Πολλαπλή Σκλήρυνση

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 15:45

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας το 2009 ως η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Οι εκδηλώσεις και οι εκστρατείες για την πολλαπλή σκλήρυνση λαμβάνουν χώρα καθ' όλη την διάρκεια του Μαΐου με το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για φέτος την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.

Η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Σ.Κ.Π.) έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Λάρισα και ξεκινούν στις 25 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δίδεται ένα μήνυμα για τον στόχο της χρονιάς. Για φέτος ο στόχος της έρευνας θα είναι για την αξία της ελπίδας προς τους ανθρώπους που πάσχουν από Σ.Κ.Π. για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Η Σ.Κ.Π. ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων όπου τις τελευταίες δεκαετίες μαστίζουν τον πληθυσμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου όταν εμφανίζει αυτοάνοσα νοσήματα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του ίδιου του του οργανισμού, με αποτέλεσμα ο ρόλος του συστήματος να παύει να ισχύει και να μην προστατεύεται, εν ολίγοις το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου αντιτίθεται στην κανονική του λειτουργία και έτσι εμφανίζονται οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Το 1868 ο Γάλλος νευρολόγος Charcot καθιέρωσε την Σ.Κ.Π. ως κύριο εκπρόσωπο των απομυελινωτικών παθήσεων και ως ιδιαίτερη νευρολογική πάθηση. Ο Charcot πρότεινε τα πρώτα διαγνωστικά κριτήρια τα οποία ήταν αυτά που διαχώριζαν την Σ.Κ.Π. από τις άλλες νευρολογικές παθήσεις. Η αιτιοπαθογένεια της Σ.Κ.Π. ακόμα και σήμερα παραμένει αγνώστου αιτιολογίας με απροσδιόριστη μορφή. Η εμφάνιση της Σ.Κ.Π. είναι το συνηθέστερο νευρολογικό νόσημα που εμφανίζεται στην νεαρά ενήλικη ζωή και προκαλεί αναπηρίες με κοινωνικο-οικονομικό κόστος. Η εμφάνιση της νόσου είναι σε αναλογία 3 γυναικών έναντι 2 ανδρών. Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μεταδοτική ή μολυσματική ασθένεια και η διάγνωσή της γίνεται στην ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστεί νωρίτερα.

Χαρακτηριστική είναι η προσβολή της λευκής ουσίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.). Η Σ.Κ.Π. μπορεί να αποτελεί μια πολύ σοβαρή νόσο αλλά δεν οδηγεί απαραίτητα σε αναπηρία, πολλοί ασθενείς είναι περιπατητικοί με πλήρη ρόλο στην κοινωνία, βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά που εμφανίζονται περιπτώσεις με σοβαρή αναπηρία. Οι ασθενείς με Σ.Κ.Π. πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το νευρολόγο τους γιατί αυτός είναι που θα πρέπει να τους επιβλέπει και θα τους βοηθήσει.

Η Σ.Κ.Π. χωρίζεται από τους επιστήμονες σε δυο βασικές μορφές την υποτροπιάζουσα και την πρωτοπαθή. Η μεν υποτροπιάζουσα αντιπροσωπεύει το 85% των ασθενών και γίνεται εξελικτική μετά από 15 - 20 χρόνια. Η δεν πρωτοπαθή Σ.Κ.Π. αντιπροσωπεύει το 10% των ασθενών και η επιδείνωση γίνεται ευθύς από την αρχή. Πέραν των δυο μορφών υπάρχει και η καλοήθης μορφή της Σ.Κ.Π. που αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που η ασθένεια παραμένει «βουβή» μετά την πρώτη της εκδήλωση είτε πρόκειται για ασθενείς με θεραπεία είτε όχι.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της νόσου είναι η έντονη κόπωση, πόνος, προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, προβλήματα του εντέρου, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, προβλήματα κίνησης και συντονισμού με αδυναμία στο ένα ή και σε περισσότερα άκρα, προβλήματα όρασης και γνωστικής λειτουργίας καθώς και συναισθηματικές αλλαγές. Το φάσμα των συμπτωμάτων είναι μεγάλο, όμως κανένα άτομο δεν έχει όλα τα ανωτέρω συμπτώματα. Ο κάθε ασθενείς νοσεί διαφορετικά με διαφορετική συμπτωματολογία και η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 2.500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 500.000 περίπου βρίσκονται στην Ευρώπη και οι 12.000 – 15.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας δημοσίευσε ότι τα κρούσματα από το 2008 έως το 2013 αυξήθηκαν κατά 10%.

Ο παγκόσμιος οργανισμός σκλήρυνσης κατά πλάκας τον Απρίλιο του 2017 ανακοίνωσε την έγκριση της πρώτης θεραπείας στις ΗΠΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι στην φάση εξέτασης της νέας θεραπείας και αναμένεται να δοθεί η απόφαση μετά το τέλος του 2017.

Η πρώτη εταιρία για την Σ.Κ.Π. δημιουργήθηκε το 1945 στις Η.Π.Α. μετά από κάλεσμα μιας γυναίκας η οποία νοσούσε. Μετά την δημιουργία αυτής της εταιρίας ακολούθησαν εκατοντάδες εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Το 1992 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η Ελληνική εταιρία για την Σ.Κ.Π. και το 2008 είχαμε την δημιουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όλες οι εταιρίες για την Σ.Κ.Π. έχουν ως στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που νοσούν, καθώς και στην στήριξη σε θέματα που αντιμετωπίζουν. Οι εταιρίες αυτές έχουν και ερευνητικό ρόλο σε συνεργασία με το Ιατρικό Επιστημονικό Προσωπικό και την προώθηση της γνώσης στο κοινό που ενδιαφέρεται μέσω εκδηλώσεων – ημερίδων και συνεδρίων.

Μην ξεχνάμε οι άνθρωποι που νοσούν από Σ.Κ.Π. δεν έχουν κάποια μεταδοτική ή κληρονομική ασθένεια. Ζουν για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής!

 

Από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

* MSc Πρωτoβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass