Δυναμική επανεκκίνηση, επανίδρυση χρειάζεται η Δημοκρατική Παράταξη

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2021 15:03

Aπό τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Το πλήθος των άρθρων και των αφιερωμάτων που δημοσιεύονται κάθε χρόνο στις 3 Σεπτέμβρη δείχνουν ότι η ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ είναι ημέρα ορόσημο για την πολιτική ζωή της χώρας. Η μεγάλη πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να ιδρύσει στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε ιστορικά. Το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του, τη δράση του και τις πολιτικές του έβαλε τη σφραγίδα του στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Έχω διαχρονικά την πεποίθηση ότι η 3η Σεπτέμβρη πρέπει να είναι ημέρα μνήμης, αναστοχασμού και κυρίως οραματισμού. Ημέρα μνήμης για να θυμόμαστε και να θυμίζουμε ότι είναι έργα ΠΑΣΟΚ η εθνική συμφιλίωση με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, οι θεσμοί διεύρυνσης της Δημοκρατίας, οι τομές στο οικογενειακό δίκαιο και τα ατομικά δικαιώματα, η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ένωση.
Είναι έργα ΠΑΣΟΚ η αποκέντρωση με ισχυρή Αυτοδιοίκηση, τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, τα Ολοήμερα Σχολεία, οι σύγχρονες υποδομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στις μεταφορές, οι δομές πρόνοιας, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Κέντρα Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Είναι έργο ΠΑΣΟΚ η αναμόρφωση της υπαίθρου και η αναζωογόνηση της παραμελημένης και ξεχασμένης περιφέρειας που μετά το 1981 αισθάνθηκε αμέριστο το ενδιαφέρον της Πολιτείας.
Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και τα έργα που έγιναν πράξεις αλλά και αναστοχασμού, ειλικρινούς αυτοκριτικής για επιλογές, παραλείψεις και πρακτικές που έπρεπε να αποφευχθούν και για τις οποίες η Παράταξη πλήρωσε πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος.
Επειδή όμως και δεν πρέπει και δεν θέλουμε να ζούμε μόνο με τις αναμνήσεις, οφείλουμε να θεωρήσουμε την 3η Σεπτέμβρη κυρίως ημέρα οραματισμού για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας και της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ζούμε μία ιστορική περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων και αλλαγών στους συσχετισμούς δυνάμεων. Ζούμε σε μία κρίσιμη περίοδο που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ήδη γίνει, γίνονται και θα γίνουν κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, στις μορφές και στην οργάνωση της εργασίας, στα συστήματα υγείας και παιδείας, στις μορφές και στους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, στις αντιλήψεις για την πολιτική, τους πολιτικούς και τον ρόλο τους.
Η νέα κρίση γεννά και νέους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγχρόνως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού.
Συνειδητοποιώντας τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται και θα γίνουν στον κόσμο και στην ελληνική κοινωνία, κατανοώντας τις νέες ανάγκες της χώρας και την ανισορροπία του πολιτικού της συστήματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε με παρρησία ότι για να μπορέσει να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις με πρωταγωνιστικό ρόλο η Δημοκρατική Παράταξη θα πρέπει να επανιδρυθεί.
Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να απευθυνθεί στις Ελληνίδες και στους Έλληνες και να μιλήσει στο μυαλό τους, να αγγίξει την καρδιά τους με ελπιδοφόρο λόγο, με ειλικρίνεια, σαφήνεια και πειστικότητα. Χρειάζεται μία νέα αρχή, δυναμική επανεκκίνηση, επανίδρυση με σύγχρονη δημοκρατική προοδευτική πολιτική ταυτότητα, με συλλογικά επεξεργασμένη στρατηγική και ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο και κυρίως χρειάζονται προγραμματικές προτάσεις που απαντούν σε διαπιστωμένες ανάγκες και ώριμα αιτήματα των πολιτών.
Ακούγοντας καθαρά το βουητό που έρχεται από την κοινωνία, διαβάζοντας καθαρά τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και προκειμένου να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους νέους, τους άνεργους που σήμερα ασφυκτιούν θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας οι άνθρωποι και η ανάγκη βελτίωσης της ζωής τους.
Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους που οφείλει να προστατεύει τη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον, να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και τα ατομικά τους δικαιώματα, η διασφάλιση της εργασίας, η εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η επανίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αναβάθμιση της Παιδείας, η πρόνοια και η αλληλεγγύη για τους ανήμπορους πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να μπουν άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, πολίτες που λειτουργούν με βάση αρχές και αξίες και δεν ανταλλάσσουν την αξιοπρέπειά τους με αξιώματα «συμμαχώντας και με τον διάβολο» όπως δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια.
Εξυπακούεται βέβαια ότι η Παράταξη που είναι πάνω από τα πρόσωπα και τις όποιες φιλοδοξίες τους θα πρέπει να λειτουργεί με ενότητα, συλλογικότητα και πλήρη σεβασμό σε καταστατικές αρχές που διασφαλίζουν την καθολική συμμετοχή των μελών και των φίλων στη λήψη των αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και η εκλογή της ηγεσίας και όλων των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων, οι αρμοδιότητες των οποίων πρέπει να ασκούνται σε κάθε περίπτωση.
Με σύγχρονη δημοκρατική προοδευτική πολιτική ταυτότητα, ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο, προγραμματικές προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες των πολιτών, με διαρκή ειλικρινή σχέση με την κοινωνία και τους φορείς της και με τήρηση κανόνων στη λειτουργία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε το εγχείρημα δυναμικής επανεκκίνησης, επανίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης να πετύχει.
Είναι τώρα η ώρα να τολμήσουμε, να αποφασίσουμε, να κοιτάξουμε ξανά μπροστά και ψηλά.
Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στη χώρα μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass