Ανάγκη συντήρησης στη γέφυρα Καλατράβα

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2024 10:15

Από τον Πέτρο Ηλιάδη,
πρ. δ/ντή Τεχν. Υπηρεσιών
Ν. Λάρισας

Αγαπητή «Ελευθερία»,
Με αφορμή προχθεσινό (25.06.24) δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρεται στην έλλειψη φωτισμού της γέφυρας Αγιοκάμπου (Καλατράβα), αλλά και άλλου πρόσφατου δημοσιεύματος που αναφερόταν σε φθορές του κιγκλιδώματος, επιθυμώ να αναφέρω ορισμένα χρήσιμα πράγματα σε σχέση με την εν λόγω γέφυρα:

Όπως είναι γνωστό, υπήρξα ο εμπνευστής της κατασκευής της συγκεκριμένης γέφυρας με την ιδιότητά μου ως δ/ντής Τεχν. Υπηρεσιών Ν. Λάρισας.
Η γέφυρα αυτή βασίζεται στο στατικό μοντέλο της γέφυρας του Καλατράβα στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ της Σεβίλλης, δηλαδή με φορέα εν προβόλω αναρτημένο με αναρτήρες σε δίδυμο πυλώνα, ο οποίος στηρίζεται σε ένα φέρον ακρόβαθρο (προς την πλευρά Αγιοκάμπου), ενώ στο άλλο μη φέρον ακρόβαθρο ο φορέας επικάθεται με απλή έδραση.
Με τη γέφυρα αυτή λύθηκε οριστικά το χρονίζον πρόβλημα πρόσβασης στον παραλιακό άξονα Αγιοκάμπου – Βελίκας στο προβληματικό σημείο του πλατανορεματος, το οποίο αρκετά συχνά υπερχείλιζε. Όταν κατασκευάστηκε η γέφυρα, ειπώθηκαν διάφορα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε ώστε με το πέρασμα του χρόνου να φανεί η χρησιμότητά της για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και να αποτελέσει ένα εμβληματικό τοπόσημο για την περιοχή.
Η γέφυρα αυτή είναι απολύτως ασφαλής, γιατί εδράζεται σε δύο ακρόβαθρα με θεμελίωση το μεν φέρον -προς την πλευρά του Αγιοκάμπου- σε 16 οπλισμένους πασσάλους διαμέτρου ενός μέτρου και βάθους 28 μέτρων, το δε μη φέρον -προς την πλευρά της Βελίκας- σε 10 οπλισμένους πασσάλους διαμέτρου ενός μέτρου και βάθους 28 μέτρων.
Επίσης, η γέφυρα είναι με προδιάγραφες κατακλυζόμενης, δηλαδή ακόμη κι αν ο χείμαρρος κατεβάσει τόσο πολύ νερό, ώστε να την κατακλύσει, και πάλι θα είναι απολύτως ασφαλής από στατική άποψη. Μπορεί, βέβαια, τα επιχώματα εντέυθεν - κακείθεν να υποστούν ζημίες, η γέφυρα, όμως, αυτή καθαυτή δεν πρόκειται να έχει κανένα πρόβλημα.
Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε με το ελάχιστο δυνατό κόστος (750.000 ευρώ) τη στιγμή που η προσφάτως κατασκευασθείσα γέφυρα ανάντι του χειμάρρου (στον δρόμο για τη Σωτηρίτσα) κόστισε 3.000.000 ευρώ.
Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω ιδιαίτερα το εξής:
Όπως κάθε έργο (δημόσιο ή ιδιωτικό) για να μακροημερεύσει απαιτεί επιμελή και τακτική συντήρηση. Τονίζω με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι αναρτήρες της γέφυρας που κρατούν το οδόστρωμα από τον δίδυμο πυλώνα αποτελούνται από δέσμη συρματόσχοινων που υφίστανται φθορά με τον χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα από την αλμύρα της θάλασσας. Απαιτείται, λοιπόν, τακτική συντήρηση με ειδική αντισκωριακή βαφή σε τακτικά διαστήματα. Εννοείται ότι πρέπει για λόγους ασφαλούς κυκλοφορίας, αλλά και για λόγους προβολής ενός εμβληματικού τοπόσημου της περιοχής να γίνει η απαιτούμενη συντήρηση και να υπάρχει ο πλήρης και κατάλληλος φωτισμός.
Απευθύνομαι από τη θέση αυτήν και στον περιφερειάρχη και στον δήμαρχο Αγιάς, για να υπενθυμίσω την ανάγκη τακτικής συντήρησης του έργου, αλλά και της γενικότερης προβολής του.
Για την ιστορία, θα ήθελα να αναφέρω ότι το έργο κατασκευάστηκε επί θητείας του τότε νομάρχη Λουκά Κατσαρού (2008) και προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων ήταν ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Λυτροκάπης, επιβλέπων του έργου ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Λαζαρόπουλος και κατασκευαστής του έργου ο αρχιτέκτων - εργολάβος Ηλίας Γιαννούκας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass