμε ότι φράγματα, όπου ταμιεύεται χειμερινό νερό, έγιναν δύο (2) τα τελευταία εξήντα χρόνια. Το φράγμα Ταυρωπού στην Καρδίτσα και ο ταμιευτήρας Κάρλας (Ανασύσταση της λίμνης Κάρλας σε μικρότερη έκταση). Τελευταία υιοθετήθηκε και η κατασκευή λιμνοδεξαμενών που δε λογίζονται ως φράγματα.  Να εννοεί, άραγε, με την αναφορά στην ατελή κατασκευή των έργων του Άνω ρου του Αχελώου; Πάντως, η συνέχιση αυτών των έργων δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε από τον ίδιο ούτε από τον κ. Τσιάρα. Η μνημόνευση από τον κ. Τσιάρα κατασκευής μικρών φραγμάτων στον Νομό της Λάρισας από τη λίστα Φάμελλου (Σ.Δ.Λ.Α.Π. 2017) είναι θετική. Απαιτείται, ωστόσο, ένταση χρηματοδότησή τους, αν στοχεύουμε στη θωράκιση της Θεσσαλίας.  Ανησυχία προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού ότι οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και δεν προϋπήρχαν ως πλεόνασμα. Μάλλον προοιονίζει «σφιχτή» χρηματοδότηση, η οποία δε συνάδει με την εξαγγελία ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη θωράκιση της Θεσσαλίας.
Απορούμε με διατυπώσεις για τέσσερα (4) μεγάλα έργα που κατασκευάζονται με τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών, όπως τα φράγματα της Πύλης και του Μουζακίου, τα έργα στη λίμνη Κάρλα κι αυτό του φράγματος του Ενιπέα.
Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις, άρα δεν κατασκευάζονται. Δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης σε εύθετο χρόνο να προχωρήσουν.
Δε γνωρίζουμε, όμως, τις προθέσεις της Ένωσης Τραπεζών γύρω από τη συνδρομή της στην κατασκευή των τεσσάρων (4) μεγάλων έργων.
Η περίτεχνη διατύπωση του κ. Χαρδούβελη είναι ασαφής!!!
Σχετικά με το πολύ σημαντικό έργο του φράγματος του Ενιπέα, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύπαρξη προσφορών.
Αναμένουμε τα περαιτέρω.
Ο ρυθμός κατασκευής αυτού του φράγματος θα σημάνει ότι ξεκινάει με ουσιαστικό τρόπο η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Για εντυπώσεις ακούστηκαν απόψεις ότι τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευαστούν με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας. Τι εννοούν δηλαδή; Δε θα κατασκευάσουν «φθηνιάρικα» έργα, πρόχειρα; Αυτό έλλειπε.
Ας μιλήσουμε και τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων. Πολλοί επιφυλάσσονται για τη δυνατότητά του, να φέρει σε πέρας το έργο του, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης γύρω από τη συγκρότησή του. Το έργο που αναλαμβάνει είναι πολύ σύνθετο. Η οδηγία της Ε.Ε. είναι πολύ σαφής για τη δαπάνη του νερού.  Το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν το σπαταλάμε αλόγιστα και παρέχεται για λελογισμένη χρήση (κυρίως στην άρδευση), σε όλους, στη βάση της αναλογικότητας, με κανόνες, με χρήση υδρομέτρων και με ενιαία τιμή για τους χρήστες.
Επομένως, ο ΟΔΥ, που παραλαμβάνει ένα σύστημα με πολλά προβλήματα, καλείται να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς διανομής και να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές λειτουργίας που επιτάσσουν τα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ του 2017. Στο

ν τομέα αυτόν οι αναφορές των υπευθύνων για τον ΟΔΥ δεν αποπνέουν υπεύθυνη ενημέρωση για τις δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία του.

ZOGRAFOS.jpg

Άρθρο από τους Ζωγράφο Βασίλη και Σαΐτη Στέλιο

ditoras1-750x563.jpg

Gallery άρθρου

{gallery}370306{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass