Το νέο στην άσκηση της πολιτικής

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2022 19:30

Στην πάντα φιλόξενη εφημερίδα Ελευθερία, τον Ιούλιο του 2016 είχε δημοσιευθεί άρθρο μου με τίτλο «Το νέο στην πολιτική» στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημείωνα τα εξής: Οφείλουμε ως νέοι να εγκαινιάσουμε μία νέα λογική στην πολιτική: αυτοσκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, ούτε θα πρέπει να μας διακατέχει απόλυτος αρνητισμός ως προς το κυβερνητικό έργο όταν κινούμαστε στις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Νέο σημαίνει να ανήκεις στην αντιπολίτευση και να προτείνεις λύσεις για κάθε ζήτημα που ταλανίζει την κυβέρνηση. Νέο σημαίνει να στέκεσαι στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης με την ψήφο σου εντός της Βουλής σε όποιο μέτρο τίθεται προς ψήφιση και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και αν ανήκεις στην αντιπολίτευση.


Εν κατακλείδι, όλοι όσοι θέλουμε να είμαστε το «νέο» στην πολιτική οφείλουμε να προχωράμε χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, με στόχο να πραγματώσουμε τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας στην οποία όλοι μας ανήκουμε...
Τον Αύγουστο συμπλήρωσα 3 έτη εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο Λαρισαίων, και ένας εκ των εκπροσώπων της παράταξής μας στην Οικονομική Επιτροπή. Τον Ιούλιο του 2022, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων για τα πεπραγμένα εξαμήνου της Οικονομικής Επιτροπής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σούλτης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής δηλώνει τα ακόλουθα: «Η συνεργασία με όσους συμμετέχουν από την αντιπολίτευση είναι άψογη. Είναι υποδειγματική! Έτσι θα έπρεπε να είναι. Και προτάσεις γίνονται και εισακούγονται και παρατηρήσεις ακούμε και επανερχόμαστε».
Νιώθω ευλογημένος που σύμφωνα με τα λόγια ενός ανθρώπου εκλεγμένου με άλλη παράταξη τιμούμε και κάνουμε πράξη, ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή, όσα κατέθετα γραπτώς 6 χρόνια πριν! Όσα κατέθετα γραπτώς ως ευχή για ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, χαίρομαι που ήρθε η στιγμή να τα κάνουμε πράξη ως ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Διότι αν ζητάς την ύπαρξη μιας εποικοδομητικής και σοβαρής αντιπολίτευσης στην πολιτική ζωή του τόπου σου, οφείλεις εσύ ο ίδιος να τιμήσεις τον ρόλο αυτόν όταν βρεθείς στην αντιπολίτευση. Καθώς αν θέλουμε δημιουργική κυβέρνηση και αντιπολίτευση προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, οφείλουμε εμείς πρώτοι να αποτελούμε σοβαρές και παραγωγικές παρατάξεις είτε είμαστε Δημοτική Αρχή είτε είμαστε στην αντιπολίτευση προς όφελος των Λαρισαίων πολιτών.
Στη συνέχεια, δράττομαι της ευκαιρίας για να καταθέσω κάποιες ακόμα απόψεις μου σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτον, πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι η εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική εξουσία προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, καθώς το Κεντρικό Κράτος αδυνατεί πολλές φορές να αποφασίσει έγκαιρα, είναι συγκριτικά πιο δυσκίνητο και κωλυσιεργεί. Αναλογικά θεωρώ πως τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να εκχωρήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες σε Επιτροπές με αποφασιστικό χαρακτήρα, όπως η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Να συσταθούν, λοιπόν, περισσότερες αποφασιστικές επιτροπές, ευέλικτες, με ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου από κάθε παράταξη και φυσικά με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θα επιτευχθεί, κατά τη γνώμη μου, ποιοτικότερη και ταχύτερη άσκηση πολιτικής στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον, θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστεί η ώρα τέλεσης των Δημοτικών Συμβουλίων. Εάν ευαγγελιζόμαστε πως θέλουμε στην πολιτική ανθρώπους δημιουργικούς και μέλη της πραγματικής οικονομίας τότε οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι συμμετέχοντες να είναι αρκούντως παραγωγικοί τις ημέρες μετά τα Δημοτικά Συμβούλια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Δυστυχώς όμως όταν τα Δημοτικά Συμβούλια αρχίζουν γύρω στις 19:30-20:00 και ολοκληρώνονται λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα σίγουρα δεν διευκολύνουμε ανθρώπους παραγωγικούς να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της πόλης μας. Εφόσον τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη μας λειτουργούν Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή απόγευμα στη ζώνη 17:00-21:00 , θεωρώ πολύ λογικό να γίνονται την ίδια ώρα τα Δημοτικά Συμβούλια Τρίτη και Πέμπτη. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι εργασιακές και οικογενειακές συνθήκες-ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί πάρα πολύ σε σχέση με τις επικρατούσες των προηγούμενων δεκαετιών και οφείλουμε να προσαρμοστούμε, αν θέλουμε όντως να δώσουμε πολιτικό βήμα σε νέους και οικονομικά ενεργούς πολίτες!

 

Από τον Φώτη Τζατζάκη
οικονομολόγο-καθηγητή Οικονομικών,
δημοτικό σύμβουλο Λαρισαίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass